Beppe Grillo


''  ...  We’ll go into parliament and we won’t even think of messy deals or even teeny weeny messy deals. We’ll be an extraordinary force and we’ll do everything that we have said we’ll do in the election campaign. Citizen's income, let’s start by being alongside the most vulnerable: nobody must get left behind. Let’s start to use different words. There’ll be 150 of us inside and a few million outside. This has been exceptional. The first entity in absolute terms after just three and a bit years, without money, without ever having accepted the reimbursement of expenses. Now we’d be eligible to have 100 million. We’re not taking the money. We’re going on like that. Wait for us in Parliament. It’ll be a great pleasure to be able to observe what you do. I’ve been wondering where they will position us physically on the parliamentary benches, I hope behind all of you.
They will create a PDminusL - PDL super-government. We are the obstacle. They can no longer succeed against us. Let them resign themselves to that. They’ll be able to keep going for 7 or 8 months and they’ll produce a disaster but we’ll try and keep them under control. We’ll start to do what we’ve always said - our stars: water in public hands, schools in public hands, public health service. If they follow us they follow us. If they don’t, the battle will be very harsh for them, very harsh. They cannot understand . They cannot conceive of things. They need psychiatric analysis. They are failed people. They’ve been there for 25, or 30 years, and they have brought the country to the point of catastrophe.  ...  ''




Beppe Grillo

Ιταλία: 
 Eκλογικά αποτελέσματα 
Με ολοκληρωμένη σχεδόν, την καταμέτρηση των ψήφων στη Βουλή οι συνασπισμοί των κόμματων λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

Κεντροαριστερά: 29,54 % και 340 έδρες
Κεντροδεξιά: 29,18% και 124 έδρες
Κίνημα Πέντε Αστέρων: 25,55% και 108 έδρες
Λίστα Μόντι: 10,56 % και 45 έδρες

Σε ό,τι αφορά τη Γερουσία τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
Δημοκρατικό Κόμμα: 31,6% και 113 έδρες
Κίνημα Πέντε Αστέρων: 23,8% και 54 έδρες
Μπερλουσκόνι: 30,7% και 116 έδρες
Μόντι: 9,1% και 18 έδρες


1.
 Μπέπε Γκρίλο:
''Λυπάμαι που οι υπέροχοι Ελληνες έγιναν πειραματόζωα''  ...
Είναι ο πραγματικός νικητής των ιταλικών εκλογών. Είναι ο άνθρωπος εκείνος που λίγοι αρχικά τον πίστεψαν και όμως κατάφερε το ακατόρθωτο. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας κυρίως το διαδίκτυο για να «περάσει» το μήνυμά του στον ιταλικό λαό, ο Μπέπε Γκρίλο έφερε την επανάσταση στην ιταλική πολιτική σκηνή.
Ο Γενοβέζος ανατρεπτικός κωμικός, μετέτρεψε σε… τραγωδία τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση για τους κύριους αντιπάλους του, οι οποίοι υποτίμησαν τη δύναμή του και τον σνόμπαραν χωρίς να μπορούν να φανταστούν την εκπληκτική πορεία που θα διένυε.
Ο Μπέπε Γκρίλο μίλησε στο «ΘΕΜΑ» πριν τις εκλογές, όταν οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν δεύτερο, και έστειλε το δικό του μήνυμα συμπαράστασης στους Έλληνες, προβλέποντας ότι «η Ελλάδα ήταν η πρώτη που μπήκε στη δίνη των οικονομικών δυνάμεων και θα είναι η πρώτη που θα βγει από αυτή».
Εγινε κωμικός από καθαρή τύχη, απέκτησε φανατικούς θαυμαστές λόγω του καυστικού του χιούμορ, όρισε την «V-Day» («Vaffanculo Day») που αφιέρωσε εξαιρετικά στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και μετά την επιτυχία του στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με το Κίνημα Πέντε Αστέρων που ηγείται, τρομοκρατεί την άλλοτε κομματική κυριαρχία. Τι είπε στο ΘΜΑ το πολιτικό φαινόμενο της Ιταλίας ο Γενοβέζος αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η έξοδος από το ευρώ δεν είναι ταμπού», ενώ στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης στους Ελληνες οι οποίοι «δέχονται άδικα κατηγορίες από τον ευρωπαϊκό Τύπο».


Γιατί ένας κωμικός αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική; Για να ασχοληθεί κανείς με την πολιτική πρέπει να έχει αυξημένη αίσθηση του χιούμορ;
Για να ζει κανείς πρέπει να έχει αυξημένη την αίσθηση του χιούμορ και η πολιτική είναι μέρος της ζωής μας

Τι πρεσβεύει το Κίνημα Πέντε Αστέρων; Εσείς τι ρόλο διαδραματίζετε;
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα: η επιθυμία για αλλαγή σελίδας, η θέληση για άμεση συμμετοχή στην δημόσια ζωή, η υπέρβαση της εκπροσώπησης από τα κόμματα με τον ερχομό της άμεσης δημοκρατίας, η αναζήτηση μιας ζωής βασισμένη σε αξίες διαφορετικές από το χρήμα και της διαρκούς ανάπτυξης. Εγώ είμαι ο ιδρυτής του Κινήματος και ο εγγυητής ότι οι αξίες του εφαρμόζονται.

Πως ερμηνεύετε την τεράστια επιτυχία του στις τελευταίες δημοτικές εκλογές;
Οι νέες γενιές αποφάσισαν να σηκώσουν την χώρα στους ώμους τους και μέσω του διαδικτύου αυτό έγινε δυνατό.

Αρχικά είχε θεωρηθεί ότι το Κίνημα θα είχε προσχώρηση ψηφοφόρων από την Αριστερά, αλλά από ό,τι φαίνεται οι ψήφοι προήλθαν από την Δεξιά του Μπερλουσκόνι και την Λέγκα του Βορρά. Αν στις επόμενες εκλογές συγκεντρώσετε το 20% με ποιους θα συμμαχήσετε;
Για το Κίνημά μας, Αριστερά και Δεξιά είναι δύο έννοιες ξεπερασμένες. Υπάρχουν μόνο οι πολίτες. Στις επόμενες εκλογές δε θα συμμαχήσουμε με κανένα. Στόχος μας είναι να γίνουμε η πρώτη πολιτική ομάδα της χώρας.

Υποστηρίζετε ότι η πολιτική χωρίς χρήματα είναι υπέροχη. Για αυτό το λόγο δεν δεχθήκατε την εκλογική αποζημίωση; Πως οργανώσατε την εκστρατεία σας χωρίς πόρους;
Η πολιτική είναι συμμετοχή, οι εκλογές είναι μια προσφορά του πολίτη στην χώρα του. Τα χρήματα λοιπόν δεν έχουν καμία σχέση με αυτή την προσφορά. Πριν το διαδίκτυο όποιος είχε τη δυνατότητα πρόσβασης στην τηλεόραση και τον Τύπο με τα χρήματά του, κέρδιζε. Με το διαδίκτυο τα χρήματα δεν είναι πλέον απαραίτητα, είναι όμως απαραίτητες οι ιδέες. Το διαδίκτυο είναι υπερ-δημοκρατικό και αντικαπιταλιστικό.

Στο παρελθόν είχατε πει ότι ο λαός πρέπει να διώξει όλους τους «αχρείους πολιτικούς γιατί δε μας αντιπροσωπεύουν». Με ποιους θα τους αντικαθιστούσατε;
Με απλούς πολίτες, τίμιους, προετοιμασμένους και ικανούς. Ο πολιτικός δεν είναι επάγγελμα, είναι μια υπηρεσία με συγκεκριμένο χρόνο. Οι βουλευτές στρατοπεδεύουν στη Βουλή εδώ και είκοσι, τριάντα χρόνια. Ηρθε η ώρα να εξαφανιστούν.

Συχνά ο ελληνικός Τύπος σας συγκρίνει με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Πως βλέπετε αυτή τη σύγκριση; Νιώθετε ότι έχετε κοινά στην πολιτική σας;
Δεν γνωρίζω το πρόγραμμά του. Επαναλαμβάνω όμως ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν ανήκει ούτε στην Αριστερά ούτε στην Δεξιά. Ξεπερνά κάθε ιδεολογικό διαχωρισμό.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν στις επόμενες εκλογές εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Εσείς προτείνατε ένα «ασθενές ευρώ» για την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Αυτή είναι η μόνη λύση για την αποφυγή μιας περαιτέρω οικονομικής καταστροφής των χωρών του νότου;
Το ευρώ δεν πρέπει να είναι ταμπού. Η έξοδος από το ευρώ δε σημαίνει έξοδο από την Ευρώπη. Στα 17 κράτη της ΕΕ τα 7, εκ των οποίων και η Μεγάλη Βρετανία δεν έχουν ευρώ. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο για την ιταλική κυβέρνηση να ορίσει τα πλην και τα κατά της παραμονής στο ευρώ και να παρουσιάσει ένα plan B σε περίπτωση που η χώρα πρέπει να βγει από αυτό. Δεν μπορεί να υποστηρίζεται ότι η παραμονή στο ευρώ είναι η μόνη λύση.

Στην Ελλάδα όπως και στην Ιταλία ο κόσμος είναι θυμωμένος με τους πολιτικούς και αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών στις δύο χώρες. Πολλοί ωστόσο δεν ερμηνεύουν αυτό το θυμό ως ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα. Ποια είναι η γνώμη σας;

Πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συγκλονιστική αλλαγή: ότι οι πολίτες θα γίνουν ενεργό μέρος της πολιτικής χάρη στο διαδίκτυο. Πιστεύω ότι το τωρινό μοντέλο ανάπτυξης φτάνει στο τέλος του. Η οικονομική κρίση είναι το αποτέλεσμα όχι η αιτία ενός πολιτισμού που βρίσκεται στη δύση του.

Σε παλαιότερη συνέντευξή σας είχατε πει ότι οι νέοι είτε πρέπει να κάνουν μια επανάσταση είτε να φύγουν από τη χώρα. Αυτή είναι η μόνη λύση; Τι μορφή πρέπει να έχει αυτή η επανάσταση;
Πρέπει να είναι ειρηνική. Μέσα από τους θεσμούς, με την δυνατότητα να έχουμε στο μέλλον δημοψηφίσματα με προτάσεις, νόμους που προέρχονται από λαϊκή πρωτοβουλία και που θα συζητούνται υποχρεωτικά στη Βουλή, άμεση εκλογή του υποψηφίου.

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στον ελληνικό λαό;
Λυπάμαι πολύ που αυτός ο υπέροχος λαός έγινε πειραματόζωο της διεθνούς χρηματοοικονομίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί δέχεται τόσες κατηγορίες από τον ευρωπαϊκό Τύπο. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι και πορτογαλικό, ιρλανδικό, ισπανικό, ιταλικό, ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που μπήκε στη δίνη των οικονομικών δυνάμεων και θα είναι η πρώτη που θα βγει από αυτή.


Συνέντευξη στην Δανάη Δασοπούλου

Πηγή
 www.protothema.gr  
26-2-2013




Ναι, οι αγορές θα λυσσάξουν, το ίδιο και το Βερολίνο


2.
Το ενδιαφέρον πείραμα της Ιταλίας

Και δεν εννοώ την επιτυχία της κεντροδεξιάς και την επάνοδο Μπερλουσκόνι. Ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, παρά το κράξιμο που είχε φάει από τα εξαγριωμένα πλήθη, λίγο πριν εκδιωχθεί κλοτσηδόν από την πρωθυπουργία. Άλλωστε, τα αμήχανα εκλογικά σώματα της υπόλοιπης ευρωζώνης, μπορεί να ήταν δυσαρεστημένα από τις πολιτικές που τούς είχαν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά όταν έρχονταν οι εκλογές, θαρρείς και πάθαιναν αγκύλωση, μη τολμώντας να ξεκολλήσουν από τους γνώριμους πόλους του δικομματισμού, και να μετακινηθούν με πραγματική διάθεση αλλαγής για κάπου αλλού. Όπως λένε,ο παλιός είναι αλλιώς! Αλλη εξήγηση δεν βρίσκω! 

Αυτό που εννοώ, είναι η είσοδος στην κεντρική πολιτική σκηνή, Γερουσία και Κάτω Βουλή, στη δεύτερη και τρίτη θέση αντιστοίχως, (με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα), του ζωντανού και αυθόρμητου πολιτικού μορφώματος του Μπέπε Γκρίλο.
Ας μην καθόμαστε να το ψειρίζουμε, αν ο Μπέπε είναι ακροδεξιός, ή ακροαριστερός. Αν κάνει ανοίγματα στους φασίστες ή φλερτάρει με κομμουνιστικές πρακτικές. Δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Είναι ένα πείραμα, τού πώς μπορεί να καθίσει στην πράξη ένα καινούργιο παράδειγμα πολιτικής εκπροσώπησης, έξω από τα γνωστά και καθιερωμένα, στο βαθμό που καθολική είναι η παραδοχή ότι η αντιπροσώπευση πλέον όπως ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες έχει φάει τα ψωμιά της και ότι τα κόμματα όλων των αποχρώσεων έχουν παύσει να εμπνέουν, είτε λόγω δομικών προβλημάτων, είτε λόγω σκανδάλων.
Η κρίση έφερε στην επιφάνεια την αποτυχία της παραδοσιακής πολιτικής, των προσώπων και των ιδεών της και ανέδειξε τη φενάκη της αντιπροσώπευσης. Ως αντίβαρο, οι πολίτες μετά από χρόνια απραξίας αποφασίζουν να έρθουν στο προσκήνιο και να πειραματιστούν. Οι πλατείες και οι δρόμοι είναι ένα πρώτο βήμα δημόσιου διαλόγου και χειραφέτησης προς ένα νέο παράδειγμα δημοκρατικής ανασυγκρότησης του πολιτεύματος με τους πολίτες, την κοινωνία να διεκδικούν ενεργό αλλά και θεσμικό ρόλο.
Το πώς, δεν είναι ακόμα γνωστό. Αλλά, ούτε και η λύση θα έρθει ουρανοκατέβατη και έτοιμη προς εφαρμογή. Καμιά αλλαγή δεν ήρθε χωρίς σκαμπανεβάσματα, χωρίς λάθη, χωρίς πισωγυρίσματα, κυρίως όμως, χωρίς πειραματισμό. Οι Ισλανδοί έκαναν ένα μικρό βήμα καταστρώνοντας το Σύνταγμά τους και βάζοντας στο παιχνίδι ολόκληρο το νησί. Οι Ιταλοί κατόρθωσαν να κάνουν κάτι μεγαλύτερο. Να οργανωθούν με έναν καινούργιο τρόπο και κάτω από μια πρωτόγνωρη πλατφόρμα, δείχνοντας ότι μπορούν να πάρουν ακόμα και την εξουσία.
Ναι, οι αγορές θα λυσσάξουν, το ίδιο και το Βερολίνο. Η Ιταλία πιθανόν να πάει χειρότερα από οικονομική άποψη, λογικό αφού θα έχει απέναντί της σύσσωμο το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης. Πιθανόν, τα 5 Αστέρια να σβήσουν πρόωρα και να γίνουν στάχτη. Αλλά, πιστεύω ότι θα έχουν αφήσει κληρονομιά μια πολύτιμη γνώση. Ότι αν θέλουμε πράγματι να πετύχουμε μια ουσιώδη αλλαγή, ότι αν θέλουμε πράγματι να αλλάξουμε το μοντέλο δημοκρατίας, και να εξασφαλίσουμε για τον καθένα θέση και λόγο στα τεκταινόμενα, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παίξουμε με το άγνωστο, να πειραματιστούμε πλάθοντάς το, ακόμα και να καούμε. Δεν γίνεται, όμως αλλιώς.
Κι όλα αυτά θέλουν πείσμα και παίρνουν χρόνο.


Πηγή
http://e-cynical.blogspot.gr/2013/02/blog-post_26.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Cynical+%28CYNICAL%29&utm_content=Google+Reader




3. 
Beppe Grillo's Five Star Movement becomes Italy's election success story

Like Berlusconi in 1994, Grillo has succeeded by exploiting the most relevant medium of the day
By any standards, and whatever happens, Beppe Grillo and the Five Star Movement (M5S) have emerged from Italy's general election as big winners.
Because of the way the electoral system works – favouring alliances Grillo shuns – the M5S will not be the overall victor. But projections suggested it could get more votes than any other party, and could hold the balance of power in the upper house, the Senate. "Honesty will be fashionable again," Grillo declared on Twitter, as the projections began to emerge.
But Grillo has so far refused to do deals with any other parties so small wonder markets and chancelleries view with alarm the progress of the man whose name translates as Joe – Beppe is a diminutive of Giuseppe, or Joseph – Cricket. It could scarcely be bettered as that of someone who has taken it on himself to recount uncomfortable truths, because that is also the role of the cricket in Italy's best-loved children's book, Pinocchio.
Giuseppe Grillo was born 64 years ago in Genoa and studied commercial economics. He might have ended up a provincial accountant.
His studies are the key to why he has such an acute perception of the many scandals in Italy in which politics and finance overlap, like the one enveloped its oldest bank, Monte dei Paschi di Siena, during the campaign. Grillo can read company accounts in a way few journalists and politicians can.
The year before the Italian food giant, Parmalat, collapsed in 2003, Grillo forecast on television what was to be Europe's biggest bankruptcy. By then, he was a well-established comedian and satirist. But not a particularly visible one.
His routine had started to become more political back in the 1980s as Italy sank deeper into the corruption that was to bring down its postwar political order. The result was he found it increasingly difficult to get on television, even after the so-called Tangentopoli scandals and the resulting clean-up, led by Milan prosecutors in the early 1990s.
Grillo did not pull his punches. He named names and fingered firms. He became too hot to handle in a country that was trying to turn its back on what had been brought to light.
He disappeared from the state-owned RAI in 1993. Its rival network, Mediaset, had the odd satire programme, but none was allowed seriously to target the network's proprietor, Silvio Berlusconi.
Grillo's exclusion from television is crucial to understanding the man and his success. It added yet more anger to the ranting monologues that had become his speciality. And it forced him to turn to what was then a medium decidedly outside the mainstream, founding a blog that soon became a samizdat for the young, frustrated, indignant and internet-savvy.
His readers supplied the core around which his friend and his digital guru, Roberto Casaleggio, were later to build M5S. Grillo's immensely successful blog underlines an important point about Italy's recent political history.
Twice in the last two decades, outsiders have burst onto the political scene. Both have done so by exploiting their understanding of the medium that was most relevant at the time. Berlusconi took Italy by storm in 1994 after creating a virtual monopoly of private television; Grillo has relied instead on making himself a master of digital communication.
The M5S, founded in 2009, grew out of what were initially Grillo fan clubs. Their members were encouraged to organise face-to-face encounters through the Meetup website.
Grillo's attachment to the internet and its culture remains as firm as ever. Some of his followers wanted him to break what had become a taboo in the M5S and go on a TV chat show, arguing it would give him an opportunity to convert those unfamiliar with the ways of the web. But, after agreeing to appear on Sky, he pulled out at the last moment.
Lingering bitterness over his exclusion from TV? Or, as his critics maintain, a reluctance to submit himself to cross-examination? On his blog, as in the piazzas he has filled, the communication is essentially one way.
in Rome

Πηγή
guardian.co.uk,
The end of the Third Republic
Πηγή
http://www.beppegrillo.it/en/2013/02/the_end_of_the_third_republic.html ]





ΣΧΕΤΙΚΑ

Beppe Grillo΄s blog
[ http://www.beppegrillo.it/en/ ]

 Beppe Grillo -EIΔΗΣΕΙΣ

Wikipedia - Beppe Grillo


Beppe Grillo






Το σαρδόνιο χαμόγελο του Μπερλουσκόνι στοιχειώνει την Ευρώπη

Ιταλία: Αστάθεια ή ανατροπή;

Αστάθεια μακράς διαρκείας

Προς «ολική επαναφορά»

Ιταλία: Η άλλη τρόικα

Το αβέβαιο μέλλον της Ευρώπης

Επόμενος σταθμός, Ρώμη

Βράζουν Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

Σύστημα αμοιβαίας στήριξης στην Ευρωζώνη

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ( - ΙΤΑΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ)

Euro Crisis Deepens: Italy Struggles to Break Out of Downward Spiral

Romano Prodi:«Uniti oppure l'Europa esce dalla storia»

Έγγραφα-σοκ: "'Ολοι ήξεραν ότι το ευρώ ήταν χαμένο εξ αρχής"

EUROZONE'S Poverty:Αυξάνεται το ιταλικό χρέος, μειώνονται τα έσοδα

Ιταλία: 600 δήμαρχοι καλούν σε ανυπακοή για τον ειδικό φόρο ακινήτων

Γκρεμίζουν τις αγορές οι ανησυχίες για τον ευρωπαϊκό Νότο ...

Το ιταλικό πρόβλημα απειλεί άμεσα να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη

Η άδοξη πτώση του Μπερλουσκόνι

ITALY:Η Ευρώπη την ρίχνει στους λύκους

Βίοι παράλληλοι σε Ελλάδα και Ιταλία
Ο Μπερλουσκόνι επισπεύδει τη λιτότητα υπό την πίεση ΕΕ και αγορών

Ιταλία: Το επόμενο ντόμινο;

Ω πατρίδα μου, τόσο όμορφη και χαμένη!

Ο ελληνικός «ιός» φοβίζει Μαδρίτη και Ρώμη