''Encardia'' !







Encardia 

Από τα χωριά της Κάτω Ιταλίας έρχονται τραγούδια πολυφωνικά, χοροί εκστατικοί και θρύλοι μαγικοί. Αυτή την παραδοσιακή μουσική της Μεσογείου αναζητούν και ερευνούν οι Encardia δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις τοπικές διαλέκτους, κυρίως στα γκρεκάνικα, διάλεκτο ποιητική και τραγουδιστή, που συνδιαλέγεται με κιθάρες, φυσαρμόνικες, ακορντεόν και κρουστά, και χορεύει στους ρυθμούς της ταραντέλας pizzica pizzica. 
Ο συνδυασμός του γκρεκάνικου γλωσσικού και μουσικού ιδιώματος με ένα ελληνικό συγκρότημα, που αφορμάται από αυτόν και δημιουργεί πάνω σε αυτόν, βοηθά τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά, να τραγουδήσουν και να περιπλανηθούν στα χωριά της «Μάγκνα Γκρέτσια».





















         Encardia     

Βαγγέλης Παπαγεωργίου (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι)
Μιχάλης Κονταξάκης (κιθάρα, τραγούδι)
Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, κιθάρα, κρουστά)
Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο, φωνητικά)
Κώστας Κωνσταντάτος (κρουστά, βιολί, μαντολίνο, τραγούδι) 

Χορογραφία – Επιμέλεια κίνησης – Χορός
Ιωάννα Μήτσικα 

Εικονικό περιβάλλον – Φωτισμοί – Video mapping
Στάθης Μήτσιος

Τεχνικός ήχου
Πασχάλης Κολέντσης






Οι Encardia είναι ελληνικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής. Ιδρύθηκε το 2004 και το ρεπερτόριό του βασίζεται στη μουσική και τα τραγούδια της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Κάτω Ιταλίας[1][2], με ταραντέλες, ερωτικά τραγούδια και τραγούδια κοινωνικού περιεχομένου[3].


ΣΧΕΤΙΚΑ

Ιταλιάνικη αλεγρία με ελληνικό DNA.

Το Αλάτι της Γης - Ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας

Tο Αλάτι της Γης μας προσκαλεί σ' ένα ταξίδι στα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. 

Ο Λάμπρος Λιάβας (μαζί με τον Νίκο Διονυσόπουλο) ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τη μουσική παράδοση των Ελληνοφώνων, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κάνοντας γνωστά στο πανελλήνιο τα τραγούδια και τους χορούς τους μέσα από την έκδοση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Η Ελληνική Μουσική παράδοση στην Κάτω Ιταλία -- Ελληνόφωνοι, Αλβανόφωνοι».
Στα ίδια χώματα της «Μεγάλης Ελλάδας» (Magna Graecia) όπου άκμασαν οι αρχαίες ελληνικές αποικίες, η «Γκρεκάνικη» παράδοση επιβιώνει στις μέρες μας σε δυο ξεχωριστές περιοχές: στην Απουλία-Σαλέντο και στην Καλαβρία, με διαφορετικές διαλέκτους, τοπικές παραδόσεις, τραγούδια, μουσικές και χορούς. 

Η εκπομπή υποδέχεται ένα από τα πιο παλιά και αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των Ελληνόφωνων του Σαλέντο, το «Arakne Mediterrannea» που διευθύνει η Ima Gianuzzi, εξαιρετική τραγουδίστρια, χορεύτρια και ερευνήτρια της μουσικοχορευτικής παράδοσης των Ελληνοφώνων. Στην παρέα προστίθενται και οι «Encardia», μια ομάδα από ταλαντούχους Έλληνες μουσικούς (Κώστας Κωσταντάτος, Βαγγέλης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Κονταξάκης, Ναταλία Κωτσάνη και Αναστασία Δουλφή), που από το 2005 ασχολούνται αποκλειστικά με τη μουσική του ιταλικού Νότου και την προβάλουν μέσα από τη δισκογραφία και τις εμφανίσεις τους. 

Παρουσιάζονται παλαιά τραγούδια στο «γκρίκο», την ελληνική διάλεκτο της Κάτω Ιταλίας, καθώς και νεότερες μπαλάντες που αναφέρονται στη σύγχρονη πραγματικότητα με κορυφαίο το πρόβλημα της μετανάστευσης. Ανάμεσά τους και τα τραγούδια του Franco Corliano από το χωριό Calimera του Σαλέντο, με πιο χαρακτηριστικό το «Κλάμα της γυναίκας του εμιγκράντου», γνωστό στην Ελλάδα ως «Άντρα μου πάει». 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τελετουργικό χορό της «ταραντέλα-πίτσικα», που πήρε το όνομά της από την ελληνική αποικία του Τάραντα και συνδέεται με μιαν αρχαιότατη παράδοση, μορφή μουσικού εξορκισμού-χοροθεραπείας! Τα μέλη του συγκροτήματος «Arakne Mediterrannea» παρουσιάζουν διαφορετικές παραλλαγές του χορού, καρπό συστηματικής επιτόπιας έρευνας, ενώ συμμετέχει και μια ομάδα από χορευτές-μαθητές στα σεμινάρια της ταραντέλας που πραγματοποιούν οι «Encardia».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην ιστορία, τη γλώσσα, τις επαφές με την Ελλάδα και τις προσπάθειες των Ελληνόφωνων να διατηρήσουν την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. 

Έρευνα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου.
Παραγωγή: GV Rroductions