Οι δικαστές πέρασαν πλέον στον "αντιμνημονιακό" αγώνα ...
Μπορεί στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Οικονομικών να προσπερνούν χωρίς πολλά σχόλια, την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις των συντάξεων, τις αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης και σειρά άλλων συνταξιοδοτικών θεμάτων που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013-14, αλλά η αλήθεια είναι πώς μετά την αβεβαιότητα της ψήφισης του εν λόγω πακέτου, είναι σίγουρα το μεγαλύτερο αγκάθι.
Κι αυτό γιατί ως γνωστόν τα μέτρα μπορεί να είναι δύσκολο να ψηφιστούν, αλλά αν αυτό συμβεί θα πρέπει να ψηφιστούν. Αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς πώς
η κυβέρνηση θα έχει απέναντί της πέρα από μια εξουθενωμένη κοινωνία και μια "αγριεμένη δικαιοσύνη". Αυτό είναι πολύ εύκολο να αποδειχτεί:
- Είναι η πρώτη φορά που τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματική μνημονιακή πρόβλεψη. Όλες μέχρι σήμερα πέρασαν "αλώβητες" με την επίκληση του Δημοσίου Συμφέροντος. Όχι πια όμως, όπως δείχνει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
- Είναι η πρώτη φορά-τον τελευταίο καιρό- που συγκαλείται η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί επί ζητημάτων αποδοχών δικαστών. Στις 8 Νοεμβρίου η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, όταν θα κατατίθενται τα μέτρα στη Βουλή θα έχει αποφανθεί αν οι περικοπές στους δικαστές είναι συνταγματικές ή όχι. Ήδη το Ελεγκτικό συνέδριο έχει πει πως οι περικοπές των αντίστοιχων συντάξεων είναι αντισυνταγματικές. Ποιός λοιπόν έχει αμφιβολία για την τύχη της πρώτης προσφυγής δικαστή κατά της μείωσης των αποδοχών τους;
«Θα δικαιωθεί κάθε προσφεύγων»
Είναι προφανές, ενόψει του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα όλα τα μέτρα νομιμοποιούνταν στα δικαστήρια , πώς οι δικαστές αποφάσισαν να αντιδράσουν, καθώς οι μειώσεις στις αποδοχές τους θα φτάσουν το 60%!!!, όπως λένε οι ίδιοι. Η ερμηνεία της προηγούμενης με τη σημερινή αντίδραση μπορεί να λέει πολλά σε όλους για τη Δικαιοσύνη αλλά και το κράτος (και για την παλιότερη στάση της και για τη σημερινή) αλλά πέραν αυτού δημιουργεί μια πραγματικότητα που είναι βόμβα στα θεμέλια της εφαρμογής του προγράμματος:
- Πηγές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχολιάζοντας ανακοίνωση του ΥΠ.ΟΙΚ. τόνιζαν σήμερα ότι όντως η γνωμοδότηση του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου με το οποίο επέρχονται μειώσεις στις συντάξεις και κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, κ. λ. π., δεν είναι δεσμευτική για το υπουργείο Οικονομικών, αλλά ούτε και εμποδίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου. Όμως, όπως έλεγαν, εάν οι συνταξιούχοι καταθέσουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο αγωγές κατά της μείωσης των συντάξεων τους και την περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος θερινών διακοπών, θα τις κερδίσουν. Και αυτό γιατί οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αδύνατον να διαφοροποιηθούν από τις θέσεις της επίμαχης απόφασης της Ολομέλειας τους.
- Συμπέρασμα: Οι πολιτικές ακόμα κι αν ψηφίζονται , μπορούν να καταρρεύσουν στα δικαστήρια!
Του Παναγιώτη Στάθη
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3395234&pg=2&OrderDir=