Πρακτικές πρωτοβουλίες για να βγούμε από την κρίση

(...)
Η ηγεσία του τόπου, όχι μόνο η πολιτική, αλλά και η πνευματική, η συνδικαλιστική και η κάθε είδους, ενεργεί ανεύθυνα και δείχνει να τα έχει κυριολεκτικά χαμένα, αφού δεν μπορεί να διαμορφώσει μια συγκεκριμένη πρόταση που θα εμπνεύσει αισιοδοξία και θα κινητοποιήσει τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, προπαντός αυτές που φεύγουν στο εξωτερικό. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, που θερμαίνουν την ελπίδα ότι μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση με δημιουργικές πρωτοβουλίες. Επίσης είναι ιδιαίτερα παρήγορο ότι υπάρχει ακόμη ανθρωπιά σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού, η οποία εκδηλώνεται με πράξεις αλληλεγγύης και βοήθειας προς αναξιοπαθούντες με τα συσσίτια, την προσφορά τροφίμων και σχολικών ειδών στα παιδιά τους.
(...)

Σκίτσο του Π.ΜΑΡΑΓΚΟΥ
Στο ''ΕΘΝΟΣ''

Οι ατελείωτες θεωρητικές τηλεοπτικές συζητήσεις με οικονομολόγους, πολιτικούς, καθηγητές και άλλους ειδικούς για την οικονομική κρίση και τις οδυνηρές για τους πολίτες παρενέργειές της δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε θετικό. Αν πρόσφεραν, δεν θα είχε εκτιναχθεί η ανεργία στο 27,9% τον Ιούνιο του 2013 από το 24,6% που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Αυξάνουν οι συζητήσεις αυτές την απογοήτευση και φορτίζουν το κλίμα απαισιοδοξίας που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην ελληνική κοινωνία. Δεν αλλάζουν το κλίμα ούτε οι αμέτρητες εκπομπές μαγειρικής, οι οποίες δεν γεμίζουν τα άδεια στομάχια των ανέργων και των δεινοπαθούντων από την ανέχεια. Μόνη όαση στο καταθλιπτικό κλίμα παραμένουν οι παλιές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες μαζί με τα τουρκικά σίριαλ, με τα οποία έχει «κατακτηθεί» για δεύτερη φορά η Ελλάδα.

Αυτή η συμπεριφορά της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και των εφημερίδων, που δεν βγάζουν καμία πρόταση, δείχνει ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική και κρίση θεσμών, κρίση ήθους, κρίση Παιδείας, πολιτικής συνείδησης και ευθύνης. Η ηγεσία του τόπου, όχι μόνο η πολιτική, αλλά και η πνευματική, η συνδικαλιστική και η κάθε είδους, ενεργεί ανεύθυνα και δείχνει να τα έχει κυριολεκτικά χαμένα, αφού δεν μπορεί να διαμορφώσει μια συγκεκριμένη πρόταση που θα εμπνεύσει αισιοδοξία και θα κινητοποιήσει τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, προπαντός αυτές που φεύγουν στο εξωτερικό. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, που θερμαίνουν την ελπίδα ότι μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση με δημιουργικές πρωτοβουλίες. Επίσης είναι ιδιαίτερα παρήγορο ότι υπάρχει ακόμη ανθρωπιά σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού, η οποία εκδηλώνεται με πράξεις αλληλεγγύης και βοήθειας προς αναξιοπαθούντες με τα συσσίτια, την προσφορά τροφίμων και σχολικών ειδών στα παιδιά τους.

Οφείλουν η τηλεόραση και οι εφημερίδες να προβάλλουν τις δημιουργικές πρωτοβουλίες, ειδικά εκείνες που στόχο έχουν να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή, να αυξηθούν οι εξαγωγές, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του τόπου, να μειωθεί η ανεργία. Προς αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη, για τη στροφή στην ποιοτική γεωργία με δωρεάν μαθήματα γεωργίας και δωρεάν διανομή γης σε νέους (25 στρέμματα στον καθένα, 50 αν είναι δύο και 100 αν είναι τέσσερις και σκοπεύουν να συνεργαστούν). Ο υπουργός υποστηρίζει ότι η στροφή στην ποιοτική γεωργία είναι μια λύση για τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Ακολουθώντας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου σεβασμιότατος Ανδρέας Νανάκης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραχωρηθούν στην περιοχή της Βιάννου 400 στρέμματα σε πολίτες που έχουν ανάγκη και θέλουν να καλλιεργήσουν τη γη. Από τα έσοδα της καλλιέργειας ένα μικρό ποσό θα δίδεται στη μητρόπολη και τα υπόλοιπα θα μένουν στον καλλιεργητή.

Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει τον δρόμο που θα μπορούσαν και έπρεπε να ακολουθήσουν και οι άλλες μητροπόλεις σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχει οξύ πρόβλημα ανεργίας και ανέχειας. Πέραν αυτού η Εκκλησία με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής μπορεί να προσφέρει μεροκάματα σε χιλιάδες άνεργους οικοδόμους, αν αποφασίσει να διατεθούν χρήματα για την επισκευή και τον εξωραϊσμό όλων των ναών και των μοναστηριών της χώρας.

Θέσεις εργασίας επίσης μπορούν να δημιουργηθούν με την εγκατάσταση σε όλους τους δήμους της χώρας φωτοβολταϊκών συστημάτων και τη δημιουργία αιολικών πάρκων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Τα χρήματα μπορεί να βρεθούν με τη δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων στις οποίες να μετέχουν και πολίτες. Είναι έγκλημα στην Ελλάδα της μεγάλης ηλιοφάνειας και των συνεχών ανέμων να χρησιμοποιούνται εισαγόμενο πετρέλαιο, εισαγόμενο φυσικό αέριο και ρυπογόνος λιγνίτης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν μάλιστα και οι αμυντικές βιομηχανίες, οι οποίες αντί να κλείσουν θα μπορούσαν να παράγουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Είναι τόσο δύσκολο;

Είναι γνωστό ότι στον βαθμό που θα μπορούσαμε, χρησιμοποιώντας και κοινοτικά κονδύλια, δεν αξιοποιήσαμε τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή της χώρας και τις δυνατότητες για την παραπέρα ανάπτυξή της. Ακόμη και το εθνικό προϊόν, που είναι το ελαιόλαδο, σε μικρό ποσοστό τυποποιείται και έχουν χαθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη σχετική κοινοτική επιδότηση. Ερχονται οι Ιταλοί λαδέμποροι, αγοράζουν χύμα ελληνικό λάδι σε μεγάλες ποσότητες, το τυποποιούν και εισπράττουν την κοινοτική επιδότηση. Και άλλα προϊόντα, όπως π.χ. τα σταφύλια, δεν αξιοποιούνται για την παραγωγή όχι μόνο κρασιού και τσίπουρου, αλλά και άλλων προϊόντων, όπως είναι το πετιμέζι (άριστο και αγνό γλυκαντικό) και η σταφιδίνη, που χρησιμοποιείται για να παρασκευάζονται μουστοκούλουρα, αλλά και ως γλυκαντικό αντί της ζάχαρης. Επίσης υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας, παράλληλα με την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Γεωπόνοι, οικονομολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες πρέπει να επιστρατευθούν, να ερευνήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τη διεθνή αγορά, ώστε να διαμορφώσουν πρακτικές προτάσεις. Με τα μνημόνια και τα δάνεια δεν θα ξεπεραστεί η κρίση.

Του Βίκτωρα Νέτα
http://www.efsyn.gr/?p=113297

Σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου