Από τον "πυρετό" στον... πανικό του χρυσού;

(...)
η χθεσινή «Μαύρη Δευτέρα» για τον χρυσό –ο οποίος σε τίποτα δεν θύμιζε… ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο- μένει στην ιστορία. Η τιμή του υποχώρησε κατά 140,30 δολάρια ή 9,3% σε μία μόλις ημέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από το Φεβρουάριο του 1983 και για τη μεγαλύτερη απόλυτη (σε όρους δολαρίου) πτώση από τον Ιανουάριο του 1980! 
(...)



Με ξεκάθαρα «σημάδια» πανικού και εν μέσω καταιγισμού υποβαθμίσεων στις εκτιμήσεις μεγάλων οίκων του εξωτερικού, η αγορά του χρυσού αρχίζει να αναρωτιέται ευθέως πια, αν αυτό που βιώνει τις τελευταίες ημέρες είναι το «σκάσιμο της φούσκας» για το πολύτιμο μέταλλο…

Το σίγουρο είναι ότι η χθεσινή «Μαύρη Δευτέρα» για τον χρυσό –ο οποίος σε τίποτα δεν θύμιζε… ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο- μένει στην ιστορία. Η τιμή του υποχώρησε κατά 140,30 δολάρια ή 9,3% σε μία μόλις ημέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από το Φεβρουάριο του 1983 και για τη μεγαλύτερη απόλυτη (σε όρους δολαρίου) πτώση από τον Ιανουάριο του 1980!
Προς παρόν, κανένας αναλυτής δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί με απόλυτο τρόπο, αποδίδοντας σε μία και μοναδική αιτία αυτή τη συμπεριφορά. Αντιθέτως, αναλυτές και traders κάνουν λόγο για ένα μίγμα παραγόντων που οδήγησαν στην κατακρήμνιση των τιμών του μετάλλου.

Πάντως, δεν λείπουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι, μετά από 11 διαδοχικά κερδοφόρα έτη για το χρυσό, η πτώση των τελευταίων ημερών αποτελεί «ορόσημο» όχι μόνο για την αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης του χρυσού, αλλά και για την αντίληψη των επενδυτών απέναντι στο μέταλλο ως επενδυτικό «καταφύγιο».

«Μαχαίρι» στις εκτιμήσεις

Με χθεσινή της έκθεση, η Citi «έκοψε» κατά 7,2% την πρόβλεψή της για τη φετινή μέση τιμή του χρυσού στα 1.555 δολάρια, από 1.675 δολάρια προηγουμένως. Ακόμα μεγαλύτερο ήταν το «ψαλίδι» στις εκτιμήσεις της για το 2014 και 2015, κατά 13,3% και 13%, στα 1.435 δολάρια και 1.340 δολάρια η ουγκιά αντίστοιχα.

«Καθώς οι αγορές των μετοχών κέρδισαν momentum κατά το πρώτο τρίμηνο, ο χρυσός έχασε τη λάμψη του ως ασφαλές καταφύγιο έναντι των συστημικών κινδύνων», σε ένα περιβάλλον όπου τα χαμηλά ή αρνητικά πραγματικά επιτόκια, η παγκόσμια αβεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και οι πιθανότητες μιας κρατικής χρεοκοπίας, αποδείχθηκαν υποδεέστεροι παράγοντες σε σχέση με την ανανεωμένη δυναμική του αμερικανικού δολαρίου, σχολιάζουν οι αναλυτές της Citi.

Εκτιμούν ότι το πιο πιθανό είναι να διατηρηθεί η τάση του α’ τριμήνου και μέσα στο β’ τρίμηνο, με περισσότερους «ηττημένους» παρά «νικητές», μία εικόνα που αναμένουν ότι αποτελεί «πρόδρομο» και για το επόμενο έτος.

Σε «ψαλίδισμα» των εκτιμήσεών τους -τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το επόμενο- είχαν προχωρήσει λίγες ημέρες πριν από τη Citi και οι Deutsche Bank και Goldman Sachs.

Πλέον η Deutsche Bank αναμένει για φέτος μέση τιμή στα 1.637 δολάρια η ουγκιά, χαμηλότερη κατά 11,8% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή της, ενώ για το 2014 «έκοψε» την πρόβλεψη της κατά 4,7% στα 1.810 δολάρια η ουγκιά. Και οι αναλυτές της DB εστιάζουν στην ενίσχυση του δολαρίου, κάνοντας παράλληλα λόγο για αυξανόμενη προτίμηση των επενδυτών για μετοχές, σε σχέση με τα εμπορεύματα.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs -που ήδη από το Φεβρουάριο προειδοποιούσε για «γύρισμα» στον κύκλο του χρυσού, με αφορμή την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας- αναμένει για φέτος μέση ετήσια τιμή 1.545 δολαρίων (έναντι 1.610 δολαρίων προηγουμένως), ενώ «βλέπει» κλείσιμο του έτους στα 1.450 δολάρια. Για το 2014 αναμένει περαιτέρω υποχώρηση, με μέση ετήσια τιμή 1.350 δολαρίων (έναντι 1.490 δολαρίων προηγουμένως) και κλείσιμο του έτους στα 1.270 δολάρια. Ως ένδειξη αδυναμίας του χρυσού, οι αναλυτές της GS ανέφεραν ότι «παρά την αναζωπύρωση της αποστροφής ανάληψης ρίσκου στην Ευρωζώνη και τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ» η τιμή του μετάλλου παρέμενε σχεδόν αμετάβλητη για έναν περίπου μήνα. Μεταξύ άλλων, σχολίασαν ότι θεωρούν απίθανη μια ισχυρή ανάκαμψη στην τιμή του χρυσού, ενώ αναφερόμενοι στις εξελίξεις στην Κύπρο σημείωσαν ότι αναμένουν περιορισμένες συνέπειες για το χρυσό.

Περί… φούσκας

Χωρίς να κάνουν αναφορά σε τιμές-στόχους, αναλυτές της Societe Generale σχολίαζαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε περιοχή… «φούσκας». Χαρακτήριζαν μάλιστα την προοπτική ανόδου των επιτοκίων -που σχετίζεται με τη θετική προοπτική της οικονομίας των ΗΠΑ- και τη συνακόλουθη ενίσχυση του δολαρίου, ως μια πιθανή «τέλεια καταιγίδα» για την έναρξη μιας μακροπρόθεσμης πτωτικής πορείας για το μέταλλο.

Υπενθυμίζεται ότι από τις πρώτες αναφορές περί «φούσκας» στην αγορά του χρυσού ήταν εκείνη του 2010 από τον μεγαλοεπενδυτή George Soros, ο οποίος έκανε μάλιστα τότε λόγο για την «απόλυτη φούσκα». Ο ίδιος -που στο δ’ τρίμηνο του 2012 περιόρισε κατά 55% την έκθεσή του στο μεγαλύτερο ETF χρυσού του κόσμου, το SPDR Gold Trust- επανήλθε αυτή την εβδομάδα, σχολιάζοντας με δηλώσεις του στην εφημερίδα South China Morning Post ότι το μέταλλο έχει πάψει ήδη από το προηγούμενο έτος να αποτελεί «καταφύγιο» για τους επενδυτές. Βέβαια, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η τιμή του χρυσού δεν αναμένεται να υποχωρήσει, διότι οι Κεντρικές Τράπεζες συνεχίζουν τις αγορές, ότι η μεταβλητότητα θα ενταθεί αισθητά και ότι θα είναι αδύνατος ο προσδιορισμός οποιασδήποτε μακροπρόθεσμης τάσης για τις τιμές του χρυσού.

Οι Ελβετοί
Το sell-off στον χρυσό μόνο «άσχημο» μπορεί να χαρακτηριστεί, ήταν χθες το σχόλιο της αναλύτριας της UBS, Joni Teves. Μιλώντας σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σημείωσε ότι η απουσία αντίδρασης από τις αγορές της Ασίας, όπου συνηθίζεται οι επενδυτές να αγοράζουν χρυσό σε φυσική μορφή όταν οι τιμές του μετάλλου υποχωρούν απότομα, επιδεινώνει την κατάσταση. «Με δεδομένη την ταχύτητα και την έκταση της πτώσης, είναι πιθανό να αναμένουν σταθεροποίηση των τιμών πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση» εκτίμησε η ίδια. Προσθέτοντας πως την Παρασκευή, αν και οι εισροές στην αγορά της Ινδίας ήταν διπλάσιες σε σχέση με τη μέση ημερήσια ζήτηση, η απουσία ενδιαφέροντος από την Κίνα ήταν και παραμένει χαρακτηριστική.

Στο μεταξύ, η Credit Suisse σε χθεσινό της σχόλιο παρομοίασε με… επικήρυξη για τον χρυσό την πρόταση για ρευστοποίηση αποθεμάτων της Κύπρου. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόταση, υπήρξε μία πληθώρα αρνητικών εξελίξεων: «το τελικό αποτέλεσμα υπήρξε εξαιρετικά αρνητικό για το χρυσό, εν μέσω απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων, ανησυχιών για την εξέλιξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, και με το ‘βλέμμα’ σε μία Κεντρική Τράπεζα της Ε.Ε. στην οποία ασκούνται πιέσεις να ρευστοποιήσει ποσότητες χρυσού από τα αποθέματά της». Όλα αυτά εξουδετέρωσαν οποιαδήποτε αισιοδοξία μπορούσε να υπάρξει.

Αλλά και η ιδιωτική ελβετική τράπεζα Pictet –η οποία διαθέτει υπό διαχείρηση κεφάλαια ύψους 408 δισ. δολαρίων- ενημέρωσε τους πελάτες της ότι πλέον η συνιστώμενη έκθεση σε χρυσό για το χαρτοφυλάκιό της είναι περίπου 4%, έναντι 7% περίπου στις αρχές του έτους. Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Chief Investment Officer της τράπεζας, Bhaskar Laxminarayan, τονίζοντας ότι «η σημασία του χρυσού έχει μειωθεί σημαντικά». Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος με τη Goldman Sachs, σημείωσε ότι οι τιμές του χρυσού απέτυχαν να ενισχυθούν τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μία σειρά γεγονότων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ευνοϊκά, όπως η αλλαγή ηγεσίας στην Κίνα, οι εξελίξεις στη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ και τα συνεχιζόμενα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με την προσέγγιση της Pictet, ενδεχόμενες νέες ενδείξεις ότι η ανάπτυξη «επιστρέφει», ακόμα και με αδύναμους ρυθμούς, θα περιορίσουν κι άλλο την ελκυστικότητα του χρυσού. Η τράπεζα ωστόσο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα μειώσει περαιτέρω την έκθεσή της σε χρυσό, κάτι που θα εξαρτηθεί, όπως ανέφερε ο CIO της τράπεζας, όχι τόσο από την πορεία των τιμών του μετάλλου, όσο από τα δεδομένα σε επίπεδο μακροοικονομικής πολιτικής.

Φταίει και η… εφορία;

Μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση είναι αυτή που αναπαρήγαγε χθες το blog της Wall Street Journal. Ο Michael Shaoul, διευθύνων σύμβουλος της Marketfield Asset Management (με υπό διαχείριση κεφάλαια 7 δισ. δολαρίων) φέρεται να συσχετίζει το sell-off στο χρυσό με την (χθεσινή) λήξη της προθεσμίας που έθεσαν οι φορολογικές αρχές στις ΗΠΑ (το IRS) για την καταβολή των φόρων επί των κεφαλαιακών κερδών.

Ο Shaoul φέρεται να σχολίασε, σε ηλεκτρονική επικοινωνία με πελάτες του, ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Την Παρασκευή 14 Απριλίου 2000 ο δείκτης Nasdaq της Νέας Υόρκης είχε υποχωρήσει 9,8%, σε μία από τις χειρότερες ημέρες του κατά τη διάρκεια του bear market το οποίο ακολούθησε το «σκάσιμο» της τεχνολογικής «φούσκας», αναφέρει.

«Η ανάγκη άντλησης ρευστότητας προκειμένου να πληρωθούν οι φόροι επί των κεφαλαιακών κερδών σχεδόν σίγουρα ενέτεινε τις πιέσεις, οι οποίες οδήγησαν μέχρι εδώ» αναφέρει ο Shaoul. «Για το λόγο αυτό αναρωτιόμαστε αν κάτι παρόμοιο συνέβη και στην περίπτωση του χρυσού, καθώς και στο δ’ τρίμηνο του 2012 ήταν αρκετά ξεκάθαρο ότι μικρότεροι επενδυτές ρευστοποίησαν θέσεις, προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης το 2013», σχολιάζει ο ίδιος. Προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιούργησε σημαντικά αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις για όσους είχαν προηγουμένως επενδύσει με μακροπρόθεσμη προοπτική.

Όπως εξήγησε, αν αυτοί οι επενδυτές είχαν ρευστοποιήσει ένα μέρος μόνο των θέσεών τους, και εν συνεχεία περίμεναν την τελευταία στιγμή να αντλήσουν ρευστό για τις φορολογικές τους δηλώσεις, τότε αυτό συνέβαλε στην ένταση των πιέσεων και στην καθοδική διάσπαση της κρίσιμης στήριξης των 1.520 δολαρίων για τον χρυσό.


Πηγή
 www.capital.gr 
16-4-2013


ΣΧΕΤΙΚΑ
Γιατί έχει τελειώσει η εποχή του χρυσού
[http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3713731&nid=1775436]