Μόλις 965 offshore,από τις 16.580 ενεργές,πληρώνουν φόρο ακινήτων !


Η κυβέρνηση μπορεί να διορίζεται από μια χούφτα διαπλεκομένων,
 αλλά εκλέγεται 
από την πλειοψηφία των Ηλιθίων...


Μόλις 965 offshore πληρώνουν φόρο ακινήτων

Στο απυρόβλητο παραμένουν οι περισσότερες offshore εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν συσταθεί κατά κύριο λόγο για την απόκρυψη ακινήτων μεγάλης αξίας. Αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών οι offshore που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα είναι χιλιάδες, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις περίπου 1.000 καταβάλλουν τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων που κατέχουν. 
Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ν. Τσούκαλη. Στο έγγραφο σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 21.065 αλλοδαπές εταιρείες, εκ των οποίων είναι ενεργές οι 16.580. Οι αλλοδαπές εταιρείες που κατέχουν ακίνητα (πλην ορισμένων εξαιρέσεων) είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν κάθε χρόνο ετήσιο φόρο, ο οποίος ανέρχεται στο 15% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που κατέχουν. 
Από το έγγραφο προκύπτει ότι το 2010 επέβαλαν τη σχετική δήλωση απόδοσης του φόρου 1.177 offshore εταιρείες, το 2011 υπέβαλαν δήλωση οι 998 και το 2012 μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 965 δηλώσεις. Πριν το 2010 οι εταιρείες που υπέβαλλαν κατ’ έτος τη σχετική δήλωση κυμαίνονταν από 201 έως 411. Από το 2003 που επιβλήθηκε ο φόρος επί των ακινήτων που ανήκουν σε offshore, έχουν συνολικά εισπραχθεί 28,8 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά ο συντελεστής του φόρου ακινήτων (από το 3% στο 15%), οδηγώντας προφανώς πολλούς στην απόφαση να μην υποβάλουν δήλωση ή να μεταβιβάσουν τα ακίνητά από την offshore στο όνομά τους.
Οι παραπάνω αριθμοί -σύμφωνα με στελέχη των ελεγκτικών υπηρεσιών- είναι ελάχιστοι σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό των offshore εταιρειών που διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα. Η ιδιοκτησία offshore στην οποία ανήκουν ακίνητα είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος στην Ελλάδα προκειμένου οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων να αποκρύψουν την ταυτότητά τους από τις φορολογικές αρχές, αλλά και να γλιτώσουν μια σειρά από φόρους κατά τις μεταβιβάσεις των ακινήτων (πχ κληρονομιές, δωρεές, πώληση).

Του Σπύρου Δημητρέλη

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
 www.capital.gr/tax 
9-11-2012


εικονογράφηση του κειμένου της αναρτήσεως
- με εικόνες απο το World Wide Web -
γίνεται με ευθύνη του blogger: ''IVOS 2'')