Hugo Chávez ...
Βενεζουέλα: ένας ενοχλητικός γείτονας από tvxorissinora
2.
Βενεζουέλα, το πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα από tvxorissinoraΒενεζουέλα: Ένας ενοχλητικός γείτονας
Ούγκο Τσάβεζ. Οι οπαδοί του τον λάτρεψαν, η αντιπολίτευση της χώρας του τον μίσησε θανάσιμα. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τρεις προσπάθειες για την ανατροπή του, μεταξύ των οποίων κι ένα πραξικόπημα που απέτυχε την τελευταία στιγμή. Τελευταία, ένας ακροδεξιός τηλεπαρουσιαστής, υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κάλεσε την CIA να τον δολοφονήσει.
Ποιος πραγματικά ήταν και τι πίστευε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας που στη Λατινική Αμερική θεωρείται ένα νέο είδος Τσε Γκεβάρα; Για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα, ο Στέλιος Κούλογλου συνάντησε τους συμμάχους και τους αντιπάλους του Τσάβεζ.
Μεταξύ τους ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, αλλά και ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στις αιματηρές ταραχές, οι οποίες οδήγησαν στην προσωρινή απομάκρυνση του Τσάβεζ από την εξουσία, τον Απρίλιο του 2002. Στο Καράκας, αλλά και στην επαρχία η κάμερα της εκπομπής μιλάει με απλούς ανθρώπους και καταγράφει τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου της Βενεζουέλας και τα κοινωνικά μέτρα που τον κάνουν τόσο δημοφιλή ανάμεσα στους φτωχούς.
Στην Ουάσιγκτον και τη Βενεζουέλα, μιλούν οι άνθρωποι που αποκάλυψαν τις χρηματοδοτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση, αλλά και αυτοί που δέχτηκαν τα χρήματα. Ο πρώην αρχηγός του εμπνευσμένου από τον Τσε Γκεβάρα ένοπλου αντάρτικου της Βενεζουέλας κρίνει τον πρόεδρο των φτωχών. Ένα πλούσιο, πολύχρωμο ρεπορτάζ σε μια Βενεζουέλα όπου, παρά τον πόλεμο που δεχόταν, ο Τσάβεζ κέρδιζε όλες τις μάχες...
2.
Βενεζουέλα: Το πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα της ιστορίας
«Ευτυχώς είχαμε ένα ισχυρό όπλο» δήλωνε ο υποναύαρχος Έκτωρ Ραμίρεζ Πέρες, αρχηγός του πραξικοπήματος που κατάφερε να ανατρέψει για δύο ημέρες τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. «Όπως είδατε, ο στρατός και οι ειδικές δυνάμεις δε χρειάσθηκε να πυροβολήσουν ούτε μία φορά. Το μεγάλο μας όπλο ήταν τα μέσα ενημέρωσης».
Μια μοναδική στιγμή στα παγκόσμια τηλεοπτικά χρονικά αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα.
Στις 11 Απριλίου του 2002 οι υποστηρικτές του προέδρου Τσάβες και η αντιπολίτευση οργανώνουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Πάνω από 20 άτομα σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται: ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα και έχουν πέσει θύματα της αστυνομίας και ακροβολιστών – μέρος ενός μυστικού σχεδίου για την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας.
Στο Καράκας επικρατεί χάος και οι Βενεζουελιάνοι ανοίγουν τις τηλεοράσεις τους για να μάθουν τι έχει συμβεί. Αλλά τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που ανήκουν στην αντιπολίτευση, αποδίδουν την αιματοχυσία στους Τσαβίστας, μοντάροντας έντεχνα τα τηλεοπτικά πλάνα της ημέρας.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δε διαθέτει δική του φωνή, γιατί στην διάρκεια των ταραχών οι αντίπαλοι του έχουν καταλάβει την κρατική τηλεόραση που σταματάει να εκπέμπει. Η κοινή γνώμη στρέφεται εναντίον του Τσάβες και ο στρατός επεμβαίνει συλλαμβάνοντας τον πρόεδρο. Την επόμενη ημέρα, οι ίδιες κατασκευασμένες εικόνες χρησιμοποιούνται από τον Λευκό Οίκο που δίνει στη χούντα διεθνή αναγνώριση.
Ο Τσάβες θα επιστρέψει στην εξουσία μόνο αφού οι υποστηρικτές του καταφέρουν να στήσουν ένα εναλλακτικό δίκτυο ενημέρωσης και να θέσουν ξανά σε λειτουργία το κρατικό κανάλι…
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν μεταξύ των άλλων ο υποναύαρχος Κάρλος Μολίνα που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανατροπής του Τσάβες, ο σκηνοθέτης Άνγκελ Παλάθιο που ανακάλυψε την αλήθεια ερευνώντας όλα τα τηλεοπτικά πλάνα εκείνης της ημέρας, καθώς και δημοσιογράφοι και ειδικοί στα μέσα ενημέρωσης. Τα γυρίσματα έγιναν στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ.
Πηγή
tvxs.gr
6-3-2013
Ούγκο Τσάβες
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που πέθανε χθες 5 Μαρτίου από καρκίνο, κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας του από το 1992.
Ο Τσάβες γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1954 στην πόλη Σαμπανέτα. Ήταν παντρεμένος για δεύτερη φορά. Από τον πρώτο γάμο του είχε τρία παιδιά. Σπούδασε στην Στρατιωτική Ακαδημία της Βενεζουέλας.
Ακολουθούν οι σημαντικότεροι σταθμοί της σταδιοδρομίας του:
1982: Ιδρύει το Επαναστατικό Κίνημα Μπολίβαρ (MBR).
4/2/1992: Ηγείται αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Αντρές Πέρες. Φυλακίζεται για δυόμιση χρόνια, έως ότου απελευθερώνεται από τον νέο πρόεδρο, Καλντέρα.
Το Επαναστατικό Κίνημα Μπολίβαρ μετονομάζεται ''Κίνημα 5η Δημοκρατία'' (MVR).
6/12/1998: Εκλέγεται πρόεδρος της χώρας με ποσοστό 56%. Η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται από τα κόμματα ''Κίνηση προς το Σοσιαλισμό'' (MAS) και ''Κόμμα για όλους'' (PPT).
2/2/1999: Ορκίζεται πρόεδρος.
16/12/1999: Εγκρίνεται με συντριπτική πλειοψηφία το νέα Σύνταγμα το οποίο, μεταξύ άλλων, ανοίγει το δρόμο για την παραμονή του στην εξουσία έως το 2012.
30/7/2000: Επανεκλέγεται πρόεδρος για εξαετή θητεία, όπως προβλέπει το νέο Σύνταγμα. Συγκεντρώνει το 59.5% των ψήφων.
12/4/2002: Εξαναγκάζεται σε παραίτηση από τις ένοπλες δυνάμεις και μεταφέρεται σε στρατιωτική βάση νότια του Καράκας. Είχε προηγηθεί η αιματηρή καταστολή διαδήλωσης στην πρωτεύουσα για την οποία ο στρατός απέδωσε την ευθύνη στους υποστηρικτές του. Την εξουσία αναλαμβάνει μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρόεδρο του συνδέσμου επιχειρηματιών.
14/4/2002: Αποκαθίσταται στην εξουσία. Απευθύνει έκκληση για ενότητα και ανακοινώνει την έναρξη ''ενός εθνικού διαλόγου στρογγυλής τραπέζης''.
10/12/2002: Η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση επιστράτευσης λόγω της παρατεινόμενης γενικής απεργίας που οργάνωσε η αντιπολίτευση με αίτημα την παραίτησή του. Στις 3/2/2003, η αντιπολίτευση τερματίζει επίσημα τη γενική απεργία και στις 29/5, κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία για δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή του στην προεδρία.
15/8/2004: Κερδίζει το δημοψήφισμα για την παραμονή του στην προεδρία. Το 58,25% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ και το 41,74% κατά, αποτέλεσμα το οποίο απορρίπτει η αντιπολίτευση ως προϊόν «εκλογικής νοθείας» και «χονδροειδούς χειραγώγησης».
3/12/2006: Επανεκλέγεται πρόεδρος με ποσοστό 62,89%.
18/1/2007: Το Κοινοβούλιο, στο οποίο η αντιπολίτευση δεν συμμετέχει, του μεταβιβάζει ομόφωνα «πλήρεις εξουσίες» για 18 μήνες.
2/12/2007: Ηττάται στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που εισηγήθηκε με στόχο την εδραίωση ενός σοσιαλιστικού κράτους που θα του επέτρεπε να θέτει απεριόριστα υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, να εφαρμόσει σειρά κολεκτιβιστικών μέτρων στην οικονομία και να έχει το δικαίωμα επιβολής της λογοκρισίας στον Τύπο σε καταστάσεις κρίσης.
15/1/2009: Το κοινοβούλιο εγκρίνει τροπολογία του συντάγματος για την κατάργηση των χρονικών περιορισμών στην ανανέωση της θητείας προσώπων που εκλέγονται σε διάφορα αξιώματα απευθείας από το λαό, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου.
15/1/2009: Εγκρίνεται σε δημοψήφισμα, με ποσοστό 54,36%, η συνταγματική τροπολογία που επιτρέπει απεριόριστο αριθμό προεδρικών θητειών.
26/9/2010: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα διατηρεί την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, όμως ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης εξασφαλίζει περισσότερο από το ένα τρίτο των εδρών, κάτι που δυσκολεύει την παντοδυναμία του. Η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (2005), με αποτέλεσμα το Σοσιαλιστικό Κόμμα να κατέχει επί πέντε χρόνια τη συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών.
1/7/2011: Ο Τσάβες παραδέχεται ότι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην Κούβα για την αφαίρεση καρκινικού όγκου.
17/8/2011: Ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χρυσού και ότι θα ενισχύσει τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό.
28/2/2012: Υποβάλλεται σε νέα επέμβαση για αφαίρεση όγκου από την περιοχή της πυέλου.
12/5/2012: Ανακοινώνει «το τέλος και την επιτυχία» της θεραπείας στην οποία υποβαλλόταν στην Κούβα για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει.
10/7/2012: Ανακοινώνει ότι έχει ανακάμψει πλήρως από τον καρκίνο.
8/10/2012: Επανεκλέγεται για τρίτη φορά πρόεδρος της χώρας, με ποσοστό 54% των ψήφων, έναντι του 45% του αντιπάλου του, Ενρίκε Καπρίλες.
12/12/2012: Υποβάλλεται σε λεπτή χειρουργική επέμβαση στην Κούβα μετά την επανεμφάνιση καρκίνου, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα περίπλοκη αλλά επιτυχής.
10/1/2013: Ο Τσάβες δεν είναι σε θέση να ορκιστεί πρόεδρος ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε
Πηγή
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/03/2013_485950#test1
ΣΧΕΤΙΚΑ
Official personal blog (Spanish)
- [ Multimedia
Chavez: Inside the Coup: The Revolution Will Not Be Televised
The Guardian: The Rise and Rule of 'Hurricane Hugo' audio slide show
Democracy Now! 16 September 2005 Interview: Part I and Part II with Hugo Chávez, in New York City
ABC News Video, 27 April 2007: Barbara Walters interviews Hugo Chávez
Interview with Hugo Chávez about the American threat October 2009
NPR Audio Report, 18 February 2008: The Politics of Venezuela's Hugo Chávez
Appearances on C-SPAN
Hugo Chávez Campaign Material by ArchivoElectoral.org
-
Articles and Interviews
Shifter, Michael. In Search of Hugo Chávez. Foreign Affairs, May/June 2006 issue
Palast, Greg. Hugo Chávez Interview. The Progressive, July 2006
Hugo Chávez collected news and commentary at Al Jazeera English
Hugo Chávez collected news and commentary at The Guardian
Hugo Chávez collected news and commentary at The New York Times
Hugo Chávez collected news and commentary at The Wall Street Journal
-
Miscellaneous
Hugo Chávez at the Internet Movie Database
Works by or about Hugo Chávez in libraries (WorldCat catalog)
Bibliography
Books
- Ali, Tariq (2006). Pirates of the Caribbean: Axis of Hope. London and New York: Verso. ISBN 978-1-84467-102-1. http://books.google.com/?id=jSkdAQAAIAAJ&q=Pirates+of+the+Caribbean:+Axis+of+Hope&dq=Pirates+of+the+Caribbean:+Axis+of+Hope.
- Brewer-Carías, Allan (2010). Dismantling Democracy in Venezuela: The Chávez Authoritarian Experiment. Cambridge and New York: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-19587-4. http://books.google.com/?id=2m9-gYOs9K4C&printsec=frontcover&dq=dismantling+democracy+in+venezuela#v=onepage&q&f=false.
- Bruce, Iain (2008). The Real Venezuela: Making Socialism in the 21st century. London: Pluto Press. ISBN 978-0-7453-2736-5. http://books.google.com/?id=H6naAAAAMAAJ&q=the+real+venezuela&dq=the+real+venezuela.
- Cannon, Barry (2009). Hugo Chávez and the Bolivarian Revolution: Populism and Democracy in a Globalised Age. Manchester: Manchester University Press. ISBN 978-0-7190-7771-5. http://books.google.com/?id=mGyGPgAACAAJ&dq=Hugo+Ch%C3%A1vez+and+the+Bolivarian+Revolution:+Populism+and+Democracy+in+a+Globalised+Age.
- Corrales, Javier and Penfold, Michael (2011). Dragon in the Tropics: Hugo Chávez and the Political Economy of Revolution in Venezuela. Washington D.C.: Brookings Institution Press. ISBN 978-0-8157-0497-3. http://books.google.com/?id=pxgkx1rRkJQC&pg=PA163&dq=dragon+in+the+topics#v=onepage&q&f=false.
- Gates, Leslie C. (2010). Electing Chávez: The Business of Anti-Neoliberal Politics in Venezuela. Pittsburgh, Pennsylvania: University of Pittsburgh Press. ISBN 978-0-8229-6064-5. http://books.google.com/?id=z9OKMvILDcIC&printsec=frontcover&dq=electing+chavez#v=onepage&q=electing%20chavez&f=false.
- Gott, Richard (2005). Hugo Chávez and the Bolivarian Revolution in Venezuela. London and New York: Verso. ISBN 978-1-84467-533-3. http://books.google.com/?id=ft6AyMxG4JEC&printsec=frontcover&dq=Hugo+Ch%C3%A1vez+and+the+Bolivarian+Revolution+in+Venezuela#v=onepage&q&f=false.
- Hawkins, Kirk A. (2010). Venezuela's Chavismo and Populism in Comparative Perspective. New York: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-76503-9. http://books.google.com/?id=ujAydQj-x_4C&printsec=frontcover&dq=Venezuela%27s+Chavismo+and+Populism+in+Comparative+Perspective#v=onepage&q&f=false.
- Jones, Bart (2007). Hugo! The Hugo Chávez Story from Mud Hut to Perpetual Revolution. Hanover, New Hampshire: Steerforth Press. ISBN 978-1-58642-135-9. http://books.google.com/?id=aYlx3aChEqoC&dq=Hugo!+The+Hugo+Ch%C3%A1vez+Story+from+Mud+Hut+to+Perpetual+Revolution.
- Kozloff, Nicholas (2006). Hugo Chávez: Oil, Politics, and the Challenge to the United States. New York: Palgrave Macmillan. ISBN 978-1-4039-7315-3. http://books.google.com/?id=kYGdEtdZrFUC&pg=PA7&dq=Hugo+Ch%C3%A1vez:+Oil,+Politics,+and+the+Challenge+to+the+United+States#v=onepage&q&f=false.
- Kozloff, Nicholas (2008). Revolution!: South America and the Rise of the New Left. New York: Palgrave Macmillan. ISBN 978-0-230-61754-4. http://books.google.com/?id=3cU5ELUxXAEC&dq=Revolution!:+South+America+and+the+Rise+of+the+New+Left.
- Marcano, Christina and Tyszka, Alberto Barrera (2007). Hugo Chávez: The Definitive Biography of Venezuela's Controversial President. New York: Random House. ISBN 978-0-679-45666-7.
- McCaughan, Michael (2005). The Battle of Venezuela. New York: Seven Stories Press. ISBN 978-1-58322-680-3. http://books.google.com/?id=Rt7tAAAAMAAJ&q=the+battle+of+venezuela&dq=the+battle+of+venezuela.
- Tarver, H. Michael and Frederick, Julia C. (2005). The History of Venezuela. Westport, Connecticut: Greenwood Publishing Group. ISBN 978-0-313-33525-9. http://books.google.com/?id=krJxx5adqHoC&printsec=frontcover&dq=the+history+of+venezuela#v=onepage&q&f=false.
- Trinkunas, Harold A. (2005). Crafting Civilian Control of the Military in Venezuela: A Comparative Perspective. Chapel Hill, North Carolina: University of North Carolina Press. ISBN 978-0-8078-5650-5. http://books.google.com/?id=rIRJSwlxxuEC&printsec=frontcover&dq=Crafting+Civilian+Control+of+the+Military+in+Venezuela#v=onepage&q&f=false.
- Wilpert, Gregory (2007). Changing Venezuela by Taking Power: The History and Policies of the Chávez Government. London and New York: Verso. ISBN 978-1-84467-552-4. http://books.google.com/?id=QtQnAAAAYAAJ&q=changing+Venezuela&dq=changing+Venezuela.
- Woods, Alan (2006). The Venezuelan Revolution: A Marxist Perspective (Third Edition). London: Well Red Books. ISBN 978-1-900007-21-4. http://books.google.com/?id=3VdvqMtpLzAC&dq=Venezuelan+revolution+a+marxist+perspective.
Academic articles
- Ellner, Steve, S. (2002). "The 'Radical' Thesis on Globalization and the Case of Venezuela's Hugo Chávez". Latin American Perspectives (Thousand oaks, California: SAGE Publications) 29 (6): 88–93. doi:10.1177/0094582X0202900609. JSTOR 3185001.
- Gibbs, Terry, T. (2006). "Business as Usual: what the Chávez era tells us about democracy under globalisation". Third World Quarterly (London: Routledge) 27 (2): 265–279. doi:10.1080/01436590500492931. JSTOR 4017674.
- López Maya, Margarita (2003). "Hugo Chávez Frías: His Movement and His Presidency". In Ellner, Steve; Hellinger, Daniel. Venezuelan Politics in the Chávez Era: Class, Polarization and Conflict. Boulder: Lynne Riener. pp. 73–92. ISBN 978-1-58826-297-4. http://books.google.com/books?id=uYd4Q1vQluAC&pg=PA73.
- Ramírez, Cristóbal Valencia, C. b. V. (2005). "Venezuela's Bolivarian Revolution: Who Are the Chavistas?". Latin American Perspectives (Thousand Oaks, California: SAGE Publications) 32 (3): 79–97. doi:10.1177/0094582X05275532. JSTOR 30040243.
- Sylvia, Ronald D. and Danopoulos, Constantine P., R. D.; Danopoulos, C. P. (2003). "The Chávez Phenomenon: Political Change in Venezuela". Third World Quarterly (London: Routledge) 24 (1) (1): 63–76. doi:10.1080/713701367. JSTOR 3993630.
- Zúquete, José Pedro, José Pedro (Spring 2008). "The Missionary Politics of Hugo Chávez". Latin American Politics and Society (Hoboken, New Jersey: Wiley-Blackwell) 50 (1): 91–121. doi:10.1111/j.1548-2456.2008.00005.x. JSTOR 30130840
News articles and reports
- Alford, Deann (14 October 2005). "Venezuela to Expel New Tribes Mission". Christianity Today (Carol Stream, Illinois: Christianity Today International). http://www.christianitytoday.com/ct/2005/141/53.0.html. Retrieved 25 March 2011.
- Beaumont, Peter (7 May 2006). "The new kid in the barrio". The Observer (London: Guardian Media Group). http://www.guardian.co.uk/theobserver/2006/may/07/featuresreview.review. Retrieved 25 March 2011.
- Bellos, Alex (17 December 1999). "New Venezuela hands Chávez wide powers". The Guardian (London: Guardian Media Group). http://www.guardian.co.uk/world/1999/dec/17/alexbellos?INTCMP=ILCNETTXT3487. Retrieved 25 March 2011.
- Carl, Traci (11 January 2007). "Nicaragua's Ortega Signs Trade Pact". The Washington Post (Washington D.C.: The Washington Post Company). http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/01/11/AR2007011101856.html. Retrieved 12 May 2011.
- Carroll, Rory (16 February 2009). "Hugo Chávez wins referendum allowing indefinite re-election". The Guardian (London: Guardian Media Group). http://www.guardian.co.uk/world/2009/feb/16/hugo-chavez-indefinite-rule. Retrieved 27 March 2011.
- Chulov, Martin (3 March 2011). "Libyan rebels reject Hugo Chávez mediation offer". The Guardian (London: Guardian Media Group). http://www.guardian.co.uk/world/2011/mar/03/libyan-rebels-reject-hugo-chavez. Retrieved 25 March 2011.
- Cowley, Jason (22 May 2006). "Heroes of our time – the top 50". New Statesman (London). http://www.newstatesman.com/200605220016. Retrieved 27 March 2011.
- Padgett, Tim (18 April 2005). "Hugo Chávez: The Radical with Deep Pockets". Time (New York City: Time Inc.). http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1972656_1972691_1973045,00.html. Retrieved 25 March 2011.
- Padgett, Tim (30 April 2006). "Hugo Chávez: Leading the Left Wing Charge". Time (New York City: Time Inc.). http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1187165,00.html. Retrieved 25 March 2011.
- Padgett, Tim (3 March 2008). "War Drums in Latin America". Time (New York City: Time Inc.). http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1719158,00.html. Retrieved 25 March 2011.
- Pretel, Enrique Andres (21 September 2009). "Venezuela exhumes unnamed dead in riot investigation". London: Reuters. http://www.reuters.com/article/2009/09/22/idUSN21321293. Retrieved 30 March 2011.
- Romero, Simon (16 February 2010). "Purging Loyalists, Chávez Tightens His Inner Circle". The New York Times (New York City: The New York Times Company). http://www.nytimes.com/2010/02/17/world/americas/17venez.html?scp=2&sq=hugo+chavez&st=nyt. Retrieved 10 April 2011.
- Shifter, Michael, M. (May–June 2006). "In Search of Hugo Chávez". Foreign Affairs (New York City: Council on Foreign Relations) 85 (3): 45–59. doi:10.2307/20031966. JSTOR 20031966. http://www.foreignaffairs.com/articles/61703/michael-shifter/in-search-of-hugo-ch%C3%83%C2%A1vez.
- "Chávez to nationalise Venezuelan gold industry". The Guardian (London: Guardian Media Group). 18 August 2011. http://www.guardian.co.uk/business/2011/aug/18/chavez-nationalise-venezuela-gold-industry. Retrieved 15 October 2011.
- "Chávez offers oil to Europe's poor". The Observer (London: Guardian Media Group). 14 May 2006. http://www.guardian.co.uk/world/2006/may/14/oil.venezuela?INTCMP=SRCH. Retrieved 27 March 2011.
- "Chávez wins Venezuela re-election". London: BBC News. 4 December 2006. http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/6205128.stm. Retrieved 27 March 2011.
- "Venezuela President Hugo Chávez meets Libyan delegation". London: BBC News. 26 April 2011. http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-13203703. Retrieved 11 May 2011.
- "Venezuela President Hugo Chávez in middle class appeal". London: BBC News. 30 July 2011. http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-14351508. Retrieved 30 July 2011.
- "50 People Who Matter 2010: 10. Hugo Chávez". New Statesman (London). 21 September 2010. http://www.newstatesman.com/international-politics/2010/09/hugo-chavez-latin-lover-russia. Retrieved 27 March 2011
Interviews
- Sackur, Stephen; Chávez, Hugo (subject) (15 June 2010). "Hugo Chávez, President of Venezuela". HARDtalk. London: British Broadcasting Corporation. http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b00stbv6/HARDtalk_Hugo_Chavez_President_of_Venezuela/?t=2m50s. Retrieved 25 March 2011.
Websites and e-publications
- Ellner, Steve (17 October 2005). "Venezuela's "Demonstration Effect": Defying Globalization's Logic". Venezuela Analysis. http://venezuelanalysis.com/analysis/1418. Retrieved 30 March 2011.
- O'Keefe, Derrick (9 March 2005). "Building a democratic, humanist socialism". ZCommunications. http://www.zcommunications.org/building-a-democratic-humanist-socialism-by-site-administrator. Retrieved 30 March 2011.
- Wilpert, Gregory (27 August 2003). "Venezuela's New Constitution". Venezuela Analysis. http://venezuelanalysis.com/analysis/70. Retrieved 3 May 2011.
- Trinkunas, Harold and McCoy, Jennifer (February 1999). "Observation of the 1998 Venezuelan Elections: A Report of the Council of Freely Elected Heads of Government". Atlanta, Georgia: The Carter Centre. http://www.cartercenter.org/documents/1151.pdf. Retrieved 21 March 2011.
- "Del Caracazo Case". Inter-American Court of Human Rights. 11 November 2011. http://www.worldlii.org/int/cases/IACHR/1999/12.html. Retrieved 21 March 2011.
- "Venezuela: Hugo Chávez's Revolution". International Crisis Group. 22 February 2007. http://www.crisisgroup.org/~/media/Files/latin-america/venezuela/19_venezuela___hugo_chavezs_revolution.ashx. Retrieved 8 April 2011. ]