ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ: Νομικό Πλαίσιο | Ποινικές Κυρώσεις – Διοικητικά Πρόστιμα





Δημόσια Συνεδρίαση

Σύνθεση:
Γεώργιος Ηλιόπουλος 
 Πρόεδρος Κοινωνιοδικών 

Κατηγορούμενοι:
Πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής, παιδείας και πολιτισμού, που επιλέγουν να εκφράσουν τα συσσωρευμένα αισθήματα απογοήτευσης, κομπλεξισμού, στέρησης αγάπης και φαινομενικής υπεροχής που νιώθουν σε αβοήθητα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα και μη. 

Πράξη:
Κακοποίηση σκύλου. 

Το Ανώτατο Κοινωνικό Δικαστήριο συνεδριάζει εκτάκτως τη σήμερον στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας προκειμένου να αποφανθεί για ένα ζήτημα που συγκλονίζει – κατά την προσωπική εκτίμηση της δικαστηριακής συνθέσεως – συθέμελα την πεποίθηση που έχουμε μέχρι σήμερα για το ανθρώπινο είδος και τις ακρότητες στις οποίες μπορεί να οδηγηθεί δια αποκλίνουσας σεξουαλικής κατά κανόνα συμπεριφοράς. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως σε επαρχιακές πόλεις – μία δράση που, κατά την κρίση του Δικαστηρίου, δεν επιδέχεται εξήγησης δια της λογικής οδού. Πρόκειται για τη βάναυση κακοποίηση ζωντανών πλασμάτων - ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων ή αδέσποτων από άνθρωπο, κατά κανόνα με στόχο την ικανοποίηση των σεξουαλικών του επιθυμιών
Κρίνεται σκόπιμο να μη προβούμε σε οποιαδήποτε προσέγγιση – σκιαγράφηση της προσωπικότητας τέτοιων δραστών, διότι αναμφίβολα θα εκτραπούμε του σκοπού της παρούσης απόφασης που είναι  η προβολή και συνακόλουθα η κατακεραύνωση τέτοιων ενεργειών, που μόνο έκπληξη – οργή δύνανται να προκαλέσουν. Ας επιτραπεί όμως η διατύπωση, πως πρόκειται για νοσηρές – γιατί όχι, και διαταραγμένες – ανθρώπινες οντότητες που λόγω προσωπικών βιωμάτων έχουν προδήλως εκτραπεί της φυσιολογικής πορείας του ανθρώπινου είδους


Συγκεκριμένα, στον αρμόδιο Εισαγγελέα οδηγήθηκε στις 12/08/2013 ένας 53χρονος Πολωνός που φέρεται να βίασε θηλυκό σκυλί στο Ολυμπιακό Χωριό.  Το ασύλληπτο γεγονός έλαβε χώρα το Σάββατο (10/08/2013), όταν ο 53χρονος αλλοδαπός, ο οποίος επέβαινε σε ΙΧ, σταμάτησε στο Ολυμπιακό Χωριό και άρπαξε το άτυχο ζώο από προαύλιο χώρο μιας κατοικίας προκειμένου να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορέξεις. Όταν το άτυχο ζώο επέστρεψε λίγες ώρες αργότερα στον χώρο της είχε αιμορραγία και έφερε εμφανή σημάδια κακοποίησης. Αμέσως εξετάστηκε από κτηνίατρο, ο οποίος διαπίστωσε ότι έφερε τραύματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Έπειτα από έρευνες, ταυτοποιήθηκε ως δράστης ο 53χρονος αλλοδαπός, ο οποίος κατά την εξέτασή του παραδέχθηκε την πράξη του. Από το δράστη και το σκύλο ελήφθησαν δείγματα βιολογικού υλικού, τα οποία απεστάλησαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία για ταυτοποίηση. Σε βάρος του 53χρονου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για κακοποίηση σκύλου.


Ανάλογα περιστατικά εμφανίζονται δυστυχώς στη χώρα μας τακτικά κατά τόπους. Αυτό προβλημάτισε έντονα το νομοθέτη, ο οποίος έκρινε ότι έπρεπε να λάβει δραστικά μέτρα  για τον περιορισμό του φαινομένου. Εισήγαγε  λοιπόν ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της κακοποίησης των ζώων, που ενσωμάτωσε στο Νόμο 4039/2012 “Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό”.

Στον εν λόγω νόμο και συγκεκριμένα στο άρθρο 16 αυτού με γενικό τίτλο “Κακοποίηση ζώων” προβλέπεται: α.Με την επιφύλαξη ειδικά  προβλεπόμενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, (…) απαγορεύετα ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δε θεωρείται ακρωτηριασμός. β.  Απαγορεύεται  (…) η πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο (…) στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς  και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολοθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μονομαχίας μεταξύ ζώων (…)”. Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο πως ο νομοθέτης δεν αποδέχεται αλλά αντιθέτως επικρίνει κάθε μορφή έμπρακτης βίας (σωματικής ή σεξουαλικής) σε βάρος ζώου. Σπεύδει μάλιστα να ενισχύσει αυτό το προστατεύτικο πλήρως δεσμευτικό πλαίσιο με τα άρθρα 19, 20 και 21 του ίδιου νομοθετήματος, που φέρουν αντίστοιχα τους τίτλους “Συμπληρωματικές διατάξεις προστασίας  των ζώων”, “Ποινικές Κυρώσεις” και “Διοικητικές Κυρώσεις και Πρόστιμα”. 


Έτσι στο άρθρο 19 συναντάμε τη δυνατότητα “1. Με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα (να) αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη των διατάξεων (του νόμου) (…) και το ζώο (να) παραδίδεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρία ή σωματείο. Αν η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, η αφαίρεση είναι οριστική. Ο εισαγγελέας μπορεί επίσης με διάταξη του να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη.Στην παράγραφο 2 του αυτού άρθρου συναντάμε και την αρμοδιότητα του Εισαγγελέα, κατόπιν δημοσιεύματος ή καταγγελίας, να ενεργεί επιτόπια αυτοψία σε οποιοδήποτε καταφύγειο αδέσποτων ζώων ή εκτροφείο με στόχο να διαπιστώσει αν η λειτουργία του είναι η προσήκουσα. 

Στο άρθρο 20 του νέου νόμου για  τα ζώα συντροφιάς (4039/2012) συναντάμε ίσως το πιο επιτακτικό σημειο του όλου νομοθετήματος. Με στόχο την αποτροπή συμπεριφορών βίας προς τα ζώα ποινικοποιείται κάθε βία ενέργεια σε βάρος τους με ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο ποινών. Έτσι: 2. Οι παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων α’ και β’ του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός  έτους και χρηματική ποινή από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ. (…) 5. Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης, που συντάσσεται από αρμόδια Αρχή, διαβιβάζεται αυθημερόν στον αρμόδιο Δήμο για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και προστίμων. 6. Σε περιπτώση υποτροπής οι χρηματικές ποινές που προβλέπονται στις παραγράφους 1,2 και 3 διπλασιάζονται“. 


Είναι σαφές λοιπόν πως πράξεις σαν τη χθεσινή στο Ολυμπιακό χωριό συνιστούν ποινικό αδίκημα – γνήσια τυποποιημένη αξιόποινη πράξη υπό μορφή πλημμελήματος – με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την επ’ αυτοφώρο τέλεση της πράξης… (βλέπε άρθρο 242 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: Αυτόφωρο Έγκλημα καθώς και άρθρα 417 και επόμενα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Κατά, δε, το άρθρο 418 1. Ο ανακριτικός υπάλληλος ή το αστυνομικό όργανο που συνέλαβε το δράστη επ’ αυτοφώρο έχει την υποχρέωση να το φέρει αμέσως στον αρμόδιο εισαγγελέα μαζί με την έκθεση για τη σύλληψη και τη βεβαίωση του εγκλήματος… ο Εισαγγελέας μπορεί να παραπέμψει τον κατηγορούμενο αμέσως, χωρίς γραπτή προδικασία, στο ακροατήριο του αρμόδιου δικαστηρίου που συνεδριάζει την ημέρα εκείνη, το οποίο και  ασχολείται αμέσως με την εκδίκαση της κατηγορίας…” ενώ κατά άρθρο 419 Ο εισαγγελέας μπορεί να διατάσσει την κράτηση του κατηγορουμένου στο κρατητήριο της αστυνομίας, προκειμένου να εκδικαστεί η υπόθεση την επόμενη ημέρα από την προσαγωγή του σε αυτόν…”)
Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι οι δράστες των πράξεων αυτών βρίσκονται αντιμέτωποι και με διοικητικές κυρώσεις – πρόστιμα: έτσι κατά το άρθρο 21 του νόμου 4039/2012: “Οι παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων α’ και β’ του άρθρου 16 τιμωρούνται  με πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό.Κατά την παράγραφο 3 του άρθρου 21, αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων του συγκεκριμένου νόμου είναι “τα όργανα της Δημοτικής Αστυνομίας, της Θηροφυλακής των κηνυγετικών συλλόγων και οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικου Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ). Αν σε ένα Δήμο δε λειτουργεί υπηρεσία δημοτικής αστυνομίας, η βεβαίωση (…) γίνεται από όργανα άλλης αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου”. Στο σημείο αυτό αναγνώσκεται σχετικό δημοσίευμα της διαδικτυακής εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.gr με τίτλο ["Καμπάνα" 31.200 ευρώ και Εδώλιο για τον Ιδιοκτήτη - Πλήρωσε ακριβά την κακοποίηση του σκύλου του] που αναφέρεται στο μεγαλύτερο ως τώρα διοικητικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη χώρα για κακοποίηση ζώου. 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΔΙΚΑΖΕΙ με αφορμή την είδηση ακόμα μίας σεξουαλικής κακοποίησης σκύλου, που έλαβε χώρα το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 στην ευρύτερη περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού. 
ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ έντονα οποιαδήποτε όμοια συμπεριφορά ή πράξη βίας εναντίον ζώου.

ΚΗΡΥΣΣΕΙ τους κατηγορουμένους ΕΝΟΧΟΥΣ της αξιόποινης πράξης ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΩΟΥ που τυποποιείται ως πλημμέλημα ευθέως στον ίδιο το νόμο 4039/2012 (άρθρο 20, παράγραφος 2 συνδυαστικά με άρθρο 16 παράγραφοι α’ και β’).

ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ τη συνδρομή οποιουδήποτε ελαφρυντικού στοιχειου, όπως του πρότερου έντιμου βίου του άρθρου 84 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 2 στοιχεία α’ , υπό την έννοια πως αδυνατεί να συλλάβει λογικά μια τέτοια περίπτυξη ακόμη κι αν ο δράστης δεν είχε κατά το παρελθόν εκδηλώσει τέτοιες προθέσεις – κρίνεται ότι και η μία φορά είναι αρκετή να καταδείξει πρόσωπο με αποκλίνουσα συμπεριφορά και ενδεχομένως επικίνδυνο. 

ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ την αναγκαιότητα όλοι οι πολίτες να σέβονται και να προστατεύουν τα ζώα καθώς και να καταγγέλουν τυχόν συμπεριφορές βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης τους.
ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του.
Θεσσαλονίκη,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΔΙΚΩΝ



 [Το ανωτέρω δεν αποτελεί αυθεντική απόφαση δικαστικού οργάνου με τις έννομες συνέπειες που ορίζει ο νόμος. Η δομή δικαστικής απόφασης υιοθετείται για τους σκοπούς του εν λόγω ιστολογίου.]


Πηγή
http://www.judex.gr/?p=6765