Grexit, Μνημόνιο και «κούρεμα»


Δύο διάσημοι οικονομολόγοι, ο Wolfgang Munchau κι ο Hans Werner Sinn, διέγνωσαν πρόσφατα το ελληνικό οικονομικό αδιέξοδο, προτείνοντας είτε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) είτε τη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης ή την αναστολή πληρωμών.
Συγχρόνως, το Ινστιτούτο Λέβι προέβλεψε την απουσία ανάπτυξης ώς και το 2016 με την παρούσα ανόητη και καταστροφική πολιτική τής «επεκτατικής λιτότητας» των Μνημονίων και την άνοδο της ανεργίας στο 34%, θεωρώντας αναγκαία λύση την υιοθέτηση από την Ε.Ε. ενός Σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα.
Γεγονός είναι πως η παρούσα πολιτική δεν οδηγεί σε έξοδο από το βάλτο τής ύφεσης, καθώς σχεδόν το σύνολο των δανείων πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση ενός μη βιώσιμου χρέους. Η έξοδος από το ευρώ στις συνθήκες της τρέχουσας παγκόσμιας κρίσης και με δεδομένη την ανεπαρκή παραγωγική βάση της χώρας δεν αποτελεί λύση ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά μεγαλύτερης οδύνης. Γιατί θα ξηλώσει το πουλόβερ της Ευρωζώνης εισάγοντας μεταξύ των μελών της την πολιτική των ανταγωνιστικών εθνικών υποτιμήσεων και της μονομερούς διαγραφής χρεών, με τίμημα τον εμπορικό πόλεμο ή/και αποκλεισμό τής εν λόγω χώρας. Γιατί έξοδος από το ευρώ χωρίς διαγραφή τού μεγαλύτερου μέρους τού χρέους δεν έχει βεβαίως νόημα, αφού μία υποτίμηση της δραχμής θα καθιστούσε δυσβάσταχτο το βάρος του χρέους σε ευρώ. Από την άλλη, Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα σε μία μη ομοσπονδιακή ακόμη Ευρώπη αποτελεί σχήμα πρωθύστερο.
Αν η Ευρώπη δεν θέλει να διαλυθεί αποβάλλοντας τα πιο αδύναμα μέλη της, πρέπει είτε να δεχθεί τη χρεοκοπία τής υπερχρεωμένης χώρας εντός Ευρωζώνης και την υποχρεωτική αναδιάρθρωση όλου του χρέους της είτε να προχωρήσει σε ένα επιλεκτικό «κούρεμα» μέρους αυτού. Υπάρχει καμία αμφιβολία πως η δεύτερη λύση είναι η πλέον δόκιμη; Ας λέει ο Σόιμπλε πως δεν είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων να την προτείνουν. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν την προτείνουν οι Ελληνες, αλλά πλέον πολλοί διάσημοι αναλυτές, καθηγητές, οικονομολόγοι και ερευνητικά ινστιτούτα, ενώ το ΔΝΤ είχε θέσει την προοπτική τού «κουρέματος» (κατά 25%) στην τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα, εφ' όσον το πρόγραμμα συναντούσε δυσκολίες στην εφαρμογή του. Η δε νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία πληροφορούμαστε πως είναι κατηγορηματική στο θέμα αυτό, αφού θεωρεί αναπόφευκτο το «κούρεμα»!
Συνεπώς, το θέμα δεν είναι το «αν» αλλά το «πότε» του «κουρέματος». Ακόμη και αν η Κομισιόν σκέφτεται για την άνοιξη του 2014 μία απλή αναδιάρθρωση χρέους με τη γνώριμη μορφή τής επιμήκυνσης της ωρίμανσής του και της μείωσης του επιτοκίου, το ελληνικό αδιέξοδο θα παραμείνει μέχρις ότου ληφθεί οριστικά απόφαση διαγραφής μεγάλου μέρους του. 

ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=376841