Σηκώνουν κεφάλι οι σαλαφιστές




Ο πιο απρόσμενος παίκτης στην πολιτική σκηνή μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι

Οταν ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανακοίνωνε την απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι από την προεδρία της Αιγύπτου, την περασμένη Τετάρτη μπροστά σε μία επιτροπή πολιτικών και θρησκευτικών προσωπικοτήτων που εκπροσωπούσαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της αιγυπτιακής κοινωνίας, πίσω βρισκόταν ένα πρόσωπο που η παρουσία του θεωρούνταν αναπάντεχη. Επρόκειτο για τον γενειοφόρο Γιουνές Μαχγιούν, επικεφαλής του μεγαλύτερου σαλαφιστικού κόμματος της Αιγύπτου, του Αλ Νουρ. Το «Κόμμα του Φωτός» εκπροσωπεί την πιο ακραία και συντηρητική πλευρά του Ισλάμ που έχει επιδείξει η αιγυπτιακή κοινωνία.


Πριν από εννέα μήνες, το Αλ Νουρ ήταν σημαντικός σύμμαχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μόρσι. Τώρα αποτελεί τον πλέον απρόσμενο παίκτη στον κοσμικής κατεύθυνσης συνασπισμό που ηγείται της Αιγύπτου στην τελευταία της πολιτική μετάβαση. Τον Νοέμβριο, θεωρούνταν βασικός σύμμαχος της κυβέρνησης στην επιβολή του ισλαμικής έμπνευσης Συντάγματος. Ομως από τον Ιανουάριο, σε μία επίδειξη πολιτικής ευστροφίας ίσως, πήρε αποστάσεις από τον Μόρσι. Το γεγονός αυτό κορυφώθηκε με την απόφαση του Αλ Νουρ, του μόνου από τις υπόλοιπες σαλαφιστικές ομάδες, να κάνει περιφρούρηση στις μαζικές διαμαρτυρίες της περασμένης Κυριακής που τελικά σήμαναν την πτώση του Μόρσι από την εξουσία.


Ως την Τετάρτη, υποστήριζε ενεργά την απομάκρυνσή του - και ως το Σάββατο διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στη μεταβατική κυβέρνηση που θα τον αντικαθιστούσε. Μάλιστα, η απόφαση να καθυστερήσει ο διορισμός του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι ως πρωθυπουργού οφείλεται στο Αλ Νουρ που τον θεώρησε πολύ «κοσμικό» για τα γούστα του.


Οπως τονίζουν οι ειδικοί, το Αλ Νουρ ουσιαστικά έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στον νεοσυσταθέντα συνασπισμό, την ώρα που η νέα κυβέρνηση το χρειάζεται για να μπορεί να επιδείξει έστω ένα ισλαμιστικό κόμμα στις επάλξεις της. Το σκεπτικό είναι πως αν χαθεί η υποστήριξη του Αλ Νουρ χιλιάδες οπαδοί του θα ενωθούν με τους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής  Αδελφότητας στους δρόμους.


Δεκάδες χιλιάδες ισλαμιστές υποστηρικτές του Μόρσι διαδήλωσαν ενάντια στην απομάκρυνση του πρώην προέδρου τις τελευταίες ημέρες. Ομως ενώ το Αλ Νουρ κατάφερε μέσω πολιτικών ελιγμών να ανελιχθεί σε θέση ισχύος, είναι πιθανόν να το έκανε σε βάρος της λαϊκής του βάσης. Κατά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο, το μπλοκ του Αλ Νουρ αναδύθηκε από την αφάνεια κερδίζοντας σχεδόν το ένα τέταρτο των ψήφων. Συνεπώς, θεωρήθηκε ότι το Αλ Νουρ είχε να κερδίσει τα περισσότερα από την πτώση της Αδελφότητας, καθώς εμφανιζόταν ως μια ξεκάθαρη εναλλακτική για τους ισλαμιστές ψηφοφόρους που είχαν απογοητευτεί μεν από τους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Μόρσι, αλλά δεν είχαν την πρόθεση να αποκηρύξουν το πολιτικό Ισλάμ.


Παρ' όλα αυτά, απορρίπτοντας τον Μόρσι και παίζοντας βρώμικο παιχνίδι σε συνεργασία με τους κοσμικούς πολιτικούς, το Αλ Νουρ διακινδυνεύει να αποξενώσει  τους ίδιους του τους υποστηρικτές, εκείνους που του δίνουν το βήμα που κατέχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: εκείνοι που το κατηγορούν ότι είναι περισσότερο «πολιτικό ζώο» και λιγότερο θρησκευτική ομάδα αυξάνονται ολοένα.


Παρά την τολμηρή του στάση, το Αλ Νουρ έχει αρχίσει να χάνει την αξιοπιστία του ιδίως στους νέους, καθώς ήταν το μόνο σαλαφιστικό κόμμα που συμμετείχε στην πτώση ενός «αδελφού» κόμματος. Για πολλούς η πολιτική του ηγεσία εμφανίζεται υπερβολικά προσαρμοστική και ευέλικτη.  Ορισμένοι νέοι όχι μόνο απομακρύνονται από το Αλ Νουρ, αλλά φτάνουν στο σημείο να ιδρύσουν δικές τους ομάδες. Πολλοί από αυτούς διατηρούν ακόμα την πίστη τους στις δημοκρατικές διαδικασίες, όμως αυτό δεν κατευνάζει τους υπάρχοντες φόβους ότι ορισμένοι απλώς θα απογοητευτούν από τη δημοκρατία. Για του λόγου το αληθές, εντός του Σαββατοκύριακου κάποιοι ίδρυσαν την αιγυπτιακή πτέρυγα της Ανσάρ, Αλ Σαρία, μιας υπερσυντηρητικής ισλαμιστικής οργάνωσης που δεσμεύτηκε για ένοπλη αντίσταση ενάντια στη νέα κυβέρνηση της χώρας.


Παστρικού Ελισάβετ
 ''ΒΗΜΑ''
9-7-2013




Ultraconservative Salafist
 supporters of the banned presidential candidate Hazem Abu Ismail
 demonstrate their rage against the ruling military coalition, 
who they believe are behind the election commission's decision
 to exclude Ismail from elections.
(Aπρίλιος 2012-Αίγυπτος)

            ΣΧΕΤΙΚΑ        



Nour Party.png








     

Αραβικός χειμώνας στην Ταχρίρ!

«Η Αίγυπτος στο χείλος του οικονομικού γκρεμού»

Που οδηγείται η Αίγυπτος;

Αιματηρή προειδοποίηση

Democracy and Political Islam after the Arab revolutions

Ένα τέρας κατασκευάζεται στην Αίγυπτο ...