Κρίση ανθελληνισμού ...

Republika e Shqipërisë:
 Edmond Panariti 


Οι ασχήμιες από ομάδες Τσάμηδων και Αλβανών εθνικιστών εναντίον της ελληνικής αντιπροσωπείας ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, ενώ κατευθυνόταν στην Κλεισούρα για την κατάθεση στεφανιού στο εκεί νεκροταφείο, στη μνήμη των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών, κυρίως όμως η πολιτική κάλυψή τους από την αλβανική κυβέρνηση, έχουν εξοργίσει την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη, μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Εντμοντ Παναρίτι, όστις όχι μόνο δεν αποδοκίμασε την επίθεση, αλλά σε γλώσσα ξένη προς αυτήν της διπλωματίας, έσπευσε να τη δικαιολογήσει (!), να σκληρύνει τη στάση της.


Με το βλέμμα στραμμένο στην ψήφο 
του 
τσάμικου στοιχείου
 κ α ι  των 
οπαδών 
του 
εθνικιστικού συνονθυλεύματος 
της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» 


Ο Αλβανός ΥΠΕΞ, σε αντίθεση με το ήπιων τόνων σχόλιο του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ Γ. Δελαβεκούρα, ξεπέρασε κάθε όριο διπλωματικής πρακτικής. Παρομοίασε την ελληνική αυτοκινητοπομπή, της οποίος ηγείτο ο Ελληνας πρέσβης στα Τίρανα, Νίκος Πάζιος, και συμμετείχαν συγγενείς πεσόντων στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, με αυτήν των μελανοχιτώνων του Μουσολίνι προς τη Ρώμη, αφήνοντας υπονοούμενα για επεκτατικές βλέψεις της Ελλάδας στην Αλβανία! Βάφτισε χρυσαυγίτη εξτρεμιστή τον διπλωματικό εκπρόσωπο της Ελλάδας στη χώρα του. Αμφισβήτησε το δικαίωμα των συγγενών των Ελλήνων νεκρών να αποτίουν φόρο τιμής στα δύο νεκροταφεία, στην Κλεισούρα και τους Βουλιαράτες, που προβλέπεται σαφώς από το άρθρο 1 παρ. 8 συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές. Οι δηλώσεις του Αλβανού ΥΠΕΞ, πυροδότησαν ανθελληνικό πυρετό στην Αλβανία. Και αυτό είναι που προβληματίζει την ελληνική διπλωματία, η οποία τα τελευταία χρόνια εργάζεται συστηματικά για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις με τους γείτονες.
Ο ανθελληνισμός είναι ένα «φρούτο» που πουλάει στην πολιτική ζωή της Αλβανίας και τα κόμματα τον τροφοδοτούν για να ασκούν γοητεία και να αλιεύουν ψήφους στα θολά νερά του εθνικισμού. Ετσι και τώρα που η χώρα οδεύει -τέλη της άνοιξης αρχές καλοκαιριού- στις κάλπες και η αντιπαράθεση, κατά την αλβανική παράδοση, αναμένεται ανελέητη, τα ράφια στο προεκλογικό σούπερ μάρκετ, αρχίζουν να γεμίζουν με «κακή Ελλάδα». Εν προκειμένω, ο κ. Παναρίτι λειτούργησε ως κομματάρχης του συμμετέχοντος στην κυβέρνηση Μπερίσα «Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενταξης», με το βλέμμα στραμμένο στην ψήφο του τσάμικου στοιχείου και των οπαδών του εθνικιστικού συνονθυλεύματος της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας», και όχι ως υπουργός Εξωτερικών. 
Δικαίωμα, βεβαίως, του κτηνίατρου στο επάγγελμα, αρχηγού της αλβανικής διπλωματίας να προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των εκλογέων με όποιο τρόπο νομίζει. Δεν δικαιούται όμως να εμπλέκει τις διακρατικές σχέσεις και μάλιστα με εξωφρενικά υπονοούμενα εναντίον μιας γειτονικής χώρας που φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες ομοεθνείς του μετανάστες και της οποίας τη βοήθεια έχει ανάγκη για να γίνει μέλος της Ε.Ε., σε εκλογικές σκοπιμότητες.
 Αν δεν το αντιλαμβάνεται, 
ίσως θα ήταν καλύτερα να κουράρει αγελάδες.

Tου Σταύρου Τζίμα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_09/11/2012_501065


 εικονογράφηση του κειμένου της αναρτήσεως
- με εικόνες απο το World Wide Web -
γίνεται με ευθύνη του blogger: ''IVOS 2'') 


* * * 
ΣΧΕΤΙΚΑ  ΘΕΜΑΤΑ:

Επεισόδιο στην Κλεισούρα ...

ΞΑΝΑ το Εφεύρημα της ...«Φυσικής Αλβανίας»

ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ: Γιορτές μίσους και σοβινισμού μέσα στα ελληνικά χωριά ανθρώπων που οι παππούδες τους τα κατέστρεψαν!

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Απογραφή στην Αλβανία ...

Οι απογραφές της Αλβανίας

Προκλήσεις Αλβανών εναντίον Βορειοηπειρωτών και Ελλάδας ...

H πολιτική των ορθάνοικτων θυρών...

Οι ''άσπονδοι φίλοι'' και η στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας ...

Κερδισμένη η ομογένεια στις αλβανικές εκλογές ...

Η εξωτερική πολιτική ως φιλανθρωπία !

AΛΒΑΝΙΑ: ΣΚΛΗΡΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΡΟΚ

Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ» ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ...

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ!!!

Βόρεια Ήπειρος:Τα «φιλέτα γης» αφορμή για την έκρηξη εθνικισμού

Εθνικιστική ζάλη στην Αλβανία ...

Ακραίο ανθελληνικό εθνικιστικό κλίμα στην Αλβανία ...

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ...

ΑΛΒΑΝΙΑ: Το ‘δώρο’ της Αλβανίας στον Παπανδρέου ...