ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ ...

(...)
Η επιβολή της χρεοκρατίας δεν οδηγεί μόνο στη διαστρέβλωση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και στην κατάλυση της συνταγματικής νομιμότητας.
 Η αντίσταση αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική επιλογή.

Σκίτσο του Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ
Στο ''ΕΘΝΟΣ''


Υποκρισία με το «έκτακτο τέλος»

Στο πασίγνωστο μυθιστόρημα "1984" του George Orwell μια ολοκληρωτική δικτατορία μεταμφιέζεται χρησιμοποιώντας ευφημισμούς για τα πάντα, ξεκινώντας από τον ίδιο τον δικτάτορα, που αποκαλείται "Μεγάλος Αδελφός". Ο ελληνικός δημόσιος βίος έχει αρχίσει να προσλαμβάνει ευδιάκριτα οργουελικά χαρακτηριστικά στην εποχή των μνημονίων.
Με την ανεργία να ίπταται στα πρωτοφανή επίπεδα του 27%, η χώρα διαθέτει υπουργό "Εργασίας". Εξάλλου, στον έκτο συνεχόμενο χρόνο μιας ύφεσης η οποία σωρευτικά θα αγγίξει φέτος το -25%, ο υπουργός "Ανάπτυξης" συγκαταλέγεται στα προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης. Aλλο παράδειγμα είναι η μετονομασία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης σε υπουργείο "Προστασίας του Πολίτη", την εποχή που η αστυνομία ψέκαζε με επικίνδυνα χημικά τους διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος και όχι μόνο.
Το κατεξοχήν όμως μνημείο υποκρισίας είναι το λεγόμενο "έκτακτο τέλος" σε βάρος της ακίνητης περιουσίας, που καθιερώθηκε για μια διετία με τον ν. 4021/2011 και ήδη επεκτείνεται για άλλον έναν χρόνο με το χθεσινό "πολυνομοσχέδιο".
Επομένως το "έκτακτο" κινδυνεύει να μονιμοποιηθεί. Εξάλλου ο όρος "τέλος" αποβλέπει στον εξωραϊσμό του ως δήθεν ανταποδοτικού τέλους (όπως π.χ. τα δημοτικά τέλη φωτισμού ή καθαριότητας). Στην προκείμενη περίπτωση δεν υφίσταται όμως καμιάς μορφής υπηρεσία παρεχόμενη από το κράτος προς τους πολίτες σε ανταπόδοση της καταβολής του και άρα πρόκειται για φόρο. Αυτός επιβαρύνει όλες τις δομημένες ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, χωρίς να προβλέπεται αφορολόγητο όριο, ούτε κλιμάκωση του φορολογικού συντελεστή σε αναλογία προς τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του υποχρέου, κατά προφανή παραβίαση της αρχής της συνεισφοράς στα δημόσια βάρη κατά το μέτρο της φοροδοτικής ικανότητας καθενός (άρθρο 4 παρ. 5 Συντ.).
Κατά παρόμοιο τρόπο η οθωμανική διοίκηση την εποχή της τουρκοκρατίας επέβαλε τον έγγειο φόρο που έμεινε έκτοτε γνωστός ως "χαράτσι" (haraci muwazzaf) στους χριστιανούς υπηκόους της, ακόμη και ανεξάρτητα από την ύπαρξη προσόδου, ως φόρο επί της γης. Η επιβολή της χρεοκρατίας δεν οδηγεί μόνο στη διαστρέβλωση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και στην κατάλυση της συνταγματικής νομιμότητας. Η αντίσταση αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική επιλογή.

  Κώστας Χ. Χρυσόγονος, Καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ

''ΕΘΝΟΣ'' 
29-4-2014



ΣΧΕΤΙΚΑ







Βαγγέλης Παπαβασιλείου
Στην ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ''