Χαμένος χρόνος και χρήμα στο "αργό καράβι" της δικαιοσύνης ....

«Παρά πόδα» παραμένει στο οπλοστάσιο της ελληνικής δικαιοσύνης , το ισχυρότερο όπλο για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, το οποίο θεσμοθετήθηκε μεν στο πλαίσιο της Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ , πλην παραμένει στα χαρτιά αφήνοντας έξω από την πόρτα της χώρας τους επιφυλακτικούς επενδυτές.

Το μήνυμα που στέλνεται από κάθε επίπεδο στην Αθήνα είναι «αλλάξτε ταχύτητα στη Δικαιοσύνη» για να έρθουν επενδύσεις που δεν θα συνθλίβονται στα γρανάζια της πολυδάπανης γραφειοκρατίας και της αργοκίνητης δικαιοσύνης». Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι αυτό που πρόσφατα θύμισε στον γνώστη του προβλήματος αλλά αμήχανο μπροστά
στη λύση του, Ευαγ. Βενιζέλο, ένας δημοσιογράφος: Το ΣτΕ χρειάστηκε έξι χρόνια από την ημέρα της προσφυγής να αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας ρύθμισης που αφορούσε την ανέγερση και λειτουργία ενός τμήματος τεράστιου ξενοδοχείου στην Πελοπόννησο, το οποίο στο μεταξύ λειτουργούσε ήδη 5 χρόνια!!!! Το ερώτημα αναπόφευκτο: Πώς να εμπιστευθεί τα λεφτά του κάποιος στη χώρα, όταν μπορεί π.χ οι «Κορμοράνοι» του Βοτανικού να τον εξαντλήσουν οικονομικά και χρονικά καθιστώντας ασύμφορη την επένδυση;


Η ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ

Σε όλα αυτά η λύση που προβλέφθηκε, ψηφίστηκε και ήδη μετρά πολλούς επαίνους ήταν η εξωδικαστική επίλυση διαφορών, η λεγόμενη δικαστική διαμεσολάβηση. Ένας θεσμός που ήδη σαρώνει στις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, αλλά στη χώρα μας παραμένει στα χαρτιά. Το παράδειγμα (δείτε και σχετικό πίνακα στο τέλος του κειμένου) είναι χαρακτηριστικό: Ένας Έλληνας δικηγόρος για να καταφέρει να επιλύσει δικαστικά μια αστική διαφορά με αντικείμενο αξίας 200.000 ευρώ χρειάζεται κατά μέσο όρο να περάσουν 970 μέρες, με το κόστος να ανέρχεται σε περίπου 14.700 ευρώ. Για την επίλυση της ίδιας υπόθεσης, με την εναλλακτική μέθοδο της δικαστικής διαμεσολάβησης, στη Γερμανία απαιτούνται κατά μέσο όρο μόλις 246 μέρες και το συνολικό κόστος (δικαστικά έξοδα και αμοιβή δικηγόρου)φτάνει στα 9.854 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διοργάνωσε μια εκστρατεία ενημέρωσης γι’ αυτό προκρίνοντας την αναγκαιότητα της εφαρμογής του προγράμματος το οποίο άλλωστε της Task Force, καθώς οι ρυθμοί απονομής της ελληνικής Δικαιοσύνης δεν αφορούν μόνο την εσωτερική λειτο υργία της, αλλά συνδέεται με τις επενδύσεις και την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Μην ξεχνάμε βέβαια πως η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία στις καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως προς την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Και οι καταδίκες αυτές δεν έχουν να κάνουν μόνο με το γόητρο της Ελλάδας, αλλά έχουν και οικονομικό αντίκτυπο, καθώς αρκετές φορές το ελληνικό Δημόσιο απαιτείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει τη μη έγκαιρη επίλυση δικαστικών διαφορών.

Στα συμπεράσματα της Επιτροπής είναι πώς βασική αιτία αποτελεί και το γεγονός πως γίνεται μηδενική χρήση αυτού του επωφελούς μέτρου.

ΑΝΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΠΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ

 Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όσο πιο ανεπτυγμένη οικονομικά είναι μια χώρα τόσο υψηλότερος είναι ο δείκτης της διαμεσολάβησης. Στις ΗΠΑ το 99%των αστικών υποθέσεων επιλύεται πλέον με αυτή τη μέθοδο εναλλακτικής δικαιοσύνης. Αντίστοιχα, με βάση τα στοιχεία, φαίνεται ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης έχει ευρύτερη εφαρμογή σε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη που έχουν του ψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η διαμεσολάβηση ανθεί κυρίως σε οικογενειακές διαφορές, εμπορικές συναλλαγές, υποθέσεις real estate, αλλά και τραπεζικές διαφορές, στις οποίες οι διάδικοι δεν φτάσουν καν στα δικαστήρια. Οι αντίδικοι συναντώνται σε ουδέτερο έδαφος και αναζητούν μια αμοιβαία αποδεκτή και ικανοποιητική λύση από τους διαδίκους, η οποία και καταγράφεται από τους παρόντες δικηγόρους. Εφόσον τα μέρη καταλήξουν σε μια συμφωνία, μόλις αυτή υπογραφεί δεσμεύει και τις δύο πλευρές. Σε περίπτωση βέβαια που ο θεσμός της διαμεσολάβησης αποτύχει, τότε οι «αντίπαλοι» έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να λύσουν τη διαφορά τους.

 ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ

- Χάνονται 331 - 436 μέρες όταν δεν χρησιμοποιείται η διαμεσολάβηση στο 60 -75 % των υποθέσεων που θα μπορούσε να ακολουθηθεί η μέθοδος αυτή.

-Ανά υπόθεση το επιπλέον κόστος το νομικό κυμαίνεται από 12.471 ευρώ έως 13. 738 ευρώ.

-Π.χ για μία αστική ή εμπορική υπόθεση με αξία 200.000 ευρώ υπολογίζεται ότι ο χρόνος επίλυσης στη Γερμανία κατά μέσο όρο είναι 246 μέρες, ενώ στη Ελλάδα κατά μέσο όρο είναι 970. Αντιστοίχως το κόστος κατά μέσο όρο (δικαιοσύνη, δικαστικά έξοδα και αμοιβή δικηγόρου ) στη Γερμανία είναι 9.854 ευρώ ,στην Ελλάδα είναι14.700 ευρώ.



ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Κατά μέσο όρο η διαμεσολάβηση είχε επιτυχία:

-100% στο 4% των υποθέσεων
-80 % στο 47 % των υποθέσεων
-50% στο 19% των υποθέσεων
-30 % στο 25 % των υποθέσεων
-10% στο 5% των υποθέσεων

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από απαντήσεις των ευρωπαίων δικηγόρων οι οποίοι εκτιμούν στο σύνολό τους ότι η διαμεσολάβηση εμπεριέχει ποσοστό επιτυχίας 80%.


ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 Όσον αφορά τις επιχειρήσεις ,η διαμεσολάβηση είχε επιτυχία

-100 % στο 4% των υποθέσεων
-80 % στο 22 % των υποθέσεων
-50% στο 49% των υποθέσεων
-30% στο 15 % των υποθέσεων
-10% στο 11 % των υποθέσεων

- Οι δικηγόροι της ΕΕ απάντησαν ότι η μέση διάρκεια μιας συνεδρίασης διαμεσολάβησης για μία και μόνο υπόθεση είναι:

-50 ώρες στο 5% των υποθέσεων
-30 ώρες στο 9% των υποθέσεων
-15 ώρες στο 23 % των υποθέσεων
-8 ώρες στο 53 % των υποθέσεων
- 1 ώρα στο 11 % των υποθέσεων
Του Παναγιώτη Στάθη
2/7/2012
http://www.capital.gr/News.asp?id=1546382