Ο έρωτας περνάει απ’ τα συμφέροντα ...
Η Τουρκία, αντιμετωπίζοντας ένα στρατηγικού χαρακτήρα ενεργειακό έλλειμμα, θεωρεί ότι η συγκυρία της προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να διακόψει τη διαδικασία για άντληση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου και σε δεύτερη φάση να ανακόψει την ενεργειακή αυτονόμηση τόσο της Κύπρου όσο και του Ισραήλ.
Η μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο θα μπορούσε να ισοσταθμίσει το μειονέκτημα της έλλειψης δικών της πόρων και αυτό είναι πιθανότατα το μεγάλο αντάλλαγμα που επιχειρούν να της προσφέρουν... Eχοντας ήδη αγωγούς που μεταφέρουν ενεργειακούς πόρους από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και το Ιράκ, ένας ακόμη αγωγός που θα απορροφούσε τις εξαγωγές του Ισραήλ και μελλοντικά της Κύπρου θα αποδυνάμωνε την επιρροή (προς την Ευρώπη) των χωρών αυτών ως παραγωγών ενέργειας και θα προσέδιδε στην Τουρκία σχεδόν μονοπωλιακό ρόλο, καθώς όλοι οι αγωγοί θα περνούσαν από το έδαφός της.
Για την επίτευξη των στόχων της Τουρκίας είναι αναγκαίο να πειστεί το Ισραήλ για τον αγωγό προς την Τουρκία και να βρεθεί λύση στο Κυπριακό που θα εξασφαλίζει (μέσω Τουρκοκυπρίων) τον έμμεσο τουρκικό έλεγχο του κυπριακού φυσικού αερίου..
Η οικονομική κρίση με τις διαστάσεις που προσλαμβάνει στην Κύπρο μάλλον θα αποδειχθεί σε πρόσθετο εμπόδιο για την επίτευξη μιας «fast track» λύσης του Κυπριακού, όπως επιδιώκει η Τουρκία και πιθανόν θα επιθυμούσε και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Η δρομολόγηση μιας λύσης, που θα υπονοεί και διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο, μάλλον θα εκληφθεί ως... εθνική προδοσία από μια κοινή γνώμη που είναι έτοιμη να εκραγεί μετά το ναυάγιο της οικονομίας. Οι επιλογές της Κύπρου είναι δύσκολες και σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να προσαρμόσουν με τις αποφάσεις του Ισραήλ σχετικά με την οδό που θα επιλέξει για την εξαγωγή του φυσικού αερίου του.
Το Τελ Αβίβ επισήμως δεν έχει τοποθετηθεί, καθώς είναι προφανές ότι η κρίση στην Κύπρο και το ταυτόχρονο ξεπάγωμα των σχέσεων με την Τουρκία ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση του στις συνομιλίες για την προοπτική κατασκευής σταθμού LNG στην Κύπρο, από τον οποίο θα εξάγεται και το ισραηλινό φυσικό αέριο.
Παράλληλα υπάρχουν στο τραπέζι οι παλαιότερες ιδέες για διασύνδεση της Τουρκίας με το Ισραήλ μέσω αγωγού (που ξεκίνησαν ως πρόταση για μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας προς το Ισραήλ πριν ανακαλυφθούν τα κοιτάσματα στην Αν. Μεσόγειο). Επιχειρηματικοί παράγοντες εισηγούνται την οικονομικότερη από άποψη κόστους κατασκευής λύση του αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Στρατηγικά, όμως, αυτό το σχέδιο για το Ισραήλ έχει κρίσιμα μειονεκτήματα που ανατρέπουν το όποιο αρχικό οικονομικό όφελος.
Το Ισραήλ παραδίδει το «όπλο» του φυσικού αερίου στα χέρια και στις διαθέσεις της Αγκυρας, μιας χώρας που όλο και περισσότερο στρέφεται στο Ισλάμ.
Ο αγωγός που θα διέρχεται από το έδαφος ή την ΑΟΖ του Λιβάνου θα είναι ευάλωτος σε επιθέσεις από μια «Χεζμπολά» που αναδεικνύεται στη σημαντικότερη πολιτική δύναμη της Βηρυτού. Σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε υφεσιακή τροχιά, το λογικό είναι να αναζητηθούν τρόποι εξαγωγής σε νέες αγορές της Ασίας, πραγματικά διψασμένες για ενέργεια. Αλλά και η Μόσχα δεν βλέπει θετικά μια τέτοια εξέλιξη, καθώς πρακτικά θα αποδυναμώσει την εξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς από τις ρωσικές πήγες ενέργειας. Ολα αυτά είναι θέματα που θα βαρύνουν στις αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, την πολύπλοκη σχέση Αθήνας - Λευκωσίας - Τελ Αβίβ - Αγκυρας χρειάζονται ψυχραιμία και ορθολογική ερμηνεία. Το φλερτ του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο δεν ξεκίνησε απλώς και μόνον λόγω του «φόβητρου» της Τουρκίας. Στην διπλωματία μάλλον κυριαρχούν τα συμφέροντα και η εμπιστοσύνη που οδηγούν σε σταθερές σχέσεις, παρά οι κεραυνοβόλοι έρωτες.
Οι οποίοι όταν υπάρξουν, συνήθως καταλήγουν σε επεισοδιακά διαζύγια...
Νίκος Μελέτης
''EΘΝΟΣ''
6-4-2013
Σ Χ Ε Τ Ι Κ Α
Ο αγωγός φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας δεν είναι επιλογή για το Ισραήλ και την Κύπρο
Ο κ. Ντέϊβιντσον , τόνισε ότι έχει κάνει την εισήγησή του προς τις αρχές των δύο χωρών, και πρόσθεσε ότι ως εταίρος, τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Κύπρο, η Noble Energy έχει υποδείξει στους συνεργάτες της πως το LNG είναι ο πιο βιώσιμος τρόπος εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και μεταφοράς του στις αγορές. Οι αποφάσεις, τόνισε, λαμβάνονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των χωρών και αν είναι δυνατόν ομόφωνα, ενώ έστειλε και το μήνυμα στο Ισραήλ ότι μετά την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Tamar για τις ανάγκες της χώρας, θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά τις εξαγωγές.
Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ, Αρης Βικέτος μετέδωσε ότι ο κ. Ντέιβιντσον κατέστησε σαφές ότι η Noble Energy βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση για την υλοποίηση των υποδομών του τερματικού LNG, αλλά όπως επεσήμανε πρέπει να προηγηθεί μία συμφωνία εμπορικού πλαισίου με την κυβέρνηση, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο της επένδυσης. Διαφορετικά, όπως άφησε να εννοηθεί, θα ήταν ρίσκο για τη Noble Energy να προχωρήσει με την εξόρυξη του φυσικού αερίου. Αυτή είναι και η διαφορά με το Ισραήλ, παρατήρησε, το γεγονός δηλαδή ότι εκεί οι ανάγκες για την εσωτερική αγορά είναι πολύ μεγαλύτερες και ως εκ τούτου προχώρησε η εκμετάλλευση του εν λόγω κοιτάσματος. Στην Κύπρο η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου είναι συνώνυμη με τις εξαγωγές και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές, σημείωσε. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου στο θέμα της εξαγωγής φυσικού αερίου.
Σε ό,τι αφορά με το αν έχει κάποια προτίμηση για την τοποθεσία του τερματικού υγροποίησης, ο πρόεδρος της Noble Energy αναγνώρισε ότι η Κύπρος έχει βρει πρώτη ένα βιώσιμο χώρο, προσθέτοντας όμως ότι και το Ισραήλ ψάχνει για να βρει πιθανές τοποθεσίες ανέγερσης τερματικού υγροποίησης. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρξει κάποια συνεργασία θα έχουμε καλύτερες εξοικονομήσεις και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στη χρηματοδότηση και στην ανέγερση (του τερματικού) και την προώθηση του αερίου» τόνισε.
Ο κ. Ντέιβιντσον υποστήριξε πως η εμπορική συμφωνία της εταιρείας του με την κυβέρνηση θα βοηθήσει στο μέλλον να εισέλθουν ως εταίροι στο τερματικό LNG και άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η ENI και η Total. Σημείωσε πως όσο πιο μεγάλο είναι το τερματικό σε μέγεθος τόσο το καλύτερο. Αναφέρθηκε στις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται υπό αυτές τις περιστάσεις και για το άνοιγμα σε ακόμη μεγαλύτερες αγορές. «Παίρνουν χρόνο αυτές οι διαδικασίες και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι ξεκινούμε σύντομα» διευκρίνισε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πόσο σημαντικό είναι για την Κύπρο το γεγονός ότι έχει βρεθεί χώρος για το τερματικό LNG, όπου μάλιστα μπορεί να γίνει όχι μόνο ένα train, αλλά έως και επτά.
Ο πρόεδρος της Noble Energy γνωστοποίησε ότι η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ θα γίνει φέτος τον Ιούνιο.
Εξάλλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι «η Κύπρος θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων της ανάπτυξης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε ομιλία του σε συνέδριο για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία ανέγνωσε ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, ο Ν. Αναστασιάδης υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει με το σχεδιασμό της απαραίτητης ενεργειακής υποδομής για αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου, όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο και η δημιουργία σταθμού υγροποίησής του για σκοπούς εξαγωγής.
Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση πως η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής της θέσης και των δράσεων που αναλαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα, έχει να διαδραματίσει έναν αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του νέου ενεργειακού τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή:
Αρης Βικέτος – www.amna
ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
mignatiou.com/2013/04
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Ολόκληρο το κυπριακό μνημόνιο, απλοποιημένο ...
El Pais : “Merkel, Like Hitler, Has Declared War On Europe” ...
Από τη Σκύλλα... στη Χάρυβδη
"Διάτρητες" οι γερμανικές τράπεζες, αλλά μένουν στο απυρόβλητο ...
ΕΘΝΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ...
Kύπρος: Τώρα ανοίγουν τα επόμενα μέτωπα!
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΚΥΠΡΙΟ ΦΙΛΟ ...
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ:Οι ελληνορωσικές σχέσεις από το '21 μέχρι σήμερα ...
Τα καλά, τα κακά και τα πανάσχημα
Τα θύματα των (οικονομικών ή μη) Blitzkrieg της κ. Μέρκελ...
Ελεύθεροι Κατακτημένοι ...
Ας ψάξουν αλλού τη χρήσιμη Ιφιγένεια…
Ιδού κάτι Γάλλοι «φιλέλληνες» …κολώνα της Κύπρου
Ο Παράδεισος είναι... φορολογικός!
Το παρασκήνιο της κυπριακής τραγωδίας ...
Τα σενάρια εκτός ευρώ για Κύπρο-ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ...
H Πρόεδρος του Aνωτάτου Σοβιέτ, το «μαντρί» και τα τραπεζικά μπούνκερ
Wolfgang Schäuble: το βαρύ χέρι της Γερμανίας ...
Χ. Γιαλλουρίδης: Το χάος στην Κύπρο ευνοεί ιδιαίτερα την Τουρκία ...
Η Μέρκελ... παίζει ντόμινο
Τριπλή Αποικιοποίηση και γεωπολιτική κρίση ...
Μ. Σαρρής: Δεν μπορέσαμε να λάβουμε τη στήριξη που θέλαμε
Το κρίσιμο κυπριακό δίλημμα ...
«Κίβδηλες» λύσεις
Ευρωπαϊκή ένωση: Εθνοκρατοκεντρική δημοκρατία ή υπερκρατική δεσποτεία;
Οι μηχανές των Ευρωπαίγων
Κυπριακό ''κούρεμα'': Ο εκβιασμός αντικατέστησε την αλληλεγγύη
Το Μνημόνιο στην Κύπρο, μήπως... λύσει και το Κυπριακό;
[http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_17/01/2013_478958]