Σκληρή εμπορική γραμμή από ΕΕ κατά Κίνας





Νέες εξουσίες αναζητούν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών ώστε να μπορούν να εξαναγκάζουν επιχειρήσεις να συνεργάζονται με έρευνες επί εμπορικών θεμάτων και να ενισχυθεί έτσι η Κομισιόν στις εμπορικές της διαμάχες με την Κίνα.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διστάζουν να καταθέσουν καταγγελίες εναντίον των Κινέζων ανταγωνιστών τους, φοβούμενες τα αντίποινα του Πεκίνου – που θα μπορούσαν να οδηγήσουν είτε σε απώλεια μεριδίου της αγοράς ή σε άδικη μεταχείριση από τις κινεζικές εποπτικές αρχές.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Εμπορίου Karel De Guch, θέλει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα αποκτώντας τη δυνατότητα να ξεκινά έρευνες για anti-dumping ή για παράτυπη πρακτική επιδοτήσεων χωρίς να υπάρχει επίσημη καταγγελία από κάποια επιχείρηση ή από έναν κλάδο, εάν έχει επαρκή στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι πλήττεται το συμφέρον των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Η ΕΕ δεν έχει ποτέ κινηθεί ex – officio. Ο κ. De Gucht όμως, εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο εναντίον των Κινέζων κατασκευαστών εξοπλισμού τηλεοπτικών δικτύων, Huawei Technologies και ZTE Corp. γεγονός που έχει επιδεινώσει τις σχέσεις με το Πεκίνο.

Βάσει των νέων προτάσεων – που εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής στην ΕΕ – οι ex officio έρευνες θα είναι ένας νόμιμος τρόπος να υπερασπιστεί η Κομισιόν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τα πιθανά διεθνή αντίποινα. Επίσης, καθίσταται ευκολότερo για την Κομισιόν να κυνηγά τέτοιες υποθέσεις, αναγκάζοντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να παράσχουν στοιχεία και ευαίσθητες πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να στηριχθούν με επιτυχία εμπορικές καταγγελίες.
 

«Όταν μία έρευνα δεν ξεκινά από καταγγελία, θα πρέπει να υποχρεώνονται οι Ευρωπαίοι παραγωγοί να παράσχουν κάθε απαραίτητη πληροφορία ώστε να προχωρήσει η έρευνα» αναφέρει το προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times. Οι προτάσεις απαιτούν την έγκριση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να τεθούν σε ισχύ και δεν αναμένεται να εφαρμοστούν στην περίπτωση των συγκεκριμένων εταιριών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου.

Παρόλα αυτά, μπορεί να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις, καθώς εδώ και μήνες Βρυξέλλες και Πεκίνο διαπραγματεύονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ευρωπαϊκό κλιμάκιο μετέβη στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, κατόπιν αιτήματος του Πεκίνου για μία συνάντηση όπου θα επιχειρήσει να εμποδίσει την ανάληψη δράσης από την ΕΕ, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι κρίσιμης σημασίας και για τις δύο πλευρές, λόγω της εμπορικής, αλλά και της στρατηγικής αξίας του κλάδου υψηλής τεχνολογίας που αφορά. Παράλληλα, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, όπως Ericsson, Nokia Siemens Networks και Alcatel Lucent .
Κάθε μία εξ αυτών έχει μεγάλα συμφέροντα στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά τηλεπικοινωνιών και κάθε μία εξ αυτών έχει προσπαθήσει να διαχωρίσει τη θέση της από την πρωτοβουλία της Κομισιόν που «δήθεν» γίνεται εξ ονόματός τους. Ας αποτέλεσμα, ο κ. De Gucht αναγκάστηκε να στηριχθεί σε εξωτερική συμβουλευτική εταιρεία για να χτίσει την υπόθεσή του.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δεν θέλουν να βγουν μπροστά και να καταθέσουν δικαιολογημένες καταγγελίες λόγω του φόβου των επιπτώσεων» δήλωσε σε συνέδριο τον προηγούμενο χρόνο. Αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Κίνα, αξιωματούχοι της Κομισιόν και στελέχη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φέρονται να έχουν κατονομάσει κατ’ ιδίαν την Κίνα ως το μεγαλύτερο παραβάτη των εμπορικών κανόνων.

Το Πεκίνο θεωρεί ότι η στροφή της Κομισιόν σε έρευνες ex officio συνιστούν ιδιαιτέρως επιθετική και άδικη στροφή της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής. Τέτοιες υποθέσεις δίνουν παράλληλα στην Κομισιόν τη δυνατότητα για μεγαλύτερη διακριτικότητα στις κινήσεις της, χωρίς να παρεμποδίζεται η διαδικασία.

Ορισμένοι δικηγόροι που ειδικεύονται σε εμπορικά θέματα πιστεύουν ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία αποτελεσματική ασπίδα για τις επιχειρήσεις που φοβούνται τα αντίποινα. Εάν υποχρεούνται νομικά να συνεργαστούν, τότε η Κίνα – η οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση – δεν θα έχει κίνητρο να τους ασκεί πιέσεις.


Άλλοι όμως, ρωτούν εάν η Κομισιόν θα μπορεί να επιβάλει στις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν χωρίς την απειλή προστίμων ή κυρώσεων. Σημειώνουν επίσης ότι το Πεκίνο τελικά θα ξέρει ποιες επιχειρήσεις βοήθησαν την Κομισιόν παρά τις όποιες υποσχέσεις περί ανωνυμίας.

«Λίγη σημασία έχει εάν η καταγγελία υπογράφεται από την Ericsson ή την Alcatel ή τη Nokia Siemens ή ποιες πληροφορίες προκύπτουν από την έρευνα. Η κινεζική κυβέρνηση θα γνωρίζει ότι προήλθε από τις επιχειρήσεις» αναφέρει ένας δικηγόρος.
   
 By Joshua Chaffin

ΠΗΓΗ:
 FT.com 
 Copyright :''The Financial Times Ltd''

ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/770176/ArticleFTgr.aspx