Φόροι 71% στους ελεύθερους επαγγελματίες των 2.000 ευρώ



Η φορολόγηση της ιδιωτικής παραγωγής αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από τις υπηρεσίες που παρέχει το κράτος προς τους πολίτες του και κυρίως εκείνους τους πολίτες που παράγουν τον πλούτο προς φορολόγηση.

Φυσικά φόρους πληρώνουν και οι υπάλληλοι του κράτους, πλην όμως αυτοί οι φόροι δεν είναι τίποτε άλλο από τον τρόπο που το κράτος μειώνει το ποσόν που τους πληρώνει. Αν δηλαδή το κράτος δίδει σε κάποιον €2.000 μικτά μηνιαίως αλλά του κρατά τα €700 ως φόρους, στην πραγματικότητα τον πληρώνει €1.300 καθώς τα υπόλοιπα δεν τα αποδίδει
  σε κάποιον τρίτο, αλλά στον εαυτό του.

Αντίθετα, ο ιδιώτης εργοδότης που πληρώνει σε κάποιον υπάλληλο €2.000 μικτά έχει κόστος όχι μόνο τα €1.300 που δίδει στον εργαζόμενο, αλλά και τα €700 που αποδίδει στο κράτος, συν τις εργοδοτικές εισφορές 28% σύνολο €2.560. Αυτό φυσικά δεν είναι ισοδύναμο με το κόστος για την υπηρεσία που παρέχει ο δημόσιος υπάλληλος στην κοινωνία (ασφάλεια, άμυνα, παιδεία, δικαιοσύνη κλπ) καθώς ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει εξασφαλισμένα έσοδα στην ελεύθερη οικονομία, πλην αν είναι μέλος μιας προστατευόμενης συντεχνίας που το κράτος της εξασφαλίζει τα προς το ζην όπως πχ οι συμβολαιογράφοι ή οι μεταφορείς.

Αν κάποιος λοιπόν είναι νέος ελεύθερος επαγγελματίας το 2013, και έχει την τύχη να καταφέρει σε υφεσιακή οικονομία να βγάλει €2.000 το μήνα, ας δούμε τί μερίδιο από τον παραγόμενο πλούτο του θα δώσει στο κράτος ετησίως ως άμεση και έμμεση φορολογία ή ασφαλιστικές εισφορές, που στην πραγματικότητα είναι επίσης φορολογία καθώς καμία κεφαλαιοποίηση δεν παρέχουν γιατί αναδιανέμονται σε σημερινούς συνταξιούχους.

Άμεσος φόρος λοιπόν από το πρώτο ευρώ μετά τις ασφαλιστικές "εισφορές" είναι 26% ή €4.836 συν 55% "προκαταβολή" φόρου του επόμενου έτους, δηλαδή άλλα €2.660, σύνολο €7.500.

Επειδή είναι επαγγελματίας θα πληρώσει και τέλος επιτηδεύματος άλλα €1.000 ανεξάρτητα από το εισόδημά του.

Επίσης, ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) χρειάζεται άλλα €450 το μήνα προς αναδιανομή σε συνταξιούχους, για να του επιτρέπεται να επιχειρεί, ή €5.400 ετησίως.

Σύνολο των άμεσων φόρων είναι λοιπόν €13.900 ή το 58% του εισοδήματός του.

Για να μπορέσει όμως να βγάλει αυτά τα δυο χιλιάρικα το μήνα ο ήρωάς μας πρέπει κάπου να κοιμάται και να ξεκουράζεται. Αν λοιπόν έχει δικό του ένα μικρό σπίτι θα δίνει €300 το χρόνο σε χαράτσι και άλλα €300 το χρόνο σε δημοτικά τέλη, ενώ το αυτοκινητάκι που πάει στους πελάτες του έχει άλλα €240 τέλος κυκλοφορίας.

Αν χρειάζεται €30 βενζίνη τη βδομάδα για να πηγαίνει στους πελάτες του 50 βδομάδες το χρόνο, από τα €1.500 ετησίως, τα 2/3 πάνε σε φόρους, ή τα €1.000.

Αν έχει και ένα φτηνό πρόγραμμα κινητού με €30 το μήνα ή €360 το χρόνο, άλλα €200 πάνε σε φόρους, όπου μάλιστα πρωτοτυπώντας πληρώνει και ΦΠΑ στο ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας, ή φόρο επί του φόρου!

Ως τώρα έχουν μαζευτεί €2.040 σε έμμεσους φόρους έχοντας πληρώσει και άλλα €500 ευρώ για τη βενζίνη του που να μην ήταν φόροι, και €160 για τις πραγματικές υπηρεσίες του κινητού του. Από τα €24.000 δηλαδή έχουν πάει σε φόρους τα €15.940 και τα €660 για αγορά πραγματικών υπηρεσιών προϊόντων, απομένοντάς του €7.400 επί των οποίων φυσικά θα πληρώσει ΦΠΑ, ίσως μεσοσταθμικά 15% λόγω τροφίμων, δηλαδή άλλα €1.110.

Γκραν σούμα φόρων, σε χρήματα που κέρδισε με τον ιδρώτα του που όμως θα πρέπει να πληρώσει ο ήρωάς μας είναι €17.050, ή το αστρονομικό ποσοστό του 71%! Ακόμα και αν έχει παιδιά να θρέψει, ή μάλλον τότε θα πρέπει να δώσει παραπάνω.

Επαναλαμβάνω, το 71% όσων θα κερδίσει με ρίσκο και μαγκιά σε μια υφεσιακή οικονομία που έχει το 85% των επιχειρήσεων στο κόκκινο, θα πάει στο κράτος για αναδιανομή σε μισθοδοσίες και συντάξεις και άλλα έξοδα "μη ελαστικά".

Είναι μικρό το κράτος ρε παιδιά! Στο μέσο όρο της ΕΕ και κάτω από τη Δανία!

Αν βγάζει ο ήρωάς μας (περί ήρωα πρόκειται) λιγότερα από €15.000 θα πρέπει να γίνει κλέφτης, ενώ αν βγάζει €10.000 θα μπει φυλακή.

Μια ολόκληρη τάξη σκλάβων δημιουργείται στην Ελλάδα σήμερα, για να υπηρετούν τους κομματικούς στρατούς και τους βολεμένους.

Λάθος! Οι σκλάβοι έχουν ένα πιάτο φαΐ και ένα κρεβάτι εξασφαλισμένο. Ο ήρωάς μας φέτος θα χάσει το σπιτάκι του αν δε βγάλει €2000 το μήνα!

Νομίζω μετά από το παραπάνω οποιαδήποτε συζήτηση περί φοροδιαφυγής είναι άσκοπη.


Ακούει κανείς;


Του Άγη Βερούτη 
www.capital.gr 
13-6-2013






  ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ FORUM ΤΟΥ ''CAPITAL'' :

(...)

Βέβαια οι περισσότεροι ΕΕ που γνωρίζω έχουν πολύ χαμηλότερο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ εισόδημα από την εργασία τους από αυτό του παραδείγματος και διατηρούν την επιχείρησή τους για κάποιον από τους παρακάτω λόγους:
1) Δεν μπορούν να κλείσουν γιατί χρωστάνε ΤΕΒΕ, Εφορίες κλπ.
2) Δεν θέλουν να κλείσουν γιατί αγαπάνε το μαγαζί/ επιχείρηση/ ιδιότητα τους και το κρατάνε ανοιχτό με ζημιά. Όσοι έχουν επιχειρήσει έστω και μια φορά στη ζωή τους καταλαβαίνουν.
3) Δεν κλείνουν με την ελπίδα της επόμενης μέρας.
4) Δεν κλείνουν γιατί βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

(...)

μπορει να ξεχειλωνει λιγο το παραδειγμα αλλα ο σκοπος του ειναι να αναδειξει αυτο που ολοι
στην ουσια αντιλαμβανομαστε,οτι ειναι αδιεξοδο πια να εισαι ελ.επαγγελματιας.
Κι εξαλλου παιρνει υποθετικα ως βαση τα 2000/μηνα. Με τι επαγγελμα μπορεις να βγαλεις τοσα χρηματα σημερα?
Το πιθανοτερο ειναι οτι θα βρεθεις μπλεγμενος και χρεωμενος αν εχεις μονο τετοιο επιπεδο εσοδων καθως ξεχναμε
οτι οσο εχεις ανοιχτα βιβλια εισαι εκτεθειμενος σε επιμελητηρια σε περαιωσεις και οτι αλλο σκαρφιστει το Σοβιετ
οτι του "χρωστας"...

(...)

Ελεύθερος επαγγελματίας με κατοικία 40 τετραγωνικά ενοίκιο, αυτοκίνητο 1400 κυβικά και ελεύθερος. Τα τεκμήρια βγάζουν ότι πρέπει να δηλώσει τουλάχιστον 9.000 ευρώ.
Με 26% φόρο από το πρώτο ευρώ και 23 % ΦΠΑ = 49% θα πρέπει να βγάλει κέρδη φόροι ΦΠΑ τουλάχιστον 2 Χ 9.000 = 18.000 ευρώ
Μένουν τα έξοδα της επιχείρησης και οι ασφαλιστικές εισφορές
4.000 ευρώ το χρόνο ΟΑΕΕ
300 Χ 12 = 3600 ενοίκιο (μόνο 300 ευρώ ενοίκιο, άλλοι μπορεί να έχουν το διπλό)
200 ευρώ Χ 12 = 2400 ευρώ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Νερό, Κοινόχρηστα)
50 Χ 12 = 600 ευρώ λογιστής
650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος
100 Χ 12 = 1200 ευρώ (χαρτί και tonner για εκτυπωτή, υγρό σαπουνάκι, χαρτί υγείας, καθαριστικά, πλαστικά ποτηράκια, στυλοί, μικρομαλακίες...)
Δε βάζω καθόλου τα έξοδα που έχει το κάθε επάγγελμα ξεχωριστά για εξοπλισμό ή για πρώτες ύλες, ούτε τυχόν δάνεια για την απόκτηση τους. Ας υποθέσουμε ότι όσο και να είναι το κόστος αυτό ο πελάτης το πληρώνει.
Οπότε αυτός ο επαγγελματίας πρέπει οπωσδήποτε να βγάζει τουλάχιστον 30.450 ευρώ το χρόνο για να υπάρχει και να του μένει μισθός σύμφωνα με τα τεκμήρια του 9.000 ευρώ / 12 μήνες = 750 ευρώ. Πληρωμένη η εφορία εισοδήματος.
Αν για οποιοδήποτε λόγο βγάλει λιγότερα από 30.450 ευρώ τότε όλο το ποσό αφαιρείται από τα 9.000 ευρώ που του μένουν για να ζήσει. Πρέπει λόγω τεκμηρίων να πληρώνει οπωσδήποτε τη φορολογία εισοδήματος και το ΦΠΑ ώστε να φαίνεται ότι θεωρητικά του μένουν και 9.000 ευρώ για να καλύψει τα τεκμήρια.
Οπότε 30.450 - 9.000 ευρώ = 21.450 ευρώ. Σε αυτά τα έσοδα δε του μένει απολύτως τίποτα ως μισθός. Μηδέν. Εργάζεται όλο το μήνα. Έχει έσοδα 2.000 ευρώ και δε μένει ούτε ένα ευρώ για τον εαυτό του.
Για παράδειγμα. Είσαι κουρέας. Κάνεις 200 κουρέματα το μήνα με 10 ευρώ το κούρεμα και δεν παίρνεις κανένα μισθό. Κουρεύεις 10 άτομα την ημέρα αλλά περιέργως δε μένει τίποτα για εσένα.
Τα νούμερα γίνονται πολύ χειρότερα αν ο νέος έχει την ατυχία να έχει μεγαλύτερο σπίτι, να έχεις κληρονομήσει κάποιο εξοχικό, να έχει μεγαλύτερο αυτοκίνητο ή να είναι παντρεμένος χωρίς να εργάζεται η σύζυγος.
Παντρεμένος με σπίτι 100 τετραγωνικά και αυτοκίνητο 1800 κυβικά τα τεκμήρια βγαίνουν 14.850 ευρώ. 

(...)

2,5 εκατομύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (με μέσο μισθό 1000 ευρώ;) τροφοδοτούν 2,8 εκατομύρια συνταξιούχους (με μέση σύνταξη 900 ευρώ) και 1 εκατομύριο εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (με μέσο μισθό 1200 ευρώ;). Λύστε την εξίσωση για να βρείτε τι φόρους πληρώνουν.

(...)

Ας πούμε ελεύθερος επαγγελματίας με 24,000 ετήσιο μικτό εισόδημα.
Οι ασφαλιστικες εισφορές είναι κατ' επίφαση εισφορές αφού δεν είναι ούτε κατά ελάχιστο ανταποδοτικές. Πρακτικά λοιπόν είναι φόρος.
Έχουμε και λέμε:
4000ευρώ ασφαλΗστικές εισφορές
26% φόρος επί των 20,000 ευρώ = 5200ευρώ.
Τέλος επιτηδεύματος 500ευρώ
840ευρώ για χαράτσι σπιτιού, δημοτικά τέλη και τέλη κυκλοφορίας
1000ευρώ ΕΦΚ για βενζίνη
200ευρώ φόροι κινητής τηλεφωνίας
Ας υποθέσουμε 500ευρώ τον χρόνο ΦΠΑ για διάφορες ανελαστικές αγορές που κάνει όπως φαγητό.
Το σύνολο των ανωτέρω είναι: 12,240ευρώ.
Εντάξει δεν είναι 71% ας πούμε ότι είναι 51% σας φαίνεται λογικό για τις υπηρεσίες που λαμβάνουμε?????????????
Και στο κατω κάτω γιατί να πληρώνω υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ???????

(...) 

Αλλο ενα εύστοχο άρθρο .
Κάποιοι αντί να δουν την ουσία κάνουν λογιστικές διορθώσεις . Αυτό μας μάρανε.
Στην πράξη τα πράγματα ειναι απλά χειρότερα .
Σκλαβοποίηση χωρις δυνατότητα διαφυγής εάν μπλέξεις .
Ενας φαύλος κύκλος χωρις νόημα .
Πόσο μετριέται η ανασφάλεια για το αύριο ; ;
Αυτό θα πρέπει να υπολογίζουν όσοι κάνουν εύκολες λογιστικές διορθώσεις .
Πρέπει να επαναλάβω και εγώ : Ακούει κανείς ; ; ;
Απόγνωση ...

(...)

Υπαρχουν λογιστικες ατελειες αλλα η ουσια του αρθου δεν αλλαζει.
Φυσικα και ειναι φορος η εισφορα που επισημως πλεον θα αντιστοιχει σε επιδομα εναντι συνταξης απο το 2020.
@ΜΑΚΗΣ αρκει η καταναλωση να μη μεταφραζεται σε εμπορικο ελλειμα. Το ελληνικο κρατος επιθυμει την αιωνια υφεση, αλλα δεν στο λεει. Οσο πιο μεγαλη η υφεση, τοσο παρατεινεται ο επιθανατιος ρογχος του. Οσο φυτοζωεις, τοσο παρατεινει τη ζωη του το αποτυχημενο πολιτικο του συστημα. Αν τα παρουμε αποφαση αυτα, πολλες αγανακτησεις θα ανακουφιστουν ή θα οδηγηθουν επιτελους σε κατι δημιουργικο. 

(...)

Πολλές από τις δαπάνες που αναφέρονται εκπίπτουν (κινητό, ασφαλιστικές εισφορές, επαγγελματικό αυτοκίνητο) και άρα η τελική φορολογική επιβάρυνση είναι μικρότερη (όπως και η προκαταβολή που υπάρχει μόνο τον πρώτο χρόνο).
Έστω και έτσι όποιος ελεύθερος επαγγελματίας έχει έσοδα 2.000 μήνα καλύτερα να κλείσει. Είναι δεδομένο ότι ότι οι μικροί Ε.Ε. του τύπου που περιγράφει το άρθρο (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί κτλ.) φοροδιαφεύγουν άρα θα έχουν και άλλα κρυφά εισοδήματα.
ΤΟ μέλλον ανήκει στις οργανωμένες επιχειρήσεις μεγαλύτερων δυνατοτήτων (και εσόδων), με λογιστήρια που δεν υπάρχει περιθώριο φοροδιαφυγής. Όσοι κλαίγονται για τους μικρομεσαίους δεν έχουν σκοπό να καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή.

(...)

Οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν μόνο 10%. Μάλιστα το υπόλοιπο θεωρείται κέρδος και μπαίνει και ΦΠΑ.
Και τα υπόλοιπα που εκπίπτουν είναι έξοδα. Πρέπει να πληρώσεις πρώτα τα χρήματα για έξοδα της επιχείρησης και ένα μέρος να εκπέσει. Δεν είναι κέρδος του επαγγελματία. Δεν είναι χρήματα για να ζήσει η οικογένεια.
Αν είσαι άσχετος να μη μιλάς.
Και ποιος είναι εσύ που θα αποφασίσεις ότι ο ελ. επαγγελματίας των 2000 ευρώ έσοδα. (Πχ ο κουρέας που εξυπηρετεί 200 πελάτες το μήνα) δεν πρέπει να υπάρχει ? Οι πελάτες του ήδη έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να υπάρχει. Το κράτος απλά τον εξοντώνει. Αν οι φορολογικοί συντελεστές ήταν ίδιοι με ότι ισχύει για τους υπαλλήλους μια χαρά θα επιβίωνε.
Με ανεργία 30 % για ποιες οργανωμένες επιχειρήσεις μιλάς ?

(...)

Το κινητό δεν εκπίπτει αν δεν έχεις προσωπικό. Υπάρχει πλέον ένας πίνακας φορολογικής αναμόρφωσης στο Ε3. Τα έξοδα αυτοκινήτου εκπίπτουν με ποσοστό, ανάλογα τον κυβισμό. Οι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ εισφορές μέχρι φέτος ΔΕΝ εκπίπτουν από το εισόδημα, υπάρχει έκπτωση φόρου 10%. Δηλαδή, εισόδημα 20.000 € με 4.000 εισφορές, θα φορολογηθείς για 20.000 κι από το φόρο που θα βγει θα γίνει έκπτωση 400. Αυτή η Παπακωνσταντίνεια/Βενιζέλεια ΛΗΣΤΕΙΑ διορθώθηκε φέτος για τα εισοδήματα όμως που θα δηλωθούν του χρόνου. Στο κείμενο του αρθρογράφου δεν είδα και την "ειδική κλοπή αλληλεγγύης" 1% που κι αυτή υπολογίζεται διαφορετικά για μισθωτούς-Ε.Ε. Επίσης στην κατηγορία Ε.Ε. παίζουν πάρα πολλοί ουσιαστικά μισθωτοί-μπλοκάκι με λιγότερα από 20.000 ετησίως, που απλώς θα πληρώσουν 500 κλοπή επιτηδεύματος, αντί 650. 

(...)

εστω 2000*12=24000
φορος 24000*26/100=6240
προκατ 55/100=3432
εκτακτη εισφορα 2/100=480
τελος 650
οαεε 4800

Χωρις πολλα πολλα απο 24000 μενουν περιπου 8400 Καληνυχτα αναπτυξη

Α, ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΟΡΥΔΑΛΕ ΑΥΤΑ.

(...)


ΠΗΓΗ
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3826131&pg=5&OrderDir=