KINA:Οι εργαζόμενοι δεν πάνε στον παράδεισο…





ΚΙΝΑ 
Το οικονομικό θαύμα έχει χτιστεί πάνω στην υπερεκμετάλλευση και την καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγώντας και σε κύμα αυτοκτονιών

Αυτές τις μέρες γράφτηκαν κι ακούστηκαν πολλά για την Κίνα και το οικονομικό θαύμα της, με αφορμή το ταξίδι Σαμαρά στη Κίνα. Οσοι όμως πλέκουν το εγκώμιο της κινεζικής «ατμομηχανής» ανάπτυξης, καλό είναι να μην ξεχνούν πως το «θαύμα» είναι χτισμένο πάνω στη συστηματική εκμετάλλευση εκατοντάδων εκατομμυρίων εργατών και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, που οδηγεί πολλούς αυτούς στον αιφνίδιο θάνατο ή την αυτοκτονία!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εργοστάσια της μεγάλης βιομηχανίας Foxconn, που κατασκευάζει εξαρτήματα υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων για πολλές από τις δημοφιλέστερες αμερικανικές, ιαπωνικές και ευρωπαϊκές φίρμες ηλεκτρονικών, όπου μόνο το τελευταίο εικοσαήμερο τρεις ακόμη εργαζόμενοι έβαλαν τέλος στη ζωή τους, πηδώντας στο κενό, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα και την οργάνωση Κινεζικό Παρατηρητήριο Εργασίας (CLR), η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Οι τρεις αυτόχειρες απασχολούνταν στο ίδιο εργοστάσιο της ταϊβανέζικης εταιρείας, στο Τζενγκζού, στο κέντρο της χώρας. Ο πρώτος, ένας 24χρονος άνδρας, πήδηξε από το παράθυρο του κοιτώνα του στις 24 Απριλίου, ενώ τρεις ημέρες αργότερα μια 23χρονη εργάτρια υπέκυψε στα τραύματά της αφού πήδηξε από τον 6ο όροφο της πολυκατοικίας της, μετέδωσε το πρακτορείο «Νέα Κίνα». Την περασμένη Τρίτη, ένας παντρεμένος άνδρας περίπου 30 ετών έβαλε τέλος στη ζωή του πηδώντας από τη σκεπή του 5ου ορόφου ενός κτιρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Foxconn, που κατασκευάζει εξαρτήματα για τα πανάκριβα «gadget» εταιρειών όπως οι Apple, Sony και Nokia, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες του κόσμου, αφού απασχολεί μόνο στην Κίνα κάπου 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους! Είναι όμως και ένας από τους σκληρότερους, αφού επιβάλει στους εργαζόμενους της εξοντωτικά ωράρια αλλά και δρακόντειους κανόνες διαβίωσης εντός και εκτός εργοστασίων, με αντίτιμο έναν σχετικά υψηλό μισθό που κυμαίνεται μεταξύ 150 και 250 δολαρίων τον μήνα.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα εργοστάσια της παρακολουθούνται στενά από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων –ιδίως μετά από το πρώτο μεγάλο «μπαράζ» αυτοκτονιών (τουλάχιστον 13 – αλλά μάλλον πάνω από τριάντα, σύμφωνα με άλλες πηγές ) που σημειώθηκε το 2010 στα κινεζικά εργοστάσιά της και οφειλόταν, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, στις εξαιρετικά σκληρές συνθήκες δουλειάς και τις υποχρεωτικές υπερωρίες στο όνομα της…παραγωγικότητας! Οπως μάλιστα αναφέρει προχτεσινή ανταπόκριση του πρακτορείου «Reuters», η Foxconn είχε αναγκαστεί μετά τον προηγούμενο ορυμαγδό και τις περσινές μεγάλες εργατικές διαδηλώσεις να υποσχεθεί πως θα περιορίσει τις υπερωρίες, αλλά τώρα ζήτησε περισσότερο χρόνο, με το επιχείρημα πως μια «πρόωρη» αλλαγή του σημερινού απάνθρωπου συστήματος θα οδηγούσε σε ραγδαία μείωση της παραγωγής της.

Δεν χρειάζεται πάντως να αυτοκτονήσεις για να πεθάνεις από την πολλή δουλειά: σύμφωνα με δημοσίευμα της κρατικής αγγλόφωνης εφημερίδας Global Times, ο ανταγωνισμός και η πίεση των εργαζομένων είναι πλέον τόσο μεγάλη, ώστε η Κίνα ξεπέρασε πλέον την Ιαπωνία στους αιφνίδιους θανάτους (από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια) λόγω επαγγελματικού στρες, με περισσότερα από 600.000 μακαρίτες κάθε χρόνο! Το πιο ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι πως οι περισσότεροι από τους αποδημήσαντες ήταν σχετικά καλοπληρωμένα «λευκά κολάρα», δηλαδή στελέχη επιχειρήσεων και εργαζόμενοι στον κλάδο υπηρεσιών.

Του Γιώργου Τσιάρα
http://www.efsyn.gr/?p=51972





ΣΧΕΤΙΚΑ
O «εναγκαλισμός» της Kίνας
Η ασύλληπτη μεταμόρφωση ενός γίγαντα
Εχει όρια η καταναλωτική επανάσταση στην Κίνα
Γερμανία, ο επίγειος παράδεισος για τους ασιάτες κροίσους
Ενας «προαναγγελθείς» πόλεμος κατά της Κίνας; Μπορεί ...
Κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Κίνα
Ασία: Η νέα πυριτιδαποθήκη του πλανήτη
CHINA: Ο γίγαντας αναζητεί νέα κατεύθυνση
Κίνα: Απειλεί την ανατίμηση του γουάν το εμπορικό έλλειμμα-μαμμούθ
Θα «σκάσει» η οικονομία της Κίνας;
The Global Crisis Reaches China
CHINA: Ασφυκτική ''ανάπτυξη''
Με το ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας τα έχει βάλει κινεζικό επενδυτικό κεφάλαιο
Η αμερικανική οικονομική ισχύς και η προοπτική της Κίνας
Τρίτος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος
Ολοταχώς προς κινεζικά μεροκάματα
China Expands Its Influence in Europe
Όταν εμείς θεωρούμε τον κοπανιστό αέρα μοντέλο ανάπτυξης οι Βούλγαροι φτιάχνουν Silicon Valley
Διεθνές χάος! Ολοταχώς στο... 1929;
Σε έξαρση η οικονομική διπλωματία της Κίνας
Παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος
CHINA-GREECE:Τι δίνουν και τι παίρνουν οι Κινέζοι στην Ελλάδα
USA-CHINA:Το αδύναμο γουάν βλάπτει την Αμερική