Η ελεύθερη αγορά των ημετέρων



Πολύ ανοιχτοχέρης αποδεικνύεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όταν πρόκειται για ανθρώπους του συστήματος. Ο διορισμός του Χρήστου Σκλαβούνη στη θέση του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με τις προκλητικές -κατά γενική ομολογία- αποδοχές των 175.000 ετησίως ανέδειξε ενδιαφέρουσες πτυχές της πολιτικής «δύο μέτρων και δύο σταθμών» που ακολουθείται εν μέσω ασφυκτικής λιτότητας και ύφεσης.
Αφ' ενός ο Γ. Στουρνάρας δικαιολόγησε τις επιπλέον 75.000 ευρώ από τον προκάτοχό του, «παραιτηθέντα», Πολ Κόστερ, λέγοντας πως το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS θα είναι πλήρους απασχόλησης. Δηλαδή, κρίνοντας από το σκεπτικό του υπουργείου Οικονομικών για part time εργασία, ο Ολλανδός αμειβόταν με 100 χιλιάρικα, ενώ τα 175 χιλιάδες ευρώ του κ. Σκλαβούνη αφορούν full time job.
Αλήθεια, γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα τα κείμενα των συμβάσεων το υπουργείο για να δούμε εάν όντως στη σύμβαση του Πολ Κόστερ αναφερόταν αυτός ο διαχωρισμός;
Αφ'ετέρου ενδιαφέρον είναι, πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Στουρνάρα, πως οι αμοιβές και αποζημιώσεις ορίζονται με τρόπο ώστε να καθίσταται δυνατή η πρόσληψη -και διατήρηση- στις θέσεις τους προσώπων με εξειδικευμένα προσόντα και επαγγελματική εμπειρία. Επίσης, οι αμοιβές και αποζημιώσεις δεν δύνανται να τύχουν μειώσεως κατά τη διάρκεια της θητείας των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, δεν αποτελούν συνάρτηση των κερδών ή εσόδων του Ταμείου και καθίστανται αντικείμενο διαβούλευσης με το Euro Working Group. Σημειωτέον πως η θητεία των μελών του δ.σ. του ΤΧΣ λήγει στα μέσα του 2017 και θα αμείβονται βρέξει-χιονίσει και ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Δίκαια πράγματα στην όντως... ελεύθερη ελληνική αγορά των ημετέρων και των πατρικίων.
Το επίσης ενδιαφέρον είναι πως, συγκρινόμενες με αυτές κορυφαίων διεθνών παραγόντων, οι αποδοχές τους δεν υπολείπονται ιδιαίτερα. Ενδεικτική η περίπτωση της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου, Αναστασίας Σακελλαρίου, η οποία αμείβεται με 215.000 ευρώ (μέχρι τα μέσα του 2017, βρέξει-χιονίσει, έτσι;...), δηλαδή με το ήμισυ των ετήσιων αποδοχών της Κ. Λαγκάρντ. Βέβαια, η πρόεδρος του ΔΝΤ λαμβάνει επιπλέον 83.760 $ ετησίως ως έξοδα παράστασης, ενώ τα εισοδήματά της είναι αφορολόγητα.
Λεπτομέρειες που απορούμε πώς του... διέφυγαν του κ. Στουρνάρα.

Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=364671