BBC: «Πεθαίνοντας για βοήθεια» στην Ελλάδα - Καταρρέει το ελληνικό σύστημα Υγείας από τις περικοπές...
1.
Με δραματικά χρώματα, τα οποία παραπέμπουν ευθέως σε τριτοκοσμική χώρα, και όχι σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιγράφει το BBC την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας, κάνοντας λόγο για «κατάρρευση υπό το βάρος των περικοπών, των ατέλειωτων λιστών αναμονής, αλλά και της επιδείνωσης της υγείας» των Ελλήνων. Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί έχει οδηγήσει, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, στην δημιουργία ενός «δικτύου εθελοντών σε κλινικές οι οποίες έχουν διαμορφωθεί με στόχο την ανακούφιση του φορτίου».
Ενας από τους αυτούς τους εθελοντές είναι και ο Γιώργος Βήχας, γιατρός και συνιδρυτής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου, με έδρα το Ελληνικό. «Οταν σπούδαζα ιατρική, αυτό που πραγματικά ήθελα να κάνω, ήταν να ταξιδέψω σε όλον τον κόσμο, εκεί όπου είχαν ανάγκη από εθελοντές», λέει στο BBC ο κ. Βήχας.
«Τελικώς, μπόρεσε να εκπληρώσει την επιθυμία του», επισημαίνει σκωπτικά το βρετανικό δίκτυο, «χωρίς να μπει σε αεροπλάνο», ιδρύοντας, πριν από 18 μήνες το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο.
Σκίτσο του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ
Στην ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
«Ανθρωπιστική κρίση στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα»
«Η κρίση στην Ελλάδα προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση στον τομέα της Υγείας», λέει σήμερα ο γιατρός. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα χρειαζόταν να στήσουμε κοινωνικά ιατρεία και να εργαστούμε ως εθελοντές», προσθέτει.
«Οπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει το BBC, «οι έλληνες πολίτες πληρώνουν για την περίθαλψή τους μέσω ενός ασφαλιστικού συστήματος, με εισφορές των εργοδοτών, του κράτους, αλλά και των ιδίων». «Οταν κάποιος χάσει τη δουλειά του, χάνει και την περίθαλψή του», σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.
Και «μπορεί το κράτος να του δίνει μία περίοδο χάρητος, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουν οι ίδιοι ρευστό για τα φάρμακα και τις θεραπείες τους», αναφέρει το BBC.
«Αστοχία της Τρόικας οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην Υγεία»
« Η Τρόικα, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμφώνησαν να δοθεί στην Ελλάδα πακέτο στήριξης ύψους 240 δισ. ευρώ το 2011, με την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε βελτιώσεις του φορολογικού συστήματος, περικοπές των δημοσίων υπαλλήλων και περιορισμό των κρατικών δαπανών, με στόχο τη μείωση του χρέους. Αυτό που κανείς δεν φαίνεται να αναλογίστηκε ουσιαστικώς, ήταν οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, και ειδικά τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα είχαν στο βασικότερο δημόσιο αγαθό: αυτό της υγειονομικής περίθαλψης», επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο.
40 Κοινωνικά Ιατρεία σε όλη την Ελλάδα
«Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 40 κοινωνικά ιατρεία. Το ιατρείο του κ. Βήχα έχει εγγεγραμμένους 9.500 ασθενείς, αλλά με την ανεργία να καλπάζει κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ο συγκεκριμένος αριθμός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς».
Ασθενείς, «όπως ο Σταμάτης Γκοβόστης, ένας αξιοπρεπής (sic), μεσήλικας κύριος», έρχονται (στο συγκεκριμένο ιατρείο) προκειμένου να προμηθευτούν φάρμακα. Τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε το κοινωνικό ιατρείο του κ. Βήχα; «Πολύ απλά, θα είχα πεθάνει», δηλώνει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Γκοβόστης.
Οπως αναφέρει ο ίδιος ο γιατρός εξάλλου, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο «είναι το μόνο μέρος στην Αθήνα που οι ασθενείς μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε θεραπεία χημειοθεραπείας». «Το ιατρείο παρέχει επίσης δωρεάν γάλα σε 200 οικογένειες για τα παιδιά τους».
«Ο δήμος παρέχει τις εγκαταστάσεις, οι οποίες κάποτε αποτελούσαν αμερικανική στρατιωτική βάση, σε αχρηστία σήμερα, ενώ το ιατρικό προσωπικό, στο οποίο συγκαταλέγονται παιδίατροι, γυναικολόγοι, καρδιολόγοι, απασχολείται χωρίς κανένα κέρδος. Ολα τα φάρμακα παρέχονται από ιδιώτες και φαρμακευτικές εταιρείες».... «Αν το ιατρείο παρατηρήσει ελλείψεις σε κάποιο φάρμακο, αναρτά σχετική αγγελία στο blog του. Σε περίπτωση ωστόσο που η αποθήκη του ιατρείου δεν μπορεί να προσφέρει ένα φάρμακο σε κάποιον ασθενή, δεν είναι σπάνιο να πηγαίνουν οι εθελοντές μαζί του σε ένα φαρμακείο και να το αγοράζουν από την τσέπη τους».
Μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν καταφύγει στις υπηρεσίες του κοινωνικού ιατρείου, η Κατερίνα Δολιάνίτη και ο Αλέξανδρος Ζαγάνας. Ο 7χρονος γιος του ζευγαριού, Χρήστος, πάσχει από αγγειονευρωτικό οίδημα του λάρυγγα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να έχει πάντα μαζί του, σε περίπτωση κρίσης, σύριγγα με ισχυρή αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική ουσία. Το κόστος μιας τέτοιας σύριγγας ανέρχεται στα 600 ευρώ. Τόσο η Κατερίνα όσο και ο Χρήστος είναι σήμερα άνεργοι, στην Ελλάδα του 27% της ανεργίας- «του υψηλότερου ποσοστού στην ΕΕ», όπως επισημαίνει το BBC.
«Κάθε φορά που πάμε σε νοσοκομείο κανείς δεν μας βλέπει. Επειδή δεν έχουμε ασφάλεια, δεν θα μας κάνουν την ένεση», λέει η Κατερίνα. «Ευτυχώς που υπάρχουν αυτές οι κλινικές και αυτοί οι γιατροί», προσθέτει.
Οσο για τον κ. Βήχα, «σήμερα λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ της οικογένειας και ενός νοσοκομείου» με στόχο «να εξασφαλίσει δωρεάν ενέσεις». Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το Κοινωνικό Ιατρείο ασκεί πιέσεις σε θεσμικούς φορείς εκ μέρους των ασθενών για δύσκολες ιατρικές περιπτώσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εξασφάλιση διαγραφής χρέους ύψους 6.000 ευρώ για ασθενή που πάσχει από καρκίνο και έχρηζε εγχειρήσεως.
«Κάθε μέρα παραβιάζω το νόμο...»
Το βρετανικό δίκτυο, αναφέρεται και στο παράδειγμα του Ευαγγελισμού, «ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας, το οποίο αναγκάστηκε πέρυσι να περικόψει τον προϋπολογισμό του κατά 23%, στα 109 εκ. ευρώ από 150 το 2009». Οι συνθήκες, υπό τις οποίες εργάζονται οι γιατροί, ασφυκτικές, όπως λέει και ο καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας. Δεν είναι λίγες οι φορές, που όπως λέει, «κάνει τα στραβά μάτια» και δεν κοιτά τα στοιχεία των ασφαλισμένων, παρέχοντας δωρεάν περίθαλψη στον οποιονδήποτε. «Κάθε μέρα παραβιάζω το νόμο», λέει χαρακτηριστικά.
Υπουργείο Υγείας:
«Κανείς δε φεύγει από τα νοσοκομεία».
Αντίθετη από όσα κατεθέτουν οι ίδιο οι πάσχοντες στο BBC, είναι η θέση του Υπουργείου Υγείας, το οποίο δια του κ. Πάνου Ευσταθίου, παραδέχεται μεν ότι η κατάσταση στο χώρο είναι δύσκολη, αλλά υποστηρίζει ότι «κανένας, ούτε οι αλλοδαποί, ούτε οι Ελληνες χωρίς ασφαλιστική περίθαλψη δεν εκδιώκονται από τα νοσοκομεία». Ο κ. Ευσταθίου δεν δέχεται ότι η ανάδειξη των κοινωνικών ιατρείων αποτελεί ένδειξη κατάρρευσης της δημόσιας υγείας. «Ολα αυτά είναι ενδείξεις μιας κοινωνίας που λειτουργεί σε συνθήκες λιτότητας και δυσχέρειας», λέει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βήχας ωστόσο βλέπει τα πράγματα από άλλο πρίσμα, χωρίς ωστόσο να αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση. «Είμαστε σίγουροι ότι η Τρόικα γνωρίζει τι συμβαίνει. Η Τρόικα είναι αυτή που υπαγορεύει τις πολιτικές», λέει χαρακτηριστικά.
«Λερναία Υδρα...»
Τόσο ο ίδιος, όσο και η ομάδα του, δεν θα μπορούν να δρουν εσαεί πυροσβεστικά, όπως προειδοποιεί, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για «τα φτωχά παιδιά που δεν μπορούν να κάνουν τα προγραμματισμένα εμβόλιά τους και τα μωρά που υποφέρουν από υποσιτισμό».
«Μπορείτε να συγκρίνεται την κατάστασή μας με τη Λερναία Υδρα και τον Ηρακλή: «Οταν κόβεις ένα κεφάλι, και νομίζεις ότι έχει κάνει κάτι, ξεφυτρώνουν άλλα τέσσερα ή πέντε», λέει χαρακτηριστικά.
Αυτή η θλιβερή διαπίστωση σφραγίζει και το εκτενές ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, για τον τομέα της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα.
www.tovima.gr
10-7-2013
2.
Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι δραματικά: μόνο μέσα σε πέντε μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι τον Μάιο της φετινής χρονιάς, εγκατέλειψαν άρον άρον τα δημόσια νοσοκομεία 4.006 εργαζόμενοι, είτε με συνταξιοδότηση είτε παίρνοντας το καπελάκι τους για άλλες πολιτείες... Ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 υπήρχαν 94.208 άτομα, τον Μάιο του 2013 μειώθηκαν στα 90.214.
Γεγονός κάθε άλλο παρά τυχαίο, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι φοβούνται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και επιδιώκουν να διατηρήσουν τουλάχιστον τα υπάρχοντα δικαιώματά τους.
Αποτέλεσμα όμως είναι να αποψιλώνεται καθημερινά το δημόσιο σύστημα, κάτι που προφανώς διευκολύνει δεόντως την κυβέρνηση, για να το οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Αλλωστε, όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς, η αναλογία των προσλήψεων-αποχωρήσεων δεν είναι 1 προς 10, όπως θέλουν να δηλώνουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά 1 προς 24.
Και το σημαντικότερο είναι πως αν αυτή η τάση φυγής συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, οι συνδικαλιστές του χώρου της Υγείας εκτιμούν ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει αποχωρήσει το 10% του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων. «Μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν φύγει περίπου 10.000 άτομα, που θα προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τα νοσοκομεία», σημειώνει ο Χρήστος Κόνιαρης, της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι γύρισαν την πλάτη στο ΕΣΥ και έφυγαν περίπου 4.100 εργαζόμενοι, με βάση τις επίσημες καταγραφές.
Οι αλλεπάλληλες αποχωρήσεις όμως οδηγούν τα δημόσια νοσοκομεία σε δραματική συρρίκνωση, αφού υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2013 δεν θα εργάζονται σε αυτά ούτε 85.000 άτομα, όταν μόλις πριν από 5 χρόνια ήταν κοντά στις 115.000, όπως είχε προκύψει από την απογραφή που είχε γίνει.
Συνέπεια είναι να φθίνει μέρα με τη μέρα η εξυπηρέτηση των χιλιάδων ασθενών, οι οποίοι σπεύδουν στις δημόσιες δομές λόγω έλλειψης χρημάτων (αύξηση προσέλευσης 30% τα τελευταία 2 χρόνια). Και χωρίς βεβαίως να υπολογίσει κανείς ότι τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα παρουσιάζουν ήδη έλλειψη προσωπικού (κοντά στο 20% με 30%), ενώ λείπουν και 6.000 γιατροί, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Εκτιμάται ότι συνολικά έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια 25.000 θέσεις εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, ενώ με βάση συντηρητικούς υπολογισμούς τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, λόγω της γήρανσης του προσωπικού, θα χαθούν άλλες 20.000 θέσεις.
Την ίδια ώρα όμως κυβέρνηση και τρόικα σκοπεύουν να βάλουν φέτος σε διαθεσιμότητα 1.250 εργαζομένους της Υγείας και άλλους τόσους το 2014, χωρίς φυσικά να υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση να αντικατασταθούν έστω λίγοι από αυτούς.
Αλλωστε το ποσοστό προσλήψεων-αποχωρήσεων δεν ξεπερνά ειδικά στην Υγεία το 1 προς 24. Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 είχαμε 4.285 αποχωρήσεις, ενώ έγιναν 182 προσλήψεις-μεταφορές εργαζομένων, με την καθαρή μείωση του προσωπικού να αγγίζει τα 4.103 άτομα. Ξεκάθαρα η αναλογία των προλήψεων, επομένως, που προκύπτει σε σχέση με τις αποχωρήσεις είναι περίπου 1 προς 24.
Δραματική μείωση προσωπικού στο ΕΣΥ
Αδειάζει μέρα με την ημέρα το ΕΣΥ, με τους εργαζομένους να το εγκαταλείπουν για να σωθούν από τη λαίλαπα των περικοπών της κυβέρνησης και της τρόικας.Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι δραματικά: μόνο μέσα σε πέντε μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι τον Μάιο της φετινής χρονιάς, εγκατέλειψαν άρον άρον τα δημόσια νοσοκομεία 4.006 εργαζόμενοι, είτε με συνταξιοδότηση είτε παίρνοντας το καπελάκι τους για άλλες πολιτείες... Ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 υπήρχαν 94.208 άτομα, τον Μάιο του 2013 μειώθηκαν στα 90.214.
Γεγονός κάθε άλλο παρά τυχαίο, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι φοβούνται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και επιδιώκουν να διατηρήσουν τουλάχιστον τα υπάρχοντα δικαιώματά τους.
Αποτέλεσμα όμως είναι να αποψιλώνεται καθημερινά το δημόσιο σύστημα, κάτι που προφανώς διευκολύνει δεόντως την κυβέρνηση, για να το οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση. Αλλωστε, όπως αποδεικνύεται από τους αριθμούς, η αναλογία των προσλήψεων-αποχωρήσεων δεν είναι 1 προς 10, όπως θέλουν να δηλώνουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά 1 προς 24.
Και το σημαντικότερο είναι πως αν αυτή η τάση φυγής συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, οι συνδικαλιστές του χώρου της Υγείας εκτιμούν ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει αποχωρήσει το 10% του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων. «Μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν φύγει περίπου 10.000 άτομα, που θα προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τα νοσοκομεία», σημειώνει ο Χρήστος Κόνιαρης, της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι γύρισαν την πλάτη στο ΕΣΥ και έφυγαν περίπου 4.100 εργαζόμενοι, με βάση τις επίσημες καταγραφές.
Οι αλλεπάλληλες αποχωρήσεις όμως οδηγούν τα δημόσια νοσοκομεία σε δραματική συρρίκνωση, αφού υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2013 δεν θα εργάζονται σε αυτά ούτε 85.000 άτομα, όταν μόλις πριν από 5 χρόνια ήταν κοντά στις 115.000, όπως είχε προκύψει από την απογραφή που είχε γίνει.
Συνέπεια είναι να φθίνει μέρα με τη μέρα η εξυπηρέτηση των χιλιάδων ασθενών, οι οποίοι σπεύδουν στις δημόσιες δομές λόγω έλλειψης χρημάτων (αύξηση προσέλευσης 30% τα τελευταία 2 χρόνια). Και χωρίς βεβαίως να υπολογίσει κανείς ότι τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα παρουσιάζουν ήδη έλλειψη προσωπικού (κοντά στο 20% με 30%), ενώ λείπουν και 6.000 γιατροί, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Εκτιμάται ότι συνολικά έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια 25.000 θέσεις εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ, ενώ με βάση συντηρητικούς υπολογισμούς τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, λόγω της γήρανσης του προσωπικού, θα χαθούν άλλες 20.000 θέσεις.
Την ίδια ώρα όμως κυβέρνηση και τρόικα σκοπεύουν να βάλουν φέτος σε διαθεσιμότητα 1.250 εργαζομένους της Υγείας και άλλους τόσους το 2014, χωρίς φυσικά να υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση να αντικατασταθούν έστω λίγοι από αυτούς.
Αλλωστε το ποσοστό προσλήψεων-αποχωρήσεων δεν ξεπερνά ειδικά στην Υγεία το 1 προς 24. Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 είχαμε 4.285 αποχωρήσεις, ενώ έγιναν 182 προσλήψεις-μεταφορές εργαζομένων, με την καθαρή μείωση του προσωπικού να αγγίζει τα 4.103 άτομα. Ξεκάθαρα η αναλογία των προλήψεων, επομένως, που προκύπτει σε σχέση με τις αποχωρήσεις είναι περίπου 1 προς 24.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=10/07/2013&id=373865
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=10/07/2013&id=373865
ΣΧΕΤΙΚΑ