Οι φωτογραφίες του χομπίστα αστροφωτογράφου Χρήστου Κωτσιόπουλου !












VIDEO:
''SKY ΙΝ ΜΟΤΙΟΝ''


Ο έλληνας μάγος του φακού
Οι φωτογραφίες του χομπίστα αστροφωτογράφου Χρήστου Κωτσιόπουλου κερδίζουν διεθνείς διακρίσεις
Μόλις έξι χρόνια πριν αγόραζε την πρώτη του ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσει τον νεογέννητο γιο του. Εναν χρόνο αργότερα, ένα τηλεσκόπιο των 80 ευρώ, δώρο από τη γυναίκα του, μία «άσκοπη αγορά» όπως τη θεωρούσε αρχικά, έμελλε να τον φέρει κοντά και στην αστροφωτογράφιση. Αν και αυτοδίδακτος μέχρι σήμερα, o προγραμματιστής στο επάγγελμα και χομπίστας αστροφωτογράφος Χρήστος Κωτσιόπουλος καταφέρνει πλέον και φτάνει με τον φακό του μιαν ανάσα από τα άστρα και τον ουρανό. Με σύγχρονες τεχνικές λήψης και επεξεργασίας μπορεί κι «ακουμπά» τη Σελήνη και τις λεπτομέρειές της, τον Ηλιο και πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Χρησιμοποιεί ισχυρό τηλεφακό, τηλεσκόπιο, ευρυγώνιο φακό και μια ισημερινή στήριξη - μηχανισμό που αντισταθμίζει την περιστροφή της Γης, «κρατώντας» τα αστέρια στην ίδια θέση ώστε να μπορεί να τα φωτογραφίζει.
Οι φωτογραφίες του αυτές ανέρχονται ήδη σε πολλές χιλιάδες, αρκετές εκατοντάδες τις παρουσιάζει πλέον και στο site του (www.greeksky.gr).
Ώς και στο Νοβοσιμπίρσκ στη Σιβηρία ταξίδεψε για να κλικάρει πάνω στην ολική έκλειψη Ηλίου. Την πιο επίπονη, πάντως, εξόρμηση την έκανε στον Ολυμπο. Τότε που, έπειτα από εννέα ώρες εξαντλητικής νυχτερινής ανάβασης φορτωμένος με τον φωτογραφικό εξοπλισμό του, νωρίς το πρωί στεκόταν έγκαιρα απέναντι από την κορυφή του Μύτικα κι «έπιανε» τη Σελήνη που έδυε πίσω από τους βράχους.
«Αν ήταν προϊόν photoshop οι δημιουργίες μου, οι ξένοι επιστήμονες που τις αξιολογούν θα το καταλάβαιναν», απαντά σήμερα σε κάθε δύσπιστο με το τελικό εντυπωσιακό αποτέλεσμα, το οποίο έχει ήδη αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις: πρώτη θέση ανάμεσα σε 200 συμμετοχές από 30 χώρες στον Διαγωνισμό «International Earth and Sky Photo» το 2009. «Φωτογραφία της Χρονιάς» το 2009 και δεύτερη θέση το 2010 στο «Earth Science Picture of the Day». Επτά δημοσιεύσεις τα τελευταία δύο χρόνια στο «Astronomy Picture of the Day», τον σημαντικότερο θεσμό στον χώρο της αστροφωτογραφίας ο οποίος χρηματοδοτείται από τη NASA. Στο ενεργητικό του έχει και δημοσίευση στο «National Geographic», στο τεύχος Απριλίου 2012. Τέλος, δύο φωτογραφίες του επιλέχθηκαν μέσα στις 100 καλύτερες για το 2011 από το περιοδικό «Astronomy».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Πέτρος Στεφανής

3-7-2012