Αλλαγή κλίματος;



Σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου
''Ελευθεροτυπία''

Και μετά; Μετά υποτίθεται ότι η Ελλάδα βγαίνει νωρίτερα στις αγορές. Αλλά όπως ακούμε από τον ΟΟΣΑ, αυτό δεν ισχύει. Μετά υποτίθεται ότι επιστρέφουν καταθέσεις και αυξάνονται η ρευστότητα και οι επενδύσεις. Αλλά ούτε αυτό ισχύει, διότι το ΕΣΠΑ λιμνάζει, χάνονται αρκετά δισ. διότι κανείς δεν ρισκάρει να επενδύσει. Πώς να επενδύσεις;
Ας πάρουμε τον τουρισμό, που είναι το ευκολότερο. Για να κάνεις ένα μικρό ξενοδοχείο πρέπει να υπολογίζεις φόρο περίπου 30%, δόσεις δανείων, ασφάλεια στο ΤΕΒΕ περίπου 3 χιλιάδες το χρόνο, χαράτσι στο ακίνητο, έξοδα πάγια λειτουργίας και χαμηλές τιμές λόγω κρίσης. Ολοι τα βάζουν κάτω και επειδή γνωρίζουν πρόσθεση και αφαίρεση, καταλήγουν αμέσως στο συμπέρασμα ότι εάν έχεις 100 χιλιάδες στην μπάντα, είναι προτιμότερο να κάθεσαι στο καφενείο και να τα τρως λίγα λίγα, ή να τα δώσεις στα παιδιά σου.
Επομένως, το ζήτημα δεν είναι το κλίμα. Το πρόβλημα είναι ότι αποσύρουμε το δημόσιο από την αγορά και την οικονομία, αλλά δεν έχουμε να βάλουμε κάτι άλλο στη θέση του. Δεν διορίζουμε γιατρούς, αλλά δεν υπάρχει και ανάπτυξη ιδιωτικών κλινικών για να απασχοληθούν. Εφ' όσον το κράτος δεν απασχολεί και εφ' όσον η αγορά δεν ανακάμπτει, όλα βρίσκονται προς το παρόν στον αέρα.
Το κράτος φεύγει, η αγορά δεν έρχεται. Και έρχεται ο Χατζηδάκης και ζητάει να ανοίγουμε και τις Κυριακές, να πουλάμε ψωμιά στα φαρμακεία και φάρμακα στον Βασιλόπουλο, ούτως ώστε να ανοίξει η αγορά, να πέσουν οι τιμές και να ψωνίζουμε όλοι χαρούμενοι.

Εχω νέα πρόταση προς τον υπουργό. Την Κυριακή πάμε πρωί στην εκκλησία και μετά ψωνίζουμε γόβες. Ας ανοίγει λοιπόν τα μαγαζιά μετά τις 10 και η ανάπτυξη θα έρθει σίγουρα. 

Από τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=367001