Στην Επικράτεια του Μνημονιακού Τελοκομείου!



(1)
Τέλη-φωτιά απειλούν τους ιδιοκτήτες σε "κόκκινους" δήμους
Έως και 10 φορές πιο ακριβά Τέλη Ακίνητης Περιουσίας θα πληρώνουν όσοι έχουν στην κυριότητά τους ακίνητο σε κάποιον από τους δεκάδες, ανά την Ελλάδα, υπερχρεωμένους δήμους. Αυτό προβλέπει διάταξη του μνημονίου 3, με την οποία οι ιδιοκτήτες ουσιαστικά καλούνται να... συνεισφέρουν σε χρήμα, προκειμένου οι «κόκκινοι» Δήμοι να εξυγιανθούν οικονομικά. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες ιδιοκτήτες που ήδη πληρώνουν υψηλούς και δυσβάστακτους φόρους.


Δεκαπλασιασμός

Σήμερα, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ,
διαμορφώνεται ανά Δήμο από 0,25 έως 0,35‰. Το ποσοστό αυτό, εφεξής, θα είναι δυνατό να αυξηθεί έως και 3‰, ανάλογα με την «μαύρη» τρύπα στον προϋπολογισμό των δήμων.
Όπως, δηλαδή, επισημαίνεται στο μεσοπρόθεσμο «εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρή απόκλιση σε σχέση με τους τιθέμενους στόχους, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του Παρατηρητηρίου, υπάγεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης».
Και η ένταξη στο πρόγραμμα εξυγίανσης συνεπάγεται, όπως διευκρινίζει το μνημόνιο 3, την λήψη σειράς μέτρων, μεταξύ των οποίων (περιορισμός δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας, περιορισμός προσλήψεων κτλ), «η αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές».
Όπως και η «αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3‰». Το τέλος του 3 τοις χιλίοις θα επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δήμο μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του, όπως επισημαίνεται στο κείμενο.
Για παράδειγμα, για κατοικία ή οποιοδήποτε ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το ΤΑΠ που σήμερα είναι 50-75 ευρώ θα αυξηθεί στα 600 ευρώ ετησίως, ξεπερνώντας ακόμη και ένα μηνιαίο μίσθωμα!
Σε τι βάθος χρόνου επιτυγχάνεται η οικονομική εξυγίανση ενός ΟΤΑ; 
 Διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες δεκαπλάσιο ΤΑΠ; 
 διερωτώνται παράγοντες της αγοράς.
«Η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας πλέον δεν προέρχεται από τις συνθήκες που επικρατούν στην κτηματαγορά, εξέλιξη που σε κάποιο βαθμό θα ήταν εύλογη. Αλλά από τη φορολογία που είναι επαχθέστατη και αποθαρρύνει το αγοραστικό ενδιαφέρον από τα ακίνητα. Ούτε στη Σοβιετική Ένωση δεν υπήρχαν τέτοιου είδους νομοθετικές ρυθμίσεις» 
σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Ι. Παραδιάς.

Παρατηρητήριο
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, στο υπουργείο Εσωτερικών θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση, σε μηνιαία βάση, της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ.
«Σε περίπτωση που διαπιστώσει σοβαρή απόκλιση από τα έσοδα ή τις δαπάνες, το Παρατηρητήριο επισημαίνει στον ΟΤΑ και στην αρμόδια για την εποπτεία του Αρχή στοιχεία από τα οποία ροκύπει η σοβαρή απόκλιση από τους στόχους, παρέχοντας ταυτόχρονα οδηγίες και εισηγούμενο μεθόδου προς αποφυγή δημιουργίας ελλείμματος.
Ο ΟΤΑ υποχρεούται να λάβει υπόψη του τις επισημάνσεις του Παρατηρητηρίου και τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους λαμβάνονται υπόψη κατά τον τριμηνιαίο έλεγχο του προϋπολογισμού του.»
Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν στην αύξηση του ΤΑΠ στο 3 τοις χιλίοις.


Υπερχρεωμένοι δήμοι
Σύμφωνα με παλαιότερη απογραφή του υπουργείου Εσωτερικών στους 24 ανέρχονται οι δήμοι με συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων και της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ). Ταυτόχρονα, βάσει πάντα των ίδιων στοιχείων, 12 δήμοι διαθέτουν χρέος άνω του 120-150% των τακτικών εσόδων και ΣΑΤΑ και 22 έχουν συνολικό χρέος από 100%-120% των τακτικών εσόδων και ΣΑΤΑ.
Επίσης, τουλάχιστον 40 δήμοι είναι αντιμέτωποι με το «λουκέτο», ενώ δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τους μισθούς του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κ. Ασκούνης

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3411183&pg=3&OrderDir=




(2)

Χρεοκοπημένοι 24 από τους 325 δήμους

Στο “κόκκινο” βρίσκονται 24 από τους συνολικά 325 δήμους του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας, οι οποίοι πλησιάζουν τα όρια της χρεοκοπίας.  
Σύμφωνα με τη βάση οικονομικών δεδομένων των ΟΤΑ, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών, το χρέος των 24 δήμων είναι πάνω από μιάμιση φορά τα έσοδά τους. Στην πρώτη πεντάδα της “μαύρης λίστας” των υπερχρεωμένων είναι οι δήμοι Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος και Αχαρνών.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων, το συνολικό χρέος των δήμων προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές ξεπερνά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Από τους 325 καλλικρατικούς δήμους, εκτός από τους 24 δήμους με συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων, 12 είναι αυτοί με συνολικό χρέος από 120% έως 150% των τακτικών τους εσόδων και τη ΣΑΤΑ, 22 δήμοι είναι αυτοί με συνολικό χρέος από 100% έως 120% των τακτικών τους εσόδων και ΣΑΤΑ, 45 έχουν συνολικό χρέος από 80% έως 100% των τακτικών τους εσόδων και ΣΑΤΑ, ενώ 82 είναι οι δήμοι με συνολικό χρέος από 50% έως 80% των τακτικών τους εσόδων και ΣΑΤΑ.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, για τους δήμους αυτούς προβλέπεται η ένταξη σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, αφού προηγουμένως διαπιστωθεί η οικονομική κατάσταση από ορκωτούς ελεγκτές και η έγκριση του προγράμματος από ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.
Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα περιλαμβάνει επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο και χορήγηση περιόδου χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις δήμων. Ωστόσο ο υπουργός και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, διευκρίνισαν ότι το πρόγραμμα από όπου θα αναχρηματοδοτηθούν οι υπερχρεωμένοι δήμοι προβλέπει πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα χρηματοδότησης ορισμένων εκδηλώσεων, δημοσίων σχέσεων κτλ. και υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Σε ό,τι αφορά τα χρέη των δήμων προς τράπεζες και προμηθευτές, υπολογίζονται σε 3,1 δισ. ευρώ (δάνεια 1.891.098.604 και υποχρεώσεις προς προμηθευτές 1.269.756.697).

Δήμοι με συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων
 και ΣΑΤΑ
1. Δήμος Τήλου
2. Δήμος Φυλής
3. Δήμος Αμαρουσίου
4. Δήμος Περάματος
5. Δήμος Αχαρνών
6. Δήμος Πειραιώς
7. Δήμος Σπάτων - Αρτέμιδος
8. Δήμος Αγιάς
9. Δήμος Δίου - Ολυμπίου
10. Δήμος Ρόδου
11. Δήμος Καρδίτσας
12. Δήμος Ασπροπύργου
13. Δήμος Πύλης
14. Δήμος Λυκόβρυσης - Πεύκης
15. Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας
16. Δήμος Βιάννου
17. Δήμος Βύρωνος
18. Δήμος Τροιζήνας
19. Δήμος Σαλαμίνας
20. Δήμος Παξών
21. Δήμος Κορυδαλλού
22. Δήμος Τρικκαίων
23. Δήμος Κοζάνης
24. Δήμος Σιθωνίας

Δήμοι με συνολικό χρέος από 120% έως 150% των τακτικών εσόδων 
και ΣΑΤΑ
1. Δήμος Ζωγράφου
2. Δήμος Σύμης
3. Δήμος Μεταμορφώσεως
4. Δήμος Νικαίας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη
5. Δήμος Αγίας Βαρβάρας
6 Δήμος Κερκύρας
7. Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού
8. Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας
9. Δήμος Αλίμου
10. Δήμος Βέλου - Βόχας
11. Δήμος Κασσάνδρας
12. Δήμος Σερβίων - Βελβεντού

Δήμοι με συνολικό χρέος από 100% έως 120% των τακτικών εσόδων
 και ΣΑΤΑ
1. Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης
2. Δήμος Κύμης - Αλιβερίου
3. Δήμος Μεγαρέων
4. Δήμος Κισσάμου
5. Δήμος Λαυρεωτικής
6. Δήμος Ήλιδας
7. Δήμος Ωρωπού
8. Δήμος Κεφαλονιάς
9. Δήμος Νέας Προποντίδας
10. Δήμος Σκιάθου
11. Δήμος Ζακύνθου
12. Δήμος Ύδρας
13. Δήμος Κατερίνης
14. Δήμος Ορχομενού
15. Δήμος Περιστερίου
16. Δήμος Καισαριανής
17. Δήμος Ιωαννιτών
18. Δήμος Θερμαϊκού
19. Δήμος Αίγινας
20 Δήμος Ρεθύμνης
21. Δήμος Κρωπίας
22. Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων

Της Φανής Σοβιτσλή

Πηγή
''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''
6-5-2011


(3)

Οι 40 φόροι, τέλη και επιβαρύνσεις στα ακίνητα

Οι φόροι που επιβάλλονται σήμερα στα ακίνητα, όπως τους έχει συγκεντρώσει η ΠΟΜΙΔΑ, έχουν ως εξής:

Φόροι - τέλη - κρατήσεις επί του εισοδήματος από ακίνητα

1. Φόρος εισοδήματος μισθωμάτων: 18%-45%  

2. Τέλος χαρτοσήμου + ΟΓΑ (πλην μισθωμάτων κατοικιών): 3,6%
3. Συμπληρωματικός φόρος εισοδήματος μισθωμάτων: 3%
4. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων: 1%-4%
5. Τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη α'+ β' κατοικία αναλόγως εμβ.&Τ.Ζ.
6. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης: 18%-45%
7. Κράτηση στα μισθώματα από το Δημόσιο υπέρ ΜΤΠΥ: 3%
8. Κράτηση στα μισθώματα από τους ΟΤΑ υπέρ ΤΑΔΚΥ: 2%

Φόροι - τέλη κατά τη μεταβίβαση ακινήτων

9. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή: 23%
10. Φόρος μεταβίβασης ακινήτων: 8%-10%
11. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων: 3% επί ΦΜΑ
12. Φόρος ανταλλαγής (-συνένωσης οικοπέδων): 4%-5%
13. Φόρος διανομής ακινήτων: 2%-2,5%
14. Φόρος χρησικτησίας ακινήτων: 8%-10%
15. Τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών κατά τη σύνταξη συμβολαίων: 6,50?
16. Τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών κατά τη μεταγραφή: 1,25?
17. Πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων: 4,5%-7,5?

Φόροι κληρονομιάς/γονικής παροχής & δωρεάς ακινήτων

18. Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής ακινήτων - Α' Κατηγορία: Προς τέκνα (γον. παροχή), εγγονούς, συζύγους, γονείς: 1%-10% - Β' Κατηγορία: Προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κ.λπ.: 5%-20% - Γ' Κατηγορία: Προς άλλους συγγενείς και ξένους: 20%-40%.
19. Φόρος δωρεάς ακινήτων: Α' Κατηγορία: Προς εγγονούς, συζύγους, γονείς: 5%-20% - Β' Κατηγορία: Προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, παππούδες κ.λπ..: 10%-30% - Γ' Κατηγορία: Προς άλλους συγγενείς και ξένους: 20%-40% - Δ. Ετήσιοι - περιοδικοί φόροι επί της κατοχής ακινήτων
20. Ετήσιος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 1.1.2010: 2?-2% (φυσικά πρόσωπα.): 6? (νομικά πρόσωπα)
21. Ετήσιο Τέλος Ηλεκτρ. Δομημένων Επιφανειών (μέσω ΔΕΗ): 3-20 ευρώ/τ.μ.
22. Ετήσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), (κτίσματα+οικόπεδα): 0,25-0,35?
23. Ετήσιος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιρειών: 15%
24. Φόρος Αναπροσαρμογής Αξίας ακινήτων επιχειρήσεων γη: 5%, κτίρια 8%

Αλλοι φόροι, τέλη και εισφορές υπέρ ΟΤΑ και τρίτων

25. Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας - Φωτισμού
26. Δημοτικός Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων
27. Ειδικό Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
28. Δημοτικά Δυνητικά Τέλη (με διάφορες αιτιολογίες)
29. Τέλη Αποχέτευσης ακινήτων (σύνδεση-χρήση).
30. Εισφορές σε γη & χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων (Ν. 1337/83) σε γη έως 60%, σε χρήμα έως 25%
31. Τέλος Εγγραφής ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο: 35 ευρώ/δικαίωμα + 1? επί αντ. αξίας
32. Εισφορά Υπεραξίας - Tέλος Ανάπλασης υπέρ ΔΕΠΟΣ

Φόροι, τέλη & εισφορές οικοδ. αδείας - ανέγερσης κτιρίων - αυθαιρέτων κ.λπ.

33. Τέλος έκδοσης οικοδομικής αδείας: 1% επί προϋπολ.
34. Τέλος οικοδομικών εργασιών
35. Κράτηση υπέρ δήμου, ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ
36. Εργοδοτικές εισφορές προς ΙΚΑ & ΤΕΑΕΔΞΕ: 90 % επί τεκμ. ημερομ.
37. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας επί οικοδ. υλικών και εργασιών: 23%
38. Δημοτικά Τέλη Κατάληψης Πεζοδρομίου
39. Τέλος ρευματοδότησης ακινήτου (υπέρ ΔΕΗ και Δημοσίου)
 
 40. Πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κ.λπ.