Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης: Τεράστια τα αποθέματα αερίου στην ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ ...




Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ είναι τεράστια, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης.

Τα επιβεβαιωμένα αποθέματα σε Κύπρο και Ισραήλ μαζί, ισοδυναμούν, ή και υπερβαίνουν, αυτά του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο βρίσκεται στις πρώτες δέκα χώρες του κόσμου σε ποσότητες φυσικού αερίου, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης Κώστας Σταμπολής.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του δευτέρου ενεργειακού συμποσίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το διήμερο 14- 15 Μαρτίου, ο κ. Σταμπολής επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται η δυνατότητα για μεγάλης κλίμακας παραγωγής υδρογονανθράκων, εντός του ευρωπαϊκού χώρου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) Χαράλαμπος Έλληνας ανέφερε ότι η Κύπρος εδραιώνεται στον ενεργειακό και πολιτικό χάρτη, τονίζοντας πως εάν γίνει σωστή αξιοποίηση του φυσικού αερίου, το αργότερο μέχρι το 2025, η περιοχή Βασιλικού θα καταστεί κέντρο βιομηχανιών, βασισμένο στο φυσικό αέριο.

Στο συνέδριο θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ θα παραβρεθούν αρχηγοί κομμάτων και υπουργοί από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Τίτλος του συνεδρίου είναι «Ο ρόλος της Κύπρου στον ενεργειακό διάδρομο της Ν.Α. Μεσογείου», και οργανώνεται από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την Εταιρεία Δημοσιότητας, Επικοινωνίας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων «fmw financial media way».

Το συνέδριο θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, ως εξής:

- Νέα ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής για το 2020.

- Έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, το νέο ενεργειακό μίγμα και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις στην περιοχή.

- Παρουσίαση των νέων εταιρειών που εξασφάλισαν άδεια για έρευνες σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

- Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), συμπαραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή