Τα πέντε μεγαλύτερα προβλήματα της Μέρκελ ...




Μπορεί η 'Ανγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) να απήλαυσε ένα ξεκούραστο καλοκαίρι, αλλά τώρα ξεγνοιασιά τέλος. Με το που γύρισε πίσω στη δουλειά την Δευτέρα (13/8), η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκίνησε ένα πολυάσχολο φθινόπωρο. Και η λίστα των προβλημάτων είναι μακρά.
Εκ πρώτης όψεως, το πρόγραμμα της πρώτης εβδομάδας της Μέρκελ στο γραφείο έμοιαζε μάλλον χαλαρό. Την Τετάρτη είχε υπουργικό συμβούλιο. Μετά η καγκελάριος θα πάει στον Καναδά για δύο μέρες για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις της χώρας αυτής με την Γερμανία με τον πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ (Stephen Harper). Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα την επισκεφθούν πολίτες, σε μιαν ημέρα «ανοικτών θυρών» της καγκελαρίας. «Ανυπομονώ να σας συναντήσω», τους έγραψε η Μέρκελ σε ένα μήνυμα καλωσορίσματος.
Αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο χαλαρή όσο φαίνεται. Πολλές είναι οι ενδείξεις πως η συντηρητική πολιτικός τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσει τους κρισιμότερους μήνες της θητείας της. Αν και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2013, η Μέρκελ οφείλει να ξεκινήσει από τώρα την προεκλογική της εκστρατεία υπέρ της «χριστιανικής δημοκρατικής ένωσης» (CDU). Επιπροσθέτως έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από άλλα προβλήματα:

Πρώτον
 Τα ζητήματα που αφορούν το ευρώ γίνονται ολοένα και πιο ενοχλητικά για την Μέρκελ. Την ώρα που η καγκελάριος ποδηλατούσε στην ιταλική περιφέρεια του Νοτίου Τιρόλου, πολλά μέλη της κυβέρνησής της βάλθηκαν να ασκούν κριτική στην Ελλάδα, την χειρότερη περίπτωση υπερδανεισμού που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει «προ πολλού πάψει να μας τρομάζει», είπε ο υπουργός οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ (Philipp Rösler), ηγέτης του ελάσσονος εταίρου της κυβέρνησης της Μέρκελ, του φιλικού προς την επιχειρηματικότητα «κόμματος ελευθέρων δημοκρατών» (FDP). Παράλληλα ο Μάρκους Σέντερ (Markus Söder), μέλος του βαυαρικού αδερφού κόμματος της CDU, της «χριστιανικής κοινωνικής ένωσης» (CSU) και υπουργός οικονομίας του κρατιδίου, δήλωσε «πως η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς αποφυγή». Κάθε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα «ήταν σαν να ποτίζαμε την έρημο», πρόσθεσε. Με δεδομένο ποιο είναι το διακύβευμα -η επιβίωση του ευρώ- αυτό ακριβώς είναι το είδος της αναστάτωσης που δεν επιθυμούσε η κ. Μέρκελ.
Αναμένει επίσης την απόφαση του ομοσπονδιακού συνταγματικού δικαστηρίου την 12η Σεπτεμβρίου σχετικά με το αν ο μόνιμος μηχανισμός ευρωπαϊκής στήριξης (ESM), είναι συμβατός με τον γερμανικό νόμο. Ενώ μια αρνητική απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες, ακόμα και η θετική ετυμηγορία του δεν εξασφαλίζει την επιβίωση του ευρώ.

Δεύτερον
 Στην εσωτερική πολιτική σκηνή, η Μέρκελ θα χρειαστεί να διαχειριστεί την βεβιασμένη της απόφαση για μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την συνεχιζόμενη σύγκρουση για τα επιδόματα παιδιού και τώρα το αν τα ζευγάρια των ομοφυλόφιλων πρέπει να δικαιούνται φορολογικών ελαφρύνσεων. Ο ελάσσων εταίρος του FDP έχει εκφραστεί υπέρ της επέκτασης των φοροαπαλλαγών αυτών για όλους όσοι διαβιούν με σύμφωνο συμβίωσης, αλλά ο συντηρητικός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble) αντείπε πως δεν θεωρεί κάτι τέτοιο απαραίτητο. Ρίχνοντας λάδι στην φωτιά, ο συντηρητικός υπουργός αμύνης Τόμας Ντε Μεζιέρ (Thomas de Maizière) επέκρινε τους δεκατρείς ομοϊδεάτες του που συνυπέγραψαν μια δήλωση υπέρ της επέκτασης των φοροαπαλλαγών. Ο κυβερνητικός συνασπισμός πλήττεται από παρόμοιες αυτοφυείς πρωτοβουλίες, δήλωσε την Κυριακή στην ημερήσια εφημερίδα «ντερ ταγκεσπίγκελ». «Η αντιπολίτευση θα γελάει εις βάρος μας», πρόσθεσε.

Τρίτον:
 Η αναιμική εκλογική απήχηση του FDP μπορεί να εξαναγκάσει την Μέρκελ να το παρακάμψει εντελώς όταν αναζητήσει μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του κέντρου «έμνιντ» για την «κυριακάτικη μπιλντ», η πρόθεση ψήφου προς το φιλικό προς τις επιχειρήσεις κόμμα έχει πέσει στο 4%. Το κόμμα θα χρειαστεί να αυξήσει τις επιδόσεις του τουλάχιστο ως το 5% προκειμένου να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο. Αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος, η ατμόσφαιρα έχει δηλητηριαστεί από αδελφοκτόνες αντιπαλότητες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Σπίγκελ», αν το κόμμα δεν βελτιώσει καθοριστικά τις επιδόσεις του στις εκλογές στην Κάτω Σαξονία τον επόμενο Ιανουάριο, τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος σχεδιάζουν να ανατρέψουν τον ηγέτη του Φίλιπ Ρέσλερ.

Τέταρτον
 Προβλήματα για την καγκελάριο Μέρκελ δημιουργεί επίσης ο λαϊκισμός του άλλου κυβερνητικού της εταίρου, της συντηρητικής βαυαρικής CSU. O πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης της CSU Χορστ Σιχόφερ (Horst Seehofer) ανησυχεί ήδη για τις εκλογές που θα γίνουν στο κρατίδιό του τού χρόνου, πράγμα που έχει οδηγήσει τον ίδιο και τα κομματικά του στελέχη να υιοθετήσουν ακραίους λαϊκιστικούς τόνους, ιδίως όσον αφορά την χορήγηση περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα: «έρχεται για όλους η στιγμή να φύγουν από την μαμάκα», δήλωσε πριν λίγες βδομάδες ο υπουργός οικονομικών του κρατιδίου Σέντερ. «Για την Ελλάδα, αυτή η στιγμή είναι τώρα».
Στις αρχές Ιουλίου ο Σιχόφερ έφτασε στο σημείο να απειλήσει με αποχώρηση της CSU από την κυβέρνηση λόγω των πολιτικών που εφαρμόζει η Μέρκελ στη διαχείριση της κρίσης του ευρώ. Αλλά κι εντός του κόμματός της, της CDU, υπάρχουν μέλη που εκφράζουν ανοικτά τον σκεπτικισμό τους όσον αφορά τις τακτικές της καγκελαρίου. Υπάρχουν κι εκείνοι που εκφράζουν την διαφωνία τους για το ότι το κόμμα έστρωσε το έδαφος για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας ή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, συντηρητικά μέλη της CDU εκφράζουν ανησυχίες για την συνέπεια του κόμματος στις αξίες του και σχεδιάζουν να παρουσιάσουν σύντομα ένα συντηρητικό μανιφέστο.

Πέμπτο:
 Ενώ ως σήμερα η Μέρκελ μπορούσε να βασίζεται στην υποστήριξη των κεντροαριστερών σοσιαλδημοκρατών του SPD και των περιβαλλοντιστών «πράσινων» όσον αφορά τις προσπάθειές της να διασώσει το ευρώ, αυτοί μπορεί κάποια στιγμή να πάψουν να την στηρίζουν. Αμφότερα τα κόμματα στήριξαν με την ψήφο τους στη βουλή τα πακέτα στήριξης προς την Ισπανία και την Ελλάδα. Με δεδομένη την παρουσία «ανταρτών» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αυτό ήταν εξάλλου το μόνο που εγγυόταν στην Μέρκελ πως ό,τι κι αν συνέβαινε, η βοήθεια αυτή θα εγκρινόταν από το κοινοβούλιο. Αλλά όπως την προειδοποίησε από τις στήλες της καθημερινής «σιντόιτσε τσάιτουνγκ», ο σοσιαλδημοκράτης κοινοβουλευτικός και τέως υπουργός οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ (Peer Steinbrück) η Μέρκελ δεν μπορεί πια να βασίζεται στο SPD, τουλάχιστο όχι χωρίς ορισμένα πολιτικά ανταλλάγματα. Η υπερψήφιση π.χ. ενός τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα είναι μάλλον απίθανη «χωρίς να υπάρξει ένα δομικό σχέδιο εξόδου της χώρας αυτής από την κρίση», δήλωσε. Ο Στάινμπρουκ επίσης εξέφρασε την υποστήριξή του προς την πρόταση του ηγέτη του SPD Zίγκμαρ Γκάμπριελ (Sigmar Gabriel) για συλλογική διαχείριση του ευρωπαϊκού χρέους -κάτι που η Μέρκελ απορρίπτει.
Οι διακοπές της καγκελαρίου τελείωσαν. Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε!

©Der Spiegel


 συντάκτης του «Σπίγκελ»


'Αλλα άρθρα του Björn Hengst:

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ 
''ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ''
http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=7936&LID=1