«Ποινικοποίηση» της κατοχής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας...

Στο Χαρατσιστάν ...
 Πλήρης απαξίωση ακινήτων 
  Πλήρης εξαθλίωση και ...ποινικοποίηση ιδιοκτητών



Τα μέτρα οδηγούν σε «ποινικοποίηση» της κατοχής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας


«Σειρά αλλεπάλληλων εξοντωτικών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων κατά των ιδιοκτητών ακινήτων, έχουν υιοθετηθεί από το 2009 μέχρι σήμερα, με κυριότερα το δεκαπλασιασμό του ΕΤΑΚ μέσω της αντικατάστασής του από το ΦΑΠ, το δεκαπλασιασμό του φόρου γονικής παροχής-κληρονομιάς, τη δυνατότητα δεκαπλασιασμού και του ΤΑΠ, το βαρύτατο τεκμήριο διαβίωσης σε κατοικίες, την κατάργηση του αφορολογήτου των μισθωμάτων και της απαλλαγής για κάθε δαπάνη στα κτίρια, καθώς και τη θέσπιση σειράς εκτάκτων εισφορών αλληλεγγύης»,
 επισήμανε από το βήμα του 30ού Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ ο πρόεδρός της Στράτος Παραδιάς.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι όσοι έλαβαν πρόσφατα εκκαθαριστικό ΦΑΠ 2010, θα λάβουν σύντομα και εκκαθαριστικά 2011 και 2012, προσαυξημένα κατά 500 ευρώ για κάθε χρόνο, παρότι για τα ίδια έτη πλήρωσαν και το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, ενώ 500.000 περίπου ακόμη φορολογούμενοι θα λάβουν για πρώτη φορά εκκαθαριστικά ΦΑΠ με φόρο μέχρι και 500 ευρώ ετησίως.

«Τα μέτρα αυτά οδηγούν σε πλήρη απαξίωση τα ακίνητα και σε εξαθλίωση τους ιδιοκτήτες τους, που σταδιακά χάνουν κάθε πρόσοδο από αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους συνεχώς αυξανόμενους φόρους.

Αυτά σε συνδυασμό με τις ισχύουσες βαρύτατες ποινές για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές από ΦΑΠ και λοιπούς ετήσιους φόρους ακινήτων οδηγούν σε πλήρη "ποινικοποίηση" της κατοχής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας η οποία αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. Τέλος τα μέτρα αυτά «καταδικάζουν σε θάνατο» την οικοδομή και την κτηματαγορά, και όλους όσοι απασχολούνταν σ' αυτές»,
ανέφερε ο κ.Παραδιάς.

Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Σωκράτης Αλεξιάδης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, ο Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Α. Βουράκης (εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ), ο κ. Ντίμης Αργυρόπουλος εκπρόσωπος Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλλακάκης, ο πρώην υπουργός Π. Οικονόμου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, κ.α.





Σκίτσα του Π.ΜΑΡΑΓΚΟΥ
Στο ''ΕΘΝΟΣ''

Προτάσεις ΠΟΜΙΔΑ

Για τη διάσωση της ιδιοκτησίας, της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει μεταξύ άλλων την άμεση υιοθέτηση των εξής προτάσεών της: Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Να μειωθούν κατά 40% οι τιμές ζώνης, να καταργηθούν οι συντελεστές εμπορικότητας και να αυξηθούν οι συντελεστές παλαιότητας.

Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας: Να επανέλθει το ΕΤΑΚ με χαμηλό φορολογικό συντελεστή από 1 ο/οο και μη βεβαιούμενο ποσό φόρου 50 ευρώ ώστε να προκύψει αυτόματη απαλλαγή περιουσιών ύψους έως 50.000 ευρώ ανά φορολογούμενο, για να μπορούν να το πληρώνουν κάθε χρόνο όλοι οι ιδιοκτήτες.

Απαλλαγή από φόρο μόνον των κάθε είδους δεσμευμένων ακινήτων και του μη πραγματοποιήσιμου συντελεστή δόμησης. Συντελεστής 0,50 στα ξενοίκιαστα υπέρ της διετίας ακίνητα και τα διατηρητέα.

Εξόφληση φόρων: Να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης με μονομερή εκχώρηση ακινήτου στο δημόσιο, για χρέη άνω των 50.000 ευρώ, για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.

Οφειλές για φόρους ακίνητης περιουσίας: Να μην γίνεται αναγκαστική εκτέλεση κατά της πρώτης κατοικίας ούτε ποινική δίωξη των φορολογουμένων που αδυνατούν να πληρώσουν. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από φόρους ακίνητης περιουσίας: Να κατατάσσονται στον ίδιο συντελεστή βαρύτητας με οφειλές από φόρους κεφαλαίου (δωρεών, γονικών παροχών κτλ.) κατά τη διαδικασία χορήγησης διευκόλυνσης πληρωμής με δόσεις του ν. 2648/1998.

Εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων: Όταν εισπράττονται από το Δημόσιο, να συμψηφίζονται κατά 75% με τους οφειλόμενους φόρους των ιδιοκτητών που τα εκχώρησαν.

Διαδικτυακή κατάθεση μισθωτηρίων: Να είναι προαιρετικά τα δυσχερή πεδία όπως Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), ενεργ. πιστοποιητικά κλπ. και να διατηρηθεί η κατάθεση συμφωνητικών έως τέλους 2013.

Φορολογικές βεβαιώσεις για δίκες απόδοσης μισθίου: Να αντικατασταθούν από τα ηλεκτρονικά υποβληθέντα Ε2 των δύο τελευταίων ετών, ή από υπεύθυνες δηλώσεις των φορολογούμενων.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Να επανέλθει σε ισχύ η έκπτωση φόρου, άλλως να επιστρέφεται ολόκληρος ο καταβληθείς φόρος βάσει των τιμολογίων αγοράς πετρελαίου, χωρίς περιουσιακά κριτήρια.

Δημοτικά τέλη: Να μειωθούν οι χρεώσεις για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και τα έσοδα να καλύπτουν μόνον τις συγκεκριμένες και όχι άλλες ανάγκες και δράσεις των ΟΤΑ.

Δεκαπλασιασμός ΤΑΠ: Να αποκλειστεί η εφαρμογή του σε οποιοδήποτε ΟΤΑ της χώρας.

Εμπορικές μισθώσεις: Να καταργηθούν οι διατάξεις που καθιστούν την ιδιωτική περιουσία κυριολεκτικά «ξέφραγο αμπέλι» (16ετής δέσμευση ιδιοκτητών - ετήσια «δέσμευση» ενοικιαστών).

Αυθαίρετα: Να γίνει πλήρης νομιμοποίηση στις παραβάσεις κτιρίων με οικοδομική άδεια μέχρι τον Ιούλιο του 2012 (ισχύς ΝΟΚ) και μείωση προστίμων στο 10% ώστε να υπάρξει μαζική συμμετοχή.

Επιθεωρήσεις και πιστοποιητικά: Για τα κτίρια εμβαδού έως 100 τ.μ. να καθιερωθεί διαδικτιακή έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού με χαμηλό παράβολο απευθείας από το ΥΠΕΚΑ, στη χαμηλότερη συνήθη ενεργειακή κατηγορία των ακινήτων του ίδιου χρόνου κατασκευής και προαιρετικός έλεγχος από ενεργειακό επιθεωρητή μόνον για όποιον το επιθυμεί, με περιορισμό γραφειοκρατίας και αμοιβών σε κάθε είδους βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, σχεδιαγράμματα ή επιθεωρήσεις κτιρίων κλπ.

Κτηματαγορά-οικοδομή: Να μειωθεί άμεσα ο φόρος μεταβίβασης σε 5%, εν όψει και της επιβολής φόρου υπεραξίας, και να παραταθεί η αναστολή του τεκμηρίου αγοράς-ανοικοδόμησης ακινήτων για μια ακόμη τριετία, ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω η ύφεση και η ανεργία στους σχετικούς κλάδους και τα τεχνικά και νομικά επαγγέλματα.

Πηγή
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=253107





Ένας στους δυο αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα

Ερευνα της Kapa Research στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων

  Ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα και θα προσπαθήσουν είτε να πουλήσουν ακίνητα ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία ή να δανειστούν για να αποφύγουν τις ποινικές ευθύνες που προβλέπονται για τους οφειλέτες του Δημοσίου, σύμφωνα με έρευνα της Kapa Research που παρουσιάστηκε σήμερα στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.
  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, «χαράτσι», φόρος εισοδήματος) φθάνει στο 54%, ενώ άλλο ένα 32% δηλώνουν ότι μάλλον θα ανταποκριθούν, χωρίς όμως να είναι σίγουροι. Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων στο μέλλον, θα επιλέξουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική του αξία, ή να δανειστούν ή ακόμη και να αφήσουν τα ακίνητα να τα κατάσχει το Δημόσιο.
Οι δυσκολίες ήταν ήδη εμφανείς από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στην ερώτηση ποιους φόρους πλήρωσαν τα τελευταία τρία χρόνια, το 9,3 % των ιδιοκτητών δηλώνουν αδυναμία πληρωμής του τέλους ακινήτων («χαράτσι»), το 8,1% απαντούν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΦΑΠ 2010 και το 5,1% το ΕΤΑΚ του 2009.
Το 5-7%, ανά κατηγορία, έχουν προχωρήσει εξάλλου σε ρυθμίσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά για το «χαράτσι», το 65% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το πλήρωσαν μεν αλλά με δυσκολία.
Είναι ενδεικτικό ότι το 54% των ιδιοκτητών δεν έχουν εισοδήματα από τα ακίνητά τους και πληρώνουν μόνο φόρους. Επίσης, ένας στους τέσσερις διαθέτει πάνω από το 30% των εσόδων από ενοίκια για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου (έκτακτες εισφορές, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ) χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος.

'Αλλα σημαντικά ευρήματα από την έρευνα είναι τα εξής:

- Η κρίση στη μισθωτική αγορά έχει χτυπήσει κυρίως τα επαγγελματικά ακίνητα, αλλά και τις κατοικίες. Από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων το 24,7 % έχουν κενά / ελεύθερα ακίνητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα σπίτια κυμαίνεται στο 12 %.
- Καθολική είναι η μείωση των εισοδημάτων από εκμετάλλευση ακινήτων. Το 24,3% δηλώνουν ότι την τελευταία διετία τα εισοδήματα από ακίνητα μειώθηκαν πολύ, το 60,4% αρκετά, και το 14,1% λίγο. Δηλαδή το 99,1% των ιδιοκτητών υπέστησαν μείωση εισοδημάτων.
- Η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 80 %) των ιδιοκτητών έχουν κάνει μειώσεις ενοικίων, που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 25%, ενώ πάνω από 50% διαμορφώνεται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι εισπράττουν τα ενοίκια με καθυστέρηση.
- Συντριπτικό (82,7%) είναι επίσης το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι η μίσθωση ακινήτων είναι δραστηριότητα που αποφέρει ζημιές και όχι κέρδη, ενώ περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι συμφέρει καλύτερα να νοικιάζει κανείς κατοικία, παρά να διαθέτει ιδιόκτητη.
- Το 30% των ιδιοκτητών θεωρούν ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους είναι μεγαλύτερη από την εμπορική, ενώ το 22% θεωρούν ότι οι αντικειμενικές έχουν εξισωθεί με τις εμπορικές. Ήδη, το 11% έχουν επιχειρήσει να πουλήσουν ακίνητα κάτω από την αντικειμενική αξία και το 6 % σε τιμή ίση με την αντικειμενική.
- Ένας στους τέσσερις δανειολήπτες δεν εξοφλεί έγκαιρα τις δόσεις του δανείου, ενώ το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν το δάνειό τους στο μέλλον διαμορφώνεται στο 48%.
- Το 81,8% του πληθυσμού είναι ιδιοκτήτης κάποιου ακινήτου, σπιτιού ή επαγγελματικής χρήσης.
- Το 13% των ιδιοκτητών έχουν κάποιας μορφής αυθαιρεσία. Από αυτούς, λιγότεροι από τους μισούς (46,5%) έχουν προχωρήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης. Όσοι δεν το έχουν κάνει, ζητούν μεταξύ άλλων χαμηλότερα πρόστιμα, μονιμότερη λύση νομιμοποίησης και χαμηλότερες αμοιβές μηχανικών για να προχωρήσουν.
- Το 63% δεν έχουν ασφαλίσει καθόλου την περιουσία τους, επικαλούμενοι κυρίως το κόστος.
-Υψηλή είναι τέλος η αναγνωρισιμότητα της ΠΟΜΙΔΑ (το 61,3% δηλώνουν ότι τη γνωρίζουν) και το 51 % έχουν θετική ή πολύ θετική γνώμη γι' αυτήν.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 1414 ατόμων από όλη τη χώρα.

πληροφορίες ΑΠΕ 

Πηγή
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=338950
26 Ιανουαρίου 2013