Η κληρονομιά της Χίλαρι ...



Κατά την τετραετή θητεία της, η απερχόμενη ΥΠΕΞ, Χ. Κλίντον, μετέτρεψε το state department σε μηχανή προώθησης των αμερικανικών επιχειρήσεων
Στο 79ο και, κατά πάσα πιθανότητα, τελευταίο της ταξίδι στο εξωτερικό ως υπουργού Εξωτερικών, η Χίλαρι Κλίντον έκανε ένα pit stop στην Τσεχική Δημοκρατία. Ένας από τους σκοπούς της 11ωρης επίσκεψης στις 3 Δεκεμβρίου, που παρεμβλήθηκε μεταξύ συνομιλιών του ΝΑΤΟ για το μέλλον του Αφγανιστάν και τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ήταν η πραγματοποίηση προσωπικής έκκλησης προς τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, κ. Petr Necas, εκ μέρους της Westinghouse Electric, που επιδιώκει μια συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού εκεί.

Η εταιρεία έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο προσφορών ύψους 10 δισ. δολ. με έναν ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα και η Κλίντον έθεσε στους Τσέχους αξιωματούχους το θέμα τού κατά πόσο είναι συνετό να εξαρτάται κανείς από τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν για κάτι τόσο σημαντικό όσο η ηλεκτρική ενέργεια.

Την τετραετία που υπηρέτησε ως η κορυφαία διπλωμάτης της χώρας της, η Κλίντον, που αναμένεται να αποχωρήσει αυτόν τον μήνα, πραγματοποίησε δεκάδες παρόμοια εμπορικά «χτυπήματα» για λογαριασμό αμερικανικών εταιρειών. Το 2009 ξεναγήθηκε σε μια μονάδα της Boeing στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Sergei Lavrov, ούτως ώστε να πείσει την κρατικά ελεγχόμενη Russian Technologies να αγοράσει 50 Boeing 737, αντί για αεροσκάφη της Airbus. Το εν λόγω deal των 3,7 δισ. δολ. ήταν ένα από τα επτά μεγάλα συμβόλαια που έκλεισε η Boeing με τη βοήθεια της Κλίντον.

1 ον Δεκέμβριο του 2011, η Lockheed Martin ανακοίνωσε συμφωνία 7,2 δισ. δολ. για την αναβάθμιση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών της Ιαπωνίας, μετά τη συνάντηση της Κλίντον με τον Ιάπωνα ομόλογό της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τον Φεβρουάριο του 2012, η Space Systems/ Loral, που κατασκευάζει δορυφόρους επικοινωνιών στο Palo Alto, κέρδισε συμβόλαιο για τη δημιουργία εθνικού ευ-ρυζωνικού δικτύου στην Αυστραλία. Η Κλίντον είχε συναντηθεί ουκ ολίγες φορές με τον πρώην Αυστραλό ΥΠΕΞ, Kevin Rudd, για να πιέσει για τη συμφωνία.

Το καλοκαίρι του 2012, ο υφυπουργός της Κλίντον για την οικονομική ανάπτυξη, Robert Hormats, πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs, οργάνωσε την επίσκεψη στελεχών της Google, της MasterCard και της Dow Chemical στη Μυανμάρ, ούτως ώστε να έρθουν σε επαφή με στελέχη της κυβέρνησης εκεί, στην πρώτη τέτοια συνάντηση μετά την άρση των κυρώσεων κατά της χώρας το 2012.

Πολύ περισσότερο από τους προκατόχους της, η Κλίντον υποστήριξε πως η εμπορική διπλωματία και η προώθηση του εμπορίου, τα ανέκαθεν παραμελημένα θετά παιδιά της εξωτερικής πολιτικής, είναι κρίσιμες για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Στα τέσσερα ταραχώδη χρόνια της θητείας της, που στιγματίστηκαν από αλλεπάλληλες κρίσεις -Αραβική Άνοιξη, πυρηνικές δοκιμές Ιράν, δολοφονία του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη- το έργο της ως εκπροσώπου του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου είναι το λιγότερο ορατό κομμάτι της κληρονομιάς της.

Κι όμως, μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. «Οι χώρες που ήταν κάποτε πελάτες είναι πλέον ανταγωνιστές», λέει ο CEO της Westinghouse, Danny Roderick. «Οι δυναμικές έχουν αλλάξει στη διεθνή αγορά και μας έχουν φέρει σε θέση να χρειαζόμαστε την κυβέρνηση σε περισσότερους τομείς».


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Κλίντον πέτυχε, χρησιμοποιώντας την προσωπική της επιρροή, να βοηθήσει μια σειρά επιχειρήσεων να κλείσουν πολλές συμφωνίες. Το ερώτημα είναι τώρα αν πέτυχε τον πιο φιλόδοξό της στόχο: τον επαναπροσανατολισμό των προτεραιοτήτων του State Department προς τις επιχειρήσεις με τρόπο που θα επιτρέψει στους διαδόχους της να συνεχίσουν να ασκούν επιρροή αλά Χίλαρι για καιρό μετά αφού αυτή εγκαταλείψει το πόστο.

Η Χίλαρι Κλίντον γνωρίζει πολύ καλά τα πλεονεκτήματα του να είσαι η Χίλαρι Κλίντον και δεν ζήτησε την άδεια κανενός για να μπει ευθαρσώς στα «χωράφια» του υπουργείου Εμπορίου και να ανακηρύξει τον εαυτό της κορυφαία λομπίστα της κυβέρνησης. Στον απολογισμό των ταξιδιών της στο εξωτερικό -με 956.733 μίλια και 401 ημέρες στον δρόμο, κερδίζει τον τίτλο της πιο πολυταξιδεμένης ΥΠΕΞ των ΗΠΑ-, η προώθηση των αμερικανικών επιχειρήσεων έγινε ρουτίνα.

Νέα τάξη πραγμάτων
Η Κλιντον έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο άνοιγμα νέων αγορών για τις ΗΠΑ στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου η Κίνα εδραιώνει ολοένα σημαντικότερη παρουσία. Σε χώρες πλούσιες σε φυσικούς πόρους, όπως το Τουρκμενιστάν και το Αφγανιστάν, οι αμερικανικές εταιρείες πρόσφατα έχασαν μεγάλα συμβόλαια από Κινέζους ανταγωνιστές.

Στην παγκόσμια οικονομική τάξη που προέκυψε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θεώρησαν την αμερικανική κυριαρχία δεδομένη. «Δεν φαντάστηκαν ποτέ την Κίνα ως τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», λέει η Κλίντον. Δεν πιστεύει ότι είναι κακό που η Κίνα προσπαθεί να επεκτείνει την εμβέλειά της. «Δεν έχω τίποτα εναντίον τους», λέει. «Θα τα έχω μαζί μας, αν δεν βγούμε εκεί έξω για να τους κοντράρουμε».

H Κλίντον έχει καταβάλει σοβαρή προσπάθεια για την προώθηση των αμερικανικών επιχειρήσεων στην Καμπότζη, στη Σιγκαπούρη, στο Βιετνάμ, στην Ινδονησία και σε άλλες χώρες υπό τη σκιά της Κίνας. Έχει, επίσης, αναλάβει ηγετικό ρόλο στην κατάρτιση του Trans-Pacific Partnership, του συμφώνου για το ελεύθερο εμπόριο που θα έδινε στις εταιρείες των ΗΠΑ προβάδισμα έναντι των Κινέζων.

Προκείμενου να εξασφαλίσει ότι το State Department θα παραμείνει εστιασμένο στην επιχειρηματική δραστηριότητα, η Κλίντον έχει προσπαθήσει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας γραφειοκρατίας που αφορά ένα προσωπικό δυναμικότητας 69.000 ατόμων.

Σε ένα σημείωμά της δίνει στις αμερικανικές πρεσβείες την οδηγία να θέσουν ως προτεραιότητα την προσφορά βοήθειας προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις για τη σύναψη συμφωνιών.

Βέβαια, τίποτα από αυτά δεν θα αποδειχθεί σημαντικό, αν ο Τζον Κέρι, ο επικρατέστερος διάδοχός της Κλίντον, δεν δείξει τον ίδιο ενθουσιασμό σε αυτόν τον αγώνα. Αν ο υπουργός δεν δεσμευτεί προσωπικά, τα πράγματα που μπορεί να κάνει το υπουργείο στα μεσαία επίπεδα της ιεραρχίας είναι πολύ περιορισμένα. Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό καλύτερα από την Κλίντον.

Πηγή
 www.capital.gr 





ΣΧΕΤΙΚΑ