Documentary film : ''The World According to Monsanto''



Ο κόσμος σύμφωνα με τη Monsanto, είναι μια ευκαιρία για ένα μεγάλο γενετικό πείραμα στην παραγωγή τροφίμων - και μια επιχειρηματική «βουτιά» σε έναν πακτωλό χρημάτων.

Στο ντοκιμαντέρ της η Μαρί-Μονίκ Ρομπέν εξετάζει την επικράτηση στη βιομηχανία των αγροτοχημικών μιας από τις πιο δόλιες και ισχυρότερες επιχειρήσεις στον κόσμο. Παρακολουθεί τον παρασκηνιακό κόσμο της διατροφικής βιομηχανίας και την ανέλιξη της Monsanto στο επίπεδο της παγκόσμιας εμπορικής κυριαρχίας, καθώς κρατά τα «κλειδιά» για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) στη μερίδα του λέοντος της προμήθειας τροφίμων.


Το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, κατασκευάζεται και ανήκει στη Monsanto. Την πολυεθνική που από την ίδρυσή της, πριν 108 χρόνια, έχει τον τίτλο της πιο ρυπογόνας και επικίνδυνης στην ιστορία της βιομηχανίας.
Η εταιρεία κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ: των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ σε βιομηχανία. Για αιτίες που αφορούν απόκρυψη και αλλοίωση στοιχείων για τα προϊόντα της, ψευδείς πληροφορίες, για μόλυνση ολόκληρων περιοχών ακόμη και πόλεων, όπως και για δωροδοκίες σε κυβερνητικούς αξιωματούχους για να παραβλέψουν τους νόμους και τους κανονισμούς.

Τα πειστήρια για τα εγκλήματα της Monsanto βρίσκονται όλα στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της Marie–Monique Robin. Κι όμως η Monsanto αναπτύσσεται διαρκώς και τα κέρδη της αυξάνονται. Για πολύ καιρό προσπαθεί να εισέλθει και στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσα από δημοφιλή προϊόντα όπως το επικίνδυνο φυτοφάρμακο Roundup, που χρησιμοποιείται ευρέως και στην Ελλάδα. Είναι το μπεστ-σέλερ της Monsanto και ενοχοποιείται για συμμετοχή στην ανάπτυξη καρκίνων. Το επόμενο βήμα της είναι οι μεγάλες μονοκαλλιέργειες με μεταλλαγμένους σπόρους αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον.

Ο κόσμος σύμφωνα με τη Monsanto, είναι ένας κόσμος απρόσωπος, χωρίς ηθική, χωρίς κανόνες, ένας κόσμος όπου μετράει μόνο το κέρδος.


Δείτε επίσης: 



Πηγή



File:Monsanto logo.jpg




            ΣΧΕΤΙΚΑ          













Φάκελος Monsanto
Ένας γενετικός εφιάλτης:
 Από τη διοξίνη στους ΓΤΟ, 
μία πολυεθνική που θέλει το καλό σας


(1)



Με 17.500 υπαλλήλους, με πωλήσεις που το 2009 έφτασαν τα 11,7 δισ. δολάρια και με παρουσία σε 46 έξι χώρες η Μονσάντο είναι ηγετική δύναμη παγκοσμίως στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), αλλά και μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες εταιρείες στην ιστορία της βιομηχανίας. Από το 1901, έτος της ίδρυσής της, η εταιρεία οδηγήθηκε επανειλημμένα στη δικαιοσύνη κατηγορούμενη για την τοξικότητα των προϊόντων της, στα οποία περιλαμβάνονται το PCB (πυραλένιο), πολλά καταστρεπτικά ζιζανιοκτόνα (όπως το αποφυλλωτικό agent orange, με τα οποία ο αμερικανικός στρατός ψέκαζε τα δάση κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ), ή η αυξητική ορμόνη των βοοειδών (απαγορευμένη πλέον στην Ευρώπη), επικίνδυνη για τα ζώα και τους ανθρώπους. Σήμερα ωστόσο η Monsanto εμφανίζεται ως μια επιχείρηση των «επιστημών της ζωής», αφοσιωμένη στα πλεονεκτήματα της βιώσιμης ανάπτυξης. Με τους διαγονιδιακούς σπόρους που έχει αναπτύξει, ισχυρίζεται ότι θέλει να λύσει το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο και να μειώσει την επιβάρυνση στο περιβάλλον, για το καλό της ανθρωπότητας. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ποιοι είναι οι στόχοι
αυτής της εταιρείας που, ενώ τόσα χρόνια αδιαφορούσε για τις συνέπειες των δραστηριοτήτων της στο περιβάλλον και στους ανθρώπους, ξαφνικά θέλει να εμφανίζεται σαν ανθρωπιστική οργάνωση;

Το βιβλίο της Marie-Monique Robin, καρπός πολύχρονης έρευνας στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, στην Ευρώπη και την Ασία, που βασίζεται σε ανέκδοτα ντοκουμέντα, σε μαρτυρίες θυμάτων, επιστημόνων και πολιτικών, ανασυνθέτει την ιστορία και τη δράση μιας βιομηχανικής αυτοκρατορίας η οποία, στηριζόμενη σε ψευδείς εκθέσεις, στη διαπλοκή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε πιέσεις και απόπειρες διαφθοράς, έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός σπόρων στον κόσμο.

Και αποκαλύπτει, κυρίως, το ρόλο που διαδραμάτισε η Monsanto σε μια εντυπωσιακή αλληλουχία ενεργειών η οποία επέτρεψε τελικά την παγκόσμια εξάπλωση των καλλιεργειών ΓΤΟ, χωρίς κανέναν ουσιώδη έλεγχο των επιπτώσεών τους στη φύση και την ανθρώπινη υγεία, σε πλανητική κλίμακα.
(...)

Πηγή



(2)
 (...)

Μαρί-Μονίκ Ρομπέν «Φάκελος Monsanto», μτφ.: Μαρία Παπαηλιάδη, εκδ. Πάπυρος,(...)  

Στην εποχή της ταχυφαγίας υπάρχουν αναγνώσματα που σε ταρακουνούν από την απάθεια; Η απάντηση είναι καταφατική. Η πολύχρονη μελέτη μιας εκ των κορυφαίων σύγχρονων ερευνητών-δημοσιογράφων, της Μαρί-Μονίκ Ρομπέν, πάνω στον γίγαντα της βιοτεχνολογίας «Monsanto», σε αφήνει άφωνο με την τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία της. 
Κόρη αγροτικής οικογένειας και η ίδια, επιδεικνύει σχολαστικότητα και ευαισθησία στα προϊόντα διατροφής, φέρνοντας πλείστες όσες μαρτυρίες στο φως. Το καπιταλιστικό λογισμικό, αποφλοιωμένο από συνωμοσίες και φήμες. Η χημική εταιρεία «Monsanto» ιδρύθηκε το 1901 στο Μισούρι από έναν αυτοδίδακτο χημικό. Σήμερα έχει εγκαταστάσεις σε 46 χώρες με 1 δισεκατομμύριο δολάρια κέρδη περίπου το χρόνο. Πουλά διαγονιδιακούς σπόρους (σόγιας, σίτου, καλαμποκιού, βαμβακιού, ελαιοκάμβης κ.ά.) που είναι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί, με τα αρχικά ΓΤΟ. Η εταιρεία αποτελεί τη ναυαρχίδα της αγροβιομηχανίας ή αλλιώς της «πράσινης επανάστασης Νο 2». Δραστηριοποιείται στον έλεγχο ώς έναν μεγάλο βαθμό των τροφίμων. Την πρώτη ύλη του πλανήτη. Αυτό είναι κάτι ισχυρότερο από τους εξοπλισμούς, όπως ισχυρίζεται η διακεκριμένη Ινδή φυσικός και πολέμιος των ΓΤΟ, Βαντάνα Σίβα. Αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ελεγχθεί ο πληθυσμός της Γης.
Ήδη από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε το κυνήγι των γονιδίων. Ο στόχος, ένας: Ποιος ή ποιοι θα παράγουν αύριο την τροφή των ανθρώπων. Με υψηλή τεχνική κατάρτιση για όσο πιο «φυσιολογικό» αποτέλεσμα. Η «Monsanto» μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα ειδικευόταν στα πλαστικά, στα πολυστυρόλια και τις συνθετικές ίνες. Η απομόνωση της ορμόνης που επιτρέπει τα φυτά να μεγαλώσουν έδωσε την ευκαιρία για την τεχνητή επεξεργασία της. Έτσι γεννήθηκαν τα ζιζανιοκτόνα και ανάμεσα σε αυτά το καμάρι της εταιρείας, «Roundup». Μετά από λίγα χρόνια βέβαια διατέθηκαν στην αγορά από την ίδια εταιρεία τα φυτικά παράγωγα που μπορούν να απορροφούν το φάρμακο δίχως να καταστρέφονται.
Τα πρώτα επιτεύγματα της «Monsanto» όμως πίσω στη δεκαετία του '60 ήταν τα «PCB» και το «agent orange». Τα πρώτα είναι πολυχλωριωμένα διφαινύλια των οποίων η τοξικότητα διαφέρει ανάλογα με τον βαθμό χλωρίωσης. Πήραν την πασίγνωστη εμπορική ονομασία «Clophen» και χρησιμοποιήθηκαν αρχικά σε πλαστικά, σε χρώματα, στην επεξεργασία μετάλλων, αλλά και ως μονωτές. Ένα ευρέως διαδεδομένος χημικός ρυπαντής, ανθεκτικός και αναπαραγόμενος. Στον άνθρωπο προκαλεί τα πάνδεινα, μέχρι και θάνατο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταστραφούν, αφού κατά τη διάρκεια της αποτέφρωσής τους εκλύονται διοξίνες. Χάρις στην έκθεση στη διοξίνη ολόκληρες κωμοπόλεις και πόλεις του αμερικανικού Νότου εξαφανίστηκαν από τον χάρτη, μαζί με τους κατοίκους. Η εταιρεία συμμετείχε στην κατασκευή της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα αναλαμβάνοντας να απομονώσει και στη συνέχεια να καθαρίσει το πλουτώνιο και το πολώνιο που θα χρησιμοποιηθούν κατά την πυροδότηση. Στο Βιετνάμ, με έγκριση του Τζον Κένεντι, το αποφυλλωτικό «agent orange» κατέστρεψε 33 εκατομμύρια εκτάρια δασών και καλλιεργειών. Περίπου 3.000 χωριά μολύνθηκαν ανεπανόρθωτα, ενώ ρίχτηκαν συνολικά 400 κιλά καθαρής διοξίνης. Οι βετεράνοι του πολέμου γνώρισαν στο πετσί τους στην κυριολεξία τις επιπτώσεις της εταιρείας που «προστατεύει» την τροφή μας.
Η έρευνα της Μαρί-Μονίκ Ρομπέν αποκαλύπτει τις βαθιές πολιτικές διασυνδέσεις.
 Επισήμως, το 1986 εγκαινιάζονται οι δεσμοί της «Monsanto» στον Λευκό Οίκο των Ρέιγκαν-Μπους (πρεσβύτερος). Η εταιρεία εντάχθηκε πλήρως στο σύνθημα του Μπους για «απορύθμιση». Δηλαδή απελευθέρωση της αγοράς με ελάχιστη κρατική παρέμβαση. Αυτό σήμαινε απόσυρση των κρατικών υγειονομικών και περιβαλλοντολογικών ελέγχων. Ο τότε αντιπρόεδρος μεσολάβησε στη Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να «πειστεί» ότι οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα για την δημόσια υγεία. Απότοκο αυτού του σφιχταγκαλιάσματος είναι η απόφαση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία: τρόφιμα που προέρχονται από ποικιλίες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί με γενετική τροποποίηση ελέγχονται στο ίδιο πλαίσιο και σύμφωνα με τα ίδια κριτήρια με εκείνα που προέρχονται από την παραδοσιακή διασταύρωση των φυτών. Δηλαδή οι διαγονιδιακές καλλιέργειες είναι ισοδύναμες με τις φυσικές. Η ουσία της ισοδυναμίας όπως υποστηρίζει ο ειδικός σύμβουλος της ένωσης καταναλωτών, είναι ένα άλλοθι που δεν στηρίζεται σε καμιά επιστημονική βάση. Σκοπός είναι να μην θεωρηθούν οι ΓΤΟ διατροφικά πρόσθετα και έτσι να διαφεύγουν από τους τοξικολογικούς ελέγχους. Όπως έγραψε η αγγλική «Guardian» η εταιρεία μαζί με άλλους μεγιστάνες της βιομηχανίας τροφίμων που ασπάστηκαν τη βιοτεχνολογία, έφτασαν να δημιουργήσουν ομάδες πίεσης εντός ΟΗΕ και συγκεκριμένα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να προωθήσουν τα ΓΤΟ προϊόντα. Μάλιστα ξοδεύτηκαν 21εκατομύρια δολάρια για την υπόθεση αυτή.
Στις χώρες της Λατινικής, Αμερικής Μεξικό, Βραζιλία, Παραγουάη και Αργεντινή, το «τεχνολογικό πακέτο» των διαγονιδιακών σπόρων, έφτασε σε σημείο να στερέψουν τα εδάφη των χωρών. Ιδιαίτερα στην Αργεντινή τα φαινόμενα τρομάζουν. Ο τροποποιημένος σπόρος της σόγιας RR έσωσε πρόσκαιρα την Αργεντινή από την κρίση. Σύντομα έγινε μπούμερανγκ: Η γαλακτοπαραγωγή μειώθηκε τραγικά, το ίδιο και η παραγωγή κρέατος, ενώ ιλιγγιώδη άνοδο σημείωσαν οι τιμές των προϊόντων βασικής κατανάλωσης. Οι αγρότες άρχισαν να ξοδεύουν διπλάσια χρήματα σε παρασιτοκτόνα και λίπασμα. Οι τιμές καίνε και οι παραγωγοί δεν ξέρουν πώς να σταματήσουν την εξάπλωση του αδηφάγου σπόρου. Κάποτε καλλιεργούσαν 15 διαφορετικές τροφές, τώρα μόνο σόγια RR. To έδαφος πεθαίνει. Ο κόσμος; Η Μαρί-Μονίκ Ρομπέν μάς πληροφορεί ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Οι λαοί αντιστέκονται στη διαγονιδιακή παραγωγή. Μόνη ελπίδα παραμένει η επαγρύπνηση.
(...)

Πηγή







ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ...ΘΑΝΑΤΟΣ !!!
GREENPEACE
Metal Lag Men A