"Εκθρονισμό" του City ζητά η Γαλλία



Το City του Λονδίνου θα πρέπει να εκθρονιστεί από βασικό χρηματοοικονομικό κέντρο της ευρωζώνης, ώστε το κλαμπ του ενιαίου νομίσματος να μπορεί να ελέγχει τις περισσότερες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας. 

Ο Kριστιάν Νουαγέ, διοικητής της Banque de France, δήλωσε ότι δεν είναι λογικό να επιτρέπεται το χρηματοοικονομικό κέντρο της ευρωζώνης να είναι offshore, σε μία σκληρή αποτίμηση, που αναμένεται να πυροδοτήσει ανησυχίες στη Βρετανία ως προς τους κανόνες της Ε.Ε., που θα την πλήξουν.

"Το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων σε ευρώ θα πρέπει να γίνεται εντός ευρωζώνης. Συνδέεται, άλλωστε, με την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να μπορεί να παρέχει ρευστότητα και να εξασφαλίζει τον έλεγχο του δικού της νομίσματος", δήλωσε ο Κρ. Νουαγέ στους Financial Times, ενώ βρίσκεται σε περιοδεία στην Ασία για να προωθήσει το Παρίσι ως κέντρο trading για το γουάν.

"Δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρχει μέρος των δραστηριοτήτων στο Λονδίνο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος θα πρέπει να μπορούμε να το ελέγχουμε. Η Βρετανία αποφάσισε να μείνει εκτός ευρώ και αυτή είναι η επίπτωση", σημείωσε.

Ο ίδιος είναι ένας από τους ανθρώπους στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με μεγάλη επιρροή και τα σχόλιά του θα αφυπνίσουν τους μεγαλύτερους φόβους της Βρετανίας για μετατόπιση του κέντρου βάρους του χρηματοοικονομικού κλάδου από το City στην ηπειρωτική Ευρώπη
Η παρέμβασή του γίνεται ενώ αυτήν την εβδομάδα αναμένονται σκληρές διπλωματικές μάχες ενός της Ε.Ε., καθώς το Λονδίνο θα απαιτήσει να διατηρήσει τα κεκτημένα του ενάντια στην πολιτική βούληση για μεγαλύτερη ενοποίηση στην ευρωζώνη. 

Οι υπουργοί της Ε.Ε. θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τρίτη ώστε να μπουν οι βάσεις της συμφωνίας για τραπεζική ενοποίηση -δεν θα περιλαμβάνει τη Βρετανία-, η οποία θα δώσει σαρωτική ισχύ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει την εποπτεία όλων των τραπεζών. 

Ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως, μεγάλες διαφορές, μία εκ των οποίων είναι η εποπτεία των γερμανικών αποταμιευτικών τραπεζών από την ΕΚΤ. Ο Κρ. Νουαγέ υποστηρίζει ότι οι μικρότεροι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί είναι εκείνοι που προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ευρωζώνη. "Η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις τράπεζες, αλλιώς είναι άχρηστη", δήλωσε. 

Ο Τζορτζ Όσμπορν, υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, υποστηρίζει καταρχήν την τραπεζική ενοποίηση στην ευρωζώνη. Επιμένει, όμως, στο ότι δεν θα πρέπει να επιβληθούν οι νέοι κανόνες και στα μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται εκτός αυτής. 

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι ο Άντερς Μποργκ, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, επίσης προειδοποιεί ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι αποδεκτή επειδή είναι άδικη για τις χώρες που βρίσκονται εκτός ευρωζώνης, είτε θέλουν είτε όχι να γίνουν μέλη της. 
Από τη σύσταση του ενιαίου νομίσματος, το City του Λονδίνου είναι το βασικό χρηματοοικονομικό του κέντρο. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% των trade ευρώ με ξένο συνάλλαγμα γίνεται στο Λονδίνο, μεγαλύτερο από ό,τι αντιστοιχεί συνδυαστικά σε όλη την ευρωζώνη. 

Ως αποτέλεσμα, το Λονδίνο αντιδρά ιδιαίτερα έντονα σε οτιδήποτε ερμηνεύει ως απόπειρα διάκρισης στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Τον προηγούμενο χρόνο κινήθηκε νομικά εναντίον της ΕΚΤ ως προς την πολιτική εντοπιότητας για τους εκκαθαριστικούς οίκους, η οποία -εάν εφαρμοστεί- θα επιβάλει σε σημαντικό μέρος των υποδομών του βρετανικού χρηματοοικονομικού κλάδου να μεταφερθεί στην ευρωζώνη. 

Η Γαλλία, από την πλευρά της, στηρίζει έντονα αυτήν την πολιτική, με το επιχείρημα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι ένα τόσο κρίσιμο κομμάτι του χρηματοοικονομικού κλάδου θα πρέπει να λειτουργεί εντός της ευρωζώνης ώστε να εξασφαλίζεται η στήριξη ρευστότητας όπως απαιτείται, ενώ τονίζει ότι η διαχείριση των κρίσεων δεν μπορεί να γίνει από πολλές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες μπορεί να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. 

03/12/12

ΠΗΓΗ: 
The Financial Times

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ
 www.euro2day.gr