Δικαιοσύνη και δεύτερη ευκαιρία


Επιχειρηματίας, που βρίσκεται τώρα στην επικαιρότητα, δεν δικαζόταν επί χρόνια, ώσπου να αθωωθεί λόγω παραγραφής, για λαθρεμπορία καυσίμων ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας. Ο Κ. Σακκάς, όμως, είναι ο επικίνδυνος!


1.
Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, ισχυρίζονται, ενίοτε με έπαρση, οι θεράποντες και θεραπαινίδες της. Ζητώ εκ προοιμίου συγνώμη από τις εξαιρέσεις, αλλά και πολλοί δικαστές πράττουν το ίδιο όταν έχουν απέναντί τους δημοσιογράφους και νομίζουν ότι όλοι είμαστε Πρετεντέρηδες.
Τον τελευταίο καιρό, αυτή η τυφλότητα μάλλον έχει θεραπευθεί, αλλά συνοδεύεται από κούραση και υπνηλία. Η έννοια του αυτεπάγγελτου έχει καταλήξει στα αζήτητα.
Όταν οι φωτογραφίες είναι αψευδείς μάρτυρες κακομεταχείρισης ή και βασανισμού κρατουμένων, πρέπει να φτάσει στην Κοζάνη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης για να τον γράφουν κι αυτόν κανονικά: ουδέν το μεμπτόν.
Και ακούμε φωνές ότι καλά τους κάνανε τέτοιοι που είναι. Ακριβώς η πεμπτουσία του πιο απεχθούς ολοκληρωτισμού.
Και φτάσαμε στην υπόθεση του Κ. Σακκά. Ο άνθρωπος αυτός κατηγορείται για κακουργήματα και για τους δικαστές που έχουν εξετάσει το θέμα, μάλλον είναι συνεργάτης του... Κάρλος. Διότι προφυλάκιση 30 μηνών δεν έχει επιφυλαχθεί ούτε καν στον δολοφόνο του μαθητή Γρηγορόπουλου, που η πράξη του ήταν ιδιαίτερα απεχθής μιας και υπηρετούσε, υποτίθεται, τον νόμο. Είτε λοιπόν αποφυλακιστεί σήμερα ο Κ. Σακκάς είτε όχι, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ήδη φορτωθεί με μιαν ανεξήγητη συμπεριφορά.

Το όνομα της χώρας

Για πολλούς από μας το ζήτημα είναι ότι κινδυνεύει η ζωή του Κ. Σακκά. Για άλλους, τους εραστές του καλού ονόματος της χώρας στο εξωτερικό, όμως, να σημειώσω ότι ήδη το θέμα βρίσκεται στην Ευρωβουλή με παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, ήδη διεθνείς οργανώσεις απαιτούν την αποφυλάκισή του, ήδη πολύ σοβαρές εφημερίδες ανά τον κόσμο ελεεινολογούν την πρακτική αυτή του ελληνικού κράτους. Και λέω κράτους και όχι Δικαιοσύνης διότι είναι πλέον εμφανές ότι η ελληνική Δικαιοσύνη βαδίζει παράλληλα με το κράτος και συγκεκριμένα με την αυταρχική κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Η οποία ζήλεψε τα καμώματα της Θάτσερ και τη δολοφονική της συμπεριφορά (μέσω της αγγλικής δικαιοσύνης) σε βάρος του Μπόμπι Σαντς.
Το όνομα μιας χώρας, λοιπόν, δεν αμαυρώνεται από τις διαδηλώσεις, όπως κραυγάζει το τρίδυμο Δένδια - Μίχαλου - Καμίνη. Χαλάει, για πολλούς, από την έλλειψη Δημοκρατίας.
Και πάλι θα πουν κάποιοι ότι η Δικαιοσύνη έχει το δικαίωμα να κρατά προφυλακισμένο κάποιον που η επικινδυνότητά του είναι εμφανής και τα λοιπά.
Μάλιστα.
Και με ποιο ζύγι το μετράει αυτό η τυφλή ή έστω μονόφθαλμη Δικαιοσύνη; Με το ίδιο που αποφυλάκισε τον καταδικασθέντα σε κάθειρξη έντεκα (11) ετών και έξι μηνών, επιχειρηματία νυχτερινών κέντρων της Θεσσαλονίκης, που κατά την απόφαση διέπραξε 4 κακουργήματα;
Άλλη η Δικαιοσύνη στην Αθήνα και άλλη στη Θεσσαλονίκη; Δεν είναι μορφή τρομοκρατίας η, σύμφωνα με την απόφαση, τοκογλυφία κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια σε δέκα περιπτώσεις, η εκβίαση κατ' εξακολούθηση, η παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή; Δεν είναι; Ας συμφωνήσω με τους δικαστές της Θεσσαλονίκης. Κάτι παραπάνω γνωρίζουν και γι' αυτό, παρά τη βαριά ποινή, άφησαν ελεύθερο τον καταδικασθέντα.


Επιείκεια α λα καρτ

«Κάνατε κι εσείς λάθη, αλλά σας δίνουμε την ευκαιρία να επιστρέψετε στην οικογένειά σας και να περισώσετε την περιουσία σας», είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου στον καταδικασθέντα!
Το παιδί, που έχει τα μισά χρόνια του Σαλονικιού επιχειρηματία, δε δικαιούται, μιας και ούτε καν δικάστηκε, να έχει μια δεύτερη ευκαιρία;
Δεν είμαι νομικός, ξέρω τα τερτίπια που χρησιμοποιούνται από τους κορυφαίους ποινικολόγους, αλλά θαρρώ πως μου επιτρέπεται να απορώ. Ιδίως, όταν ο επίσης γνωστός ποινικολόγος που εκπροσωπούσε την πολιτική αγωγή στη δική των τοκογλύφων απειλεί να δημοσιοποιήσει «βόμβες» για τις σχέσεις του καταδικασθέντος, πλην αποφυλακισθέντος, με πολιτικούς, αστυνομικούς κ.ά. Θα έλεγα ότι αυτό μάλλον κατά τη διάρκεια της δίκης θα έπρεπε να το πράξει, αλλά αυτός γνωρίζει καλύτερα...
Αναρωτιέμαι λοιπόν: ούτε η μάνα ενός ανήλικου παιδιού, που έχει τόσους μήνες προφυλακισμένη δε δικαιούται μιας δεύτερης ευκαιρίας; Εννοώ την κ. Τσοχατζοπούλου. Άλλες κυρίες, που οι ίδιες αναμειγνύονται στην πολιτική, καθάρισαν την παρασπονδία με ένα γιαγνίς ολντού* και απαλλακτικό βούλευμα. Άλλοι δεν προφυλακίστηκαν καν, μολονότι εκκρεμούσαν τέρατα και σημεία σε βάρος τους και μας κουνάνε τώρα το δάχτυλο α λα Focus από τη Γερμανία ή την Ουρουγουάη.
Όλοι γνωρίζουμε με πόσα κόλπα κάποιοι δικαστικοί, που έβγαζαν λάδι τους παράνομους, κάνουν χρόνια για να εκδοθούν και να δικαστούν εδώ. Επιχειρηματίας, που βρίσκεται τώρα στην επικαιρότητα, δεν δικαζόταν επί χρόνια, ώσπου να αθωωθεί λόγω παραγραφής, για λαθρεμπορία καυσίμων ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας. Ο Κ. Σακκάς, όμως, είναι ο επικίνδυνος!

Πόσους Σακκάδες θα φτιάξουν έτσι;

* λάθος ήταν

ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ
http://www.avgi.gr/article/593961/dikaiosuni-kai-deuteri-eukairia



Σκίτσο του Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ
στο ''Έθνος''




2.
Iστορία αδικίας και αναρχίας

Στη θέση της δειλής φράσης «Υπακούστε στον νόμο», η κραυγή μας είναι «Εξεγερθείτε ενάντια σε όλους τους νόμους!», γράφει ο πρίγκιπας Πιοτρ Αλεξέγιεβιτς Κροπότκιν, θεωρητικός του αναρχοκομμουνισμού στο δοκίμιό του «Νόμος και εξουσία» το 1886.
Eκατόν τριάντα χρόνια αργότερα, οι όροι έχουν αντιστραφεί: ένας αναρχικός, ο Κώστας Σακκάς, προφυλακισμένος 31 μήνες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να επεκτείνει κατά έξι ακόμη μήνες την ήδη, κατά ένα χρόνο, παραταθείσα κράτησή του, διεκδικεί από τους παρανομούντες δικαστές απλώς υπακοή στους νόμους. Διαμαρτυρόμενος για την κατάφωρη παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, ο Σακκάς ξεκίνησε απεργία πείνας πριν από 38 μέρες και οι γιατροί που τον παρακολουθούν προειδοποιούν ότι κινδυνεύει η ζωή του. Oύτε στην προοπτική να βρεθεί με τη σορό ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος θα μπορούσε να γίνει μάρτυρας και να προκαλέσει αναζωπύρωση της δράσης των αντιεξουσιαστών, φάνηκε να ευαισθητοποιείται η ελληνική Δικαιοσύνη.
Η περίπτωση του Κώστα Σακκά φαίνεται ότι είναι πρωτοφανής ακόμη και για τις άθλιες επιδόσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Προφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2010 με κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, η οποία δεν κατονομαζόταν. Στη συνέχεια, οι αρχές τον ενέταξαν στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, παρ’ όλο που ο ίδιος το αρνείται, όπως και η οργάνωση.
Προτού συμπληρωθεί το ανώτατο όριο προφυλάκισης, 18 μήνες δηλαδή, του απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες και αποφασίστηκε παράταση της προφυλάκισης κατά ένα χρόνο. Τέλος, ήρθε η νέα απόφαση για ένα ακόμη εξάμηνο. Εγκυροι νομικοί, που καμία σχέση δεν έχουν με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, έχουν φρίξει.
Ανεξάρτητα από την ασάφεια των κατηγοριών εις βάρος του, το πρόβλημα στην υπόθεση είναι άλλο: Αν οι ίδιοι οι θεσμοί παραβιάζουν το κράτος δικαίου, τι να περιμένουμε από τους πολίτες; Οταν οι δικαστικοί λειτουργοί παραδέχονται ότι αδυνατούν να απονείμουν δικαιοσύνη σε εύλογο χρονικό διάστημα και καταφεύγουν σε τέτοιου είδους τερτίπια, πώς μπορεί ο οποιοσδήποτε Ελληνας να ελπίζει να βρει –εν ζωή– το δίκιο του στα δικαστήρια;
Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την απαξίωση των θεσμών και την αποξένωση των Ελλήνων από το πολιτικό σύστημα. Οταν υπουργοί και βουλευτές κρύβονται πίσω από τοn νόμο περί ευθύνης υπουργών (οι μεν) και την ασυλία (οι δε), όταν τα αδικήματά τους παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες και τελικά παραγράφονται, είναι δυνατό να μην εξοργίζεται κανείς με την επιλεκτικότητα της Δικαιοσύνης; Η οποία ακολούθως αντισταθμίζει σπασμωδικά την ατιμωρησία των περισσότερων πολιτικών καταφεύγοντας σε τελετουργική ανθρωποφαγία για μία χούφτα μοιραίων θυμάτων, στα οποία αποφασίζει να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, ενίοτε μέχρι παρανομίας;

Της Ξένιας Κουναλάκη
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_11/07/2013_508751



ΣΧΕΤΙΚΑ

Συμβούλιο Εφετειών: Αποφυλακίζεται ο Κωνσταντίνος Σακκάς

[ Συμπλήρωσε 38 ημέρες απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την παράνομη προφυλάκισή του μετά από δυόμισι χρόνια χωρίς δίκη ]