Angela Merkel, François Hollande: First meeting ...


Φρ. Ολάντ:
«Να αφήσουμε την Ελλάδα να βρει τις λύσεις»
Το θέμα της Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Γάλλου προέδρου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, έδωσαν την πρώτη κοινή τους συνέντευξη Τύπου, στο Βερολίνο, έχοντας ως κύριο θέμα αναφοράς την κρίση στην ευρωζώνη και το ελληνικό ζήτημα.
Ο Γάλλος πρόεδρος, κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο θέμα της Ελλάδας και την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τονίζοντας πως «πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να βρει τις λύσεις». Πρόσθεσε πως «κατανοούμε τις δυσκολίες του ελληνικού λαού και τις αμφιβολίες που έχει για το μέλλον του». Ωστόσο σημείωσε πως «η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ».
Εξάλλου, ο κ. Ολάντ δήλωσε πως «θα συνεργαστούμε με τη Γερμανία» και πρόσθεσε πως «όλα τα θέματα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως δεν σκέφτεται την ευρωζώνη χωρίς την ελληνική παρουσία, όμως τόνισε πως η χώρα μας θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Επιπλέον δήλωσε πως «πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση της Ελλάδας για νέες εκλογές».
Επίσης, η κ. Μέρκελ ανέφερε πως «με τον κ. Ολάντ μπορεί να υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία να μην έχουμε ταύτιση απόψεων, όμως αυτό μπορεί να είναι και θετικό».
Επιθυμία για παραμονή Ελλάδας στην ευρωζώνη
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει ενέργειες για να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη.
Ο Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων στις Βρυξέλλες για την έξοδο από την οικονομική κρίση «τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων και των ευρωομολόγων».
Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της είπε ότι στο θέμα της ανάπτυξης πιστεύει ότι υπάρχουν «σημεία συμφωνίας» με τον Γάλλο πρόεδρο. Η Γερμανία και η Γαλλία κατανοούν την κοινή ευθύνη που έχουν για την Ευρώπη και πρέπει να προτείνουν από κοινού ιδέες για την οικονομική ανάπτυξη στην επόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε. «Θα ήταν πολύ σημαντικό η Γερμανία και η Γαλλία να παρουσιάσουν μαζί τις ιδέες τους σε αυτήν τη σύνοδο και να συνεργαστούν στενά για να την προετοιμάσουν», είπε η Μέρκελ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ολάντ στο Βερολίνο.
Νωρίτερα η καγκελάριος είχε τονίσει ότι η ίδια και ο Ολάντ θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. «Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», είπε η Μέρκελ επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και ο Γάλλος πρόεδρος συμπλήρωσε: «Εύχομαι όπως και η κυρία Μέρκελ να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ».
Έτοιμοι να συζητήσουν αναπτυξιακά μέτρα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε απόψε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει όλα τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την οικονομική δραστηριότητα. Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι θα δείξουν ότι επιθυμούν το ίδιο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
«Ελπίζω ότι μπορούμε να πούμε στους Έλληνες πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να προσθέσει μέτρα για να βοηθήσει την ανάπτυξη και να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα», είπε και συμπλήρωσε: «Για την ανάπτυξη, η μέθοδος που συμφωνήσαμε είναι να βάλουμε όλες τις ιδέες και όλες τις προτάσεις στο τραπέζι και να δούμε τι νομικά μέσα υπάρχουν για να τις θέσουμε σε εφαρμογή».
Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι είναι έτοιμη, μαζί με τον πρόεδρο Ολάντ, να εξετάσει πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα για να βοηθηθεί η Ελλάδα. Η Γερμανία και η Γαλλία είναι έτοιμες «να μελετήσουν την πιθανότητα συμπληρωματικών μέτρων για την ανάπτυξη στην Ελλάδα» αν η χώρα το ζητήσει, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Αναφερόμενοι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα σεβαστούν όποια κυβέρνηση και αν προκύψει. «Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση των Ελλήνων», είπε η Μέρκελ ενώ ο Ολάντ πρόσθεσε: «Ο,τι και να συμβεί, θα σεβαστώ την απόφαση των Ελλήνων».
Ζήτησαν εφαρμογή των συμφωνιών
Την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων επιθυμούν η Γαλλία και η Γερμανία, όπως δήλωσαν ο Ολάντ και η Μέρκελ, τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι να εισηγηθούν μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης για την χώρα.
Οι δύο ηγέτες, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο, χρησιμοποίησαν ωστόσο διαφορετικό τόνο και διατυπώσεις σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση και τις επικείμενες, νέες, εκλογές. Η καγκελάριος τόνισε ότι ελπίζει να εφαρμοστούν οι όροι που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, ενώ σημείωσε ότι με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Αντώνη Σαμαρά έχει συζητήσει τόσο ότι πρέπει να τηρηθούν οι όροι, όσο και τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σε ό,τι αφορά τη νέα προσφυγή στις κάλπες, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι σέβεται το γεγονός ότι η Ελλάδα αποφάσισε να επαναλάβει τις εκλογές και επισήμανε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη». Πρόσθεσε δε ότι «για αυτά τα θέματα θα μιλήσει πλέον ο ελληνικός λαός και δεν έχουμε παρά να τον σεβαστούμε».
Ο κ. Ολάντ, απευθυνόμενος στους Έλληνες, εξέφρασε την κατανόησή του για τους πολίτες που δοκιμάζονται, υποφέρουν και φοβούνται και αμφιβάλλουν για το μέλλον τους, έστειλε το μήνυμα, όπως είπε, ότι θα υπάρξουν μέτρα ανάπτυξης και ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί ώστε να παραμείνει στην Ζώνη του ευρώ.
Επισήμανε ωστόσο ότι κάποια από τα κόμματα τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ και κάποια όχι και τόνισε: «Στις εκλογές θα μιλήσουν οι ίδιοι Έλληνες θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Η δική μου ευθύνη όμως είναι να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους Έλληνες. Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι θα εισηγηθούμε μέτρα ανάπτυξης».
Στο Βερολίνο, μετά από... περιπέτεια
Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας έφτασε απόψε στο Βερολίνο, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Νωρίτερα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Φρανσουά Ολάντ υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο Παρίσι επειδή χτυπήθηκε από κεραυνό.
Ο Ολάντ επιβιβάστηκε σε δεύτερο αεροσκάφος και αναχώρησε για τη γερμανική πρωτεύουσα, όπου έφτασε με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Στο Βερολίνο και κάτω από ψιλόβροχο, ο Ολάντ έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Μπροστά σε ένα πλήθος φωτορεπόρτερ, αντάλλαξε χειραψία και χαμόγελα με την Μέρκελ με την οποία θα δώσει στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου. Το πρόγραμμα προέβλεπε ότι κατόπιν οι δύο ηγέτες θα δειπνήσουν μαζί.
Σύμφωνα με το Βερολίνο, η συνάντηση αυτή δεν στοχεύει στη «λήψη αποφάσεων» αλλά στη γνωριμία της καγκελαρίου με το νέο πρόεδρο της Γαλλίας.
Θα ζητήσει περισσότερη αλληλεγγύη για την Ελλάδα
Λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας έκανε την εξής δήλωση στο κανάλι TF1:
«Ανεβαίνω στο αεροπλάνο για να συναντήσω τη Γερμανίδα καγκελάριο, σκοπεύοντας να της πω αυτό που σκέφτομαι, για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Να συζητήσω μαζί της για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βρούμε από κοινού λύσεις, ώστε να μην θεωρείται η λιτότητα ως κάτι μοιραίο, για να επιστρέψει η ανάπτυξη και για να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη στην ανησυχία που μας δημιουργεί η κατάσταση στην Ελλάδα».
Το γεγονός ότι επισκέπτεται τη Γερμανίδα καγκελάριο την ίδια μέρα της ορκωμοσίας του, ερμηνεύεται από τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές ως ενδεικτικό «του επείγοντος» με το οποίο αξιολογεί την κατάσταση στην Ευρώπη.
Η σημερινή συνάντηση που είναι και η πρώτη των δύο ηγετών, αναμένεται ότι θα εξελιχθεί σε φιλική ατμόσφαιρα ως «συνάντηση γνωριμίας», παρ΄ ότι πιστεύεται ότι ο καθένας θα θελήσει να οριοθετήσει τις κόκκινες γραμμές στην πολιτική του που δεν θα θελήσει να υπερβεί.
Το παρασκήνιο της συνάντησης με Μέρκελ
Ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει συνάντηση γνωριμίας με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα και των διαφωνιών των δύο ηγετών ως προς το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Πριν εκλεγεί, ο Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει την πρόθεσή του για επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου για τον εμπλουτισμό του με μέτρα για την ανάπτυξη, προοπτική προς την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν κατηγορηματικά αντίθετη.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η κ. Μέρκελ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ και υποστήριξε με επιμονή τον Νικολά Σαρκοζί. Μετά την εκλογή του, η Μέρκελ δήλωσε ότι θα τον υποδεχθεί «με ανοικτές αγκάλες».Η σημερινή γαλλο-γερμανική συνάντηση κορυφής θα αρχίσει στην καγκελαρία και θα ολοκληρωθεί με δείπνο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ

ΠΗΓΗ