Νέο δράμα: οι αποκρατικοποιήσεις παραπαίουν...

Μιχάλης Κουντούρης 
 Εφημερίδα των Συντακτών 
(12-6-2013)

Το «ναυάγιο» της συμφωνίας με την Gazprom σφίγγει τον βρόχο του Μνημονίου γύρω από τον λαιμό του λαού, καθώς η πορεία των αποκρατικοποιήσεων είναι συνδεδεμένη με τις συνέπειες, που θα τις πληρώσουμε εμείς σε περίπτωση αποτυχίας τους. Σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου, τυχόν υστέρηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να καλυφθεί σε ποσοστό 50% από πρόσθετα μέτρα λιτότητας.
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις έχει υποβαθμιστεί δραστικά από τα αρχικά επίπεδα των 50 δισ. ευρώ έως τα τέλη της δεκαετίας, στα 11,1 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2016 και 25 δισ. ευρώ έως το 2020. Ο τελευταίος στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους υποβαθμίστηκε πρόσφατα, στα 2 δισ. ευρώ. Εξάλλου, από την πώληση του ΟΠΑΠ η κυβέρνηση αντλεί 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα από τα 900 εκατ. ευρώ στα οποία προσδοκούσε, ενώ περιμένει άλλα 200 εκατ. ευρώ από τα λαχεία.
Το «ναυάγιο», μάλιστα, συμπίπτει χρονικά με την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα. Ενόψει του πανικού, οι κυβερνητικοί κύκλοι προσπάθησαν να μας καθησυχάσουν λέγοντας ότι υπάρχει αρκετός χρόνος έως τα τέλη του έτους για να ξεδιαλύνει το σκηνικό στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να αποφευχθούν τυχόν πρόσθετα μέτρα, μέσα από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Αλλάζουν, λοιπόν, ξανά τα δεδομένα σχετικά με την πώληση της ΔΕΠ,Α καθώς η Gazprom αποφάσισε να μην υποβάλει προσφορά για την αγορά της. Ετσι, λοιπόν, το μεγάλο οικονομικό, ενεργειακό και γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή λαμβάνει νέες διαστάσεις. Εχουμε πολλά επεισόδια να δούμε στον εν εξελίξει ενεργειακό πόλεμο. Λέγεται πως το θέμα των χρεών των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ είναι ένας από τους βασικούς λόγους για το «ναυάγιο» της συμφωνίας με την Gazprom, αλλά εμείς είχαμε προσφέρει εγγυήσεις για τα χρέη αυτά, γι’ αυτό δεν δικαιολογείται η αποχώρηση Gazprom. Πάντως, σε ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζεται ότι το Ταμείο, προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα για τη ΔΕΠΑ, δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει έως το ύψος των 180 εκατ. ευρώ τα συγκεκριμένα χρέη, ενώ επιπλέον δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για τη μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού μέχρι και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή.
Πλήρως αιφνιδιασμένη παρουσιάζεται η κυβέρνηση από την ξαφνική απόφαση της ρωσικής Gazprom να μην υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Επιβεβαιώνοντας τον αιφνιδιασμό του, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είχε ενημέρωση για μη συμμετοχή της Gazprom, αν και, όπως είπε, μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της ρωσικής εταιρείας είχαν γίνει μόνο συζητήσεις. Ο κ. Παπαγεωργίου ισχυρίστηκε ότι στον επόμενο διαγωνισμό «θα είναι καλύτερες οι προϋποθέσεις, για μεγαλύτερη συμμετοχή». Εντάξει...
Αλλά οι φήμες δίνουν και παίρνουν πως ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ απέτυχε εξαιτίας της παρέμβασης της Κομισιόν, η οποία έκανε σαφές πως θα εξέταζε εξονυχιστικά την όποια συμφωνία με τους Ρώσους. Ομως, οι Βρυξέλλες το διαψεύδουν.
Απλώς, να θυμίσω ότι ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση βελτίωση των όρων πώλησης της ΔΕΠΑ, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός ισχυρός υποψήφιος για την εξαγορά της. Η ρωσική πλευρά είχε βάλει εδώ και καιρό στο τραπέζι περίπου 20 όρους. Κάποιοι έχουν ικανοποιηθεί, κάποιοι άλλοι όχι. Μεταξύ αυτών η Gazprom έχει επιβάλει ρήτρα δραχμής. Δηλαδή, θα αποζημιωθεί για την επένδυσή της στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα επιστρέψει στη δραχμή! Ρήτρα δραχμής δεν τέθηκε μέχρι τώρα σε καμία σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με επενδυτές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων... Ταυτόχρονα, έχουν ικανοποιηθεί και άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως οι οικονομικές επιπτώσεις αν μπλοκάρει η μεταβίβαση της ΔΕΠΑ λόγω της Ε.Ε., αλλά και δυνατότητες να επιστρέψει η Gazprom την ελληνική εταιρεία στο κράτος αν μεταβληθεί το φορολογικό καθεστώς.
Στο πακέτο των συζητήσεων με την κυβέρνηση είχαν τεθεί και οι όροι και οι τιμές προμήθειας φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, στο πλαίσιο της υπάρχουσας σύμβασης, η οποία λήγει το 2016. Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1996 και σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία οι συνολικές παραδόσεις για το 2012 ανήλθαν σε 2,5 δισ. κυβικά μέτρα.

ΖΕΖΑ ΖΗΚΟΥ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_11/06/2013_503793