Πώς θα ήταν ο κόσμος -και η τέχνη- χωρίς δέντρα;


Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς δέντρα; 

Ο ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δρ Ίεν Γούντχαουζ, αφαιρεί τα δέντρα από διάσημους πίνακες, σε μια προσπάθεια να επισημάνει τη σημασία των δασών. 


«Κυριακή απόγευμα στη νήσο Γκραντ Ζατ» του Ζορζ Σερά
 - χωρίς δέντρα

 Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς δέντρα; Ο ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δρ Ίεν Γούντχαουζ, αφαιρεί τα δέντρα από διάσημους πίνακες, σε μια προσπάθεια να επισημάνει τη σημασία των δασών. 


«Ελιές με κίτρινο ουρανό και ήλιο» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ 
- χωρίς δέντρα

 Χρησιμοποιώντας λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών, αφαίρεσε τα δέντρα από τους πίνακες «The Hay Wain» του Τζον Κόνσταμπλ, «Κυριακή απόγευμα στη νήσο Γκραντ Ζατ» του Ζορζ Σερά και «Ελιές με κίτρινο ουρανό και ήλιο» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.Ειδικός στην χαρτογράφηση των δασών με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων, ο δρ Γούντχαουζ ελπίζει ότι η δουλειά του θα αναδείξει την απειλή της παγκόσμιας αποδάσωσης. 


«The Hay Wain» του Τζον Κόνσταμπλ
 - χωρίς δέντρα

 Μιλώντας στο BBC, τόνισε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην εξαφανιστούν τα δέντρα από τα τοπία». 
Στο μπλογκ του επισημαίνει ότι το έργο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια οπτικής αναπαράστασης της «απώλειας» - ένα από τα θέματα πάνω στα οποία δουλεύει σε συνεργασία με την καλλιτέχνιδα Άλις Λάντενμπουργκ. 
«Είναι σχετικά εύκολο να παρουσιάσεις τη σημασία ενός πράγματος που είναι παρόν, αλλά πώς συλλαμβάνεις ή εκφράζεις τη σημασία ενός πράγματος, όπως είναι η αποψίλωση των δασών, που έχει να κάνει με την απουσία κάποιου πράγματος; Δεν είναι εύκολο να εστιάσεις την προσοχή ενός θεατή σε κάτι που δεν βρίσκεται εκεί!», γράφει ο Γούντχαουζ.  


«The Hay Wain» του Τζον Κόνσταμπλ

  
«Ελιές με κίτρινο ουρανό και ήλιο» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ


«Κυριακή απόγευμα στη νήσο Γκραντ Ζατ» του Ζορζ Σερά

Πηγή
 www.enet.gr 
14-1-2013