Ελλάδα :Το βολικό «θύμα»,όπου ασελγούν οι Γερμανοί και οι συμμαχίες τους ...


Σκίτσο του Π.ΜΑΡΑΓΚΟΥ



Greece as a ''Scapegoat'' 


Οι αποκλίσεις Βορρά – Νότου σε μισθούς και «ισχύ» είναι βαθιές…

Μέτρα επειγόντως για να μην συνεχισθεί η κατάρρευση των αγορών

Με μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία μοιάζει η ευρωπαϊκή χρέους καθώς ενώ οι πάντες αναγνωρίζουν ότι, το πρόβλημα είναι βαθύ, δηλαδή οι αποκλίσεις στις οικονομίες Βορρά – Νότου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις αντιμετωπίζουν … απελπιστικά αργά, με αποφάσεις – όπως στην πρόσφατη σύνοδο για την ανακεφαλαιοποίηση των Ισπανικών Τραπεζών – τις οποίες τις τελευταίες ώρες οι αγορές κυριολεκτικά τις … «κουρέλιασαν». (δείτε εδώ: 

Οι αγορές- όπως και οι αναλυτές - γνώριζαν ότι τα κεφάλαια για τις Ισπανικές Τράπεζες δεν επαρκούν και «τσάκισαν» με πωλήσεις τα Ισπανικά, τα ιταλικά ομόλογα, αλλά και τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής Περιφέρειας.
Κι αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά καθώς το ευρώ βρέθηκε κάτω από τα 1,21 δολάρια, ενώ το πετρέλαιο έχασε την ανοδική του τάση με μια θεαματική βουτιά κατά 4% φθάνοντας τα 88 δολάρια. Η κίνηση του πετρελαίου- αν συνεχιστεί- είναι η πιο σαφής ένδειξη ότι η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε βαθιά ύφεση.. 

Τα χρηματιστήρια στο Νότο κατέρρευσαν με την Μαδρίτη να υποχωρεί πάνω από 5% και το Μιλάνο να ακολουθεί με πτώση 4%, ενώ η Αθήνα μετά το μεσημέρι βρέθηκε στα όρια του κραχ με βουτιά πάνω από 7%. Το απόγευμα η απαγόρευση του σορταρίσματος των τραπεζικών μετοχών σε Ισπανία – Ιταλία γύρισε το κλίμα, αλλά η σημερινή ημέρα πιθανότατα θα δείξει ότι οι απαγορεύσεις θα προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα. 

Δραματική ήταν η εικόνα στα ισπανικά δεκαετή ομόλογα που έφθασαν να έχουν επιτόκιο 7,52% και η Ιταλία 6,39% - ενώ την ίδια ώρα το γερμανικό ομόλογο αναφοράς (bund) είχε επιτόκιο 1,14% - ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια μεταπολεμικά αφού ξεπέρασε το προηγούμενο χαμηλό του 1,20%. Το Ισπανικό 2ετες έφθασε να σπάσει το υψηλό όλων των εποχών με Spread 660,34. 




Οι αποκλίσεις των οικονομιών – Ποιο είναι το πρόβλημα 

Η ουσία του προβλήματος είναι ότι η Γερμανική οικονομία τρέχει με αύξηση μισθών 3-3,5%, ενώ την ίδια ώρα οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν κοπεί έως 40% - ενώ στην Ισπανία – Ιταλία μετά το «πάγωμα» άρχισαν οι μειώσεις. Οι μεγάλες αυτές αποκλίσεις δεν μπορούν να μειωθούν όταν η Ισπανία δανείζεται με επιτόκια πάνω από 7%.
Και οι αποκλίσεις θα μείνουν για χρόνια, αν η Ευρώπη δεν αλλάξει πορεία, όπως θα δούμε με τραπεζική ενοποίηση και εγγύηση καταθέσεων.

Δεν μπορεί επομένως, εκ των πραγμάτων, μια οικονομία που χάνει το ΑΕΠ να συναντήσει τους στόχους , ακριβώς όπως έγινε με την Ελλάδα τα τελευταία 2,5 χρόνια. Θεωρητικά χρειάζεται μια ανάπτυξη με 5-6% ετησίως και σίγουρα όχι επιτόκια της τάξης του 7%. 

Για να το πούμε με απλά λόγια, τα έσοδα (σε Ισπανία – Ελλάδα που συρρικνώνονται από την υψηλή ανεργία) μείον τα έξοδα δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη, ούτε να εξυπηρετήσουν τους τόκους. Το κλάσμα έσοδα μείον έξοδα δια το χρέος θα έχει πάντοτε υψηλότερο παρονομαστή αφού το ΑΕΠ πέφτει, όπως της Ελλάδος η οποία εξαρτάται από τις δόσεις που δίνουν η Ε.Ε και το ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή, η πρόταση για τραπεζική ενοποίηση παραμένει κενό γράμμα, καθώς οι Γερμανοί δεν συμφωνούν να σχηματισθεί ένα σχήμα εγγύησης των καταθέσεων στην Ευρώπη. Όσο δεν υπάρχει εγγύηση τα κεφάλαια από Ιταλία- Ισπανία φεύγουν και προσγειώνονται στην Γερμανία, ακόμη και με επιτόκιο 1% ή και αρνητικά. 
Η ανακεφαλαιοποίηση εξαγγέλθηκε, αλλά το ESM ( ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ) δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια, παρά μόνο 65 δισ. ευρώ, ενώ μόνο για τις Ισπανικές Τράπεζες χρειάζονται 100 δισ. ευρώ. 



Σκίτσα του Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ


Όταν η Ελλάδα σίγησε ξέσπασαν οι Γερμανοί ! 

Την ίδια ώρα που βάλλονται η Ισπανία και η Ιταλία, η Ελλάδα είναι το εύκολο «θύμα», πάνω στο οποίο ασελγούν, κυρίως, οι Γερμανοί συντηρητικοί και οι σύμμαχοι τους ( Ολλανδία, Φιλανδία ) οι οποίοι θέλουν διακαώς την χώρα μας εκτός ευρώ, δίχως όμως να έχουν υπολογίσει τις αλυσιδωτές συνέπειες.

Ενώ λοιπόν, η Ελλάδα και οι υπουργοί της είχαν σιγήσει σωστά – χωρίς να προκαλούν με δηλώσεις – οι Γερμανοί επανέφεραν συνεχώς το θέμα της εξόδου, μια ημέρα πριν συναντηθούν οι εκπρόσωποι της Τροϊκας με την κυβέρνηση.

Και μόνο το θέμα με την διακοπή της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ αρκούσε να επιφέρει πτώση στην Αθήνα. Οι δηλώσεις, όμως, των Γερμανών επέτειναν την πτώση σπέρνοντας αμφιβολίες για τους σκοπούς τους.
Ειδικά, όταν οι αναλυτές είναι βέβαιοι, εκ των πραγμάτων, ότι περισσότερους λόγους έχουν να φύγει από το ευρώ η Ιταλία και η Ιρλανδία παρά η Ελλάδα. 

Διότι οι δυο πρώτες έχουν βιομηχανία, προσωπικό με το οποίο μπορούν να ανταπεξέλθουν με ένα νόμισμα εθνικό. Η ανταγωνιστικότητά τους μπορεί να επανέλθει πιο γρήγορα.  


    Δημήτρης Παφίλας        
24-7-2012

Το κείμενο της αναρτήσεως δημοσιεύεται στο
   http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=212505



(Η εικονογράφηση του κειμένου της αναρτήσεως
- με εικόνες από το ''World Wide Web'' -
γίνεται με ευθύνη του blogger:
''IVOS 2'').