Ιταλία: Η άλλη τρόικα ...

(...)
Για πρώτη φορά από το 2009 και μετά η ενδεχόμενη αποχώρηση από την Ευρωζώνη δεν τίθεται απειλητικά ως φόβητρο από γερμανικής πλευράς, αλλά ως εναλλακτική επιλογή από χώρα του Νότου.
(...)
Το μήνυμα της Ρώμης είναι ξεκάθαρο, αν οι Μέρκελ-Σόιμπλε δεν εγκαταλείψουν τη σημερινή παρελκυστική πολιτική θα βρουν μπροστά τους τους επόμενους μήνες ένα ατύχημα στην Ιταλία, που θα απειλεί να συμπαρασύρει στη δίνη του και τη Γαλλία.
(...)


Ο Σ. Μπερλουσκόνι με την προχθεσινή του δήλωση ότι η Ιταλία θα εγκαταλείψει το ευρώ, αν η ΕΚΤ δεν παρέμβει για να μειώσει το κόστος του δημόσιου δανεισμού, εμφανίζεται ως αδίστακτος δημαγωγός που ενόψει εκλογών δεν διστάζει μπροστά σε τίποτε, προκειμένου να εισπράξει την κοινωνική δυσαρέσκεια.
Στην πραγματικότητα, ο καβαλιέρε με την ακραία τοποθέτησή του, καθώς πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης τίθεται από πρώην πρωθυπουργό και κόμμα εξουσίας το ενδεχόμενο της αποχώρησης, εξυπηρετεί τόσο τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μ. Μόντι όσο και τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς Μπερσάνι.
Για πρώτη φορά από το 2009 και μετά η ενδεχόμενη αποχώρηση από την Ευρωζώνη δεν τίθεται απειλητικά ως φόβητρο από γερμανικής πλευράς, αλλά ως εναλλακτική επιλογή από χώρα του Νότου.
Η Ιταλία διαμηνύει ότι η λήψη μέτρων δημοσιονομικής περιστολής θα συνεχισθεί υπό τον όρο παρέμβασης της ΕΚΤ, ώστε να μη βρεθεί στο ίδιο αδιέξοδο με την Ισπανία η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης.
Τόσο ο Μόντι όσο και ο Μπερσάνι μπορούν να εκμεταλλευθούν την τοποθέτηση Μπερλουσκόνι για να πιέσουν για παρέμβαση της ΕΚΤ πριν από τις εκλογές, ώστε να υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα συμβεί ατύχημα στην Ρώμη εντός του 2013.
Ετσι μια άτυπη τρόικα φαίνεται να έχει σχηματισθεί στην Ιταλία: 
Ο μέχρι τώρα πρωθυπουργός Μ. Μόντι που διαμηνύει στο Βερολίνο ότι για να εξακολουθήσει να είναι «παρών» στην πολιτική σκηνή χρειάζεται στήριξη της χώρας του, ο Μπερσάνι που γνωρίζει ότι χωρίς την Κεντροαριστερά δεν υπάρχει μετεκλογική κυβερνητική σταθερότητα και συνεπώς μπορεί να πιέζει γιά διορθωτικές κινήσεις κοινωνικού χαρακτήρα, και ο Μπερλουσκόνι που διαμηνύει απερίφραστα ότι υπάρχει ζωή και εκτός Ευρωζώνης.
Συνολικά η πολιτική ηγεσία της Ιταλίας πιέζει τη Γερμανία να αλλάξει εδώ και τώρα την ατζέντα της μετάθεσης των οριστικών αποφάσεων για το 2014, και να προχωρήσει από την αρχή του νέου έτους σε συνολική στροφή, που θα καταστήσει την εμπλοκή της στη θωράκιση της Ευρωζώνης μη αντιστρέψιμη.
Αλλωστε τι ζητά ο Μπερλουσκόνι παρά την υλοποίηση της δέσμευσης Ντράγκι για παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, μια δέσμευση, η αξιοπιστία της οποίας έχει υπονομευθεί από τις παλινωδίες του Βερολίνου τόσο ως προς την απευθείας στήριξη των τραπεζικών συστημάτων από τον Μόνιμο Μηχανισμό, όσο και ως προς την απονεύρωση της Τραπεζικής Ενωσης.
Είναι αξιοπρόσεκτο ότι η Ιταλία συνεχίζει να είναι ο μόνος αντίλογος στη γερμανική γραμμή πλεύσης, έχοντας καλύψει το κενό που έχει δημιουργήσει η ευρωπαϊκή αμηχανία-αφωνία της Γαλλίας του Φ. Ολάντ, που έχει περιχαρακωθεί στην εσωστρέφεια τιθάσευσης των δημόσιων δαπανών.
Ο Μόντι παραμένει αξιόπιστος συνομιλητής του Βερολίνου, ο Μπερσάνι θα ζητήσει διορθώσεις πιο δίκαιας κατανομής της λιτότητας, και ο Μπερλουσκόνι θυμίζει ότι η χώρα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μεταχείριση τύπου Ισπανίας.
Το μήνυμα της Ρώμης είναι ξεκάθαρο, αν οι Μέρκελ-Σόιμπλε δεν εγκαταλείψουν τη σημερινή παρελκυστική πολιτική θα βρουν μπροστά τους τους επόμενους μήνες ένα ατύχημα στην Ιταλία, που θα απειλεί να συμπαρασύρει στη δίνη του και τη Γαλλία.
Ακόμη είναι σαφές ότι η ιταλική πίεση έρχεται στην κατάλληλη στιγμή, την ώρα που η καθησυχαστική επίδραση των δηλώσεων Ντράγκι δείχνει να εξαντλείται, καθώς οι αποφάσεις της συνόδου του Ιουνίου στις οποίες είχε στηριχθεί ο κεντρικός τραπεζίτης σχεδόν ακυρώθηκαν με υπαιτιότητα του Βερολίνου τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.




Δέσμευση Μ. Ντράγκι
Ο Μπερλουσκόνι δεν ζητά τίποτε άλλο παρά την υλοποίηση της δέσμευσης Ντράγκι για παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, μια δέσμευση, η αξιοπιστία της οποίας έχει υπονομευθεί από τις παλινωδίες του Βερολίνου, τόσο ως προς την απευθείας στήριξη των τραπεζικών συστημάτων από τον Μόνιμο Μηχανισμό, όσο και ως προς την απονεύρωση της Τραπεζικής Ένωσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27689&subid=2&pubid=112967130



(Η εικονογράφηση του κειμένου της αναρτήσεως
- με εικόνες από το World Wide Web -
γίνεται με ευθύνη του blogger: ''IVOS '')