Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ ...


(...)
Τα ερωτήματα λοιπόν που καλείται να απαντήσει η ελληνική κοινωνία είναι τα εξής:
Δέχεται για μια υπόσχεση 5000 θέσεων εργασίας που θα διαρκέσουν 27 χρόνια, να κοπούν εκατοντάδες στρέμματα αρχέγονου δάσους;
Δέχεται να ρισκάρει τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ατυχήματα;
Δέχεται να εξορυχτεί χρυσάφι που θα φεύγει έξω, χωρίς να αφήνει περαιτέρω κέρδη στον τόπο από δικαιώματα εξόρυξης, παρά μόνο όσα θα προκύπτουν από την φορολογία της επιχείρησης και των εργαζομένων της;
Και το πιο σημαντικό:
 Δέχεται αυτού του τύπου την ανάπτυξη;
Αυτά τα βασικά ερωτήματα θα πρέπει να αποτελέσουν την καρδιά μιας δημόσιας διαβούλευσης, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες να είναι ενημερωμένοι για αυτό που σχεδιάζεται να γίνει σε ένα μέρος της πατρίδας τους. Μας αφορά όλους. 
Άλλωστε όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης 
"Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας". 
Δυστυχώς στη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία αυτά είναι ψιλά γράμματα.







(1)
Documentary film

(2)
Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ 
'Aρθρο του Γιώργου Αυγερόπουλου
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών 1/12/2012

Καθώς ένα χρόνο τώρα ασχολούμαι με την θεματική "Χρυσός στα χρόνια της Κρίσης" έχοντας δουλέψει μαζί με τους συνεργάτες μου στην Κολομβία[1], την Ρουμανία[2] και την Ελλάδα[3], οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.
Θα συγκρίνω την ελληνική περίπτωση με αυτή της Ρουμανίας (γιατί αν αρχίσω από την Κολομβία πολλοί θα πουν ότι συγκρίνω την Ελλάδα με μια λατινοαμερικάνικη χώρα και "τι σχέση έχουμε εμείς με αυτούς, εδώ είναι Ευρώπη" και άλλα τέτοια κατά τη γνώμη μου ευτράπελα.)
Πριν απ' αυτό όμως ας θυμηθούμε τι προβλέπουν τα δύο μεταλλευτικά σχέδια:


Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου που είναι αναφανδόν υπέρ του πρότζεκτ, επισκέπτεται τη Ρόσια Μοντάνα και συνομιλεί με τους κατοίκους που αντιδρούν. Στην Ελλάδα δεν άκουσα ποτέ για μια τέτοια συνάντηση σε τόσο υψηλό επίπεδο.

ΕΛΛΑΔΑ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσια σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το κοίτασμα χαλκού - χρυσού στις Σκουριές, που σήμερα εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, δύο προϋπάρχοντα ορυχεία μαζί με τις εγκαταστάσεις τους, 310 σπίτια στο Στρατώνι, καθώς και τα δικαιώματα έρευνας και επέκτασης της εξορυκτικής δραστηριότητας με το άνοιγμα και άλλων μεταλλείων.

Το αντάλλαγμα που πλήρωσε η εταιρεία στο ελληνικό κράτος το 2003 για να αποκτήσει τα παραπάνω ήταν 11 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που έχει χαρακτηριστεί από κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου και από κατοίκους της περιοχής «ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας».


ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΡΟΣΙΑ ΜΟΝΤΑΝΑ
Στην Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας, μια άλλη καναδική εταιρεία η Gabriel Resources και το ρουμάνικο κράτος, θέλουν από το 1997 να εξορύξουν το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στο υπέδαφος της Ευρώπης. Για να το κάνουν αυτό θα ανατινάξουν όλα τα βουνά της περιοχής δημιουργώντας τέσσερα ορυχεία ανοιχτής εξόρυξης και μια μεγάλη δεξαμενή εναπόθεσης αποβλήτων, που θα περιέχει κυάνιο και άλλες τοξικές ουσίες. Οι κάτοικοι που αντιδρούν λένε ότι αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον καθώς και στην ιστορική κληρονομιά της Ρόσια Μοντάνα αφού εκεί βρίσκονται οι πιο καλά διατηρημένες Ρωμαϊκές στοές παγκοσμίως. Οι ιστορικοί λένε πως η ακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οφείλεται ως σε ένα βαθμό στο χρυσάφι της Ρόσια Μοντάνα και οι τεχνίτες της εποχής είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο υπόγειων στοών για την εξόρυξη, τόσο αριστοτεχνικό, που πολλοί το παρομοιάζουν με υπόγεια 
Ακρόπολη.
Στη Ρουμανία η υπουργός περιβάλλοντος Rovana Plumb, πρότεινε πρόσφατα να δοθεί όλος ο φάκελος στη δημοσιότητα προκειμένου οι Ρουμάνοι να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με το πρότζεκτ.

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ
  1. Και οι δύο χώρες πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση
  2. Και οι δύο χώρες θέλουν να εξορύξουν το χρυσάφι τώρα που οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου βρίσκονται στα ύψη
  3. Και οι δύο χώρες έχουν ως επενδυτές καναδικές εταιρείες
  4. Κάτοικοι και των δύο περιοχών αντιδρούν υποστηρίζοντας πως τα σχέδια εξόρυξης θα έχουν καταστροφικές συνέπειες.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ
  1. Στην Ρόσια Μοντάνα αστυνομία δεν πάτησε ποτέ, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων που πολλές φορές ήταν έντονες και παρά την συμμετοχή ξένων ακτιβιστών που ταξίδεψαν στην Ρουμανία ειδικά για κείνες τις διαδηλώσεις. Στις Σκουριές στέλνουν τα ΜΑΤ
  2. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου που είναι αναφανδόν υπέρ του πρότζεκτ, επισκέπτεται τη Ρόσια Μοντάνα και συνομιλεί με τους κατοίκους που αντιδρούν. Στην Ελλάδα δεν άκουσα ποτέ για μια τέτοια συνάντηση σε τόσο υψηλό επίπεδο.
  3. Στην Ρουμανία το πρότζεκτ το έχει αναλάβει μια κοινοπραξία η Rosia Montana Gold Corporation[4]. Σε αυτή την εταιρεία οι Καναδοί έχουν το 80,69%, ενώ το υπόλοιπο 19,31% έχει μείνει στον έλεγχο του κράτους. Στην Ελλάδα έχει σχηματιστεί μια αντίστοιχη κοινοπραξία, η "Ελληνικός Χρυσός". Οι Καναδοί ελέγχουν το 95% ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία "Άκτωρ", του ομίλου Μπόμπολα. Το ελληνικό κράτος δηλαδή δεν έχει κρατήσει απολύτως τίποτα.
  4. Ούτε και φαίνεται να νοιάζει κανέναν - και μιλώ κυρίως για το κράτος - να ενημερωθεί η κοινή γνώμη της Ελλάδας για το τι ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει στην Χαλκιδική. Είναι λες και μιλάμε για μια έρημη τοποθεσία στον πλανήτη Άρη.
  5. Το ρουμάνικο κράτος σύμφωνα με την Rosia Montana Gold Corp. θα πάρει 4 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτή την επένδυση συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης (royalties) που θα εισπράττει βάσει των νόμων κατ' αναλογία με το μετάλλευμα που θα εξορύσσεται[5]. Αντίθετα η Ελλάδα παραχώρησε στην "Ελληνικός Χρυσός" τα πάντα για 11 εκατομμύρια ευρώ και δεν θα εισπράξει ούτε σεντ από δικαιώματα εξόρυξης στο μέλλον καθώς ο μεταλλευτικός κώδικας που γράφτηκε επί χούντας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.[6]
  6. Όλοι οι υπουργοί που πέρασαν από το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος της Ρουμανίας, διστάζουν να δώσουν περιβαλλοντική άδεια στο προτζεκτ της Ρόσια Μοντάνα, και ως εκ τούτου το πράσινο φως για την έναρξή του. Ο υπουργός περιβάλλοντος Ατίλα Κοροντί μάλιστα, απέρριψε το 2007 την περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας καθώς δεν είχαν προσκομιστεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. "Χρειαζόμαστε επενδυτές σε αυτή τη χώρα που να είναι σοβαροί, και η εταιρεία κατά τη γνώμη μου δεν είναι αρκετά σοβαρή" είπε στην συνάδελφο Γεωργία Ανάγνου. Η τωρινή υπουργός περιβάλλοντος μάλιστα, Rovana Plumb, πρότεινε πρόσφατα να δοθεί όλος ο φάκελος στη δημοσιότητα προκειμένου οι Ρουμάνοι να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια αναφορικά με το πρότζεκτ.[7] Στην Ελλάδα, παρόλο που εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει το αν θα αρχίσει το πρότζεκτ ή όχι, το υπουργείο Περιβάλλοντος με εντολή του παρεμβαίνει υπέρ της "Ελληνικός Χρυσός" και ουσιαστικά διατάζει το δασαρχείο να εγκρίνει εργασίες υλοτομίας, στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, πριν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. [8]
  7. Η Rosia Montana Gold Corporation, προσπαθεί να κερδίσει την κοινή γνώμη της Ρουμανίας με διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Σε σχέση με τη διαφήμιση η εταιρεία κατατάσσεται τρίτη μετά τις δυο μεγάλες εταιρείες τηλεφωνίας. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχει και την εγχώρια πληροφόρηση, αφού όπως καταγγέλλουν Ρουμάνοι δημοσιογράφοι "είναι αδύνατον να δεις να γράφονται άρθρα εναντίον του πρότζεκτ της Ρόσια Μοντάνα στον εθνικό τύπο". Στην Ελλάδα η "Ελληνικός Χρυσός" δεν έχει ούτε καν ιστοσελίδα[9] και δεν δαπανά τίποτα για διαφήμιση. Ούτε και φαίνεται να νοιάζει κανέναν - και μιλώ κυρίως για το κράτος - να ενημερωθεί η κοινή γνώμη της Ελλάδας για το τι ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει στην Χαλκιδική. Είναι λες και μιλάμε για μια έρημη τοποθεσία στον πλανήτη Άρη. Τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ σιωπούν εναρμονιζόμενα με την κυβερνητική γραμμή περί ανάπτυξης και ξένων επενδύσεων uber alles, ενώ το γεγονός ότι στην κοινοπραξία συμμετέχει και ένας από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας, βασικός μέτοχος και σε ΜΜΕ, καθιστά τη δημοσίευση κριτικής σχετικά με το project πρακτικά αδύνατη.
  8. Στην Ρουμανία το πρότζεκτ είναι μεγαλύτερο (4 ανοιχτά ορυχεία) και συνεπώς έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από ότι το πρότζεκτ στις Σκουριές. Επίσης θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων της «Ελληνικός Χρυσός» όχι. Όπως λένε, από τη στιγμή που το κοίτασμα στις Σκουριές περιέχει χαλκό, θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνική για μεταλλουργία χαλκού που λέγεται flash smelting (στιγμιαία τήξη) και θα παίρνουν τον χρυσό ως παραπροϊόν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Αυτά τα βασικά ερωτήματα θα πρέπει να αποτελέσουν την καρδιά μιας δημόσιας διαβούλευσης, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες να είναι ενημερωμένοι για αυτό που σχεδιάζεται να γίνει σε ένα μέρος της πατρίδας τους.

Το ρουμάνικο κράτος παρόλο που έχει να κερδίσει περισσότερα χρήματα από τα σχέδια εξόρυξης χρυσού στο έδαφός του, παρόλο που έκανε καλύτερες συμφωνίες και παρόλο που και το ίδιο είναι μέτοχος της κοινοπραξίας, φαίνεται να κινείται με περισσότερη ωριμότητα, υπευθυνότητα και προσοχή σε σχέση με την Ελλάδα.
Το ελληνικό κράτος που χορεύει στον ρυθμό των μνημονίων, βιάζεται. Με μοναδικό κριτήριο το "να δώσουμε θέσεις εργασίας" ή "να φέρουμε ξένες επενδύσεις" κινείται άρον - άρον με προχειρότητα, κερδίζοντας ελάχιστα, και μάλιστα σε ένα θέμα τόσο σημαντικό που αφορά στο περιβάλλον μιας περιοχής απερίγραπτου φυσικού κάλλους. Και επειδή οι άνθρωποι που ζουν εκεί πιστεύουν ότι τα αρχέγονα δάση που θα κοπούν δεν ξαναγίνονται και πως κάθε απόφαση που θα ληφθεί τώρα, θα επηρεάσει άμεσα και τις επόμενες γενιές, διαμαρτύρονται. Ωστόσο αντί να βρουν ένα κράτος που θα σκύψει και θα τους ακούσει, εκείνο τους στέλνει τα ΜΑΤ για να καταπνίξει τη φωνή τους.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης όπου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει καμιά ανάλογη περίπτωση, από τη στιγμή που η Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπου ένα μεταλλευτικό σχέδιο επιχειρήθηκε να επιβληθεί με αυτόν τον τρόπο, δια της βίας, εκ των άνω, από ευρωπαϊκό κράτος στο λαό του.
Αυτά είναι πράγματα που συχνά τα βλέπει κανείς να συμβαίνουν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στην Γουατεμάλα, όπου ΜΑΤ και άνδρες ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι επενέβησαν προς χάριν της μεταλλευτικής CGN προκειμένου να καταπνίξουν την διαμαρτυρία ιθαγενών Μάγιας. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτώσουν φριχτά τον ηγέτη τους, κομματιάζοντάς τον με ματσέτες. Στο Περού για το ορυχείο της Newmont όπου δυνάμεις καταστολής συγκρούστηκαν με τους ντόπιους που επίσης διαμαρτύρονταν κατά του πρότζεκτ αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και τραυματίες. Και στην Κολομβία, όπου εξαιτίας του 50χρονου εμφυλίου πολέμου, ο στρατός είναι αυτός που φυλάει τις ιδιωτικές εταιρείες χρυσού. Αλλά είπαμε: Εμείς δεν έχουμε καμιά σχέση με Λατινική Αμερική, είμαστε στο ευρώ, είμαστε Ευρώπη!
Ρώτησα τον πρώην υπουργό περιβάλλοντος που έβαλε την υπογραφή του για το πρότζεκτ κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου τί ακριβώς κερδίζει η χώρα. (Θυμίζω ότι πήραμε 11 εκατ. ευρώ και τέλος. Ούτε σεντ από royalties στο μέλλον.) Μου απάντησε αυτολεξεί: "Το κράτος κερδίζει γιατί παίρνει φόρους, το κράτος κερδίζει γιατί προσλαμβάνονται πάνω από 1.000 άτομα και αυτά τα άτομα έχουν εισοδήματα, άρα πληρώνουν φόρους."
Ο κ. Στρατουδάκης της "Ελληνικός Χρυσός" μιλάει για "1700 άμεσες θέσεις εργασίας και τις διπλάσιες έμμεσες". Περίπου 5000 δηλαδή. Κάτι που με ευκολία επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Πάχτας: "Πείτε μου, σε ποια άλλη περιοχή της πατρίδας μας, στην επόμενη πενταετία θα δημιουργηθούν άλλες 5.000 θέσεις απασχόλησης;"
Παρόλο που θεωρώ αίολο τον αριθμό των έμμεσων θέσεων - γιατί κανείς δεν μπορεί αυτή την στιγμή να επιβεβαιώσει ότι π.χ οι γαλότσες που θα φορούν οι εργάτες θα φτιάχνονται από ελληνικά χέρια και δεν θα αγοράζονται από την Βουλγαρία - θα θεωρήσω ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι όντως 5.000. Όπως επίσης θα τονίσω και κάτι που δεν ακούγεται συχνά: Ότι σύμφωνα με τις μελέτες της εταιρείας για τις Σκουριές, το ορυχείο θα έχει ζωή 27 χρόνων.
Τα ερωτήματα λοιπόν που καλείται να απαντήσει η ελληνική κοινωνία είναι τα εξής:
Δέχεται για μια υπόσχεση 5000 θέσεων εργασίας που θα διαρκέσουν 27 χρόνια, να κοπούν εκατοντάδες στρέμματα αρχέγονου δάσους;
Δέχεται να ρισκάρει τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ατυχήματα;
Δέχεται να εξορυχτεί χρυσάφι που θα φεύγει έξω, χωρίς να αφήνει περαιτέρω κέρδη στον τόπο από δικαιώματα εξόρυξης, παρά μόνο όσα θα προκύπτουν από την φορολογία της επιχείρησης και των εργαζομένων της;
Και το πιο σημαντικό: Δέχεται αυτού του τύπου την ανάπτυξη;
Αυτά τα βασικά ερωτήματα θα πρέπει να αποτελέσουν την καρδιά μιας δημόσιας διαβούλευσης, η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες να είναι ενημερωμένοι για αυτό που σχεδιάζεται να γίνει σε ένα μέρος της πατρίδας τους. Μας αφορά όλους. Άλλωστε όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης "Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας". Δυστυχώς στη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία αυτά είναι ψιλά γράμματα.



[6] Μεταλλευτικός Κώδικας, ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟΝ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΝΝΟΙΑ - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΝ - ΜΕΤΑΒΟΛΑΙ Δικαίωμα μεταλλειοκτησίας http://www.ndf.gr/el/law/law/finish/1---/3-210--35101973.html
[9] http://www.hellas-gold.com/


ΠΗΓΗ
http://www.exandasdocumentaries.com/gr/news/interesting-articles/332-i-siopi-den-einai-xrisos




(3)

Η Le Monde για τα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική


Από την Le Monde

Στην Ελλάδα, το χωριό Ιερισσός εναντιώνεται στο άνοιγμα των μεταλλείων χρυσού

Η χρεωμένη Ελλάδα έχει στο υπέδαφός της χρυσό. Αυτό θα έπρεπε να είναι ένα καλό νέο, αλλά στο χωριό των αδάμαστων Ελλήνων της Ιερισσού, μερικά χιλιόμετρα από την είσοδο του Αγίου Όρους, η αναβίωση των μεταλλείων βιώνεται σαν καταστροφή. «Όχι στα μεταλλεία χρυσού», γράφει το πανό στο κέντρο του χωριού με τους 3.000 κατοίκους. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία είναι πια συχνές στο δάσος των Σκουριών στην περιοχή αυτή της Χαλκιδικής, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στα βόρεια της χώρας.
Για τον Χρήστο Πάππα (Δάλλα), τον Τόλη Παπαγεωργίου, τον Κώστα Ευθυμίου, την Μαρία Καδόγλου, είναι αγώνας μιας ζωής. Εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια στο ρίσκο της ρύπανσης της όμορφής τους Χαλκιδικής με τα δασωμένα βουνά της και με τα δέντρα να φτάνουν τα λουλούδια τους μέχρι την θάλασσα. Αγωνίζονται στα δικαστήρια, στα ΜΜΕ και επί τόπου. Πάλεψαν με την μία πίσω απ’ την άλλη, τις μεταλλευτικές εταιρείες αλλά σήμερα έχουν απέναντι ακόμα έναν καινούργιο αντίπαλο, πιο δύσκολο να χτυπηθεί: 
την οικονομική κρίση.

«Κίνδυνος για το περιβάλλον»
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο και ειδικά τον ορυκτό, ο οποίος αφθονεί στο υπέδαφος της Χαλκιδικής, για την ενίσχυση των επενδύσεων και την δημιουργία θέσεων εργασίας, όταν η ανεργία ανέρχεται στο 25% του ενεργού πληθυσμού. Ο νέος ιδιοκτήτης των μεταλλείων, η Καναδική Eldorado Gold, διπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων από 400 σε 800 σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Υπόσχεται 1.500 θέσεις εργασίας όταν οι δραστηριότητες θα είναι σε πλήρη λειτουργία στις εγκαταστάσεις σε Στρατώνι – Σκουριές – Ολυμπιάδα. Χωρίς να υπολογίσουμε καμιά εκατοστή σεκιουριτάδες που προσλήφθηκαν για να προστατεύουν τις εγκαταστάσεις από τους αντιτιθέμενους. 630 εκατομμύρια δολάρια (487 εκατομμύρια ευρώ) πρέπει να επενδυθούν σε πέντε χρόνια.
Η καναδική εταιρεία σχεδιάζει την επαναλειτουργία του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, κοντά στον τόπο που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης. Το μεταλλείο χρυσού έκλεισε το 2002 μετά την απόφαση του Συμβουλίου του Κράτους που αναγνώριζε τον «κίνδυνο για το περιβάλλον». Ήταν μια μεγάλη νίκη για τους αντιπάλους των μεταλλείων που πέτυχαν να μπλοκάρουν όλα τα σχέδια.
Η διαμαρτυρία έχει σαφώς μετριασθεί στην Ολυμπιάδα, όπου ένα μέρος των κατοίκων είναι ευτυχές που θα ξαναβρεί τις χαμένες θέσεις εργασίας.
Οι νέοι εκμεταλλευτές έβαλαν ήδη μπρος με την τεράστια απόθεση αποβλήτων ενός χιλιομέτρου μήκους και 100-200 μέτρων πλάτους που ήταν στο έλεος της βροχής και του αέρα από το 1995. Έβγαλαν 2,7 εκατομμύρια τόνους για επανεπεξεργασία. Το τμήμα που περιέχει μέταλλα πουλήθηκε και το υπόλοιπο χρησιμοποιείται στην παραγωγή τσιμέντου ή για την αναγόμωση των παλιών στοών του μεταλλείου.
Η Eldorado Gold εκμεταλλεύεται επίσης το μεταλλείο του Στρατωνίου που περιέχει λίγο χρυσό, αλλά έχει άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο. Σήμερα, κατεβαίνεις εκεί με 4×4.
Οι εργάτες σκάβουν το βράχο με μια ισχυρή μηχανή. Ο Νίκος, πρώην ναυτικός, εργάζεται χωρίς να βλέπει το φως της μέρας. Κερδίζει το 1500 ευρώ τον μήνα: «Όταν μάθαμε στην αρχή της φετινής χρονιάς πως υπάρχει νέος επενδυτής, το χαμόγελο ξαναγύρισε στα πρόσωπά μας».
Μεταξύ των μεταλλωρύχων, των οικογενειών τους και των κατοίκων της Ιερισσού, οι σχέσεις είναι τεταμένες. «Τα μεταλλεία θα δημιουργήσουν μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας, εξηγεί ο Τόλης Παπαγεωργίου, αλλά θα χαθούν χιλιάδες άλλες στον τουρισμό και στην γεωργία καθώς το οικοσύστημα της περιοχής θα καταστραφεί».

Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΞΟΡΥΞΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ 2014
Ο μεγαλύτερος φόβος των κατοίκων είναι το σχέδιο για το νέο μεταλλείο χαλκού και χρυσού στο δάσος των Σκουριών και η άδεια έρευνας που έχει η Eldorado Gold για ερευνητικές γεωτρήσεις σε τοποθεσίες, σε μερικά χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους. Οι κάτοικοι που αντιδρούν δεν πείθονται, «Θέλουν να μετατρέψουν, την πιο πράσινη περιοχή της Ελλάδας, σε λεκάνη αποβλήτων»
Η καναδική εταιρεία δεν καθυστερεί. Άρχισε να κόβει το δάσος των Σκουριών. Ο κρατήρας της εξόρυξης θα έχει διάμετρο 700 μέτρων. Η ανοικτή εξόρυξη θα πρέπει να αρχίσει το 2014 και για τα τέσσερα χρόνια, για να ακολουθήσει υπόγεια για άλλα είκοσι χρόνια. Η εταιρεία βεβαιώνει πως το όρυγμα θα ξαναπληρωθεί με το χώμα που βγήκε από την εξόρυξη αφού προηγουμένως το επεξεργαστεί.
Ένας από τους κυριότερους λόγους της ανησυχίας είναι ότι πρέπει να εξορυχθεί πολύ χώμα και πέτρα για να βγει το μετάλλευμα και κυρίως ο χρυσός: ένας τόνος για να βγεί μερικά γραμμάρια χρυσού. Οι Καναδοί βεβαιώνουν πως θα είναι προσεκτικοί. Στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση, αλλά αμφισβητείται από τους οικολόγους, δεσμεύονται να αναδασώσουν το κατεστραμμένο δάσος, όταν τελειώσει η εκμετάλλευση.
Δεν θα χρησιμοποιήσουν κυάνιο. “Θα κρατήσουμε τις δεσμεύσεις μας και δώσαμε 50 εκ. ευρώ εγγύηση στο κράτος”, εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της εταιρείας Eduardo Moura. Θα ελεγχόμαστε αυστηρά. Οι οικολόγοι είναι δύσπιστοι : “Το Ελληνικό κράτος δεν έχει κανένα εργαλείο να κάνει ελέγχους. Οι εταιρείες κάνουν ότι θέλουν”, εξηγεί ο Ξενοφών Ζήσης, μέλος των Οικολόγων-Πράσινων της Θεσσαλονίκης.
“Εάν μπορούσαν να μας αποδείξουν ότι είναι δυνατόν να γίνει η εκμετάλλευση χωρίς κίνδυνο για το περιβάλλον, θα ήμασταν σύμφωνοι”, βεβαιώνει ο Χρήστος Πάπας. Μετά τις συγκεντρώσεις ενάντια στα μεταλλεία, ο Χρήστος, ο Τόλης, ο Κώστας και άλλοι βρίσκονται στην ταβέρνα και συζητούν για τους παλιούς καλούς καιρούς. Αναμνήσεις από μια Ελλάδα που χάνεται, και που δεν θέλουν να τις δουν να σκεπάζονται κάτω από ένα βουνό από χρυσάφι.

Του ειδικού απεσταλμένου Alain Salles, Ιερισσός, Στρατώνι, (Ελλάδα)

Από ierissos

ΠΗΓΗ
http://antigoldgreece.wordpress.com/2012/11/05/lemonde/


Στρατώνι



 ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

1.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ:Απάντηση στον κ. Γιάννη Αστερίου, εργαζόμενο στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
2.
Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

3.
Τι συμβαίνει με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική;

4.
ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:Χρυσός στα Χρόνια της Κρίσης: Μέρος Β', Ο Θησαυρός της Κασσάνδρας

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Χρυσός στα Χρόνια της Κρίσης: Μέρος Α', Μαύρη Βίλβα

5.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

6.

“Ναι” στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική με όρους περιβαλλοντικής προστασίας λέει το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD) 

Ανακοίνωση-παρέμβαση με αφορμή την κοινωνική ένταση που σημειώνεται στη Χαλκιδική με αφορμή τα σχέδια εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Σκουριές εξέδωσε το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD).
Στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μαργαρίτα Καραβασίλη και η γενική γραμματέας Μαρία Βιτωράκη γίνεται λόγος για “εγκλωβισμό μερίδας πολιτών” που αντιδρά σε επιλεκτική πληροφόρηση και για ανάγκη αποκατάστασης του δημοσίου διαλόγου από το ΥΠΕΚΑ.
Το CISD διαχωρίζει επίσης το τρέχον σχέδιο από παλαιότερα που άφησαν ανοιχτές περιβαλλοντικές “πληγές” στην περιοχή. Μάλιστα αναφέρει ότι “οι ορυκτοί φυσικοί πόροι είναι μια απαραίτητη συνιστώσα για την βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης και την ποιότητα ζωής, που δεν νοείται να ακυρωθεί από καμιά μεμονωμένη σκοπιμότητα” και καλεί το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στην ορθή ενημέρωση των πολιτών, αλλά και στο σεβασμό μέχρι κεραίας των περιβαλλοντικών όρων που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό.


Αναλυτικότερα, το CISD αναφέρει:

“Το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη παρακολούθησε με ιδιαίτερη ανησυχία την αυξανόμενη κοινωνική ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής, ένταση που κορυφώθηκε την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου με βίαιες συγκρούσεις και συλλήψεις, εξαιτίας αντίδρασης μερίδας πολιτών στην έναρξη υλοτόμησης τμήματος του δάσους στις Σκουριές, που αποτελεί μέρος της υποδομής του έργου ενός επενδυτικού σχεδίου εξόρυξης χρυσού από την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.”
Αφού μελέτησε το ιστορικό, τις ανακοινώσεις των οργανώσεων πολιτών, τα στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), στην οποία βασίστηκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), την Απόφαση 348/2012 του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων κατοίκων της περιοχής κατά της υλοτόμησης και, τέλος, αφού παρακολούθησε τα πρόσφατα γεγονότα, κατέληξε στις ακόλουθες θέσεις:
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τη βία, από όπου και αν προέρχεται.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ κάθε προσπάθεια βίαιης διαχείρισης κοινωνικών αντιπαραθέσεων, από όποια πλευρά και αν προέρχονται, που οδηγούν σε αμοιβαίους προπηλακισμούς, τραυματισμούς και άλλες ακραίες πράξεις, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την προσωπικότητα αλλά και την ζωή ανθρώπων.
ΘΕΩΡΕΙ ότι, η Πολιτεία οφείλει, με ευθύνη της Κυβέρνησης και των οργάνων της, να διασφαλίζει την τήρηση της τάξης και του νόμου, προστατεύοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του Πολίτη στην ελευθερία της έκφρασης.
ΕΚΤΙΜΑ ότι η δυναμική και -ενίοτε- βίαιη αντίδραση πολιτών (που στήνουν μπλόκα, καταστρέφουν ή επιτίθενται) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δημοκρατική πρακτική, όποια και αν είναι τα αίτια των κοινωνικών διεκδικήσεων.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι:
§ η κατάσταση στην Χαλκιδική, όπως έχει διαμορφωθεί, οφείλεται στην παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης των κατοίκων προς την Πολιτεία και ειδικότερα προς τους αδειοδοτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, γιατί με ευθύνη της διοίκησης δεν προστατεύθηκαν στο παρελθόν από τις επιπτώσεις παρόμοιων (εξορυκτικών) δραστηριοτήτων, που πραγματοποιήθηκαν με περιβαλλοντικά απαράδεκτο τρόπο αφήνοντας ανοικτές πληγές στο περιβάλλον της περιοχής, πληγές που ακόμα αιμορραγούν.

§ η κοινωνική ένταση στη Χαλκιδική, οφείλεται επιπλέον στην έλλειψη αντικειμενικής και ολοκληρωμένης ενημέρωσης για το επενδυτικό σχέδιο, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και τα αναμενόμενα οφέλη για την τοπική κοινωνία που θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της απασχόλησης και στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας (ΕΦΟΣΟΝ το έργο υλοποιηθεί με τους όρους εκείνους που θα εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα την περιβαλλοντική βιωσιμότητα).
§ Οι κάτοικοι της περιοχής, εγκλωβισμένοι σε επιλεκτική πληροφόρηση, επέλεξαν από την πρώτη στιγμή την μετωπική σύγκρουση, τόσο με την εταιρεία, όσο και με τους μηχανισμούς της διοίκησης, αρμόδιους για την αδειοδότηση του έργου, διαμορφώνοντας έτσι μια κατάσταση κοινωνικής πόλωσης, η οποία οδήγησε, από το 2010, ακόμη και στην άρνηση να συμμετέχουν στον ανοικτό, δημόσιο διάλογο μεταξύ της διοίκησης και όλων των εμπλεκομένων που προτάθηκε από το ΥΠΕΚΑ.
§ το ΥΠΕΚΑ, δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι φάνηκε στην αρχή διατεθειμένο να αναπτύξει τον δημόσιο διάλογο, υπαναχώρησε χωρίς επαρκή εξήγηση αφήνοντας ελεύθερο πεδίο για την καλλιέργεια και εκδήλωση ακόμα μεγαλύτερης δυσπιστίας και αντιδράσεων.
ΘΕΩΡΕΙ ότι αν, εξαρχής, είχε στηριχθεί και περιφρουρηθεί ο δημόσιος διάλογος, τόσο από τη Διοίκηση, όσο και από την τοπική κοινωνία, η εξέλιξη του θέματος θα μπορούσε να ήταν τελείως διαφορετική σήμερα! Η τοπική κοινωνία δεν θα είχε εγκλωβιστεί από τις αρχικές αρνητικές θέσεις μιας μερίδας κατοίκων και θα είχε αποφευχθεί ο εντεινόμενος κατακερματισμός του κοινωνικού ιστού, που υφίσταται ήδη τις συνέπειες της πολύχρονης απουσίας σοβαρών παραγωγικών δραστηριοτήτων, της εγκατάλειψης της υπαίθρου, της ανεργίας, αλλά και της έλλειψης κάθε δημοκρατικής διαδικασίας στη λήψη αποφάσεων.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ότι η Πολιτεία οφείλει να εγγυάται, με τρόπο αξιόπιστο και ουσιαστικό, την έγκαιρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση των Πολιτών επί προβλεπόμενων έργων και δραστηριοτήτων, που έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων (σε εφαρμογή της Συνθήκης του Aarhus και των σχετικών κοινοτικών οδηγιών), ώστε να αποφεύγονται θλιβερά φαινόμενα, ανάλογα με αυτά της Χαλκιδικής.
ΚΑΛΕΙ την τοπική κοινωνία, τους φορείς πολιτών, τους επιστήμονες που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα που απασχολούν την ευρύτερη ελληνική κοινωνία:
§ Συμφωνούν ότι η Ελλάδα (ιδιαίτερα σε μια εποχή που θα πρέπει να δώσει λύσεις ανάπτυξης και απασχόλησης του πληθυσμού), πρέπει να αποφασίσει με συντεταγμένο τρόπο, μέσω ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου, για την αξιοποίηση των διαθέσιμων εγχώριων ορυκτών πόρων;
Αν η απάντηση είναι “ναι” τότε γιατί αποκλείουν τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή τους;
§ Παραδέχονται ότι η δυναμική και -ενίοτε- βίαιη ακύρωση στην πράξη ενός έργου από πολίτες που στήνουν μπλόκα και προσπαθούν με όλα τα δυνατά μέσα να καθυστερήσουν την υλοποίηση των εργασιών δεν είναι δημοκρατική;
Αυτοί οι πολίτες που αντιδρούν με δυναμικές κινητοποιήσεις εκφράζουν το σύνολο ή μόνο μια μερίδα (και ποιου μεγέθους) της τοπικής κοινωνίας; Ποιο είναι το μέγεθος της μερίδας της τοπικής κοινωνίας που αποδέχεται την συγκεκριμένη εξορυκτική δραστηριότητα;

§ Είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν σε ένα -έστω και καθυστερημένο- δημόσιο διάλογο που θα φωτίσει όλες τις πτυχές και θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη, της διοίκησης και της εταιρείας;
§ Είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν με τις δικές τους δυνάμεις στην συγκρότηση ενός ανεξάρτητου επιστημονικού μηχανισμού παρακολούθησης της εξέλιξης του έργου με στόχο την τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, που θα εξασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης;
ΚΑΛΕΙ την Κεντρική Διοίκηση (ΥΠΕΚΑ) να απαντήσει για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να διαχειριστεί και να επιλύσει το πρόβλημα:
§ Προτίθεται να προχωρήσει έστω και καθυστερημένα στην αντικειμενική και ολοκληρωμένη ενημέρωση που “οφείλει” στους κατοίκους;
§ Μπορεί να εγγυηθεί με τρόπο αξιόπιστο και ουσιαστικό ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η ΑΕΠΟ(Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) του έργου, ως έχει, καθώς και όλες οι τεχνολογίες αιχμής (state of the art) που προβλέπονται για την διασφάλιση της περιβαλλοντικής προστασίας;
§ Εγγυάται την ενδυνάμωση των μηχανισμών περιβαλλοντικής επιθεώρησης και ελέγχου, ώστε να ισχυροποιηθεί η συμμόρφωση των εγκεκριμένων έργων και δραστηριοτήτων με την περιβαλλοντική νομοθεσία κυρίως εκείνων που δυνητικά έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όπως οι εξορυκτικές δραστηριότητες;
§ Εγγυάται ότι θα συνεργαστεί με τον ανεξάρτητο φορέα παρακολούθησης του έργου, όπου θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών;
§ Εγγυάται τη θεσμική κατοχύρωση της απόδοσης, στην τοπική κοινωνία, χρηματικών ή άλλων εγγυήσεων εκ μέρους της εταιρείας για την υλοποίηση έργων που θα διασφαλίσουν την τοπική αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και μετά την μεταλλευτική περίοδο;
ΕΚΤΙΜΑ, (λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών ανάκαμψης του βιοτικού και κοινωνικού επιπέδου στη χώρα μας):
§ ότι είναι απολύτως αναγκαία μια ανοικτή συζήτηση για το μείζον ζήτημα της χρήσης και αξιοποίησης του φυσικού και ορυκτού μας πλούτου, με την συνεκτίμηση αφενός της αυξανόμενης ζήτησης, χρήσης και εκμετάλλευσης των ορυκτών, αφετέρου της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης και της επείγουσας ανάγκης οικονομικής και βιοτικής ανάκαμψης
§ ότι είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή η χώρα να στραφεί συστηματικά προς βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης που επιδιώκεται σε πλανητικό, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, όπου η διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική ευθύνη και η οικονομική ανάπτυξη θα συμβαδίζουν προς όφελος της.
§ ότι οι ορυκτοί φυσικοί πόροι είναι μια απαραίτητη συνιστώσα για την βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης και την ποιότητα ζωής, που δεν νοείται να ακυρωθεί από καμιά μεμονωμένη σκοπιμότητα ''.

ΠΗΓΗ
 http://www.econews.gr/2012/10/30/exoryxi-xrysou-xalkidiki-cisd/













ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ






μια ιστορικη αναδρομη:
http://parallhlografos.wordpress.com/2012/09/14/%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C-%CE...

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης για το Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ:
http://www.oikoen.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=617:2011-03-12-2...

ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΕΕ:
http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/04/14/tee-2/

 
Τι κερδίζει το κράτος από την εξόρυξη χρυσού;

ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΛΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ του ΑΠΘ:
http://enpoarneas.blogspot.gr/2012/08/blog-post_7727.html

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΕΡΑ:
http://ierissos.blogspot.gr/2011/01/blog-post_17.html

Η “Καλλιστώ” επί της ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ:
http://antigoldgreece.wordpress.com/2012/05/19/callisto-lutr/

"Η μεταλλευτική δραστηριότητα σηματοδοτεί το τέλος της μελισσοκομίας στη ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας":
http://melissokomos.gr/2012/09/11/%C2%AB%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B...

το ατυχημα στη Φιλανδια (που παρουσιαζοταν ως προτυπο):
http://www.topontiki.gr/article/44479/Eskase-i-xrusi-fouska-tou-UPEKA?fb_action_id...

η συζήτηση στη Βουλή για τα μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θράκης:
http://antigoldgreece.wordpress.com/2012/12/10/vouli-metalleia/#more-20357

εδω ολη η επερωτηση στη βουλη:
http://soshalkidiki.wordpress.com/2012/10/19/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%...

Η σιωπή των αμνών… 2
http://antigoldgreece.wordpress.com/2013/02/10/siopi-tvn-amnon2/

Χαλκιδική: Το ελληνικό Ελντοράντο
http://unfollow.gr.com/index.php/blog/item/176-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B9%CE%B...

το θεμα του αρσενικου:

http://antigoldgreece.wordpress.com/2013/01/28/flash1/
http://antigoldgreece.wordpress.com/2013/01/28/flash2/

Για παραποίηση στοιχείων κατηγορείται η «Ελληνικός Χρυσός»

Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων εγκαλεί την εταιρεία για αλλοίωση επιστημονικών δεδομένων με απώτερο στόχο να επιτύχει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

http://www.efsyn.gr/?p=21067