Η φοροεπιδρομή στα ακίνητα



Σκίτσο Π.ΜΑΡΑΓΚΟΥ
Στο ''ΕΘΝΟΣ''

Το 2013 θα είναι το έτος της μεγάλης φοροεπιδρομής στα ακίνητα, αφού οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να καταβάλουν το υπόλοιπο του ΕΕΤΗΔΕ (γνωστότερο ως «χαράτσι») του 2012 και τον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) τεσσάρων (!) συνολικά ετών (2010 έως 2013).
Τούτο οφείλεται στη δυσλειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος δεν είχε κατορθώσει να αποστείλει τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ των προηγούμενων ετών στους φορολογουμένους.
Εξάλλου ο ΦΑΠ του 2013 απειλείται να είναι αυξημένος κατά μέσο όρο στο πενταπλάσιο (!) σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αφού το κράτος προσδοκά να εισπράξει από αυτόν και τα έσοδα που θα χάσει με την εξαγγελθείσα κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ.
Οι παραπάνω συσωρευμένες επιβαρύνσεις θα επιβληθούν με κριτήριο τις «αντικειμενικές» αξίες των ακινήτων, των οποίων μάλιστα επικρέμανται αυξήσεις για να φθάσουν, υποτίθεται, στο ύψος των εμπορικών αξιών τους. Αυτές όμως σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται ήδη, λόγω της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία, κάτω από τις «αντικειμενικές».
Εξάλλου η ίδια η επιδίωξη διαστρεβλώνει την έννοια της «αντικειμενικής» αξίας, όπως ισχύει από το 1982. Το νόημα της τελευταίας είναι ότι πρόκειται για την τιμή που μπορεί με ευχέρεια να επιτευχθεί στην αγορά, εφόσον ο ιδιοκτήτης αποφασίσει την πώληση, και όχι για εκείνη η οποία θα έλθει ενδεχομένως ως αποτέλεσμα μακράς αναμονής, όταν βρεθεί αγοραστής με περίσσεια ρευστότητας. Ολα αυτά καταλήγουν σε έμμεση δήμευση, αφού η φορολογία θα καταλήξει να υπερβαίνει όχι μόνο την πρόσοδο (όταν αυτή υπάρχει) από τα ακίνητα εντός του 2013, αλλά και τη φοροδοτική ικανότητα πολλών ιδιοκτητών.
Ετσι οι τελευταίοι θα υποχρεωθούν σε εσπευσμένη εκποίηση του ακινήτου ή θα κινδυνεύσουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Τούτο όμως αντιβαίνει στις προστατευτικές της ιδιοκτησίας διατάξεις, τόσο του άρθρου 17 του Συντάγματος όσο και του άρθρου 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το ελληνικό κράτος αποδεικνύεται, και στον τομέα αυτόν, ως ο μεγαλύτερος παραβάτης της (δικής του) νομιμότητας.

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ
Καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ

''ΕΘΝΟΣ''
4-2-2013