Το στικάκι μίλησε! ...Tο λαβράκι όμως είναι στη λίστα των 54.000 ονομάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.


Το θαυμαστό στα έργα του Παπακωνσταντίνου αλλά και των προκατόχων του, πράσινων τε και γαλανών, είναι ότι επέτρεψαν την επέκταση της ανομίας σε έκταση που την καθιστά πλέον ανεξέλεγκτη. (...)
Ποιοι μηχανισμοί θα ασχοληθούν με τους 54.000 της μιας λίστας, ποιοι υπάλληλοι θα ψάξουν τα αδήλωτα σε άλλες χώρες, σε άλλες τράπεζες;

Ουσιαστικές λύσεις 
  Απόλυτος εκβιασμός προς τους φοροκλέφτες: 
αν δεν καταθέσουν όσα τους αναλογούν, να δημευτεί άμεσα η περιουσία τους. 
Να υπάρξει πρόβλεψη για πιθανές μεταβιβάσεις σε συγγενικά πρόσωπα, γιατί εκεί υπάρχει δόλος.
 Να ισχύσει αναδρομικά
Τέτοιες πολιτικές αποφάσεις έχουν αποτέλεσμα. 
Ολα τα υπόλοιπα ... 


(1)

Το στικάκι μίλησε ...
Έγινε με καθυστέρηση αυτό που έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή. Το διάσημο usb πήγε στα χέρια των ειδικών, δηλαδή στο γραφείο του Μανώλη Σφακιανάκη, διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Εκεί εργάζονται διάφοροι παθιασμένοι της τεχνολογίας που με απόλυτη ακρίβεια αποκαλύπτουν τα πάντα για τους χρήστες υπολογιστών – ας μην υπερβάλλουμε, δεν μπορούν με βεβαιότητα να πουν αν ο χρήστης πίνει τον καφέ του με ζάχαρη ή σκέτο. Μπορούν όμως να διαβεβαιώσουν ότι υπάρχουν στις δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ορισμένες μικρές, ελάχιστες ανακρίβειες. 
Υποτίθεται ότι ο άγνωστος, ανώνυμος συνεργάτης του υπουργού που συνέταξε τον κατάλογο με τους 20 καταθέτες, δεν είχε ιδέα από ονόματα. Εβλεπε, σύμφωνα με τις δηλώσεις, μόνο τα ποσά. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Για να δει τα ποσά έπρεπε να ανοίξει καρτέλα και στην καρτέλα υπήρχαν τα πάντα, όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο – ύψος, βάρος, χρώμα οφθαλμών. Το βέβαιον είναι ότι μπορεί να εντοπιστεί με ακρίβεια δευτερολέπτου πότε έγινε τη μετεγγραφή του εγγράφου και πότε διεγράφησαν τα επίμαχα ονόματα. Ξέρουμε επί θητείας ποίου έγιναν οι αλλοιώσεις. Κι αν με το καλό μπουν οι διώκτες στο δίκτυο του υπουργείου θα εντοπίσουν και από ποιον υπολογιστή έγινε η ζημιά. 
Τόσο ο υπουργός όσο και οι στενοί συνεργάτες του, που απολογούνται, παριστάνουν ακόμη τους ανήξερους. Δεν έχουν ιδέα για το ποιος μπορεί να έκανε τη μετεγγραφή και να αφαίρεσε τα ονόματα. Πλέον θα πρέπει να βρουν πιο πειστικές δικαιολογίες από το κακό μνημονικό και την αφηρημάδα. Δεν στέκουν αυτές οι προφάσεις, ότι χάθηκε το αρχικό σιντί, αυτό που θα μπορούσε να αποφέρει πολλά εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία. Η κατάσταση είναι σοβαρή και οι πιθανές ποινές βαρύτατες. 
Το θαυμαστό στα έργα του Παπακωνσταντίνου αλλά και των προκατόχων του, πράσινων τε και γαλανών, είναι ότι επέτρεψαν την επέκταση της ανομίας σε έκταση που την καθιστά πλέον ανεξέλεγκτη. Ποιοι μηχανισμοί θα ασχοληθούν με τους 54.000 της μιας λίστας, ποιοι υπάλληλοι θα ψάξουν τα αδήλωτα σε άλλες χώρες, σε άλλες τράπεζες; Στις οικονομικές υπηρεσίες τα βγάζουν πέρα δύσκολα με τα τρέχοντα – ασχολούνται με τα χαράτσια που έφυγαν από τους λογαριασμούς ρεύματος, σε λίγο θα έρθουν οι δηλώσεις εισοδήματος και το προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά. 
Ενώ λοιπόν το πολιτικό σύστημα ασχολείται με την αντιπαραβολή των δηλώσεων με τα ευρήματα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ξεχνάμε τις ουσιαστικές λύσεις. Μία λύση είναι ο απόλυτος εκβιασμός προς τους φοροκλέφτες: αν δεν καταθέσουν όσα τους αναλογούν, να δημευτεί άμεσα η περιουσία τους. Να υπάρξει πρόβλεψη για πιθανές μεταβιβάσεις σε συγγενικά πρόσωπα, γιατί εκεί υπάρχει δόλος. Να ισχύσει αναδρομικά. Τέτοιες πολιτικές αποφάσεις έχουν αποτέλεσμα. Ολα τα υπόλοιπα λειτουργούν ως συμβολισμοί και οι συμβολισμοί δεν γεμίζουν τα ταμεία. 

ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ



(2)

Το λαβράκι όμως είναι στη λίστα των 54.000 ονομάτων της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Η λίστα Λαγκάρντ είναι δευτερευούσης σημασίας
Η πολιτική ευθύνη για το χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ είναι το λιγότερο στην όλη υπόθεση. Όχι ότι δεν πρέπει να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες, αλλά το πρόβλημα με την πολιτική ευθύνη είναι ότι μπορεί να την αποδώσει μόνο ο ψηφοφόρος.
Και δεν βλέπω καμία όρεξη από τους ψηφοφόρους να θέλουν να αποδώσουν κάποια ευθύνη. Αφενός διότι η πολιτική ευθύνη μπορεί να αποδοθεί μόνο στις εκλογές και αφετέρου, ο μέσος ψηφοφόρος δεν έχει και πολλές πολιτικές επιλογές για να αποδώσει πολιτικές ευθύνες.
Οι επιλογές που έχει ο ψηφοφόρος για την
απόδοση πολιτικής ευθύνης (εκτός αν προκύψει κάτι καινούργιο μέχρι τις επόμενες εκλογές) είναι μεταξύ των ίδιων προσώπων και κομμάτων που υπάρχουν σήμερα.
Και για όσους νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναλλακτική επιλογή, σκεφτείτε το ξανά διότι ο ΣΥΙΖΑ (ως γνωστό πλέον ακόμα και στις πέτρες) δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μεταμφιεσμένο ΠΑΣΟΚ και ο λαϊκισμός αυτού έχει ξεπεράσει ακόμα και το ΚΚΕ.
Για μένα η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είναι δευτερευούσης σημασίας και μάλιστα χαμηλής προτεραιότητας. Όχι ότι αν κάποιος έχει βγάλει λεφτά στο εξωτερικό που δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει δεν θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο και όχι μόνο (διότι υπάρχει και το ποινικό θέμα), αλλά το λαβράκι που ενδεχομένως να βγάλει η εφορία από αυτή τη λίστα να είναι μικρό.
Από ό,τι έχω καταλάβει τα ονόματα σε αυτή τη λίστα δεν είναι τίποτα άλλο από μια φωτογραφία προσώπων που απλά έχουν κάνει κάποια μεταβίβαση χρημάτων το 2007 ή το 2006. Με λίγα λόγια, πριν αρχίσει η κρίση στην Ελλάδα.

Το λαβράκι όμως είναι στη λίστα των 54.000 ονομάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πέραν του ότι αυτή η λίστα εμπεριέχει πολύ περισσότερα ονόματα, εμπεριέχει και ονόματα που έστειλαν λεφτά στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.
Εγώ θα ήθελα να μάθω πόσα πολιτικά πρόσωπα είναι σε αυτή τη λίστα (των 54.000 ονομάτων) και όχι στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης θέλω να ξέρω ποιοι δημόσιοι λειτουργοί είναι σε αυτή τη λίστα και τι ποσά έχουν μεταφέρει.
Διότι από τα λίγα που έχουμε ακούσει (και ένας θεός ξέρει τι άλλο έχει γίνει που δεν έχουμε ακούσει), πολλοί δημόσιοι λειτουργοί έχουν καταθέσεις εκατομμυρίων, που όχι μόνο δεν μπορούν να δικαιολογήσουν, αλλά μάλλον έχουν διαπράξει ποινικά εγκληματία μυθικών διαστάσεων σχετικά με την απόκτηση αυτών των χρημάτων.

Είναι περίεργο δηλαδή ότι ο πολιτικός κόσμος δεν ασχολείται με αυτή τη λίστα και σπαταλούν όλο τον χρόνο μας με τη λίστα Λαγκάρντ.
Και χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τη λίστα Λαγκάρντ, το ζουμί είναι στη λίστα της ΤτΕ αγαπητέ αναγνώστη, διότι θεωρώ δεδομένο ότι υπάρχουν πάρα πολλά πολιτικά πρόσωπα σε αυτή τη λίστα καθώς και δημόσιοι λειτουργοί που ζουν και βασιλεύουν σήμερα με λεφτά που έχουν κλέψει.
Προτείνω λοιπόν να πάει αυτή η λίστα (της ΤτΕ) σε μια επιτροπή της βουλής και να μας πουν ποια πολιτικά πρόσωπα έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό και πόσοι άλλοι έχουν στείλει ποσά άνω των 200.000 ευρώ στο εξωτερικό και πόσοι από αυτούς είναι τωρινά ή και παλιότερα πολιτικά πρόσωπα ή δημόσιοι υπάλληλοι.
Διότι για μένα εκεί είναι το ζουμί και όχι στη λίστα Λαγκάρντ.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΟΣ
''Capital''
9-1-2013