Eurostat-Europe's public debt: Στο 160,5% το ελληνικό δημόσιο χρέος

(...)
Η τριμηνιαία ανακοίνωση της Eurostat ισοδυναμεί τα τελευταία χρόνια με αποδοχή της πλήρους αποτυχίας.
 Πρώτον,
διότι σχεδόν όλες οι χώρες ήταν σε πρόγραμμα λιτότητας αυτόν τον ένα χρόνο, για να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους, πλην όμως το χρέος αυξήθηκε.
 Δεύτερον, 
διότι θεωρητικά ένας από τους όρους (θυμάστε το Μάαστριχ;) για να είναι μια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης είναι να έχει περιορίσει το χρέος της στο 60% του ΑΕΠ.
Εάν, μάλιστα, δει κανείς τους αριθμούς κι όχι τα ποσοστά, η εικόνα είναι... εξωπραγματική:
 Το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2013 έφτασε τα 8.750.131.000.000 ευρώ. 8 τρισεκατομμύρια και κάτι... ψιλά. Επίσης, μέσα σε ένα χρόνο το δημόσιο χρέος των «17» αυξήθηκε κατά 405 δισεκατομμύρια (δύο φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή) ή, μιλώντας σε ποσοστά, εκτοξεύτηκε από το 88,2% στο 92,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης
(...)

Παραβάτης των όρων του Μάαστριχτ και το Βερολίνο (80%), στην πρώτη τετράδα Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία
Η πασαρέλα των κραταιών αξιωματούχων στην καλοκαιρινή Αθήνα συνεχίζεται, με την επίσκεψη σήμερα του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, αρμόδιου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, ή αλλιώς κλειδοκράτορα του ΕΣΠΑ. Ο Χαν είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μεταφέρει κοινοτικά κονδύλια από έναν κωδικό σε άλλο, αρκεί να του ζητηθεί - με κάποια επιχειρήματα, εννοείται.
Το κοινοτικό... σύμπαν έχει συνωμοτήσει για να μην εξοκείλει, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές, το ελληνικό πρόγραμμα, γι' αυτό και κάθε επίσκεψη στην Αθήνα συνοδεύεται με επαίνους για την πρόοδο της Ελλάδας και παραινέσεις «να εφαρμοστούν σθεναρά οι μεταρρυθμίσεις». Ο Χαν δεν αναμένεται να παρεκκλίνει από αυτή τη γραμμή.
Βέβαια, υπάρχει ένας αριθμός, ο οποίος, όσο καλές προθέσεις κι αν έχει κανείς, αναδεικνύει σε όλο της το... μεγαλείο την ευρωπαϊκή -και ελληνική- αποτυχία. Το ποσοστό του δημοσίου χρέους, το οποίο ανά τρίμηνο δημοσιεύει η Eurostat. Το πρώτο τρίμηνο του 2013, το ελληνικό δημόσιο χρέος έφτασε στο 160,5% του ΑΕΠ, ενώ στο σύνολο της Ευρωζώνης έφτασε στο 99,2%.
Η τριμηνιαία ανακοίνωση της Eurostat ισοδυναμεί τα τελευταία χρόνια με αποδοχή της πλήρους αποτυχίας. Πρώτον, διότι σχεδόν όλες οι χώρες ήταν σε πρόγραμμα λιτότητας αυτόν τον ένα χρόνο, για να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους, πλην όμως το χρέος αυξήθηκε. Δεύτερον, διότι θεωρητικά ένας από τους όρους (θυμάστε το Μάαστριχ;) για να είναι μια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης είναι να έχει περιορίσει το χρέος της στο 60% του ΑΕΠ.
Εάν, μάλιστα, δει κανείς τους αριθμούς κι όχι τα ποσοστά, η εικόνα είναι... εξωπραγματική: Το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο του 2013 έφτασε τα 8.750.131.000.000 ευρώ. 8 τρισεκατομμύρια και κάτι... ψιλά. Επίσης, μέσα σε ένα χρόνο το δημόσιο χρέος των «17» αυξήθηκε κατά 405 δισεκατομμύρια (δύο φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας, δηλαδή) ή, μιλώντας σε ποσοστά, εκτοξεύτηκε από το 88,2% στο 92,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Παραβάτες και οι «μεγάλοι»

Κατά σατανική σύμπτωση, την πρώτη τετράδα του χρέους, πλάι στην αχτύπητη πρωταγωνίστρια Ελλάδα (160,5%), συμπληρώνουν η Ιταλία (130,3%), η Πορτογαλία (127,2%) και η Ιρλανδία (125,1%). Πάνω από 90% έχουν κατά σειρά το Βέλγιο και η Γαλλία και οριακά κάτω από 90% η Ισπανία και η Κύπρος. Λίγο πάνω από το 80% έφτασε το γερμανικό δημόσιο χρέος (παραβάτης του Μάαστριχ και το Βερολίνο), ενώ η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που μπορεί να αγνοεί με άνεση το πρόβλημα είναι το Λουξεμβούργο, με το χρέος του να είναι μόλις 22,4% του ΑΕΠ. Μέσα στο δωδεκάμηνο, από τον Μάρτιο του 2012 ώς τον Μάρτιο του 2013, το ρεκόρ αύξησης του χρέους το κρατά η Ελλάδα (+24,1%) και ακολουθούν οι Ιρλανδία (+18,3%), Ισπανία (+15,2%), Πορτογαλία (+14,9%) και Κύπρος (+12,6%).

Βάσανα στη Γαλλία...

Με το δημόσιο χρέος να αγγίζει το 92% του ΑΕΠ, είναι λογικό να θεωρεί ανησυχητική την κατάσταση της χώρας του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ευελπιστεί ότι θα επιστρέψει στη «Γκραν Νασιόν» η ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, καθώς, όπως λέει, τα μέτρα για την τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας αποδίδουν.
Ο Μοσκοβισί παραδέχεται ότι είναι «ανησυχητικό» το ότι η Γαλλία είναι αυτή τη στιγμή σε ύφεση, πλην όμως τον παρηγορεί η σύγκριση με τις περισσότερο αναξιοπαθούσες χώρες: «Όταν συγκρίνω την κατάσταση της Γαλλίας με την Ευρωζώνη, βλέπω ότι είμαστε σε καλύτερη θέση», δήλωσε στο CNBC, κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Μόσχα.
Ο Μοσκοβισί απορρίπτει τις επικρίσεις ότι το Παρίσι δεν προχωρά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων γρήγορα, υποστηρίζει ότι η Γαλλία είναι «στον σωστό δρόμο», και δεν παραλείπει να επικρίνει με τη σειρά του την εμμονή της Γερμανίας στις πολιτικές λιτότητας, χωρίς όμως να την κατονομάσει: «Κάποιες χώρες πιστεύουν ακόμη ότι η λιτότητα είναι το κλειδί για το μέλλον. Εμείς δεν το πιστεύουμε. Η προτεραιότητα βραχυπρόθεσμα πρέπει να είναι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας. Χρειάζεται να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά μας μεσοπρόθεσμα. Αλλά βραχυπρόθεσμα, η προτεραιότητα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατή η εξυγίανση με έναν σοβαρό τρόπο, χωρίς ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομία», δήλωσε.

...και ανησυχία στη Γερμανία

Αλλά και από την άλλη πλευρά του Ρήνου η κατάσταση δεν είναι ειδυλλιακή, όσο κι αν είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι στη Γαλλία. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, «υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί» κι ότι θα χάσει κάθε «ορμή» αυτό το καλοκαίρι.
Η Bundesbank, στη μηνιαία έκθεσή της, επισημαίνει ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Απρίλιο και τον Μάιο δεν ήταν ικανές να δώσουν ώθηση στην οικονομία, ενώ και οι επιχειρήσεις διστάζουν να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις.
Πάντως, οι οικονομολόγοι της Bundesbank εκτιμούν ότι την ευθύνη γι' αυτή την εξέλιξη -οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%- είχε κυρίως ο μακρύς και βαρύς χειμώνας κι ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, με τον ρυθμό ανάπτυξης να αυξάνεται στο 0,6%, για να μειωθεί και πάλι στο 0,4%, εντός του 2013.

Μπαλή Κάκη
http://www.avgi.gr/article/668558/eurostat-sto-160-5-to-elliniko-dimosio-xreos



Βαγγέλης Παπαβασιλείου