Martin Schulz :Τα μηδενικά επιτόκια της Γερμανίας, καταστροφή για την ΕΕ ...

 
 
Μ. Σουλτς:
 Τα μηδενικά επιτόκια της Γερμανίας, καταστροφή για την ΕΕ
Δριμεία επίθεση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κατά της Ανγκελα Μέρκελ


Δριμύτατη επίθεση κατά της γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ εξαπέλυσε χθες, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός πολιτικός κατηγόρησε την καγκελάριο ότι προωθεί πολιτικές οι οποίες αυξάνουν κατακόρυφα το κόστος δανεισμού χωρών της ευρωζώνης την ώρα που η Γερμανία δανείζεται με μηδενικά επιτόκια.
«Η Γερμανία διέθεσε σήμερα (σ.σ.: την Τετάρτη) ομόλογα ύψους 4,6 δισ. ευρώ με μηδενικό επιτόκιο-ρεκόρ. Την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού για άλλες χώρες αυξάνεται κατακόρυφα. Αυτή η ανισορροπία είναι καταστροφική για την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς.
Το μηδενικό επιτόκιο το οποίο εξασφάλισε χθες η Γερμανία αποτελεί ένδειξη του φόβου των αγορών ότι μία ελληνική έξοδος ενδέχεται να οδηγήσει την κρίση της ευρωζώνης εκτός ελέγχου, σπρώχνοντας τους επενδυτές σε «ασφαλή» γερμανικά ομόλογα.
Ο κ. Σουλτς ωστόσο κατηγόρησε την κυρία Μέρκελ ως υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν υποστηρίζοντας ότι ευνοεί πολιτικές οι οποίες τροφοδοτούν την ανισότητα μεταξύ βορρά-νότου, ενώ προειδοποίησε ότι μία τέτοια τακτική θα εκπυρσοκροτήσει κάποια στιγμή στο μέλλον και κατά της Γερμανίας.
«Δεν μπορούμε να έχουν αρνητικά επιτόκια από τη μία πλευρά και από την άλλη να έχουμε χώρες να βουλιάζουν υπό το βάρος υπερβολικά υψηλών επιτοκίων», είπε ο κ. Σουλτς.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπογράμμισε την ανάγκη να συζητηθούν πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν την απασχόληση, δεδεμένου ότι η ανεργία των νέων σε κάποιες χώρες ξεπερνά το 50%, ποσοστό το οποίο υποστήριξε ότι είναι «καταστροφικό για τη δημοκρατία».
Σε ερώτηση ωστόσο αν θεωρεί ότι η κυρία Μέρκελ είναι απομονωμένη, καθώς όλο και περισσότεροι ηγέτες εμφανίζονται να συντάσσονται με τις θέσεις του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Σουλτς δήλωσε: «Η Μέρκελ πρέπει να παραδεχτεί ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν πλειοψηφίες με τις οποίες δεν έχει κοινά σημειά. Πρέπει να κάνει συμβιβασμούς. Δεν νομίζω ωστόσο ότι είναι απομονωμένη».

''ΒΗΜΑ''
24-5-2012