Η σφαγή των νηπίων ...


 Σκίτσο Π.ΜΑΡΑΓΚΟΥ

Σκίτσο Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ

Ο εκκωφαντικός θόρυβος από τη λίστα Λαγκάρντ τις πρώτες ημέρες του 2013 υπερκάλυψε τον ήχο του πλήγματος που δέχθηκε η συνταγματική νομιμότητα με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή. Τις πολλαπλές παραβιάσεις του Συντάγματος από τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού επεσήμανε η ίδια η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στη σχετική έκθεσή της.
Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι η εφαρμογή διαφορετικών φορολογικών συντελεστών ανά κατηγορία εισοδήματος δεν συνάδει προς τις αρχές της καθολικότητας του φόρου και της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα, επειδή καταλήγει σε διαφορετική φορολογική επιβάρυνση εισοδημάτων ιδίου ύψους, καθώς επίσης και σε βαρύτερη φορολογική επιβάρυνση φορολογουμένων με μικρότερο εισόδημα προερχόμενο από μία πηγή, σε σχέση προς άλλους με μεγαλύτερο εισόδημα, το οποίο προέρχεται από περισσότερες πηγές. Εξάλλου οι νέες ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνουν αφορολόγητο κλιμάκιο εισοδήματος για καμία κατηγορία εισοδήματος. Κατ' αποτέλεσμα οδηγούμαστε στη φορολόγηση εισοδήματος που είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο διαβίωσης του φορολογουμένου, κατά παράβαση της αρχής της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα και της υποχρέωσης προστασίας της αξίας του ανθρώπου, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας.
Αντισυνταγματικός επίσης είναι, σύμφωνα με πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο περιορισμός της χορήγησης οικογενειακών επιδομάτων με βάση κριτήρια εισοδήματος των δικαιούχων. Ακόμη η απαίτηση συλλογής αποδείξεων μεταφράζεται σε επιβολή φορολογίας υπό μορφή οιονεί ποινής, και μάλιστα με υψηλό συντελεστή (22%), για τη μη πραγματοποίηση δαπάνης (!), κατά προφανή παραβίαση της αρχής της φοροδοτικής ικανότητας (άρθρο 4 παρ. 5 Συντ.).
Ο δοτός υπουργός Οικονομικών με το νομοσχέδιο αυτό επέδειξε μάλλον μικρότερο σεβασμό για το ελληνικό Σύνταγμα από όσο έδειχναν ακόμη και οι ανθύπατοι της πάλαι ποτέ ρωμαϊκής αυτοκρατορίας για τα έθιμα των κατακτημένων λαών. Αλλωστε η σφαγή των νηπίων στη Βηθλεέμ, το μετανεωτερικό αντίστοιχο της οποίας είναι η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, δεν είχε διαταχθεί από τον Ρωμαίο ανθύπατο, αλλά από τον εγχώριο υπεργολάβο Ηρώδη.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ
 - Καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ.

''ΕΘΝΟΣ''
21-1-2013