Ρουμς του λετ και γκρικ σάλαντ ...



ByToni Silber-Delerive

Μεταρρυθμίσεις ακούμε και κατεδαφίσεις βλέπουμε. Ενα από τα αποτελέσματα της πολλαπλής χρεοκοπίας είναι η βαθύτατη σύγχυση που έχει προκαλέσει στο πολιτικό προσωπικό: τόσο η νομοθετική όσο και η εκτελεστική εξουσία έχουν απολέσει την κρίση τους και τη δυνατότητα σχεδιασμού, εάν φυσικά υποθέσουμε ότι τις διέθεταν σε υψηλό βαθμό προ χρεοκοπίας. Από τα πολλά και ποικίλα συμβάντα, ας δούμε ένα, που αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό της εκπαίδευσης. Το περιλάλητο σχέδιο «Αθηνά» συγχωνεύει πολλά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κάποιες συγχωνεύσεις ήσαν χρήσιμες· κάποιες άλλες είναι ακατανόητες. Λόγου χάριν: όταν ακούγονται τόσοι δεκάρικοι για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία είναι πυλώνας της εθνικής οικονομίας κ.ο.κ., θα υπολογίζαμε ότι θα εδίδετο ανάλογη μέριμνα για την εκπαίδευση στελεχών υψηλού επιπέδου.
Αλίμονο, το σχέδιο «Αθηνά» συγχωνεύει και ουσιαστικά υποβαθμίζει τα λιγοστά (τέσσερα όλα κι όλα) αυτοτελή τμήματα ΤΕΙ τουριστικών επιχειρήσεων, τα μόνα που χορηγούν πτυχίο επιπέδου Bachelor. Oλα, μα όλα, τα τμήματα απορροφούνται από τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και ο τουρισμός εμφανίζεται ως κατεύθυνση ειδικότητας κατά το 3ο έτος, δηλαδή ο φοιτητής ειδικεύεται στον τουρισμό μέσα σε ενάμισι, το πολύ δύο έτη. Υπό το έως τώρα ισχύον καθεστώς στο λ.χ. τουριστικό τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας, ιστορίας 40 ετών, ο φοιτητής παρακολουθούσε πλήρες πρόγραμμα διοίκησης τουρισμού δύο ετών, κατόπιν ακολουθούσε διετή κατεύθυνση ειδικότητας (διοίκηση ξενοδοχείων και διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων), ενώ έκανε υποχρεωτική άσκηση το τελευταίο εξάμηνο προτού καταθέσει την πτυχιακή του εργασία. Σημειώνουμε ότι το εν λόγω τμήμα έχει περάσει επιτυχώς εσωτερική αξιολόγηση, ενώ ευρίσκεται υπό εξέλιξη η δημιουργία δύο μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Στενή δε και διαρκής είναι η συνεργασία του με τους επαγγελματικούς τουριστικούς φορείς: Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ενώσεις ξενοδόχων, πρακτόρων κ.λπ.
Η σύγκριση είναι προφανής και συντριπτική. Τα νέα γενικά τμήματα θα παρέχουν πολύ πιο ρηχή κατάρτιση, με πολύ λιγότερα εργαστηριακά και πρακτικά μαθήματα. Η επιστημονική και πρακτική γνώση περί τον τουρισμό θα συμπιεστεί ουσιαστικά μέσα σε τρία εξάμηνα, θα είναι ένα επικάλυμμα. Αυτό, λοιπόν, το επικάλυμμα θέλουμε; Να γράφει το χαρτί «τουριστικών επιχειρήσεων», άνευ αντικρίσματος σε εύρος και βάθος γνώσεων;
Προφανώς στο υπουργείο Παιδείας σχεδιάζουν εν κενώ, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τις τρέχουσες και τις στρατηγικές ανάγκες του τουρισμού, ίσως διότι και η ίδια η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι είδους τουριστικό προϊόν μπορεί και πρέπει να προσφέρει η χώρα στο τρομερά ανταγωνιστικό περιβάλλον της Μεσογείου. Νομίζουν ότι η Ελλάδα πουλάει ακόμη rooms to let και greek salad.
Μα δεν υπάρχει υπουργείο Τουρισμού; Ασφαλώς και υπάρχει, και διαθέτει μάλιστα δικές του σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, εκ των οποίων μόνο δύο χαρακτηρίζονται ανώτερες, σε Ρόδο και Αγιο Νικόλαο Κρήτης, με μικρότερη φοίτηση, τριάμισι ετών, και με χαρακτήρα πιο πρακτικό. Προφανώς το υπουργείο Τουρισμού είτε δεν ερωτήθηκε είτε δεν εισακούσθηκε είτε εσιώπησε διότι δεν έχει στρατηγική για την εκπαίδευση ανωτέρων στελεχών διοίκησης.
Κατά τα άλλα, ο τουρισμός είναι βαριά βιομηχανία, προσφέρει άμεσα ή έμμεσα ένα εκατομμύριο μόνιμες ή εποχικές θέσεις εργασίας, συνεισφέρει περίπου το 18% του ΑΕΠ κ.λπ. κ.λπ. Α, και φέτος υπολογίζουμε στα αυξημένα του έσοδα για να πάρει ανάσα ο πληθυσμός...

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_16/04/2013_494013