Hugo Chávez ...



1.

Βενεζουέλα: ένας ενοχλητικός γείτονας από tvxorissinora


Βενεζουέλα: Ένας ενοχλητικός γείτονας

Ούγκο Τσάβεζ. Οι οπαδοί του τον λάτρεψαν, η αντιπολίτευση της χώρας του τον μίσησε θανάσιμα. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τρεις προσπάθειες για την ανατροπή του, μεταξύ των οποίων κι ένα πραξικόπημα που απέτυχε την τελευταία στιγμή. Τελευταία, ένας ακροδεξιός τηλεπαρουσιαστής, υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κάλεσε την CIA να τον δολοφονήσει.
Ποιος πραγματικά ήταν και τι πίστευε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας που στη Λατινική Αμερική θεωρείται ένα νέο είδος Τσε Γκεβάρα; Για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα, ο Στέλιος Κούλογλου συνάντησε τους συμμάχους και τους αντιπάλους του Τσάβεζ.
Μεταξύ τους ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, αλλά και ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στις αιματηρές ταραχές, οι οποίες οδήγησαν στην προσωρινή απομάκρυνση του Τσάβεζ από την εξουσία, τον Απρίλιο του 2002. Στο Καράκας, αλλά και στην επαρχία η κάμερα της εκπομπής μιλάει με απλούς ανθρώπους και καταγράφει τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου της Βενεζουέλας και τα κοινωνικά μέτρα που τον κάνουν τόσο δημοφιλή ανάμεσα στους φτωχούς.
Στην Ουάσιγκτον και τη Βενεζουέλα, μιλούν οι άνθρωποι που αποκάλυψαν τις χρηματοδοτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση, αλλά και αυτοί που δέχτηκαν τα χρήματα. Ο πρώην αρχηγός του εμπνευσμένου από τον Τσε Γκεβάρα ένοπλου αντάρτικου της Βενεζουέλας κρίνει τον πρόεδρο των φτωχών. Ένα πλούσιο, πολύχρωμο ρεπορτάζ σε μια Βενεζουέλα όπου, παρά τον πόλεμο που δεχόταν, ο Τσάβεζ κέρδιζε όλες τις μάχες...


2.

Βενεζουέλα, το πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα από tvxorissinora

Βενεζουέλα: Το πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα της ιστορίας

«Ευτυχώς είχαμε ένα ισχυρό όπλο» δήλωνε ο υποναύαρχος Έκτωρ Ραμίρεζ Πέρες, αρχηγός του πραξικοπήματος που κατάφερε να ανατρέψει για δύο ημέρες τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. «Όπως είδατε, ο στρατός και οι ειδικές δυνάμεις δε χρειάσθηκε να πυροβολήσουν ούτε μία φορά. Το μεγάλο μας όπλο ήταν τα μέσα ενημέρωσης».

Μια μοναδική στιγμή στα παγκόσμια τηλεοπτικά χρονικά αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα.

Στις 11 Απριλίου του 2002 οι υποστηρικτές του προέδρου Τσάβες και η αντιπολίτευση οργανώνουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Πάνω από 20 άτομα σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται: ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα και έχουν πέσει θύματα της αστυνομίας και ακροβολιστών – μέρος ενός μυστικού σχεδίου για την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας.

Στο Καράκας επικρατεί χάος και οι Βενεζουελιάνοι ανοίγουν τις τηλεοράσεις τους για να μάθουν τι έχει συμβεί. Αλλά τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που ανήκουν στην αντιπολίτευση, αποδίδουν την αιματοχυσία στους Τσαβίστας, μοντάροντας έντεχνα τα τηλεοπτικά πλάνα της ημέρας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δε διαθέτει δική του φωνή, γιατί στην διάρκεια των ταραχών οι αντίπαλοι του έχουν καταλάβει την κρατική τηλεόραση που σταματάει να εκπέμπει. Η κοινή γνώμη στρέφεται εναντίον του Τσάβες και ο στρατός επεμβαίνει συλλαμβάνοντας τον πρόεδρο. Την επόμενη ημέρα, οι ίδιες κατασκευασμένες εικόνες χρησιμοποιούνται από τον Λευκό Οίκο που δίνει στη χούντα διεθνή αναγνώριση.
Ο Τσάβες θα επιστρέψει στην εξουσία μόνο αφού οι υποστηρικτές του καταφέρουν να στήσουν ένα εναλλακτικό δίκτυο ενημέρωσης και να θέσουν ξανά σε λειτουργία το κρατικό κανάλι…
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν μεταξύ των άλλων ο υποναύαρχος Κάρλος Μολίνα που πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανατροπής του Τσάβες, ο σκηνοθέτης Άνγκελ Παλάθιο που ανακάλυψε την αλήθεια ερευνώντας όλα τα τηλεοπτικά πλάνα εκείνης της ημέρας, καθώς και δημοσιογράφοι και ειδικοί στα μέσα ενημέρωσης. Τα γυρίσματα έγιναν στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ.

Πηγή
 tvxs.gr 
6-3-2013






Ούγκο Τσάβες 
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που πέθανε χθες 5 Μαρτίου από καρκίνο, κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας του από το 1992.


Ο Τσάβες γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου 1954 στην πόλη Σαμπανέτα. Ήταν παντρεμένος για δεύτερη φορά. Από τον πρώτο γάμο του είχε τρία παιδιά. Σπούδασε στην Στρατιωτική Ακαδημία της Βενεζουέλας.
Ακολουθούν οι σημαντικότεροι σταθμοί της σταδιοδρομίας του:
1982: Ιδρύει το Επαναστατικό Κίνημα Μπολίβαρ (MBR).
4/2/1992: Ηγείται αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Αντρές Πέρες. Φυλακίζεται για δυόμιση χρόνια, έως ότου απελευθερώνεται από τον νέο πρόεδρο, Καλντέρα.
Το Επαναστατικό Κίνημα Μπολίβαρ μετονομάζεται ''Κίνημα 5η Δημοκρατία'' (MVR).
6/12/1998: Εκλέγεται πρόεδρος της χώρας με ποσοστό 56%. Η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται από τα κόμματα ''Κίνηση προς το Σοσιαλισμό'' (MAS) και ''Κόμμα για όλους'' (PPT).
2/2/1999: Ορκίζεται πρόεδρος.
16/12/1999: Εγκρίνεται με συντριπτική πλειοψηφία το νέα Σύνταγμα το οποίο, μεταξύ άλλων, ανοίγει το δρόμο για την παραμονή του στην εξουσία έως το 2012.
30/7/2000: Επανεκλέγεται πρόεδρος για εξαετή θητεία, όπως προβλέπει το νέο Σύνταγμα. Συγκεντρώνει το 59.5% των ψήφων.
12/4/2002: Εξαναγκάζεται σε παραίτηση από τις ένοπλες δυνάμεις και μεταφέρεται σε στρατιωτική βάση νότια του Καράκας. Είχε προηγηθεί η αιματηρή καταστολή διαδήλωσης στην πρωτεύουσα για την οποία ο στρατός απέδωσε την ευθύνη στους υποστηρικτές του. Την εξουσία αναλαμβάνει μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρόεδρο του συνδέσμου επιχειρηματιών.
14/4/2002: Αποκαθίσταται στην εξουσία. Απευθύνει έκκληση για ενότητα και ανακοινώνει την έναρξη ''ενός εθνικού διαλόγου στρογγυλής τραπέζης''.
10/12/2002: Η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση επιστράτευσης λόγω της παρατεινόμενης γενικής απεργίας που οργάνωσε η αντιπολίτευση με αίτημα την παραίτησή του. Στις 3/2/2003, η αντιπολίτευση τερματίζει επίσημα τη γενική απεργία και στις 29/5, κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία για δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή του στην προεδρία.
15/8/2004: Κερδίζει το δημοψήφισμα για την παραμονή του στην προεδρία. Το 58,25% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ και το 41,74% κατά, αποτέλεσμα το οποίο απορρίπτει η αντιπολίτευση ως προϊόν «εκλογικής νοθείας» και «χονδροειδούς χειραγώγησης».
3/12/2006: Επανεκλέγεται πρόεδρος με ποσοστό 62,89%.
18/1/2007: Το Κοινοβούλιο, στο οποίο η αντιπολίτευση δεν συμμετέχει, του μεταβιβάζει ομόφωνα «πλήρεις εξουσίες» για 18 μήνες.
2/12/2007: Ηττάται στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που εισηγήθηκε με στόχο την εδραίωση ενός σοσιαλιστικού κράτους που θα του επέτρεπε να θέτει απεριόριστα υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, να εφαρμόσει σειρά κολεκτιβιστικών μέτρων στην οικονομία και να έχει το δικαίωμα επιβολής της λογοκρισίας στον Τύπο σε καταστάσεις κρίσης.
15/1/2009: Το κοινοβούλιο εγκρίνει τροπολογία του συντάγματος για την κατάργηση των χρονικών περιορισμών στην ανανέωση της θητείας προσώπων που εκλέγονται σε διάφορα αξιώματα απευθείας από το λαό, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου.
15/1/2009: Εγκρίνεται σε δημοψήφισμα, με ποσοστό 54,36%, η συνταγματική τροπολογία που επιτρέπει απεριόριστο αριθμό προεδρικών θητειών.
26/9/2010: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα διατηρεί την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, όμως ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης εξασφαλίζει περισσότερο από το ένα τρίτο των εδρών, κάτι που δυσκολεύει την παντοδυναμία του. Η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (2005), με αποτέλεσμα το Σοσιαλιστικό Κόμμα να κατέχει επί πέντε χρόνια τη συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών.
1/7/2011: Ο Τσάβες παραδέχεται ότι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην Κούβα για την αφαίρεση καρκινικού όγκου.
17/8/2011: Ανακοινώνει ότι σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χρυσού και ότι θα ενισχύσει τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό.
28/2/2012: Υποβάλλεται σε νέα επέμβαση για αφαίρεση όγκου από την περιοχή της πυέλου.
12/5/2012: Ανακοινώνει «το τέλος και την επιτυχία» της θεραπείας στην οποία υποβαλλόταν στην Κούβα για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει.
10/7/2012: Ανακοινώνει ότι έχει ανακάμψει πλήρως από τον καρκίνο.
8/10/2012: Επανεκλέγεται για τρίτη φορά πρόεδρος της χώρας, με ποσοστό 54% των ψήφων, έναντι του 45% του αντιπάλου του, Ενρίκε Καπρίλες.
12/12/2012: Υποβάλλεται σε λεπτή χειρουργική επέμβαση στην Κούβα μετά την επανεμφάνιση καρκίνου, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα περίπλοκη αλλά επιτυχής.
10/1/2013: Ο Τσάβες δεν είναι σε θέση να ορκιστεί πρόεδρος ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε  

Πηγή
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/03/2013_485950#test1








ΣΧΕΤΙΚΑ



[  Multimedia
PBS Frontline Documentary: The Hugo Chávez Show
Chavez: Inside the Coup: The Revolution Will Not Be Televised
The Guardian: The Rise and Rule of 'Hurricane Hugo' audio slide show
Democracy Now! 16 September 2005 Interview: Part I and Part II with Hugo Chávez, in New York City
ABC News Video, 27 April 2007: Barbara Walters interviews Hugo Chávez
Interview with Hugo Chávez about the American threat October 2009
NPR Audio Report, 18 February 2008: The Politics of Venezuela's Hugo Chávez
Appearances on C-SPAN
Hugo Chávez Campaign Material by ArchivoElectoral.org

Articles and Interviews
BBC News: Profile: Hugo Chávez
Shifter, Michael. In Search of Hugo Chávez. Foreign Affairs, May/June 2006 issue
Palast, Greg. Hugo Chávez Interview. The Progressive, July 2006
Hugo Chávez collected news and commentary at Al Jazeera English
Hugo Chávez collected news and commentary at The Guardian
Hugo Chávez collected news and commentary at The New York Times
Hugo Chávez collected news and commentary at The Wall Street Journal

Miscellaneous
Extended biography by CIDOB (in Spanish)
Hugo Chávez at the Internet Movie Database
Works by or about Hugo Chávez in libraries (WorldCat catalog) 
  

Bibliography

Books 

Academic articles

News articles and reports

Interviews

Websites and e-publications