ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ: A Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ στην έκδοση απόφασης για το “Τέλος Επιτηδεύματος'' !



"Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Κωνσταντίνο Μενουδάκο, κατέθεσε σήμερα ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, για την απαράδεκτη καθυστέρηση που σημειώνεται στην έκδοση της απόφασης για το “Τέλος Επιτηδεύματος”. 

Με την επιστολή του, ο Σύλλογος ζητά από τον Πρόεδρο του ΣτΕ να προχωρήσει στην άμεση έκδοση της απόφασης και τον ενημερώνει ότι, λόγω της καθυστέρησης αυτής, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, στις 29 Αυγούστου 2011, είχε υποβάλει προσφυγή κατά της υπ’ αριθμ. ΠΟΛ. 1167/02-08-2011 (ΦΕΚ 1835/B΄/17-08-2011) απόφασης του κ. Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, με την οποία επιβλήθηκε το "Τέλος Επιτηδεύματος" (σύμφωνα με το νόμο 3986/2011). Τότε, η υπόθεση είχε κριθεί ως μεγάλης σημασίας για το κοινωνικό σύνολο (αφού αφορά σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο φορολογούμενους) και ορίστηκε να εκδικασθεί άμεσα, στις 4 Νοεμβρίου 2011, δηλαδή μόλις δύο μήνες μετά την κατάθεσή της.

Η καθυστέρηση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία είναι μεγαλύτερη από το διάστημα των 8 μηνών που ο νόμος ορίζει ως ανώτατο για την έκδοσή της, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, τόσο στους φορολογούμενους επιτηδευματίες, όσο και στο ίδιο το Κράτος. 
Οι μεν φορολογούμενοι έχουν ήδη πληρώσει το Τέλος Επιτηδεύματος του 2011 (300 ευρώ) και του 2012 (500 ευρώ), ενώ το Κράτος έχει εισπράξει (και βεβαίως έχει δαπανήσει) τα χρήματα αυτά, ενώ εντάσσει το σχετικό κονδύλι και στον Προϋπολογισμό του 2013. Παράλληλα, καθώς δεν έχει ακόμη εκδοθεί η απόφαση για τη συνταγματικότητα της φορολόγησης των πολιτών με βάση την επαγγελματική τους ιδιότητα, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εξαπολύσει μία ακόμη φοροεπιδρομή κατά των ελευθέρων επαγγελματιών, καταργώντας -μόνο για αυτούς- το αφορολόγητο όριο και αυξάνοντας το φορολογικό συντελεστή.

Αντιδρώντας στην παρατηρούμενη καθυστέρηση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, στην έκτακτη συνεδρίασή του την 25/9/2012, αποφάσισε την -εντός των προσεχών ημερών- κατάθεση διαμαρτυρίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 
Στην ίδια συνεδρίαση, αποφασίστηκαν, η προσφυγή του Συλλόγου στο ίδιο διεθνές Δικαστήριο, στην περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ είναι απορριπτική (και δικαιώνει το Κράτος για την επιβολή του Τέλους Επιτηδεύματος). Παράλληλα, αποφασίστηκε η ανάληψη δράσεων, στην περίπτωση που η Κυβέρνηση όντως νομοθετήσει νέα άδικα φοροεισπρακτικά μέτρα, τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και για τις άλλες κατηγορίες φορολογούμενων."