Νόμιμο και με τη "βούλα" το τέλος επιτηδεύματος


"... Πού ουσιαστικά αποτελεί φόρο
 που επιβαρύνει συγκεκριμένο κύκλο φορολογουμένων
 με  βάση
 γενικά και  αντικειμενικά κριτήρια..."    . . .



«Σφραγίδα» συνταγματικότητας εξασφάλισε από την  Ολομέλεια του Συμβουλίου  της Επικρατείας το τέλος επιτηδεύματος που επιβλήθηκε το 2011 στους επιτηδευματίες και όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, τηρώντας βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας.

Για λόγους που συνδέονται με την κάλυψη των δημοσιονομικών  αναγκών της χώρας, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε  πως το τέλος επιτηδεύματος δεν παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αφού ουσιαστικά αποτελεί φόρο που επιβαρύνει συγκεκριμένο κύκλο φορολογουμένων με βάση γενικά και αντικειμενικά κριτήρια.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας  με πέντε αποφάσεις που εξέδωσαν  απέρριψαν ως
  αβάσιμους όλες τις αιτιάσεις  των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Χαλκίδας, του Σωματείου Έλληνες Φορολογούμενοι και ιδιωτών επιτηδευματιών που υπέγραψαν τις σχετικές προσφυγές ζητώντας την ακύρωση του Ν. 3986/2011 που προβλέπει την επιβολή του επίμαχου τέλους αλλά και της  από 2.8.2011 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίστηκε η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του.
Σύμφωνα με τις προσφυγές,  η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος είναι αντισυνταγματική και παράνομη, γιατί αποτελεί φόρο και όχι τέλος, ενώ  δεν αντανακλά την πραγματική φοροδοτική ικανότητα των δικηγόρων καθώς  παρουσιάζει μια επίπλαστη «αντικειμενική» οικονομική δυνατότητα, που «ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ανεκτή σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και τις παρούσες συνθήκες ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος».   

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου όμως αποφάνθηκε πως παρά το χαρακτηρισμό του ως τέλος, αποτελεί φόρο που «επιβλήθηκε για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και επομένως προς εξυπηρέτηση κρατικών εν γένει σκοπών (αντιμετώπιση των γενικών δημοσιονομικών αναγκών της χώρας) και δεν καταβάλλεται έναντι ειδικής αντιπαροχής, ήτοι έναντι ειδικώς παρεχόμενης δημόσιας υπηρεσίας προς τους βαρυνόμενους με αυτό». 

Άρα, μπορεί να αφορά ορισμένες κατηγορίες προσώπων εφόσον «πλήττει ορισμένη φορολογητέα ύλη η οποία, κατ΄ αυτό τον τρόπο, επιτρέπει την επιβάρυνση του συγκεκριμένου αυτού κύκλου φορολογουμένων βάσει γενικών και αντικειμενικών κριτηρίων που τελούν σε συνάφεια με το ρυθμιζόμενο θέμα».

Επίσης, οι σύμβουλοι Επικρατείας, θεωρούν ότι το τέλος επιτηδεύματος το οποίο επιβλήθηκε  «βάσει κριτηρίων (χρονικών, τοπικών και πληθυσμιακών) δεν υπερβαίνει τα όρια της διακριτικής ευχέρειας του νομοθέτη να καθορίζει τον ενδεδειγμένο  εκάστοτε τρόπο φορολογήσεως διαφόρων κατηγοριών φορολογουμένων».


Πηγή
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3894782&nid=1839310

 



ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ  ΕΙΔΗΣΕΩΣ 
- ΑΠΟ ΤΟ ''FORUM'' TOY ''CAPITAL.GR''


tsa_geo
πρίν 4 ώρες

(13)
Ωραία, μάθαμε ότι ο κεφαλικός φόρος, δηλαδή το χαράτσι, στο ελληνικό κράτος είναι νόμιμμο και συνταγματικό. Μήπως ήρθε ώρα να αλλάξουμε το σύνταγμα και να έχουν πλέον ευθύνη και αυτοί οι ανεύθυνοι κατά το σύνταγμα βουλευτές οι οποίοι είναι και σχεδόν αφορολόγητοι???? Αλλά βρήκαμε το δημόσιο συμφέρον θα "θάψουμε πέντε - έξι"...

Geoliberale
πρίν 4 ώρες

(13)
Ερώτηση: Το Συνταγμα μας φταίει ή οι Δικαστές ??
"..Πού ουσιαστικά αποτελεί φόρο που επιβαρύνει συγκεκριμένο κύκλο φορολογουμένων με βάση γενικά και αντικειμενικά κριτήρια..."
Γιατι η αιτιολογιση ειναι η μεγαλύτερη μπουρδα που έχω ακούσει εδώ και καιρό...


SHMAIOFOROS
πρίν 4 ώρες

(16)
Γιατί νομίζετε ότι πριν κάμποσους μήνες, που κάνανε οι δικαστές "απεργία"... Πήραν κάτω από το τραπέζι όσα ήθελαν...;;;


epenDIVER
πρίν 4 ώρες

(5)
Η λύση δεν είναι να ψηφίζουμε αλήτες και μετά να τρέχουμε στους δικαστές για να ακυρώσουν τις νομιμοφανείς κλεψιές. Προφανώς έτσι δεν γίνεται τίποτα.


lolakias
πρίν 3 ώρες

(4)
μισα μισα τους ειπαν μαλλον και εκλεισε η δουλεια
η δικαιοσυνη ειναι σαν τα αρχιδια του καραμπελα που λεμε


Leon42
πρίν 3 ώρες

(7)
Οι δικαστές είναι σαν τους αγγειοπλάστες .. όταν πλάσουν το τσουκάλι, κολλάνε τα χερούλια σε όποιο σημείο του τσουκαλιού θέλουν και τους βολεύει ...


PIMKO2
πρίν 3 ώρες

(6)
Τι???? Εχεις μαγαζι στο καλυτερο μερος του κοσμου στην Ελλάδα ???και το θελεις χωρις φορο ?? Καθε 1/1 θελω 650 και αμα ανοιξεις και υποκαταστημα αλλα 500, καπως ετσι δεν εκβιαζουν καποιοι τα μαγαζια που τους πουλανε και προστασια?? μονο που εδω αμα δεν πανε καλα οι δουλειες σου δινουν αλλη μια να πας στον ταφο μια ωρα νωριτερα


Ichimoku
πρίν 3 ώρες

(11)
Ζευγάρι και οι δύο ελεύθεροι επαγγελματίες. 
Θέλουμε και οι δύο 1.300 ευρώ ετησίως τέλη επιτηδεύματος, 
10.000 τον χρονο ΟΑΕΕ
 και 300 ευρώ για δύο μικρά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούμε για να πάμε στις δουλειές μας.
Μόνο για να "υπάρχουμε" σαν επιδευματίες πρέπει να δίνουμε 1.000 ευρώ τον μήνα.
Χωρίς την προκ/λη φόρου, χωρίς τα χαράτσια του σπιτιού, χωρίς... χωρίς... χωρίς...
Συγνώμη αλλά δεν έχω κύριοι της κυβέρνησης.

 Δεν είναι ότι δεν θέλω να τα πληρώσω...
 Δεν έχω να τα πληρώσω.
Βάλτε με φυλακή, κατασχέστε τα πάντα.

 Λεφτά πλέον δεν υπάρχουν. 

another
πρίν 3 ώρες

(3)
«πλήττει ορισμένη φορολογητέα ύλη η οποία, κατ΄ αυτό τον τρόπο, επιτρέπει την επιβάρυνση του συγκεκριμένου αυτού κύκλου φορολογουμένων βάσει γενικών και αντικειμενικών κριτηρίων που τελούν σε συνάφεια με το ρυθμιζόμενο θέμα»,
«βάσει κριτηρίων (χρονικών, τοπικών και πληθυσμιακών) δεν υπερβαίνει τα όρια της διακριτικής ευχέρειας του νομοθέτη να καθορίζει τον ενδεδειγμένο εκάστοτε τρόπο φορολογήσεως διαφόρων κατηγοριών φορολογουμένων».

Ωχ! Μετά την πανωλεθρία που θα έχουν του χρόνου με το φόρο στο 26%, αφού 26% x 0 = 0, ετοιμαστείτε για αυτά που μας έλεγαν... Αντικειμενικά κριτήρια!
Όποιος αντέξει μέχρι τότε! Καλού κακού όμως, ένα διαβατήριο στο χέρι και μια ταυτότητα στο στόμα, άμα δεν προλάβεις, δεν κάνει κακό. Η πρόσκρουση θα είναι σφοδρότατη.
Υ.Γ. 1
Με όσους δικηγόρους το συζήτησα, όλοι θεωρούσαν ότι θα κριθεί συνταγματικό, αφού έχει κριθεί και το μνημόνιο συνταγματικό.
Υ.Γ. 2
Αν κρινόταν αντισυνταγματικό, από που θα έβρισκαν τα χρήματα για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις... των δικαστικών;

Καληνύχτα!



chrisv
πρίν 2 ώρες

(4)
έγραψα και έσβησα τρεις φορές το σχόλιό μου. αρνούμαι να γραψω αυτα που θέλω όσο η ηλεκτρονική μου διευθυνση δυναται να ελεγθεί από αυτούς.
και το να γραψω κάτι... πιο ελαφρυ από αυτο που θέλω θιγει την συνείδηση και την αξιοπρέπειά μου.
άλλωστε, πια, πιστευω, ο σχολιασμός σε φόρουμς δεν αποτελεί παρά εκτόνωση, η οποία εν τέλει βοηθά το συστημα να συνεχίζει τα δικά του σχέδια.




karanti_maria
πρίν 2 ώρες

(5)
Λάθος!
Το Σύνταγμα γράφει ρητά πως "ο καθένας συνεισφέρει στους κρατικούς φόρους ανάλογα με τις δυνατότητές του."
Με το τέλος επιτηδεύματος δεν εξετάζει κανείς αν μπορούν να το πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες!
Το χώνει σε όλους, κι άντε γεια!


Geoliberale
πρίν 2 ώρες

(2)
@maria
Το Συνταγμα ισχύει μόνο για τους πρώτης κατηγορίες πολίτες, όχι για τους Ειλωτες και τους Πληβείους.


PIMKO2
πρίν 44 λεπτά

(1)
Να μου προσδιορισει καποιος (κρατος), το κοστος σε φορους για καθε χρονο , για να μπορω να βγαλω και το εμπορικο κερδος στην δουλεια μου,να δημιουργισω πλανο (χαχα) στρατηγικη (χιχι) αναπτυξη (μην χεσω)... ααα μην ξεχασω και επενδυσεις στο χαα, μαλον εχει χαθει σε αυτην την χωρα το επιχειρειν, μονο αρπακτες, εσπα , κλεψια, επιδωτησεις για προσληψεις κλπκλπ , Πρεπει να εχεις πολλα καρυδια για να πεις οτι εισαι τιμιος και δινεις αγωνα χωρις ισους ορους

panost
πρίν 25 λεπτά

Τι πανε και ξοδεύουν τα χρηματα τους σε δικαστήρια και ΣΤΕ αφου ρόλος του ΣΤΕ είναι να δικαιώνει πάντα οποιαδήποτε μπουρδα σκεφτεί οποιαδήπότε κυβέρνηση και να ακυρώνει επενδύσεις ιδιωτών?
Ακόμη και αν είχαν όρεξη, με ένα τηλέφωνο του Σαμ, κατι σαν "ακουστε μάγκες, αν το "κόψετε", θα σας κόψω απο μισθούς και συντάξεις για να βγάλω τη διαφορά" αρκεί για να προδικάσει το αποτέλεσμα, και θεωρώ πως είναι αφέλεια να υποθέτουμε πως δεν υπάρχει καμμία σχετική πίεση...

silverstar
πρίν 19 λεπτά

To γιατί δεν κάνουμε μαζική στάση πληρωμών,
η επιστήμη δεν το έχει εξηγήσει ακόμα

(...)


ΠΗΓΗ

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=3894782&pg=1&OrderDir=