Η έκτακτη άτακτη χρεοκοπία μας ...


Σκίτσο του Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ
Στο ''ΕΘΝΟΣ''

Κινδυνεύουμε, κινδυνεύουμε. Ερχεται η άτακτη χρεοκοπία, όπως είπε ο κ. Γ. Στουρνάρας. Η άτακτη έρχεται σε αντίθεση με την τακτική χρεοκοπία, πιθανώς και με την έκτακτη. Η έκτακτη έχει την έννοια της θαυμάσιας, της έξοχης και είναι ήδη γνωστή. Η θαυμάσια χρεοκοπία είναι βίωμα.

Οφείλουμε να επαινέσουμε τον αναλυτικό τρόπο με τον οποίο γίνεται η περιγραφή του συμμαζέματος. Εχουν υπολογίσει το κάθε κέρμα περικοπών, έχουν υπολογίσει πόσο κοστίζει κάθε εργαζόμενος και πόσο αποδίδει. Εχουν υπολογίσει τα πάντα με τον πιο συμφερτικό τρόπο για τους δανειστές. Να μην είμαστε αχάριστοι, θα μπει τάξη, θα αποκτήσουμε έκτακτη δημόσια διοίκηση 
– έκτακτη με την έννοια της θαυμάσιας, της έξοχης.



Ενα μικρό παράπονο. Να το πούμε να ξεδώσουμε. Η δόση πού θα πάει; Δεν λέμε να μας δώσουν αναφορά 
– στο κάτω κάτω τι είμαστε, πολίτες με τεκμήριο απατεωνιάς. Ούτε φτάνουμε στα άκρα, να απαιτήσουμε αναλυτικά, σε 1.600 σελίδες, να μας πουν σε τι ακριβώς θα αξιοποιηθεί η δόση, αν τελικά καταβληθεί ολόκληρη. Γιατί υπάρχει περίπτωση να μη δώσουν οι δανειστές όλο το ποσό, υπάρχει περίπτωση ένας από τους τρεις διασώστες να υπαναχωρήσει, λέγοντας ότι δεν ποντάρει επιπλέον χρήματα σε χαμένο στοίχημα. (Ο ένας από τους τρεις θα είναι πιθανώς το ΔΝΤ.)

Δεν θα φτάσουμε σε ακρότητες, να απαιτήσουμε πληροφόρηση για το πόσα θα πάρουν οι τράπεζες για την ανακεφαλοποίησή τους, όμως μια ανακοίνωση, τόση δα, θα μπορούσε να φτιάξει ένα θετικό κλίμα. Αν, δηλαδή, διασφαλίζεται ότι κάποια κονδύλια θα κατευθυνθούν στην αγορά. Ξεχνάμε, βεβαίως, κάτι και αδικούμε τους τραπεζίτες: ελεύθερη αγορά έχουμε, δεν θα δώσουν λογαριασμό στους φορολογούμενους τι θα κάνουν τα λεφτά τους. Μην τυχόν και πει κανείς ότι ένας λαός χάνει εισοδήματα για να ενισχύονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κάτι τέτοιες διαπιστώσεις απαγορεύονται ως απεχθείς λαϊκισμοί.
Θα φανούμε διακριτικοί στο ζήτημα των ξένων επενδυτών για χάρη των οποίων οι εργαζόμενοι γίνονται κωπηλάτες στη γαλέρα. Θα φανούμε διακριτικοί μπας και μπουν τα κεφάλαια, τα εκατοντάδες εκατομμύρια, που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δεν ρωτάμε ποιοι είναι αυτοί, γιατί δεν θέλουμε να ξέρουμε. Μη μάθουμε πάλι για τίποτε Αραβες που θέλουν να φέρουν εδώ υπολείμματα πετρελαίου να τα κάνουν ενέργεια, σκορπώντας τον καρκίνο. Αν το καλοσκεφτούμε, η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση κατά την τριετία ήταν αυτή με κωδικό όνομα «Αστακός». Υποθέτουμε ότι υπάρχει λίστα με 1.991 ονόματα επενδυτών, αλλά κάπου θα έχει παραπέσει.
Θα προσπεράσουμε όσα λέει ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, γιατί τα λέει κάπως ουδέτερα. Καλύτερος ήταν ο κ. Λουκάς Παπαδήμος όταν έλεγε τα ίδια, προ δεκαμήνου. Αναμφίβολα πιο γλαφυρός, πιο αισθαντικός. Ομιλούσε με περίλυπο ύφος και υψωμένο τον δείκτη συνοψίζοντας στα εξής: αν χρεοκοπήσει το κράτος, θα αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Ζούμε την επανάληψη. Και τώρα αδυνατεί: το ότι εξασφαλίζονται μερικά μηνιάτικα ακόμη, δεν σώζει την οικονομία. Εκτός αυτού οι συντάξεις έγιναν τόσο μικρές και οι μισθοί πετσοκόπηκαν τόσο, ώστε είναι σαν να μην μπαίνει εισόδημα στο σπίτι.

Ο κ. Παπαδήμος είχε συγκεκριμένο λόγο να αγωνιά για τις συντάξεις και τους μισθούς. Ελεγε ότι, αν δεν καταβληθούν, το κράτος θα έχει ακόμη μεγαλύτερη υστέρηση στα έσοδα. Αυτή η τόση δα επισήμανση του πρώην Πρωθυπουργού, την οποία συμμερίζεται η σημερινή κυβέρνηση, αποκωδικοποιεί τις διαπραγματεύσεις. Δεν τους νοιάζει αν από τη σμίκρυνση του εισοδήματος ο κόσμος αργοπεθαίνει. Αρκεί να πάει στην ώρα του να καταβάλει το χαράτσι στα ακίνητα, τον φόρο αλληλεγγύης και όσα επινόησαν για να πάρουν πίσω όσα δίνουν. Ελεγε, επίσης, σε δραματικό τόνο, ότι σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας δεν θα έχουμε νοσοκομεία, δεν θα έχουμε καύσιμα. Ούτε και τώρα έχουμε φάρμακα και τα καύσιμα είναι duty free είδος πολυτελείας.
Είναι ασφαλώς παρήγορο για τον γέρο που δεν έχει φάρμακα και δεν έχει φράγκο. Θα κάνει υπομονή για να μη ζήσει την άτακτη χρεοκοπία. Θα απολαμβάνει, όμως, την έκτακτη χρεοκοπία, την έξοχη, τη θαυμάσια.  

ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ

''ΒΗΜΑ''
12-11-2012