Οι τρεις επαναστάσεις της Αιγύπτου



Τρεις είναι οι επαναστάσεις που έχουν ξεσπάσει στην Αίγυπτο από το 2011 μέχρι σήμερα, επαναστάσεις που αν τις εξετάσουμε συνολικά μπορούμε να καταλάβουμε τι ζητά η πλειοψηφία του αιγυπτιακού λαού.

Η πρώτη επανάσταση είχε ως απότοκο την στρατιωτική ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, και την τοποθέτηση του πρώην υπουργού αμύνης, Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι ως ντε φάκτο αρχηγό του κράτους. Ο Ταντάουι και οι συνεργάτες του αποδείχθηκαν πλήρως ανίκανοι να διοικήσουν το κράτος, γεγονός που οδήγησε στην αντικατάστασή τους, μέσω εκλογών, από το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων με πρόεδρο τον Μοχάμεντ Μόρσι. Ο Μόρσι σύντομα προσπάθησε να εδραιώσει την εξουσία του «καρατομώντας» τον στρατό και τοποθετώντας «φίλους» των Αδελφών Μουσουλμάνων σε νευραλγικές θέσεις. Το μοτίβο της αυταρχικής ηγεσίας σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός αποτυχημένου οικονομικού μοντέλου φόβισε τον αιγυπτιακό λαό και οδήγησε στην συσπείρωση του και τελικά στην ανατροπή του Μόρσι τον περασμένο μήνα.

Η πρώτη επανάσταση τέθηκε σε εφαρμογή από ένα μεγάλο πλήθος κυρίως νέων Αιγυπτίων οι οποίοι επιθυμούσαν να αποδεσμευτούν από μια διεφθαρμένη ηγεσία και έναν ηγέτη χωρίς όραμα (τον Μουμπάρακ). Ύστερα από 30 χρόνια εξουσίας του Μουμπάρακ και πακέτο βοηθείας 30 δισ. δολαρίων από την Αμερική, σχεδόν το ένα τρίτο των Αιγυπτίων δεν μπορούν να γράψουν ή να διαβάσουν.

Η εκλογή του Μόρσι απεδείχθη ωστόσο περισσότερο ζημιογόνα απ' όσο μπορούσε να φανταστεί ο αιγυπτιακός λαός… Ο πρόεδρος των Αδελφών Μουσουλμάνων έδειξε απροθυμία ανάληψης ευθυνών, γεγονός που οδήγησε στην ανατροπή του.

Από τις αντιδράσεις αυτές του αιγυπτιακού λαού συμπεραίνουμε πως αποζητά μία κυβέρνηση πολυσυλλεκτική, ικανή να αποκαταστήσει την ευρυθμία του κράτους και να κατανοήσει τόσο τις κοινωνικές όσο και τις θρησκευτικές αποχρώσεις του αιγυπτιακού λαού (τα δύο τρίτα των Αιγυπτίων δεν είναι Ισλαμιστές).

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να υποστηρίξουμε το παρόν πολιτικό μόρφωμα ώστε να πετύχει. Η σωστή κίνηση για τον πρόεδρο της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, είναι να αψηφήσει τις προτροπές περί διακοπής της χρηματικής βοήθειας προς την Αίγυπτο.

Εύλογα ο κόσμος αντιμετωπίζει με έντονο σκεπτικισμό μια στρατιωτική διακυβέρνηση, και φοβάται στην σκέψη ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά εγώ δεν θα ανησυχούσα τόσο γι' αυτόν τον κίνδυνο.

Ο κίνδυνος βρίσκεται αλλού. Στον προσδιορισμό του «σωστού δρόμου» που πρέπει να ακολουθήσει ο αιγυπτιακός λαός. Πρόκειται για μια πρόκληση η οποία δεν ξέρω αν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον κόσμο της Αιγύπτου αλλά πιστεύω πως η τωρινή κυβέρνηση γεννά ελπίδες για την αντιμετώπισή της. Το σύστημα που ακολουθεί είναι σωστά προσανατολισμένο στον οικονομικό τομέα και στην εξωτερική πολιτική, στην δίκαιη εφαρμογή του Συντάγματος αλλά και στην εισαγωγή μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, το έργο του θα γίνει ευκολότερο με την επανένταξη των Αδελφών Μουσουλμάνων στην κυβέρνηση. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι παρόλα αυτά χρειάζεται να κατανοήσουν ότι πρέπει να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου.


Δεν υπάρχει χρόνος για την Αμερική να προχωρήσει σε πρακτικές «τιμωρίας» της Αιγύπτου απαιτώντας άμεσα εκλογές από αυτήν. Κρίνεται αναγκαία η συλλογική υποστήριξη προς τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. Διαφορετικά, όσες εκλογές και αν ακολουθήσουν, δεν θα επιφέρουν τις απαιτούμενες αλλαγές. 

Thomas Friedman

ΤΟ ΒΗΜΑ - THE NEW YORK TIMES

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=523678



ΣΧΕΤΙΚΑ 

Το αιγυπτιακό πραξικόπημα: Mια πρώτη ανάγνωση Σηκώνουν κεφάλι οι σαλαφιστές
Η αιγυπτιακή δημοκρατική φάρσα
Αίγυπτος και Τουρκία
H Eπανάσταση της Αιγύπτου 
Πότε ένα πράξικόπημα δεν είναι πραξικόπημα;
 Όταν συμβαίνει στην Αίγυπτο, προφανώς
 Οι 10 γκάφες του Προέδρου Mohammed Morsi
Αρχισε ο εμφύλιος στην Αίγυπτο: 
Βγήκαν τα τανκς στους δρόμους – 17 νεκροί Σύγκρουση δύο κόσμων... 
Στρατηγός αλ-Σίσι: Ανθρωπος του Αλλάχ και των Αμερικανών - Η διαχείριση κρίσεων τού έδωσε το «διαβατήριο» για τη θέση του υπουργού Άμυνας 
wiki / Abdul Fatah al-Sisi
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα στο στόχαστρο του στρατούGuardian: Κι αν το πραξικόπημα ενισχύσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ;
Αίγυπτος: Μήνυμα ενότητας και συλλήψεις αμέσως μετά την ορκωμοσία του μεταβατικού προέδρου Αντλί Μανσούρ 

To αιγυπτιακό δίλημμα του Ομπάμα 
Αίγυπτος: Πραξικόπημα μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος - Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι - Τα τανκς παραμένουν στους δρόμους (live) 
Η Αραβική Ανοιξη προβάρει πηλήκιο 
Αίγυπτος: Ο Μόρσι ζητά απόσυρση του τελεσιγράφου του Στρατού - Διαμηνύει ότι δεν παραιτείται και ότι δεν εκτελεί διαταγές 
Αίγυπτος: Νόμιμη η απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα που είχε διορίσει ο Μόρσι   
     


Αραβικός χειμώνας στην Ταχρίρ!

«Η Αίγυπτος στο χείλος του οικονομικού γκρεμού»

Που οδηγείται η Αίγυπτος;

Αιματηρή προειδοποίηση

Democracy and Political Islam after the Arab revolutions

Ένα τέρας κατασκευάζεται στην Αίγυπτο ...