Αιματηρή προειδοποίηση





Τα αιματηρά γεγονότα στην Αίγυπτο δείχνουν -από τις υπερεξουσίες του προέδρου μέχρι τα δικαστικά επακόλουθα μιας αιματηρής συμπλοκής σε ποδοσφαιρικό αγώνα- την ραγδαία και πρόωρη φθορά του Μόρσι λίγους μήνες μετά την άνοδο του στην εξουσία.

Ταυτόχρονα αποσαθρώνουν την πεποίθηση ή καλύτερα την ευχή που είχε την τάση να κυριαρχήσει στη Δύση ότι το Μετριοπαθές Πολιτικό Ισλάμ μπορεί να είναι η λύση που θα σταθεροποιήσει συνολικά τον Αραβικό Κόσμο μετά το ντόμινο ανατροπών των αυταρχικών κοσμικών καθεστώτων.

Από ό,τι φαίνεται στην Τουρκία σκόπιμα και στη Δύση λόγω άγνοιας ή σύγχυσης δημιουργήθηκε η ψευδαίσθηση ότι η άνοδος και η σταθεροποίηση στην εξουσία του Ερντογάν αποτελεί ένα μοντέλο που μπορεί να εξαχθεί στο σύνολο του Αραβικού Κόσμου, σαν η λύση που θα εκτονώσει τη λαική οργή.

Με τον Μόρσι δεν απειλείται με κατάρρευση η σταθερότητα στην Αίγυπτο, αλλά και η προσδοκία ότι το Κάιρο θα μπορούσε να επιδράσει κατευναστικά στη Συρία αλλά και στη Γάζα μέσω της ιδεολογικής-πολιτικής συγγένειας με την εκεί Μουσουλμανική Αδέλφότητα αλλά και με την Χαμάς.

Δύο χρόνια μετά την πτώση του Μουμπάρακ η αιγυπτιακή κοινωνία διαμηνύει με τον πιο σαφή τρόπο ότι το διακύβευμα δεν είναι κοσμικό ή ισλαμικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά ένας αυθεντικός εκδημοκρατισμός, τον οποίο δυστυχώς δεν φαίνεται να προωθεί καμιά από τις παρατάξεις που μετέχουν στην Κεντρική 
Πολιτική Σκηνή.

Τα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο, μας προειδοποιούν για το χάος που θα επικρατήσει στη Συρία την επόμενη μέρα του καθεστώτος Ασαντ, αλλά και για την αμφίβολη έως αδύνατη σταθεροποίηση που θα εγγυάται μια σουνιτική κυβέρνηση στη Δαμασκό υπό τον έλεγχο της Αγκύρας.

Το πρόβλημα του Μόρσι δεν είναι μόνον η αυταρχική του εκτροπή μέσα σε λίγους μήνες, αλλά η διαπιστωμένη αδυναμία του να ανακόψει την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου, του παράγοντα δηλαδή που πυροδότησε την εξέγερση που έριξε τον Μουμπάρακ πριν από δύο χρόνια.

Με δεδομένη την έλλειψη βούλησης αλλά και δυνατότητας οικονομικής βοήθειας από τη Δύση -ΗΠΑ και Ε.Ε.- ώστε να εκτονωθεί ο κοινωνικός αναβρασμός στην Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, εύλογα τίθεται το ερώτημα ποιον ρόλο μπορούν διαδραματίσουν τα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου, τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Το χάος στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή δεν αποτελεί ευκαιρία, αλλά θανάσιμο κίνδυνο για τα αυταρχικά μοναρχικά καθεστώτα της Αραβικής Χερσονήσου, καθώς το αίτημα του εκδημοκρατισμού μπορεί να τα αποσταθεροποιήσει εσωτερικά, σε συνδυασμό με τον ακραίο φονταμενταλισμό που εξάγεται, σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο.

Η ανάφλεξη στην Αίγυπτο, μια χώρα που επηρέαζε και επηρεάζει διαχρονικά τις πολιτικές εξελίξεις στον Αραβικό Κόσμο, καθιστά ακόμη πιο αβέβαιη την έκβαση σύγκρουσης στη Συρία, αλλά και την πολιτική σταθεροποίηση στη Λιβύη και στην Τυνησία, ενώ πριμοδοτείται η καθεστωτική αμφισβήτηση στην Αλγερία και στο Μαρόκο.

Μία επιστροφή στον αυταρχισμό μέσω μιας επέμβασης του στρατού στην Αίγυπτο θα είχε μόνον βραχυχρόνια απόδοση, καθώς θα πριμοδοτούσε τις πιο εξτρεμιστικές εκφάνσεις του Ισλάμ μετά τη διαδοχική κατάρρευση του Μουμπάρακ και του Μόρσι σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Απέναντι στις εξελίξεις στον Αραβικό Κόσμο, καμιά χώρα της περιοχής δεν διαθέτει παναραβικό όραμα ή στρατηγική, ενώ οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είναι βυθισμένες στην εσωστρέφεια της κρίσης.

Περιφερειακή ανάφλεξη

Η ανάφλεξη στην Αίγυπτο, μια χώρα που επηρέαζε και επηρεάζει διαχρονικά τις πολιτικές εξελίξεις στον Αραβικό Κόσμο καθιστά ακόμη πιο αβέβαιη την έκβαση της σύγκρουσης στη Συρία, αλλά και την πολιτική σταθεροποίηση στη Λιβύη και στην Τυνησία, ενώ πριμοδοτείται η καθεστωτική αμφισβήτηση στην Αλγερία και στο Μαρόκο.

Γιωργος Καπόπουλος

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27689&subid=2&pubid=112985746






      ΣΧΕΤΙΚΑ  

[ https://www.google.gr/search?q=Port+Said+Egyptians+protest+2013&hl=el&tbo=u&rlz=1T4GGHP_elGR472GR472&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=gXYIUcftBMrNswaX4YGYBg&ved=0CIoBELAE&biw=1536&bih=702 ]
[ http://www.nytimes.com/2013/01/29/world/middleeast/egypt-protests-cairo-port-said.html?pagewanted=all&_r=0 ]
[ http://www.huffingtonpost.com/2013/01/27/egypt-state-of-emergency-declared_n_2563553.html ]