Η Ελλάδα πρωτοστατεί στη νανοτεχνολογία - Πρότυπο το ειδικό Εργαστήριο του ΑΠΘ
Με 700 επιστημονικές παρουσιάσεις από 55 χώρες του κόσμου και 125 διακεκριμένους ομιλητές από κάθε σημείο της γης διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το «Nanotexnology 2013», που πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά.
Η διοργάνωση, πέρα από τα οφέλη της στην ανάδειξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα 1,5-2 εκατ. ευρώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για ένα επιστημονικό και τεχνολογικό πολυγεγονός, που περιλαμβάνει το 10ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, το 6ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά-ISFOE13 (8-11 Ιουλίου), το 7ο Διεθνές Θερινό Σχολείο στις Νανοεπιστήμες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική-ISSON13 (6-13 Ιουλίου), την 3η Διεθνή Εκθεση Νανοτεχνολογιών και Οργανικών Ηλεκτρονικών-ΕΧΡΟ 13 (8-12 Ιουλίου), αλλά και τις συναντήσεις επιχειρηματιών με ερευνητές (matchmaking).
Δύο χιλιάδες ειδικοί και επαγγελματίες του χώρου της νανοτεχνολογίας παρουσιάζουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις του τομέα και ταυτόχρονα φέρνουν τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των επιστημονικών εξελίξεων. Μέσα στην επόμενη χρονιά θα είναι έτοιμες οι δύο πιλοτικές γραμμές παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών, που προβλέπεται να δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη, στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η πρωτοβουλία θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα, που πρωτοστατεί σε έναν καινούργιο τομέα ο οποίος αρχίζει και εξαπλώνεται παγκοσμίως.
Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN (www.ltfn.gr) καθοδηγεί την έρευνα στα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία που σχετίζονται με τις νανοτεχνολογίες (λειτουργικά λεπτά υμένια και νανοσυστήματα, οργανικά ηλεκτρονικά, νανοβιοτεχνολογία, νανοϊατρική κ.λπ.) και συντονίζει το Θεματικό Δίκτυο NanoNet (www.nano-net.gr) στις νανοτεχνολογίες και νανοβιοτεχνολογίες από το 2003, με περισσότερα από 331 μέλη από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία.
Τα οργανικά ηλεκτρονικά κινούνται στην κατεύθυνση της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης, είναι ανακυκλώσιμα, πιο εύκαμπτα, πιο ελαφριά και πιο φθηνά από τα συμβατικά ηλεκτρονικά. Το αποτέλεσμα είναι πως μπορούν να βελτιώνουν τις μέχρι σήμερα συμβατικές μεθόδους παραγωγής, φωτισμού, αποθήκευσης ενέργειας και επικοινωνίας. Επομένως, τα οργανικά ηλεκτρονικά έχουν πεδίο εφαρμογής σε φωτοβολταϊκά συστήματα, εύκαμπτες οθόνες, βιοδιαγνωστικές συσκευές, εκτυπώσιμες μπαταρίες, έξυπνα υφάσματα, εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης, συσκευασίες τροφίμων και πολλά ακόμα. Πρόκειται για ένα επαναστατικό τεχνολογικό πεδίο, με απεριόριστες εφαρμογές, που αναμένεται μέχρι το 2022 να δημιουργήσει μια αγορά 100 δισ. ευρώ. Γενικότερα, η αγορά των εφαρμογών της νανοτεχνολογίας αναμένεται μέχρι το 2015 να κάνει τζίρο 1 τρισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 θα φθάσει τα 4 τρισ. ευρώ. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για τη συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά αλλά και τη δυναμική στο χώρο των εφαρμογών της νανοτεχνολογίας είναι το γεγονός ότι τα τελευταία 7-8 χρόνια έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 120.000 εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στα συγκεκριμένα πεδία.
Στη συνάντηση των εταίρων του εγχειρήματος που πραγματοποιείται, με την ευκαιρία του επιστημονικού εκπαιδευτικού και εκθεσιακού πολυγεγονότος «Nanotexnology 2013», θα συζητηθούν αναλυτικά τα επόμενα βήματα παραγωγής καινοτόμων προϊόντων που θα παράξουν δύο μονάδες πιλοτικής παραγωγής (μικρής κλίμακας) οργανικών ηλεκτρονικών που θα δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη.
Από τον Απρίλιο άλλωστε ανακοινώθηκε και η δημιουργία του «Ελληνικού Συνδέσμου Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών» (Hellenic Organic and Printed Electronics Association-«ΗΟΡΕ-Α»), στον οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 20 βιομηχανικοί και ερευνητικοί φορείς της ελληνικής επικράτειας. Στόχος του Συνδέσμου είναι η οργάνωση, καθώς και η προώθηση των δραστηριοτήτων αλλά και των προϊόντων των βιομηχανικών και ερευνητικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών.
Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη η καινοτόμος συστάδα (cluster) οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών ΗΟΡΕ-Ι, στο πλαίσιο της οποίας start-up επιχειρήσεις προχωρούν στην ανάπτυξη προτύπων και προϊόντων, αλλά και σε συμφωνίες με άλλες -εντός αλλά και εκτός συνόρων- εταιρείες αναδεικνύοντας σταδιακά τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο καινοτομίας για ολόκληρη την Ευρώπη.
Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ καθηγητή ΑΠΘ,
διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN
www.enet.gr
10-7-2013
Του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ καθηγητή ΑΠΘ,
διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN
www.enet.gr
10-7-2013
ΣΧΕΤΙΚΑ
[ http://www.ltfn.gr/ ]
ΘΕΜΑΤΑ |
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
:: ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ [2] |
:: Ασφάλεια και Νανοτεχνολογία [1] |
:: Βιομηχανία και Νανοτεχνολογία [1] |
:: Εκδηλώσεις Νανοτεχνολογίας [2] |
:: Επενδύσεις Νανοτεχνολογίας [2] |
:: Νανοτεχνολογία και Ενέργεια [1] |
:: Νανοτεχνολογία και Ιατρική [11] |
:: Παραγωγή και Νανοτεχνολογία [1] |
:: Περιβάλλον και Νανοτεχνολογία [0] |
:: Πληροφορική και Νανοτεχνολογία [1] |
:: Προιοντα Νανοτεχνολογίας [4] |
:: Στρατιωτική νανοτεχνολογία [1] |
:: Συνέδρια Νανοτεχνολογίας [5] |
:: Τρόφιμα και Νανοτεχνολογία [1] |
:: Υλικά Νανοτεχνολογίας [2] |