Πολιτική σιωπή ή εθνική απάντηση στις ανθελληνικές δηλώσεις Κάμερον;




Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει άμεσα θέμα διακοπής των διπλωματικών της σχέσεων με τη Βρετανία στην περίπτωση που ο κ. Κάμερον δεν ανακαλέσει και δε ζητήσει συγνώμη για την ιστορική προσβολή απέναντι στον ελληνικό λαό. Μπορεί κανείς να φανταστεί τί θα ακολουθούσε αν ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός που έλεγε πως θα έκλεινε τα σύνορα της χώρας στη Βρετανία για οποιοδήποτε λόγο (π.χ για τις ευθύνες της στη διεθνή κρίση ή για τον πόλεμο στο Ιράκ ή για την κλοπή και την άρνηση επιστροφής των ελληνικών αρχαιοτήτων).
 (...)
 Στην Ελλάδα αφήσαμε τα λάθη να στοιβαχτούν, να γίνουν τόσα πολλά που κάποια στιγμή άρχισε να μοιάζει αδύνατο να διορθωθούν. Και ένα απ' τα μεγαλύτερα λάθη που επιτρέψαμε να συμβεί ήταν να σπιλωθεί η φήμη μίας απ' τις πιο ένδοξες χώρες του κόσμου. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η οργανωμένη απ' την πολιτεία και την κοινωνία απάντηση στις δηλώσεις Κάμερον και η πίεση να αναλάβει τις ευθύνες του και να απολογηθεί δημόσια είναι η ευκαιρία για μία νέα αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση.
(...)
Δεν έχει υπάρξει ηγέτης ξένης χώρας τις τελευταίες δεκαετίες που να πρόσβαλε την Ελλάδα περισσότερο απ' ότι ο Κάμερον. Για κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα δεν έχουν μιλήσει ούτε καν τα Σκόπια ή η Τουρκία. Το ατόπημα είναι ιστορικό. Η απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη και να έρθει με έναν τρόπο που θα βοηθήσει και όχι θα βλάψει τη χώρα.
(...)

 
Η Βρετανία πρέπει να προστατευθεί απ' τους Έλληνες μετανάστες, είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κάμερον μιλώντας στη βρετανική βουλή σε ένα παραλήρημα ανθελλινισμού. «Η Βρετανία έχει εξετάσει νομικά μέσα που θα της επιτρέψουν να αφαιρέσει απ' τους Έλληνες πολίτες το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ΕΕ», είπε ο Κάμερον. “Θα κάνω τα πάντα για κρατήσω τη χώρα μας ασφαλή” συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει το κλείσιμο των βρετανικών συνόρων στους Έλληνες.
Ας δούμε, όμως, από ποιους ακριβώς πρέπει να προστατεύσει την Αγγλία ο κ. Κάμερον.
 
Σκίτσο Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ

Σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας, ο τομέας της ανώτερης εκπαίδευσης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της χώρας, αποφέροντας κέρδη της τάξης των 60 δις στερλινών ετησίως. Από το 1990 μέχρι το 2010, η Ελλάδα ήταν άλλοτε η τρίτη και άλλοτε η τέταρτη χώρα με τους περισσότερους φοιτητές στην Αγγλία. Περισσότεροι από 200 χιλιάδες Έλληνες έχουν ξοδέψει συνάλλαγμα στη χώρα, αποτελώντας, μόνοι τους, μία μικρή βιομηχανία για τη χώρα που τώρα θέλει να κλείσει τα σύνορα της σ' αυτούς.
Οι Έλληνες φοιτητές, πέρα απ' τα δίδακτρα που πληρώνουν στα βρετανικά πανεπιστήμια, ξοδεύουν για στέγαση, διατροφή, μεταφορά, ένδυση ενώ χάρη σε αυτούς περίπου 500 χιλιάδες επιπλέον Έλληνες επισκέφτηκαν τη Βρετανία, αφήνοντας, επίσης, το συνάλλαγμα τους εκεί.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, πλούσιοι Έλληνες ξόδεψαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το Bloomberg οι Έλληνες τώρα αντιστοιχούν στο 6% των συνολικών πωλήσεων κατοικιών στο Λονδίνο, σε μία φάση που αυτές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετιών. Οι Έλληνες με σπίτια εκατομμυρίων ευρώ στο Λονδίνο, προφανώς, δε θα μπορούν να τα επισκεφτούν όταν κλείσουν τα σύνορα της Βρετανίας για την Ελλάδα.
Η Βρετανία είναι ένας απ' τους βασικούς προορισμούς των κεφαλαίων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης, ενισχύοντας το αγγλικό τραπεζικό σύστημα. Τί θα συμβεί με τα χρήματα των Ελλήνων στις αγγλικές τράπεζες αν κλείσουν τα σύνορα της χώρας σ' αυτούς;
Το Λονδίνο είναι ένα απ' τα κέντρα της ελληνικής ναυτιλίας, τόπος επιχειρηματικής κατοικίας και δραστηριοτήτων πολλών Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι διαθέτουν πολύ μεγάλη περιουσία στη χώρα. Οι πιο πολλοί απ' αυτούς έχουν μόνο την ελληνική υπηκοότητα. Σκοπεύει ο κ. Κάμερον να εμποδίσει την είσοδο τους στη Βρετανία μετά το κλείσιμο των συνόρων;

Μόνο στο Λονδίνο οι μόνιμοι κάτοικοι με ελληνική υπηκοότητα, οι οποίοι εργάζονται και καταβάλλουν φόρους στο αγγλικό κράτος, ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες. Οι Έλληνες αυτοί έχουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους στο Λονδίνο. Τί θα πράξει ο κ. Κάμερον με αυτούς μετά το κλείσιμο των συνόρων; Θα έχουμε τον πρώτο διωγμό Ελλήνων στη σύγχρονη ιστορία; Και τί θα συμβεί με τους συγγενείς αυτών αν θελήσουν να τους επισκεφτούν στην Αγγλία;

Ας υποθέσουμε, όμως, πως κάποιοι Έλληνες βρίσκονται εντός Αγγλίας όταν κλείσουν τα σύνορα και θεωρηθούν παράνομοι μετανάστες. Τί θα συμβεί με αυτούς; Θα συλληφθούν και θα κλειστούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης πριν απελαθούν;
Όμως και η 'φτωχή' Ελλάδα εισάγει κάθε χρόνο απ' την Αγγλία προϊόντα ύψους 1 δις στερλινών περισσότερα απ' ότι εξάγει σ' αυτήν. Η διαφορά δεν καλύπτεται ούτε αν συνυπολογιστούν οι περίπου 2,5 εκ. Βρετανοί τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο, αφού πρόκειται για οικονομικό τουρισμό. Σκοπεύει ο κ. Κάμερον να συνεχίσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα στην περίπτωση που κλείσει τα σύνορα του για τους Έλληνες;

Στην Ελλάδα, όμως, έχουν αγοράσει εξοχικές ή και μόνιμες κατοικίες χιλιάδες Βρετανοί, μεταξύ των οποίων και μέλη της βρετανικής ελίτ. Θα απαιτήσει ο κ. Κάμερον να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση αυτών στην Ελλάδα όταν θα έχει κλείσει τα σύνορα της Βρετανίας;

Μία γοργή ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων φανερώνει πως η Βρετανία είναι μακράν κερδισμένη απ' τις σχέσεις της με την Ελλάδα και αυτό χωρίς να συνυπολογιστούν τα κέρδη που απολαμβάνει απ' τον τουρισμό εξαιτίας των κλεμμένων αρχαίων ελληνικών αριστουργημάτων που κοσμούν τα μουσεία της. Γιατί, λοιπόν, οι τόσο ανθελληνικές δηλώσεις Κάμερον;

Οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι αλλά ένας έχει σίγουρα να κάνει με την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων στο καυτό για την Αγγλία θέμα των μεταναστών. Οι Βρετανοί είναι διαχρονικά θυμωμένοι με τους πολιτικούς τους για τα προνόμια που παρέχουν στους μετανάστες, οι οποίοι απολαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, ενοικίου, δωρεάν ιατρική περίθαλψη κλπ. Οι περισσότεροι μετανάστες, ωστόσο, είναι απ' την Ινδία την οποία η Αγγλία εκμεταλλευόταν επί δεκαετίες και που εξακολουθεί σε σημαντικό βαθμό να επηρεάζει. Με την Ινδία στα πρόθυρα της πτώχευσης (απέχει μόλις μία βαθμίδα απ' την υποβάθμιση των ομολόγων της σε μη επενδυτικό προϊόν) ο αριθμός των μεταναστών έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα σε μία τάση που αναμένεται να ενταθεί περισσότερο στα επόμενα χρόνια. Με τη βρετανική οικονομία σε ύφεση τους Βρετανούς να έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης στα τελευταία 30 χρόνια και να υφίστανται τις συνέπειες από τα πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα απ' το 1945, η ανοχή για τη διάθεση περισσότερων κονδυλίων για μετανάστες στερεύει επικίνδυνα.

Όμως ο Κάμερον δε μπορεί να εμποδίσει τους Ινδούς να μεταναστεύσουν στην Αγγλία και εδώ έρχεται η Ελλάδα. Ένας βαρύγδουπος λόγος για την προστασία της χώρας απ' τους μετανάστες Έλληνες είναι ό,τι πρέπει για να ικανοποιηθούν τα εθνικιστικά και άλλα αισθήματα των Βρετανών. Πρόκειται για μία άνανδρη και επικίνδυνη πολιτική από ένα, μέχρι στιγμής, αποτυχημένο πολιτικό, ο οποίος και διασύρθηκε, πρόσφατα, διεθνώς απ' τα σχόλια του Σαρκοζί γι' αυτόν στα οποία δε μπόρεσε να βρει απάντηση με αποτέλεσμα να γίνει περίγελος εντός της Βρετανίας.
Ο Κάμερον, όμως, 'νομιμοποιήθηκε' να μιλήσει τόσο απαξιωτικά για τους Έλληνες εξαιτίας της γνώμης που έχει σχηματιστεί γι' αυτούς μετά τις δηλώσεις Παπανδρέου στα τέλη του 2009. Οι “'διεφθαρμένοι” Έλληνες που κλέβουν τους Ευρωπαίους για να περνούν αυτοί καλά εις βάρος τους δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Βρετανία, όπου η ελληνική διαφθορά μετατράπηκε σε ριάλιτι στη βρετανική τηλεόραση για να διασκεδάσει τους αδιάφθορους (;) Άγγλους. Δυστυχώς ο κ. Παπανδρέου, είτε από άγνοια είτε απλά από υπερβολικό συναισθηματισμό, μεγέθυνε μία κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό που το πλήγμα ήταν καταστροφικό για τη χώρα σε πολλά επίπεδα.

Αυτό το οποίο δεν κατανόησε ποτέ ο κ. Παπανδρέου είναι πως το ξέσπασμα ηθικής του θα έπρεπε είτε να μην είχε λάβει χώρα ποτέ είτα να ήταν γενικό και να αναφέρεται πρωτίστως στα μεγάλα προβλήματα διαφθοράς που αφορούν στην παγκόσμια οικονομία – τη διαστροφή του χρηματοοικονομικού καπιταλισμού, τη διαφθορά στο χρηματοοικονομικό, το τραπεζικό και το νομισματικό σύστημα, την αδιαφανή νομισματική πολιτική διεθνών Κεντρικών Τραπεζών, τις διεθνείς οικονομικές συνέπειες ενός παράνομου πολέμου κλπ- και όχι να εστιάσει και να αναδείξει ως παγκόσμια τα προβλήματα της μικρής Ελλάδας.

Η διαφθορά σε μία μικρή χώρα μοιάζει με το κάπνισμα ενώ σε μία μεγάλη χώρα με την πυρηνική βόμβα. Το κάπνισμα βλάπτει την ίδια τη χώρα και οι υπόλοιπες μπορεί μόνο να ενοχληθούν απ' τον καπνό. Η πυρηνική βόμβα, όμως, μπορεί να σκοτώσει πολλές χώρες τόσο με την πυροδότηση της όσο και με το ωστικό κύμα και τα ραδιενεργά κατάλοιπα που αφήνει για χρόνια.

Η διαφθορά στη Βρετανία μοιάζει, αδιαμφισβήτητα, με πυρηνική βόμβα ως προς τις διεθνείς της συνέπειες. Αρκεί να θυμηθεί κανείς πως ήταν η Βρετανία μαζί με τις ΗΠΑ που με πλαστά έγγραφα απ' το Νίγηρα που έδειχναν ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής επινόησαν μία παντελώς ψευδή αιτία για να κηρύξουν τον παράνομο πόλεμο στο Ιράκ, εξαπατώντας ολόκληρο τον κόσμο και σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες αθώους πολίτες για να βάλουν χέρι στα πετρέλαια της χώρας, να ενισχύσουν τον έλεγχο τους στη Μέση Ανατολή και να σταματήσουν το Σαντάμ και άλλες αραβικές χώρες απ' τη διεξαγωγή του εμπορίου πετρελαίου σε ευρώ, γεγονός με πάρα πολύ σημαντικές και διεθνείς νομισματικές προεκτάσεις. Ο πόλεμος στο Ιράκ προκάλεσε έξαρση του εθνικισμού στη Μέση Ανατολή, αύξηση της διεθνούς τρομοκρατίας και άλλαξε ριζικά το γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, αποτελώντας μία απ' τις βασικές αιτίες για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για την απογείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου και της εκτίναξης σε ιστορικό ρεκόρ των διεθνών τιμών τροφίμων. Τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ τις πλήρωσαν οι πολίτες όλων των κρατών και θα συνεχίζουν να τις πληρώνουν για δεκαετίες.

Ως χρηματιστηριακό κέντρο της Ευρώπης και ένα απ' τα χρηματιστηριακά κέντρα του κόσμου, το Λονδίνο, έχει αποτελέσει το επίκεντρο αμέτρητων σκανδάλων και υποθέσεων διαφθοράς με πιο πρόσφατο αυτό της χειραγώγησης των διεθνών επιτοκίων LIBOR και Euribor, το οποίο αφορά σε μία αγορά ύψους 360 τρις δολαρίων (στοιχεία Bloomberg) και όπως είναι εύκολα αντιληπτό έχει παγκόσμιες διαστάσεις (το Λονδίνο ανακηρύχθηκε σε χρηματιστηριακό κέντρο του κόσμου για το 2011 σε ειδική έρευνα της AIG). Το σκάνδαλο γίνεται ακόμη πιο δραματικό καθώς σε αυτό εμπλέκεται η Τράπεζα της Αγγλίας. “Όλοι τώρα κατανοούν πως στον τραπεζικό κλάδο της χώρας κάτι πηγαίνει πολύ άσχημα” παραδέχτηκε για πρώτη φορά ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Αν είσαι διαδηλωτής στη Βρετανία ή κλέψεις ένα μπουκάλι νερό σε κυνηγούν μέχρι να μπεις φυλακή. Αν είσαι διευθυντής σε μία χρηματοοικονομική εταιρία που συστηματικά κλέβει τότε το πρόβλημα λύνεται με τη διάσωση της με κρατικά χρήματα, σχολίασε στον απόηχο του σκανδάλου στέλεχος που είχε απολυθεί απ' τη δουλειά του σε χρηματοοικονομική εταιρία επειδή είχε προειδοποιήσει το αφεντικό του για τα υπερβολικά ρίσκα που αναλάμβανε (πηγή: Bloomberg).

Το Λονδίνο συνδέεται άρρηκτα με την πρόσφατη διεθνή τραπεζική κρίση (προθάλαμο της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κρίσης) σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εμπορίου Παραγώγων Χρηματιστηριακών Προϊόντων, Γκάρι Γκένσλερ, ο οποίος σημείωσε πως τόσο στην περίπτωση της AIG, όσο και σε αυτές των Lehman Brothers και Bear Sterns τα παράγωγα προϊόντα που οδήγησαν στην πτώχευση ή την ανάγκη διάσωσης τους εμπορεύτηκαν στο Λονδίνο (πηγή: Bloomberg).

Μα δεν είναι μόνο το παρόν της Βρετανίας που είναι γεμάτο με παραδείγματα διαφθοράς αλλά και το παρελθόν της που είναι, κυριολεκτικά, τρομακτικό. Συμπτωματικά, μάλιστα, κάποιες απ΄τις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της χώρας συνδέονται και με το παρελθόν του ίδιου του κ. Κάμερον. Η Βρετανία προχώρησε σε δύο πολέμους με την Κίνα για να της επιβάλλει τη συνέχιση της διεξαγωγής του εμπορίου του οπίου (Πόλεμοι Οπίου), απ' όπου οι διεθνείς τραπεζίτες και η αριστοκρατία της εποχής απολάμβαναν μυθικά κέρδη. Ένα ολόκληρο τραπεζικό σύστημα στο Χόγκ Κονγκ χτίστηκε για τη διαχείριση των χρημάτων απ' το εμπόριο οπίου, με τις τράπεζες αυτές να συνεχίζουν να κυριαρχούν στο διεθνές τραπεζικό σύστημα ακόμη και σήμερα και με κάποιες απ' αυτές να τυχαίνει να είναι εμπλεκόμενες και στο σκάνδαλο της χειραγώγησης των διεθνών επιτοκίων. Ένας απ' τους προγόνους του σημερινού Πρωθυπουργού, απ' την πλευρά του πατέρα του, ήταν διευθυντής στο Λονδίνο της τράπεζας που συνδεόταν, ίσως, πιο πολύ απ' τις όλες τις υπόλοιπες με το εμπόριο του οπίου.

Η σκοτεινή βρετανική ιστορία δε σταματά, βέβαια, στο εμπόριο Οπίου αλλά εκτείνεται στο εμπόριο δούλων, στην εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων στις βρετανικές αποικίες κλπ. Πλούσιοι Άγγλοι της Νοτίου Αφρικής, έχουν ακόμη και σήμερα βαλσαμωμένους Πυγμαίους (!) αντί για αγάλματα μέσα στα σπίτια τους σε διάφορες στάσεις. Ποτέ κανένας Βρετανός αξιωματούχος δεν υποστήριξε πως η χώρα θα πρέπει να προστατευθεί απ' αυτούς.

Επιστρέφοντας στα σχόλια Κάμερον για την Ελλάδα, φαίνεται αυτονόητο πως ως ένας άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε 'ήρωας' το 2010 απ' τα Βρετανικά ΜΜΕ ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε, εφόσον δε μπόρεσε να το πράξει όσο ήταν Πρωθυπουργός, να υπερασπιστεί τώρα την Ελλάδα. Να χρησιμοποιήσει τη δημοτικότητα του στο εξωτερικό όχι για να διδάσκει ηγετικές ικανότητες και να δίνει συνεντεύξεις στα διεθνή ΜΜΕ μιλώντας για θεωρητικά θέματα αλλά για να απαντήσει στον κ. Κάμερον που προέβη σε ανθελληνικά σχόλια και να προσπαθήσει έστω και την ύστατη στιγμή να προστατεύσει το όνομα της χώρας.

Βέβαια, μία απάντηση στον Κάμερον θα πρέπει, πρωτίστως, να δώσουν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί όλων των κομμάτων. Το θέμα θα πρέπει να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στον ΟΗΕ. Είναι πρωτάκουστο και αποτελεί ιστορικό ατόπημα εν ενεργεία Πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας να κάνει λόγο για κλείσιμο συνόρων σε σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ, εταίρο στην Ευρώπη και μέλος της ΕΕ, με την οποία μάλιστα διατηρεί πολυετείς και σημαντικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει άμεσα θέμα διακοπής των διπλωματικών της σχέσεων με τη Βρετανία στην περίπτωση που ο κ. Κάμερον δεν ανακαλέσει και δε ζητήσει συγνώμη για την ιστορική προσβολή απέναντι στον ελληνικό λαό. Μπορεί κανείς να φανταστεί τί θα ακολουθούσε αν ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός που έλεγε πως θα έκλεινε τα σύνορα της χώρας στη Βρετανία για οποιοδήποτε λόγο (π.χ για τις ευθύνες της στη διεθνή κρίση ή για τον πόλεμο στο Ιράκ ή για την κλοπή και την άρνηση επιστροφής των ελληνικών αρχαιοτήτων).

Απάντηση στον κ. Κάμερον θα πρέπει να δώσουν οπωσδήποτε και οι Έλληνες εφοπλιστές αλλά και οι διεθνείς Έλληνες επιχειρηματίες. Δεν είναι δυνατό η οικονομική ελίτ της χώρας να κωφεύει ή να σιωπά όταν θίγεται ο ελληνισμός.
Μία απάντηση στις δηλώσεις Κάμερον, όμως, θα έπρεπε να δοθεί και απ' την ελληνική εβραϊκή κοινότητα, η οποία δεν πρέπει να απέχει από κρίσεις σ' αυτές ή άλλες ρατσιστικές ύβρεις που έχουν ειπωθεί εναντίον της Ελλάδας απ' το ξέσπασμα της κρίσης. Ως ένας λαός που έχει υποστεί το ρατσισμό σε εγκληματικό βαθμό, οι Εβραίοι της Ελλάδας, έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να αποκρούσουν με όλη τους τη δύναμη τις ρατσιστικές δηλώσεις Κάμερον, οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν αύξηση των επιθέσεων εθνικιστικών ομάδων σε Έλληνες της Βρετανίας, κάποιοι απ' τους οποίους είναι Εβραίοι (επιθέσεις σε Έλληνες της Βρετανίας γίνονται διαχρονικά αν και σε μικρό μέχρι στιγμής βαθμό).

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα σε Άγγλους τουρίστες στην Ελλάδα και το θέμα να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στη φήμη της Ελλάδας. Ο κ. Κάμερον, είτε δεν έχει καταλάβει τη βαρύτητα όσων είπε για την Ελλάδα είτε εξυπηρετεί πέρα απ' τους μικροπολιτικούς και άλλους σκοπούς και έτσι γίνεται ένας απ' τους διεθνείς εχθρούς της χώρας. Σε κάθε περίπτωση είναι επικίνδυνος πολιτικά, τόσο για τη Βρετανία όσο για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η ελληνική εβραϊκή κοινότητα θα πρέπει να ζητήσει τη στήριξη της αντίστοιχης αγγλικής κοινότητας και να απαιτήσει άμεσα ο κ. Κάμερον να ανακαλέσει και να απολογηθεί. Τέτοιες δηλώσεις που τροφοδοτούν το ρατσισμό δεν έχουν σύνορα.
Κλείνω με τα λόγια μίας απ' τις πιο μορφωμένες, παλιές, Ελληνίδες δασκάλες μουσικής που συνήθιζε να λέει “να διορθώνεις πάντα το πρώτο λάθος, έτσι δε θα υπάρξει ποτέ δεύτερο”. Στην Ελλάδα αφήσαμε τα λάθη να στοιβαχτούν, να γίνουν τόσα πολλά που κάποια στιγμή άρχισε να μοιάζει αδύνατο να διορθωθούν. Και ένα απ' τα μεγαλύτερα λάθη που επιτρέψαμε να συμβεί ήταν να σπιλωθεί η φήμη μίας απ' τις πιο ένδοξες χώρες του κόσμου. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η οργανωμένη απ' την πολιτεία και την κοινωνία απάντηση στις δηλώσεις Κάμερον και η πίεση να αναλάβει τις ευθύνες του και να απολογηθεί δημόσια είναι η ευκαιρία για μία νέα αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν έχει υπάρξει ηγέτης ξένης χώρας τις τελευταίες δεκαετίες που να πρόσβαλε την Ελλάδα περισσότερο απ' ότι ο Κάμερον. Για κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα δεν έχουν μιλήσει ούτε καν τα Σκόπια ή η Τουρκία. Το ατόπημα είναι ιστορικό. Η απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη και να έρθει με έναν τρόπο που θα βοηθήσει και όχι θα βλάψει τη χώρα.

Ο Βρετανικός λαός είναι φίλος και λάτρης της Ελλάδας. Τα εκατομμύρια των Βρετανών που την έχουν επισκεφτεί μεταφέρουν τις αναμνήσεις τους παντού και κοσμούν τα σπίτια τους, τα μπλογκ και τις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με χιλιάδες φωτογραφίες απ' τα νησιά μας.

Δεν είναι ο λαός αλλά η κεφαλή της πολιτικής ηγεσίας της Βρετανίας που είναι επικίνδυνη και που πρέπει να απολογηθεί. Και αυτό πρέπει να φροντίσουμε όλοι να συμβεί άμεσα. Αν πραγματικά θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, πρέπει να σταματήσουμε να επιτρέπουμε να βλάπτεται η φήμη της Ελλάδας.

Πάνος Παναγιώτου

Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής
Διευθυντής GSTA Ltd, WTAEC Ltd.

7-7-2012


ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
ΣΧΕΤΙΚΑ: