''TURKIFICATION'' through Extermination :Turkey-Istanbul, 9 September 1955 ( H μεθοδευμένη καταστροφή των Ελλήνων το 1955...)
(1)
Σεπτέμβριος του 1955.
Κυκλοφορεί η είδηση ότι σημειώθηκε επίθεση με βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, στη Θεσσαλονίκη. Εικόνες χάους ακολουθούν στην Κωνσταντινούπολη, όπου ένας κατευθυνόμενος όχλος εξαπολύει πογκρόμ κατά του ελληνικού πληθυσμού της πόλης.
Παρακολουθήστε online το ντοκιμαντέρ του ΡΧΣ "Συγγνώμη Κώστα" που αναφέρεται στα γεγονότα.
Με τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και υπό το ευρωπαϊκό όραμα της Τουρκίας, μια σειρά Τούρκοι διανοούμενοι ασκούν πλέον ανοικτά κριτική στην πολιτική της χώρας τους απέναντι στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Η σκηνοθέτης Τομπρίζ, γυρίζει μια ταινία με θέμα το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων στα «Σεπτεμβριανά» του 1955. Ο εκδότης Ραγκίπ Ζαράκολου εκδίδει ένα ακόμη βιβλίο για την κουλτούρα των Ποντίων – τα προηγούμενα του στοίχισαν δικαστικές διώξεις και μια βομβιστική επίθεση που κατέστρεψε τον εκδοτικό του οίκο. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ριτβάν Ακάρ, έγραψε ένα πολύκροτο άρθρο που είχε τον τίτλο «Συγγνώμη Κώστα». Ζητάει συγγνώμη, για τις διώξεις κατά τις ελληνικής μειονότητας στην διάρκεια του 20ου αιώνα.
Τις αναμνήσεις τους από τα «πέτρινα χρόνια» των ελληνοτουρκικών σχέσεων καταθέτουν και μια σειρά Έλληνες της Πόλης. Ο διευθυντής της Ζωγράφειου Σχολής κ. Φραγκόπουλος, ο εκδότης της ελληνόφωνης εφημερίδας κ. Βασιλειάδης, καθώς και ο κ. Καλούμενος, οι φωτογραφίες του οποίου έκαναν γνωστή σε όλο τον κόσμο την απερίγραπτη καταστροφή που βρήκε τους Έλληνες το 1955. Ο Μεχμέτ Γκουζ, ένας από τους καλύτερους τούρκους ρεπόρτερ, αναλύει τα πολιτικά παρασκήνια της εποχής, καθώς και την προβοκάτσια που έστησαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες με την βόμβα που τοποθέτησαν στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη.
Ο φακός της εκπομπής επισκέπτεται και το Ζωγράφειο σχολείο, ένα μεγαλοπρεπές κτίριο που έχει μόνο 49 μαθητές. Λόγω των συνεχών διώξεων, από την πανίσχυρη ελληνική μειονότητα έχουν παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη μόνο 1800 άτομα, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι.
Μπορεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας να ανακόψει την εξαφάνιση της ελληνικής μειονότητας;
TO ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://tvxs.gr/webtv/reportaz-xoris-synora/syggnomi-kosta
(2)
ΣΧΕΤΙΚΑ: