Χειροτερεύει η κρίση : Μεγάλοι ασθενείς του ευρώ Γαλλία - Ιταλία - Ολλανδία ...


Ολάντ και Λέτα. Φωτογραφία: REUTERS/Philippe Wojazer
Ολάντ και Λέτα. 
Φωτογραφία: REUTERS/Philippe Wojazer

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εκτίμησε την Πέμπτη στη Ρώμη ότι η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ένα «κοινό πρόταγμα», δηλαδή «να εξέλθουν από την κρίση» και «να αντιμετωπίσουν την ανεργία, ιδίως των νέων», καθώς η ύφεση χτυπά ραγδαία τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονοπμία στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα στην Ολλανδία χτυπούν καμπανάκια εκτροχιασμού 

''Έχουμε τώρα μια κοινή επιτακτική ανάγκη και αυτή η κοινή επιτακτική ανάγκη είναι να βγούμε από την κρίση και να επιτύχουμε η ανάπτυξη. . . να τεθεί στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, ιδίως την ανεργία των νέων", δήλωσε ο Μοσκοβισί στον Τύπο, επαναλαμβάνοντας τρεις φορές τη λέξη "ανάπτυξη" για να τονίσει τη σημασία της.
 
"Είναι για εσάς προτεραιότητα, όπως είναι και για εμάς προτεραιότητα. Υπάρχει ανάμεσά μας μια μακρά παράδοση συνεργασίας που θα συνεχιστεί", είπε ο Γάλλος υπουργός μετά τη συνομιλία του με τον Ιταλό ομόλογό του Φαμπρίτσιο Σακομάνι.
 
"Έχουμε μια κοινή επιδίωξη, να βρούμε στην Ευρώπη τη σωστή ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής προσαρμογής, που πραγματοποιείται σε καλό ρυθμό, της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. . . και της ανάπτυξης", συνέχισε ο Μοσκοβισί..
 
Γαλλία - Ιταλία συμμαχία
Ο Γάλλος υπουργός εκθείασε τη νέα ιταλική κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα. "Είναι πολύ σημαντικό για μένα να επισκέπτομαι τη νέα ιταλική κυβέρνηση. . . για να υπογραμμίσω τη σημασία και την ποιότητα της σχέσης μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας. Είμαστε πολύ σημαντικοί οικονομικοί εταίροι", σημείωσε.
 
"Είμαστε, επίσης, πολιτικοί εταίροι πρωταρχικής σημασίας και αυτό που θα ήθελα να κάνω αρχίζοντας είναι να χαιρετίσω τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης του φίλου μου Ενρίκο Λέτα για τον επαναπροσανατολισμό του προς την έξοδο από την κρίση, για τον προσδιορισμό των λύσεων που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε στην Ευρώπη ανάπτυξη και απασχόληση", τόνισε ο Μοσκοβισί.
 
"Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων για να προετοιμάσουμε από κοινού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου, για να ενισχύσουμε το οπλοστάσιο μας στον αγώνα κατά της ανεργίας, ιδίως για τον προσδιορισμό των δράσεων για την ανεργία των νέων," συνέχισε ο Μοσκοβισί.
 
"Το μήνυμα είναι απλό, τώρα όπως και στο παρελθόν, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν μια εξαιρετικά συγκλίνουσα προσέγγιση στα προβλήματα της Ευρώπης, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και για τη ζώνη του ευρώ", κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.
 
Ο Ιταλός ομόλογός του δήλωσε από την πλευρά του ότι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της κυβέρνησης Λέτα είναι η "μείωση του κόστους που επιβαρύνει την εργασία και τις επιχειρήσεις, καθώς και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής".
 
Αναφορικά με το κόστος της αναχρηματοδότησης του τεράστιου ιταλικού χρέους, που ανέρχεται σε σχεδόν 130% του ΑΕΠ, ο Σακομάνι εκτίμησε ότι με τα επιτόκια της ΕΚΤ που είναι "κοντά στο μηδέν", υπάρχει "ένα περιθώριο για να μειωθούν τα μακροπρόθεσμα (επιτόκια)" της Ιταλίας, η οποία πληρώνει περίπου 4% για τα δεκαετή ομολόγά της.
 
Ολλανδία
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υποστήριξε πως η χώρα του σκοπεύει πάντοτε να μειώσει στο 3% του ΑΕΠ το δημόσιο έλλειμμά της το 2014 και να μην ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους της παράταση της χρονικής προθεσμίας γι' αυτό.
 
«Θέλουμε να επανέλθει το έλλειμμα στο 3% (του ΑΕΠ) το 2014», επανέλαβε ο Ρούτε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στη γερμανική πόλη Κλέβες, κοντά στη μεθόριο με την Ολλανδία.
 
«Δεν πρόκειται να ζητήσουμε επιπλέον διορία», όπως έχουν κάνει ήδη η Γαλλία και η Ισπανία, πρόσθεσε ο ίδιος. Το περασμένο έτος το έλλειμμα της Ολλανδίας είχε διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας για τέταρτη συνεχόμενη φορά το όριο του 3%.
 
Η συντηρητική κυβέρνηση συνεργασίας, της οποίας ηγείται ο Ρούτε, είναι σύμφωνη με την πολιτική λιτότητας που προωθεί η Μέρκελ και έχει αποδυθεί στην εφαρμογή ενός εκτεταμένου σχεδίου δημοσιονομικών περικοπών.
 
Στις αρχές Μαρτίου, ο Ρούτε είχε ανακοινώσει πως στόχος του είναι η εξοικονόμηση επιπλέον 4,3 δισεκ. ευρώ το 2014 ούτως ώστε να τηρηθεί το ευρωπαϊκό όριο του 3%, προτού αποφασίσει να καθυστερήσει την εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθεί η δημοσιονομική ανάκαμψη χάρη στην ελαφρά βελτίωση των παραμέτρων της οικονομίας, ιδίως των εξαγωγών.
 
Η Ολλανδία, που και για το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει παραμείνει σε ύφεση, αποτελεί έναν παραδοσιακό εταίρο του Βερολίνου, του οποίου άλλωστε είναι ο «δεύτερος εμπορικός εταίρος μετά τη Γαλλία», επισήμανε από την πλευρά της η Μέρκελ.

ΠΗΓΗ
http://www.enet.gr/?i=news.el.8emata&id=365419